Απαράδεκτοι «Πρωταγωνιστές» για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Από τον Παναγιώτη Δημητρά

Απαράδεκτοι «Πρωταγωνιστές» για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Από τον Παναγιώτη Δημητρά Facebook Twitter
22

 

Στις 18 Φεβρουαρίου 2014, ο Σταύρος Θεοδωράκης (Σ.Θ.) έπληξε σοβαρότατα την αξιοπιστία του με την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» που είχε θέμα την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.[1] Ομολογημένος στόχος της ήταν η αποκατάσταση της τρωμένης εικόνας των λιμενικών όπως χωρίς περιστροφές το περιέγραψε στο Facebook: «Βαφτίσαμε το Φαρμακονήσι, ελληνική Λαμπεντούζα. Δεν χάθηκαν πρώτη φορά ζωές, αλλά μας συγκλόνισε γιατί ακούσαμε ότι τους έπνιξαν οι λιμενικοί. Όταν θα μάθουμε τι ακριβώς έκαναν οι λιμενικοί, θα το ξεχάσουμε κι αυτό... Οι αποκαλυπτικοί #protagonistes -δείτε ολόκληρη την εκπομπή.»[2] Η εκπομπή ήταν μια δημοσιογραφικά αντιδεοντολογική ουσιαστικά προπαγανδιστική άκριτη προβολή της εκδοχής των λιμενικών με μάρτυρες υπεράσπισης κάποιους ψαράδες και «κομπάρσους» τους διασωθέντες και την υπεύθυνη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) που βοηθά τους μετανάστες στη Λέρο για να υπάρχει η πρόφαση της ισόρροπης παρουσίασης.

 

 

[Ολόκληρη η εκπομπή]

 

Υποτίθεται πως στην εκπομπή ήθελε να ακουστούν μόνο οι «πρωταγωνιστές», δηλαδή άτομα που είχαν άμεση εμπλοκή. Με αυτή την πρόφαση απέφυγε τη σκόπελο να καταγράψει τις απόψεις του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και των ελληνικών και διεθνών ΜΚΟ που θα καθιστούσαν αδύνατη τη στήριξη της υπερασπιστικής του λιμενικού θέσης του. Ο αντιδεοντολογικός χαρακτήρας έγινε αντίθετα εξόφθαλμος αφού καταγράφηκαν και απόψεις δύο ψαράδων της Λέρου που δεν είχαν καμιά σχέση με το συμβάν. Στόχος ήταν να ακουστεί η εξύμνηση από αυτούς των λιμενικών και η διαμαρτυρία τους για το χαρακτηρισμό (από ποιους/ποές άραγε;) των κατοίκων της Λέρου ως ρατσιστών. Σημειώνεται πως δεν υπήρχαν συνεντεύξεις ούτε από αστυνομικούς της Λέρου (που έριξαν στα κρατητήρια τους διασωθέντες) ούτε από τους στρατιώτες στο Φαρμακονήσι (που πρώτοι είδαν το πλοίο με τους μετανάστες).

  

Το χειρότερο είναι πως τα σύντομα αποσπάσματα από δηλώσεις των διασωθέντων αντιπαρατίθενταν με τις καταγγελθείσες ως πλαστές «καταθέσεις» τους στους λιμενικούς, χωρίς να υπάρξει αναφορά στην καταγγελία για πλαστότητα ούτε ερώτηση στους λιμενικούς για την καταγγελία αυτή. Όπως επίσης, ενώ πήγε στη Λέρο, ο Σ.Θ. δεν αναζήτησε τους υποτιθέμενους «Αφγανούς μεταφραστές» των «καταθέσεων» που όμως κατά τους διασωθέντες ήταν Πακιστανοί με τους οποίους δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν. Ούτε ρωτήθηκαν οι δισωθέντες για τη διαφορά μεταξύ όσων δήλωσαν στο Σ.Θ. και στα ΜΜΕ πριν από αυτόν με όσα φέρεται ότι δήλωσαν στις «καταθέσεις» τους. Παρ’ ότι δε υπήρχαν καταθέσεις των διασωθέντων και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (Υ.Α.) στις οποίες αυτοί άλλα έλεγαν, δεν αναζητήθηκε η άποψη της ΥΑ.

