Επτά μέρες που συγκλονίζουν την Ελλάδα (και τον κόσμο)

Επτά μέρες που συγκλονίζουν την Ελλάδα (και τον κόσμο) Facebook Twitter
Έχουμε έναν πρωθυπουργό που οι περισσότεροι ακόμα δυσκολευόμαστε να ταυτίσουμε με το αξίωμα. Που ορκίστηκε πολιτικά, που προτείνει νέο ύφος και ήθος, που απειλεί να στείλει γραβάτες και λοιπές επισημότητες στα χρονοντούλαπα της μόδας και της ιστορίας... Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
5

Η παραπομπή του τίτλου στο περιώνυμο, εμπνευσμένο από την Οκτωβριανή Επανάσταση χρονογράφημα του Τζον Ριντ, είναι βέβαια καταχρηστική. Άσχετα όμως από το πόσο συμφωνεί κανείς με τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, οφείλει να παραδεχτεί ότι η ίσαμε χτες φαιόχρωμη, κατατονική, δυσκοίλια πολιτική μας επικαιρότητα έγινε ξάφνου συναρπαστική και ελαφρώς μποέμ. Η αλλαγή κλίματος εντός κι εκτός συνόρων είναι φανερή, οι έρμοι οι δημοσιογράφοι δεν προλαβαίνουμε τις εξελίξεις, τα αισιόδοξα –από πεποίθηση ή χρεία αδήριτη– χαμόγελα επιστρέφουν. Ακόμα και άνθρωποι λίγο-πολύ αδιάφοροι ή παραιτημένοι αναθάρρησαν, ξαναβρήκαν ενδιαφέρον στα κοινά. Επιπλέον, «the whole world is watching» – η Ελλάδα είναι πάλι παγκόσμιο πρωτοσέλιδο, με θετικό, κατά βάση, πρόσημο τούτη τη φορά. Λέγεται συχνά ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, καμιά φορά όμως το εφικτό, για να πλατύνει, χρειάζεται να κλείσει το μάτι στο επιθυμητό, το υποτίθεται ορθολογικά απλησίαστο, εκείνο που σε προκαλεί να ξύσεις την άσφαλτο για να αποκαλυφθεί η αμμουδιά.

 

Τα στοιχήματα είναι πολλά, οι λογής αντίπαλοι κραταιοί, ο δρόμος «καρμανιόλα». Αλλιώς όμως είναι να τον πορεύεσαι ορθός κι ευθυτενής, αλλιώς να σέρνεσαι σκουντουφλώντας.

 

Είναι αυτή η περίπτωσή μας; Ας τα βάλουμε κάτω: έχουμε έναν πρωθυπουργό που οι περισσότεροι ακόμα δυσκολευόμαστε να ταυτίσουμε με το αξίωμα. Που ορκίστηκε πολιτικά, που προτείνει νέο ύφος και ήθος, που απειλεί να στείλει γραβάτες και λοιπές επισημότητες στα χρονοντούλαπα της μόδας και της ιστορίας – τέτοια «στυλιστική επανάσταση» είχαμε να δούμε από την εποχή των πρώιμων Γερμανών Πρασίνων! Έναν «ποπ σταρ» υπουργό Οικονομίας με αύρα Hell’s Angel που δείχνει «εκνευριστικά» σίγουρος, που διαπραγματεύεται σθεναρά, γοητεύει, τρολάρει κιόλας, άμα λάχει – τρολάρισμα και… αυτοτρολάρισμα συγκαταλέγονται σίγουρα στις αρετές του νέου κυβερνητικού σχήματος.

 

