Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ θα κληθεί να βγάλει από τα ταμεία του ο δήμος Αθηναίων προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημίες από τις χθεσινές ταραχές στο κέντρο της πόλης. Μιλώντας στο σάιτ aftodioikisi.gr, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς τονίζει πως «οι ζημίες είναι δύο έως τρεις φορές πάνω από τις αντίστοιχες του περασμένου Ιουνίου (σ.σ.: τότε ο Δήμος Αθηναίων τις είχε υπολογίσει σε 612.017 ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες μία πρώτη αποτίμηση που έχει γίνει ανεβάζει το το κόστος των ζημιών σε άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο τελικός απολογισμός θα γίνει σε μερικές ημέρες. Σύμφωνα με την καταμέτρηση ζημιές προκλήθηκαν σε 170 καταστήματα και αν συνυπολογιστεί και αυτός ο αριθμός, τότε το κόστος θα ανεβεί κατά πολύ.

 

Στις ζημίες που αναλογούν στο δήμο της Αθήνας, υπολογίζονται τα μάρμαρα, ο κατεστραμμένος ηλεκτρολογικός υπολογισμός (pilar), καλαθάκια και κάδοι. Ειδικά για τα τελευταία, προνόησε σύμφωνα με το aftodioikisi.gr ο δήμος και τα αφαίρεσε ή απομάκρυνε 300 κάδους από το κέντρο. Ωστόσο, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, υπήρχαν καμένοι κάδοι σε σημεία που δεν περίμενε κανείς, όπως, για παράδειγμα, μέσα στην Πλάκα, «σημεία δηλαδή που δεν είναι "προσβάσιμα" σε επεισόδια».

 

Ο  δήμος Αθηναίων εξετάζει το ενδεχόμενο απαλλαγής ή μείωσης των δημοτικών τελών για τους πληγέντες καταστηματάρχες και τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.