Το φορετό μας μέλλον

Το φορετό μας μέλλον Facebook Twitter
6

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το μέλλον των υπολογιστών βρίσκεται στα φορετά gadgets. Όλες, με πιο πρόσφατη είσοδο αυτή της Microsoft, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν βάλει πλώρη να φέρουν όσο πιο κοντά γίνεται τα gadgets τους στο ανθρώπινο σώμα. Σε διάστημα ενός χρόνου, η Samsung, μόνο, κυκλοφόρησε 6 μοντέλα έξυπνων ρολογιών με δυνατότητες καταγραφής στοιχείων όπως ο καρδιακός παλμός και η σωματική δραστηριότητα του κατόχου τους.

Η Apple ένα εξάμηνο πριν κυκλοφορήσει το πολυδιαφημισμένο φορετό της gadget, το Apple Watch, έχει ριχθεί σε ένα ενελέητο -και πανάκριβο- προμοτάρισμά του όπου μέσω της μόδας και της υγείας προσπαθεί να επιβάλλει το έξυπνο ρολόι της ως το απόλυτο αξεσουάρ. Η Google, πάλι, μέσω του Google Glass και των έξυπνων φακών επαφής που θα μετρούν μέσω των δακρύων τις βιολογικές μας λειτουργίες και θα προβάλλουν πληροφορίες απευθείας στον αμφιβληστροειδή μας, στοιχιματίζει στο πρόσωπο.

Ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον ο καρπός -λόγω του form factor των ρολογιών- ή το πρόσωπο, το επόμενο στάδιο φορετής τεχνολογίας ακουμπάει κυριολεκτικά στο πετσί της ανθρωπότητας.

Εταιρείες όπως ή MC10 και η Thynk διερευνούν ήδη τα όρια των φορετών υπολογιστών πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, σαν τροχιοδεικτικά.

Πως;

Εφαρμόζοντας υπολογιστές επάνω στο δέρμα, σαν μικροσκοπικά έμπλαστρα, ή σαν head-bands. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να μετατρέψουν κάθε πληροφορία που παράγει το σώμα μας σε data που θα συλλέγουμε εμείς (και πολλοί ακόμα) και θα παρατηρούμε στην οθόνη του smartphone μας ή για να αποφασίσουμε ποιο αποσμητικό θα φορέσουμε ανάλογα με την υγρασία και το ph της επιδερμίδας μας.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο τους οι New York Times, εταιρείες όπως η L’Oreal ήδη εξερευνούν αυτή την ‘αχαρτογράφητη’ περιοχή της τεχνολογίας ενώ κολλέγια με ειδίκευση στο Fashion Design πειραματίζονται με το πως θα κάνουν τα επιθέματα αυτά όσο πιο διακριτικά ή πιο ελκυστικά στο μάτι . Σαν τατουάζ ή body art.

Σύμφωνα με το CNN, η Thynk, στοχεύει να χρησιμοποιήσει την φορετή τεχνολογία όχι μόνο για να καταγράφει data, αλλά και για να στέλνει ηλεκτρικά σήματα που ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, προσομοιώνοντας την επίδραση που έχει στο σώμα μας ένας καφές ή ένας απογευματινός ύπνος, ‘χακεύοντας’, έτσι, τον εγκέφαλο και το ίδιο το ανθρώπινο σώμα.

Αν και αυτού του τύπου φορετή τεχνολογία απέχει κάμποσο από την μαζική υλοποίηση και διάθεσή της με τη μορφή προϊόντων, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το wearable computing, αν και εγείρει ηθικά ζητήματα ιδίως ως προς τον τρόπο διαχείρισης προσωπικών δεδομένων των χρηστών (όσο πιο προσωπικών γίνεται), η σύγκλιση μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπινου σώματος είναι αναπόφευκτη. Μένει να δούμε το πώς και το πού στο ανθρώπινο σώμα θα εφαρμοστεί. 

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Ντεν πρόκειται να ακουμπήσουν ίχνος από την φουντωτή μπασιλική ουρά μου....Μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στο να γίνουμε ρομποτάκια τους πλασάροντας τα κακόβουλα σχέδια τους ως "gadgets"...
Γουσταρω!! Επιτελους! Ερχεται η ωρα που η γνωση θα εμφυτευεται, και η εμπειρια! Σκεψου, θα πρεπει να βρουμε τι θα κανουμε μετα που θα τα ξερουμε ολα! Τεχνη;
Φιλε/η δεν ξερω αν το λες ειρωνικα αλλα πιστευω οσο και δυσπιστος να ειναι καποιος οταν διαβασει αυτο " Καὶ ἔκαμνε πάντας, τοὺς μικροὺς καὶ τοὺς μεγάλους καὶ τοὺς πλουσίους καὶ τοὺς πτωχοὺς καὶ τοὺς ἐλευθέρους καὶ τοὺς δούλους, νὰ λάβωσι χάραγμα ἐπὶ τῆς χειρὸς αὑτῶν τῆς δεξιᾶς ἤ ἐπὶ τῶν μετώπων αὑτῶν,17καὶ νὰ μή δύναται μηδεὶς νὰ ἀγοράσῃ ἤ νὰ πωλήσῃ, εἰμή ὁ ἔχων τὸ χάραγμα, ἤ τὸ ὄνομα τοῦ θηρίου ἤ τὸν ἀριθμὸν τοῦ ὀνόματος αὐτοῦ.18Ἐδὼ εἶναι ἡ σοφία· ὅστις ἔχει τὸν νοῦν, ἄς λογαριάσῃ τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, διότι εἶναι ἀριθμὸς ἀνθρώπου· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ εἶναι χξς᾿.Ε οσο να ναι... λες... βρε μπας και κατι μου διαφευγει?