Το ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει το ζεύγος Τρότσκι (τον Λέων και την δεύτερη σύζυγό του Ναταλία) και τον Ντιέγκο Ριβιέρα με την Φρίντα Κάλο σε ανέμελες στιγμές στο Coyocoán του Μεξικού το 1938 είναι κομμάτι ιστορίας για διάφορους λόγους. Ο πιο ενδιαφέρων είναι η σχέση που είχε ο Τρότσκι με την Φρίντα, μία σχέση που θυμίζει επεισόδιο σαπουνόπερας, -θα μου πεις και ποια ερωτική περιπέτεια δεν θυμίζει σαπουνόπερα;

 

Στις 7 Ιανουαρίου του 1937 ο 58χρονος τότε Τρότσκι φτάνει εξόριστος μαζί με τη γυναίκα του στο λιμάνι του Tampico, στο Μεξικό, με ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοιο και ολόκληρη φρουρά να τους φυλάει. Στο λιμάνι τους υποδέχεται η Φρίντα Κάλο, δημοσιογράφοι, μέλη του κομουνιστικού κόμματος και μέλη της κυβέρνησης. Ο Ντιέγκο Ριβιέρα έχει κάνει ολόκληρο αγώνα για να τους παραχωρηθεί άσυλο και είχε προσφερθεί να φιλοξενήσει το ζευγάρι, αλλά ήταν άρρωστος και νοσηλευόταν, έτσι τους συνόδεψε μόνη της η Φρίντα στο Casa Azul, το γαλάζιο σπίτι τους στο Coyocoán. Εκεί το ζεύγος Τρότσκι έζησε για δύο χρόνια σε περιβάλλον απόλυτης προστασίας.

 

Η ερωτική περιπέτεια του Τρότσκι με την Φρίντα Κάλο

 

Στο μεταξύ, ο Ριβιέρα είχε κερατώσει για άλλη μια φορά την Φρίντα, συγκεκριμένα  λίγο πριν υποδεχτεί τους Τρότσκι είχε ανακαλύψει τη σχέση του συζύγου της με τη μικρότερη αδερφή της, την όμορφη Christina. Για να τον εκδικηθεί, άρχισε να φλερτάρει ασύστολα με τον Λέων. Ο Λέων είχε πολύ κολακευτεί από τα ερωτικά καλέσματα της Φρίντας και την άνοιξη ενέδωσε, έτσι έγιναν εραστές. Κάποιες από τις συναντήσεις τους έγιναν στο σπίτι της Christina με τα κόκκινα δερμάτινα έπιπλα που ήταν δώρο του Ντιέγκο (μαζί με τα έπιπλα). Ο Λέων και η Φρίντα μιλούσαν μεταξύ τους αγγλικά για να μην τους καταλαβαίνουν ο Ντιέγκο και η Ναταλία και αντάλλασσαν μηνύματα αγάπης, γραμμένα στα βιβλία που δάνειζε ο ένας στον άλλο.

 

Ο Ντιέγκο και η Ναταλία ανακάλυψαν ότι οι σύζυγοί τους είναι εραστές τον Ιούλιο του 1937, όταν είχαν σταματήσει τις ερωτικές περιπτύξεις, και ο Ντιέγκο, παρόλο το κέρατο, επέτρεψε στους Τρότσκι να συνεχίσουν να μένουν στο Casa Azul. Ο λόγος που πήρε την Φρίντα το 1939 και μετακόμισαν σε ένα διπλανό σπίτι στην Avenida Viena δεν ήταν το κέρατο, αλλά οι πολιτικές διαφορές που είχε με τον Λέων.

 

Η ερωτική περιπέτεια του Τρότσκι με την Φρίντα Κάλο

 

Ο Τρότσκι και η Φρίντα παρέμειναν φίλοι μέχρι τη δολοφονία του από τον Ramón Mercader την επόμενη χρονιά. Η Φρίντα θεωρήθηκε ύποπτη για τον φόνο του και την ανέκριναν για δυο μέρες.

 

Δεν σώθηκε καμία απόδειξη του πάθους τους. Στο τέλος της σύντομης σχέσης τους ο Τρότσκι της ζήτησε να του επιστρέψει όλα τα ερωτικά γράμματα και τα σημειώματα που της είχε δώσει και τα έκαψε.


 

Η ερωτική περιπέτεια του Τρότσκι με την Φρίντα Κάλο