 

Η βούληση «ξεπλύματος» των λιμενικών διευκολύνθηκε από την απουσία συνεχούς αφήγησης των συμβάντων από τις δυο πλευρές. Αντί για αυτή, υπήρχαν σύντομες αναφορές σε στιγμές της επιχείρησης για να μην καταλάβει το κοινό ποια ήταν η πλήρης εκδοχή των δύο πλευρών. Καθώς λοιπόν ο χρόνος που αφιερώθηκε για τα αποσπάσματα των λιμενικών ήταν μεγαλύτερος του χρόνου για τα αντίστοιχα των διασωθέντων, ο μέσος θεατής συγκρατούσε αναγκαστικά την εκδοχή των λιμενικών.

 

Όμως και από αυτά που ακούστηκαν προέκυψε μια προφανής απορία που επιβεβαιώνει τα ψεύδη των λιμενικών και το ξέπλυμά τους από το Σ.Θ.. Όπως είχε δηλώσει και τις πρώτες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός, ακούστηκε και στην εκπομπή πως στη λέμβο των μεταναστών ανέβηκαν δύο λιμενικοί για να τη δέσουν με το σχοινί. Η φυσιολογική απορία είναι πού ήταν αυτοί οι δύο λιμενικοί όταν μετά από λίγο δήθεν ανατράπηκε η λέμβος επειδή οι μετανάστες πήγαν όλοι από τη μία πλευρά; Επίσης, δεν είχαν δει ή μάθει πως υπήρχαν και γυναίκες και παιδιά μέσα στη λέμβο ώστε μετά την ανατροπή να τα αναζητήσουν αμέσως και να τα απελευθερώσουν; Ή μήπως απλώς δεν υπήρχαν λιμενικοί στη λέμβο γιατί δεν γινόταν επιχείρηση διάσωσης όπως ισχυρίζονται αλλά απώθησης προς την Τουρκία όπως ισχυρίζονται οι διασωθέντες, και ο ισχυρισμός εφευρέθηκε μετά την τραγωδία για να ακουστεί το υποκριτικό ερώτημα πώς θα έκαναν αυτά οι λιμενικοί όταν πάνω στη λέμβο ήταν δύο συνάδελφοί τους;

 

Όχι μόνο δεν έγινε αυτή η ερώτηση για τους λιμενικούς που δήθεν ήταν πάνω στη λέμβο τόσο στους λιμενικούς όσο και στους διασωθέντες, αλλά ο Σ.Θ. και ένας ψαράς κάνουν το απάνθρωπο ρητορικό ερώτημα γιατί οι διασωθέντες άνδρες δεν έκαναν κάτι για να απελευθερώσουν γυναίκες και παιδιά πριν πέσουν στη θάλασσα για να σωθούν οι ίδιοι…

 

Παραθέτουμε στη συνέχεια σχόλιο του Αφγανού Nasim Lomani τον οποίο η εκπομπή ευχαριστεί στο τέλος, καθώς και σκληρό αλλά όχι αδικαιολόγητο σχόλιο από σειρά συλλογικοτήτων:

 

Nasim Lomani: «Με έκπληξη είδα το όνομά μου στις ‘ευχαριστίες’ στην εκπομπή ‘Πρωταγωνιστές’ του Σταύρου Θεοδωρακη, χωρίς να με έχει ρωτήσει αν το θέλω. Όντως βρέθηκα εκείνη την ημέρα όταν εκείνος πήρε τις συνεντεύξεις από τους επιζώντες πρόσφυγες, όχι όμως για να βοηθήσω τους ‘Πρωταγωνιστές’ αλλά για να προστατεύσω τους πρόσφυγες. Ζητώ συγγνώμη από τους πρόσφυγες που δεν κατάφερα να τους προστατεύσω από τους δήθεν δημοσιογράφους. Ζητώ άμεσα από τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους ‘Πρωταγωνιστές’ του να αφαιρέσουν το όνομά μου από την εκπομπή και αντί αυτού, αν έχουν το θάρρος, να ζητήσουν συγγνώμη από τους ανθρώπους οι οποίοι τους εμπιστεύθηκαν.»[3]

  