Έχουμε, επίσης, για πρώτη φορά μια κυβέρνηση που έχει όλα τα συστημικά ΜΜΕ απέναντί της. Που αποσιωπούν ή διαστρεβλώνουν την επικαιρότητα κατά το δοκούν, που αντιμετωπίζουν αμήχανα την απουσία κατευθυνόμενης ενημέρωσης και την ανάγκη πρωτόλειων, αντικειμενικών ανταποκρίσεων. Λογικό, όταν οι διαπλεκόμενοι μιντιάρχες χρωστάνε τον πισινό τους (αντίστοιχη «γραμμή» ακολούθησαν, βέβαια, και ξένα ΜΜΕ, όπως κατήγγειλαν έντιμοι συνάδελφοι). Ωστόσο, τα νέα πρόσωπα αναβάθμισαν αισθητά τον δημόσιο πολιτικό λόγο, παραγκωνίζοντας όλον εκείνο τον ακροδεξιό συρφετό που στοίχειωνε τη μικρή οθόνη. ΑΤΜ και σούπερ μάρκετ δεν άδειασαν, αγορά και Χρηματιστήριο δεν κατέρρευσαν, ο Αρμαγεδδώνας πήγε εκδρομή. Η ίδια η πόλη δείχνει ξαφνικά ανθρωπινότερη – ελεύθερη από κάγκελα η Βουλή, άφαντοι οι πάνοπλοι «πραιτωριανοί» σε κάθε τρίτη διασταύρωση λες και ζούμε στην Καμπούλ, παρελθόν η μόνιμη «πολιορκία» των Εξαρχείων. Τέρμα, λέει, τα χημικά και τα όπλα στις πορείες, τέρμα κι οι ασφαλίτες. Και όχι, δεν ήρθε η αναρχία στην Αθήνα – ως και η δυναμική αντιφασιστική πορεία της Κυριακής ήταν «εκκλησία». Αστυνομία πουθενά, περιφρούρηση άψογη, Παναγίτσες και οι συνήθεις «μπάχαλοι». Είπατε τίποτα;

 

Σε άλλα καλά νέα, Τρόικα τέλος, συναινούντων ουσιαστικά και των εταίρων μας. Στο μέτρο της αύξησης του κατώτερου μισθού («εφόσον δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις») δεν διαφωνεί ούτε ο Γιούνκερ – εδώ θα δείξει ποιοι επιχειρηματίες έχουν πράγματι πρόβλημα και ποιοι, παρότι κερδοφόροι, πουλάνε τρέλα. Παρελθόν το χαράτσι στα δημόσια νοσοκομεία, τέλος η πολιτική επιστράτευση απεργών, ανάκληση μνημονιακών απολύσεων, αναγγελίες για ιθαγένεια σε 200.000 θεσμικά ανύπαρκτους μετανάστες β’ γενιάς, ξεπουλιούνται οι πολυτελείς υπουργικές λιμουζίνες. Είναι απολαυστική η εκδίκηση του αυτονόητου… Αλλά και στο εξωτερικό μέτωπο, ο πανικός με τον οποίο μας φλόμωναν αποδεικνύεται διάτρητος. Την καταστροφολογία διαδέχεται μια επιφυλακτική, έστω, διαλλακτικότητα. Γίνεται σταδιακά κοινή παραδοχή ότι η «τυφλή» τευτονική εμμονή στο δίπολο εξοντωτική λιτότητα-αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία είναι μια χίμαιρα πανευρωπαϊκή, ότι ένα Grexit θα υπονόμευε την παγκόσμια οικονομία και τα δυτικά γεωπολιτικά συμφέροντα – το «σφύριξε» κι ο Ομπάμα.

 