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Μαροκινή Κοινότητα Ελλάδας, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, ActionCongo, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Αντιφασιστικές Συλλογικότητες Πειραιά, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, Κίνηση Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Τουρκίας – Ελλάδας, Αφγανική Κοινότητα, Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών, Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Δημοτική Κίνηση «Λιμάνι της Αγωνίας», Οικολόγοι Πράσινοι, Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: «Δημοσιογράφοι σε δήθεν μεγάλα κανάλια επιχείρησαν να βγάλουν λάδι το Λιμενικό, χρησιμοποιώντας υποτιθέμενες καταθέσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί ως πλαστές από τους πρόσφυγες που διασώθηκαν, κάνοντας κοπτοραπτική με τις συνεντεύξεις τους και επιχειρώντας να παρουσιάσουν την τοπική κοινωνία ως βέβαιη για τις αγαθές προθέσεις του λιμενικού.»[4]

                       

 

Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητο πως και στενοί συνάδελφοι του Σ.Θ. έμειναν «άφωνοι» από την εκπομπή του. Έτσι, το απόγευμα πριν προβληθεί οι Κοσμάς Βίδος και Αφροδίτη Γραμμέλη στο «Ραδιοφωνικό παντοπωλείο» στο Βήμα FMπρόβαλαν την εκπομπή με συνέντευξη με το Σ.Θ.. Όταν κάνουν κάτι τέτοιο με τηλεοπτικές εκπομπές ακολουθούν σχόλια την επόμενη ημέρα μετά την προβολή τους. Στις 19 Φεβρουαρίου 2014 δεν ακούστηκε τίποτε από τους δύο δημοσιογράφους. Η σιωπή τους ήταν εκκωφαντική και τόσο εύγλωττη…[5]    

 

 

 

 

 

=============

 

 

To LIFO.gr ζήτησε και πήρε την απάντηση του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, για το παρόν άρθρο. Την δημοσιεύουμε εδώ:  

 

 

Η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη για το άρθρο του Π. Δημητρά στο LIFO.gr

 

 

 

======

 

 

22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

σχόλια

14 σχόλια
Η απαντηση σου Σταυρε Θεοδωρακη σε οσα εγραψε ο Π. Δημητρας θυμιζει Πρετεντερη, ενω τα λεγωμενα σου σχετικα με το "Ποταμι" διαβεβαιωνουν για το αντιθετο. Το μελλον θα δειξει τι μπορεις, οχι τι θελεις.
Ξεσάλωσαν πάλι οι χρυσαυγίτες για να χύσουν χολή κατά των μεταναστών και να υπερασπιστούν τα "τιμημένα μας παλικάρια του λιμενικού" όπως τότε που φώναζαν συνθήματα στις παρελάσεις τύπου "γουρούνι Αλβανέ το δέρμα σου θα βγάλουμε κλπ κλπ". Πολύ σωστά αυτά που γράφει ο Δημητράς. Ο Θεοδωράκης αγνόησε 1) τις πλαστές καταθέσεις των μεταναστών που δημοσίευσε το Λιμενικό (γιατί άραγε;) 2) τις εκθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το συμβάν , της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων. 3) Παρουσίασε τους μοναδικούς ΜΑΡΤΥΡΕΣ τους ανθρώπους που χάσαν γυναίκες και παιδιά, και είναι οι μόνοι αρμόδιοι να μας πουν τι έγινε εκεί ως "χαροκαμένους δυστυχείς" χωρίς να τους κάνει ερωτήσεις, χωρίς να τους αφησει να εξιστορήσουν το συμβάν 4) Έδωσε το 80% του χρόνου στους λιμενικούς και στους φίλους τους τους ψαράδες (οι οπόιοι δεν είχαν και καμία σχέση με το περιστατικό) 5) Έθαψε το θέμα της επαναπροώθησης (γιατι άραγε οι μετανάστες σκίζουν τις βάρκες τους αν είναι να τους σώσει το λιμενικό ; Μηπως γιατί ξέρουν ότι ποτέ δεν τους σώζει, αλλα΄αν βρει βάρκα που να επιπλέει κανονικά την ρυμουλκούν προς τα πίσω ;) ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ. Τώρα βέβαια τι Διεθνής Αμνηστεία, τι ΟΗΕ και κουραφέξαλα η ελληναράδική σας λεβεντιά να έιναι καλά, και πίσω από το πληκτρολόγιο θα κοροϊδέψετε πάλι όπως κάνετε, τους ανθρώπους που τους πνίγηκαν γυναίκες και παιδιά θα κάνετε εξυπνακισμούς κλπ κλπ.. Ο ίδιος ο αξιωματικός του λιμενικού το παραδέχτηκε ακόμη και σε αυτήν την σικέ εκπομπή : "η επιχείρηση ήταν λάθος" Ο ίδιος ο αρχηγός του λιμενικού ζήτησε συγνώμη (γιατί άραγε ; έτσι για πλάκα;) αλλα΄εσείς το χαβά σας. Πνίγονται κατά εκατοντάδες στα νερά σας και εσείς τους κράζετε κ' από πάνω. Και κάτι τελευταίο : Ένας ναυαγός πρέπει να είναι σε κατάσταση πλήρους οργής και να τον πνίγει το δίκιο για να πει αυτά που είπε (και που όπως φαίνεται έγιναν). Συνήθως οι ναυαγοι΄είναι άνθρωποι δυστυχισμένοι , ξεριζωμένοι, φοβισμένοι που πολύ δύσκολα θα λέγαν τα ψέματα που λέτε ότι είπαν. Συνήθως γλύφουν για να σωθούν. Αλλά αυτοί είχαν τσαγανό και τα είπαν όλα. Γι' αυτό σας ενοχλεί. Μη δείτε άνθρωπο με αξιοπρέπεια, ειδικά αν είναι 'τριτοκοσμικός'.. Τρελαίνεστε....
1) Οι καταθέσεις ήταν αληθινές. Απλά μετά τους μαθητεύσανε οι "αριστεροί" να τα πούνε με την δικαιολογία ότι έτσι θα έπαιρναν άσυλο.2) Οι εκθέσεις της ύπατης αρμοστείας βγήκαν από το τι είπαν Έλληνες μέλη τους, οι οποίο προκάλεσαν για το (1)3) Εγώ είδα ότι τους άφησε αρκετό χρόνο και διηγήθηκαν το συμβάν. Ξαναδείτε το βίντεο.4) Ο κόσμος που ζει μέσα στην θάλασσα και τα βλέπει γιατί είναι γύρω του ξέρει πολύ καλύτερα από σένα που είσαι στον καναπέ.5) Σκίζουν τις βάρκες γιατί άλλη αντιμετώπιση για άσυλο έχουν (βάση νόμων) αν είναι ναυαγοί και άλλη ως παράνομοι μετανάστες. Ο αρχηγός του λιμενικού ζήτησε συγνώμη γιατί χάθηκαν ζωές και πάντα υπάρχει το καλύτερο! Δεν είναι αναίσθητοι όλοι.