Ναι, θα πάμε και στα «κακά»: Ο (ΑΝ)ΕΛέφαντας είναι πάντα στο δωμάτιο και είναι απρόβλεπτος. Άμυνα, εξωτερική πολιτική, ΕΥΠ ανέλαβαν πρόσωπα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει πώς εννοεί την ανάπτυξη – θα λειτουργήσει, άραγε, η προτεινόμενη «ανταλλαγή χρέους με αναπτυξιακές ρήτρες»; Πώς θα κάνει βιώσιμο το χρέος, πώς θα αντιπαρατεθεί σε κατεστημένο και διαφθορά, κάτι που συνεπάγεται ευρεία λαϊκή συναίνεση και θεαματικές αλλαγές σε ενδημικές, σχεδόν, νοοτροπίες, πώς θα αναδιαρθρώσει Δημόσιο-κράτος; Μήτε έχει πείσει όχι τόσο για το πού θα βρει ρευστό (620 εκ. ευρώ οφείλουν π.χ. μόνο οι μιντιάρχες, σε 22 δισ. ανέρχονται τα παράνομα ξενιτεμένα εμβάσματα μόνο μεταξύ 2008 και 2011, η λίστα Λαγκάρντ ακόμα περιμένει) αλλά για το πώς θα το εισπράξει. Έπειτα, ok, μνημόνια τέλος, αλλά τι θα προβλέπει η νέα συμφωνία; Θα δείξει – μεθαύριο είναι οι προγραμματικές δηλώσεις, στις 16 συνεδριάζει το Eurogroup. Τα στοιχήματα είναι πολλά, οι λογής αντίπαλοι κραταιοί, ο δρόμος «καρμανιόλα». Αλλιώς όμως είναι να τον πορεύεσαι ορθός κι ευθυτενής, αλλιώς να σέρνεσαι σκουντουφλώντας.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Με 15000 προσλήψεις στο δημόσιο και τους συνδικαλιστές του -πρωην κραταιοί πασόκοι- να ζητούν αυξήσεις -ηδη- ενώ ο κόσμος καίγεται, αλλά και με την κατάργηση του Ασεπ, δεν αρχ'ιζουμε καλά σε αυτόν τον τομέα.Σύμφωνοι κατά τ' άλλα, επιτέλους γίνανε κάποια πράγματα που έπρεπε να είναι αυτονόητα -και μπράβο τους.
Μάλλον 620 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ θα εννοεί και όχι δις. Αν ήταν δις και τα έπαιρνε η Κυβέρνηση αυτά όχι απλά θα ξεχρεώναμε αλλά θα γινόμασταν Υπερδύναμη και τότε η Μέρκελ δεν θα ήξερε που να κρυφτεί! χαχαχα
Κύριε Αντωνόπουλε,έχετε κάνει μία ενδιαφέρουσα περίληψη των τι είδαμε και ακούσαμε και τι έγιναν μετά τις εκλογές. Θα αναφερθώ μόνο στα σημεία στα οποία διαφωνώ ή δεν συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.1. το θέμα της "τροϊκας" αντιλαμβάνεστε και σεις σίγουρα ότι ήταν κατά κύριο λόγο για εσωτερική κατανάλωση καθώς η θητεία της λήγει ούτως ή άλλως στις 28.02. Σε πολλά γερμανικά ΜΜΕ γραφόταν η πρόταση να γίνει αυτή η "υποχώρηση" έτσι ώστε να μην χάσει το πρόσωπο του ο Τσίπρας στο εσωτερικό και να πιέσουν σε πιο σημαντικά θέματα.2. το "χαράτσι" στα νοσοκομεία και στις συνταγογραφήσεις κατά την άποψη μου επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα. Θα απέφευγα όμως να το χαρακτηρίσω "χαράτσι".3. Όσον αφορά τις απολύσεις με βρίσκετε αντίθετο. Αντί να είναι σημαία της κυβέρνησης η (επανα-)πρόσληψη πόσων χιλιάδων δ.υ. (δεν κατάλαβα ακριβώς πόσοι και ποιοί είναι) θα ήταν παραγωγικότερο να ασχοληθεί με την δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και να θέσει έτσι τα πλαίσια για την "αναπτυξη". Εκτός και αν την εννοεί αλλιώς..4. Επίσης θα απέφευγα να δώσω ιδιαίτερο βάρος στις δηλώσεις Ομπάμα. Σίγουρα ήταν ένα μήνυμα θετικό για την Ελλάδα αλλά οι ΗΠΑ δεν εμπλακούν περισσότερο από αυτό στα εσωτερικά της Ε.Ε. Εκτός και αν καταφέρει η κυβέρνηση να πάρει δάνειο από τις ΗΠΑ για να καλύψει τον χρόνο που θέλει (Μάιο-Ιούνιο κατά τα λεγόμενα) μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα της.Σε αυτό το σημείο δεν έχω καταλάβει γιατί χρειάζεται αυτός ο χρόνος και δεν υπάρχει ακόμα αυτό το πρόγραμμα/σχέδιο/πρόταση (πείτε το όπως θέλετε) και χρειαζόμαστε τώρα μία ενδιάμεση λύση μέχρι το καλοκαίρι. Δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμο; δεν περίμεναν ότι θα βγουν κυβέρνηση ή δεν ήξεραν τις ημερομηνίες/προθεσμίες; Κατά τα άλλα όσον αφορά τις λιμουζίνες, κάγκελα, αστυνομία, ΑΝΕΛ, ΜΜΕ, κτλ. με βρίσκετε σύμφωνο.Οψόμεθα και ευχόμαστε καλή επιτυχία!