Δεκάδες ανακοινώσεις κάθε μήνα από τον Λιμενικό για χιλιάδες επιχειρήσεις διάσωσεις που ζουν όλοι και τους ήρθε τώρα να τους σκοτώσουν? Και μάλιστα όχι όλους;Ειλικρινά όπως είδατε τον κυβερνήτη του Λιμενικού, με 900 ευρω τον μήνα, 2 παιδιά και την οικογενεία του, σας φάνηκε σας άνθρωπος που θέλει να δολοφωνεί ανθρώπους;Μην χάνετε το δίκιο σας φτάνοντας στα άκρα...
1) Οι καταθέσεις αυτές ήταν πλαστές, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ μεταφραστής παρά ένας Πακιστανός που φυσικά δεν μιλάει ούτε αραβικά ούτε αφγανικά, γιατί ΟΙ ΙΔΙΟΙ οι ΝΑΥΑΓΟΙ τις ΔΙΕΨΕΥΣΑΝ, και επίσης γιατί ΦΥΣΙΚΑ είχε συμφέρον το λιμενικό να το κάνει μετά το φιάσκο. Το να το πας στο ότι "οι λιμενικοί είναι ελληνάρες και δεν θα κάναν κάτι τέτοιο, ενώ οι άλλοι ουστ ! κουμούνια που συνομότησαν και τους μαθήτευσαν" άστο.. ούτε οι χρυσαυγίτες δεν θα το πιστέψουν. Ξέρουν κ' αυτοί πολύ καλά το ποιόν των σωμάτων ασφαλείας. Ολόκληρος πρωθυπουργός παραδέχτηκε τις "μέχρι πρότινος απαγορευμένες μεθόδους που πλέον εφαρμόζουμε" και ολόκληρος αρχηγός αστυνομίας είπε "να τους κάνουμε το βίο αβίωτο" 2) Δεν βγήκαν και είπαν ότι είπαν οι Έλληνες μέλη τους, γίναν συνεντεύξεις ανοιχτές και βιντεοσκοπημένες και βγήκαν τα πορίσματα. Λες και υπάρχει περίπτωση όλοι μαζί που έχασαν γυναίκες και παιδιά να έχουν είναι σε θέση ακριβώς τις ίδιες περιγραφές και να οργανώνουν στην κατάστασή τους μηχανορραφίες εις βάρος των .. "τιμημένων σωμάτων ασφαλείας μας" 3) Αρκετός ναι. Ούτε το μισό από τον ψαρά που ήταν άσχετος με το περιστατικό, και φυσικά φίλος με τους λιμενικούς αφού είναι και οι μοναδικοί επισκέπτες των νησιών αυτών. 4) Και ο κόσμος που θαλασσοπνίγεται μέσα στη θάλασσα ξέρει πολύ περισσότερα από τους ψαράδες που κάνουν τη δουλειά τους, και οι ψαράδες έχουν καναπέ στη βάρκα μένουν ; Αυτοί που δεν έχουν καναπέ είναι οι μετανάστες αυτοί, θύματα των πολέμων της Δύσης που έβαλε το χεράκι της και η χώρα μας. 5) Έχουν άλλη αντιμετώπιση ως ναυαγοί ;;; Καλά το πιστεύεις και το λες αυτό ;;; Βρες μου έναν που έχει άλλη αντιμετώπιση από το ελληνικό κράτος, πέρα από στρατόπεδα συγκέντρωσης και απέλαση. Όσο για τις αιτήσεις ασύλου, δες την καταδίκη της Ελλάδας από τον ΟΗΕ για τη μη ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ χορήγησης ασύλου για κανέναν από τους μετανάστες που τις αιτούνται. Ζουν όλοι ; Καλά αυτό που το είδες ;;; Κάνε ένα γκουγκλάρισμα και δες πόσοι ΝΕΚΡΟΙ υπήρξαν τους τελευταίους έξι μήνες στα χωρικά μας ύδατα. Να μην μιλήσουμε για τα ναυάγια τα εκτός χωρικών υδάτων. Ναι, εκεί που φτάνουν τα πλοία που ρυμουλκούμε με τις επαναπροωθήσεις. Είπε κανείς ότι πήγαν να τους σκοτώσουν ; Το ότι αναγκάζεσαι να διαστρεβλώσεις την άποψη του άλλου αποδεικνύει τη δυσκολία σου να την αντιμετωπίσεις. Πάλι με τα 900 Ευρώ τι καλός που είναι έχει και δυο παιδιά. Ναι το είπαμε αυτό. Όμως και οι άλλοι είχαν παιδιά, και γυναίκες, και δεν παίρναν όχι 900 ούτε 9 Ευρώ, και όχι μόνο δεν ασχολείστε μ' αυτούς, αλλά τους λοιδωρείτε, τους θεωρείτε ψεύτες που δήθεν μηχανορραφούν εναντίων των ελληναράδων μας, κλπ κλπ. Α, ναι ξέχασα, αυτοί είναι .. τριτοκοσμικοί, ενώ οι άλλοι "ελληνάρες με τα ούλα τους". Η πλάκα θα ήταν αν ΤΟ ΙΔΙΟ ακριβώς περιστατικό γινόταν με ναυαγούς Έλληνες και διασώστες Τούρκους.... ΑΝ ναυαγούσε ένα πλοίο δικό μας και γινόταν το ίδιο... ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΘΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΤΕ, θα μιλούσατε για εγκληματίες παιδιών, για πόλεμο που θα 'πρεπε να κάνουμε, για φονιάδες κλπ κλπ .. Και φυσικά ούτε στο ελάχιστο δε θα αμφισβητούσατε τις μαρτυρίες , αλλα΄θα τις παίζατε από το πρωί μέχρι το βράδυ, θα τονίζατε ακόμη και το κόμμα και το "και"... Αλλά τώρα έτυχε οι ναυαγοι΄να ηταν "τριτοκοσμικοί" Αφγανοί και Σϋριοι ενώ οι "διασώστες" Ελληναράδες αστυνομικοι να 'ουμ...
Από την συνένευξη τύπου των επιζώντων στο Σύνταγμα προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι 1) ο κινητήρας του λιμενικού σκάφους έπαθε ζημιά και έτσι (παρ' όλες τις αντίθετες προσπάθειες των λιμενικών) κατάφεραν να επιβιβαστούν σ' αυτό οι 16 διασωθέντες. (Δηλαδή το σκάφος ακινητοποιήθηκε σε απόσταση ελαχίστων μέτρων από το ναυάγιο -ούτε καν 100 μέτρα παρακάτω, σα να λέμε ότι ούτε καν πήρε μπρος- και έτσι 16 άνθρωποι μέσα στη θαλασοταραχή κατάφεραν να ανέβουν στο λιμενικό σκάφος - παρ' όλες τις κλωτσιές των λιμενόμπατσων. Έχει προσπαθήσει ποτέ κολυμβητής να ανέβει (όχι σε φουρτούνα όταν πνίγεται, αλλά σε μπουνάτσα όταν κολυμπάει για αναψυχή) σε απλή 2μετρη ξύλινη βάρκα χωρίς βοήθεια; Ξέρετε πόση μυική δύναμη απαιτείται; Στα 1,5 μέτρο ύψος που βρισκόταν η κουπαστή του λιμενικού (και εν μέσω θαλασσοταραχής και κλωτσιών) η επιβίβαση είναι απλά ΑΔΥΝΑΤΗ (χωρίς βοήθεια από επιβαίνοντες) 2) προσπάθηαν οι λιμενικοί να κόψουν το σχοινί αλλά δεν τα κατάφεραν (τον δικό σου τον κάβο δεν τον κόβεις - θέλει τσεκούρι - απλά τον λύνεις, άν θέλεις, αλλά γιατί να το θέλεις αυτό;; Δηλαδή αφού τους έδεσαν - και οι λιμενικοί εγκαλούνται γι' αυτό, μετά ήθελαν να το λύσουν για κάποιο λόγο - και εγκαλούνται και γι' αυτό) 3) από τη μεγάλη ταχύτητα ξηλώθηκαν τα σχοινιά που υπήρχαν γύρω από το αλιευτικό (άρα προκύπτει άμεσα η ευθύνη των λιμενικών για κακό χειρισμό - αλλά συγνώμη, πώς είναι δυνατόν να ξεκολλήσουν τα συρματόσχοινα λόγω ταχύτητας/θαλασσοταραχής - εκτός κι' αν μιλάμε για τυφώνα), 4) κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ρωτήθηκαν οι λιμενικοί άν συμπεριφέρονται έτσι αυτοί και στις γυναίκες τους / τους ζήτησαν να πετάξουν σωσίβια σε όσους είχαν πέσει στη θάλασσα, αλλά αυτοί (φυσικά) αρνήθηκαν / ο χαροκαμένος μπήκε μπροστά στον κακό λιμενικό και του είπε ότι δεν θέλει να ζήσει πλέον αφού όλους αυτούς τους σκοτώσανε / απείλησαν οι λιμενικοί ότι άν πούνε αλήθεια οι επιζώντες θα τους κάνουν κακό / ρωτούσανε τους λιμενικούς άν έτσι εκπαιδεύουμε τους αστυνομικούς για να κλωτσάνε τους μετανάστες και άν αυτή είναι σωστή συμπεριφορά (μα καλά, σε ποιά γλώσσσα έγιναν όλοι αυτοί οι διάλογοι;;;), Αλλά τέλος πάντων, κανείς από εμάς δεν ήταν εκεί, σε αυτόν τον κόσμο, θεωρητικά, όλα είναι δυνατά, ίσως να υπάρχει κάποια λογική εξήγηση (not). Όμως υπάχουν και σημεία στο βίντεο τα οποία είναι ξεκάθαρα: Στο 1:25 του βίντεο: "τότε ζεστάθηκε η μηχανή της βάρκας KAI ΧΑΛΑΣΕ ΚΙ ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΕΙ. ΠΕΡΙΜΕΝΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (...) ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΕ ΣΚΑΦΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ" 2:30 "ΤΟΤΕ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ 2 ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΒΑΡΚΑ ΚΑΙ ΔΕΣΑΝΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΚΑΣ" 3:47 "Από την πολύ μεγάλη ταχύτητα ΟΙ 2 ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ άρχισαν να βρίζει τους άλλους που ήταν στο σκάφος για να σταματήσουνε γιατί θα πνίιγότανε κι' αυτοί" 8:07 "Ένας Σύριος βρήκε ένα ξύλο στη βάρκα για να πιάσει τη γυναίκα που πνιγότανε, πέταξε να το πιάσει και ΤΟΤΕ ΚΤΥΠΗΣΑΝ ΜΕ ΚΛΩΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙ και είπαν άστη να πεθάνει εκεί" 11:03 "τότε τους φερανε στο νησί, ΤΟΥΣ ΚΤΥΠΟΥΣΑΝΕ, ΤΟΥΣ ΚΛΩΤΣΟΥΣΑΝΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ 11:32 ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΝΕ ούτε φαγητό, ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ, ΤΙΠΟΤΑ http://www.youtube.com/watch?v=vlfv2OgpEw4 Δείτε τώρα και το ερασιτεχνικό βίντεο κατά την αποβίβαση των επιζώντων http://www.youtube.com/watch?v=RPXeCKNIDCw Όπως προκύπτει (και χωρίς ιδιαίτερες ντετεκτιβίστικες γνώσεις), δια ζώσης από το στόμα των ίδιων των ναυαγών Α) Το δουλεμπορικό είχε χαλασμένο κινητήρα και ήταν ακινητοποιημενο μέσα στη φουρτούνα (άρα όντως επρόκειτο για αποστολή Search And Rescue) Β) Στο δουλεμπορικό υπήρχαν όντως 2 λιμενικοί, ένας εκ των οποίων ήταν ο επικεφαλής (μα αφού το λένε σε διάφορα σημεία οι ίδιοι οι επιζώντες!!!), επομένως τα ερωτηματικά που θέτει το άρθρο είναι απλά ακατανόητα. Γ) Για να έχουν τη τεχνική δυνατότητα να κλωτσάνε οι λιμενικοί τον Σύριο που προσπάθησε να πετάξει ξύλο για να σωθεί η γυναίκα που πνιγότανε, δύο τινά μπορεί να συνέβησαν: ή τον κλώτσησαν με 3μετρο ξυλοπόδαρο (αφού υποτίθεται ότι λιμενικοί δεν επέβαιναν στο δουλεμπορικό) ή όντως ο Σύριος είχε ήδη σωθεί και βρισκόταν ασφαλής στο σκάφος του λιμενικού (και οι άνδρες, λόγω κάποιας διαστροφής, έσωσαν αυτόν, αλλά παρεμπόδισαν τη διάσωση της άτυχης γυναίκας που πνιγότανε μπροστά στα μάτια τους). Δ) Όπως προκύπτει από το 2ο βιντεάκι, με την αποβίβασή τους (που έγινε και παρουσία περαστικών) κανείς αστυνομικός δεν βιαιοπράγησε εναντίον ναυαγού και ένα κιβώτιο με μπουκάλια νερό ήταν πρόχειρο, τα οποία και μοιράστηκαν. Ακόμα και άν αυτό έγινε για το θεαθήναι, η δήλωση ότι με την αποβίβαση, οι αστυνομικοί άρχισαν τις καρπαζιές και μέχρι το βράδυ δεν δόθηκε στους επιζώντες ούτε νερό είναι ολοφάνερα ψευδής.
Το να έχουμε γνώμη απο το σαλόνι ή το γραφείο μας για το τι έγινε εκείνο το βράδυ και να την δημοσιεύουμε σαν πόρισμα δεν ειναι φυσιολογικό .Αν έχω συμφέρον ή εμπάθεια από κάποιο γεγονός ή ομάδα ατόμων τότε η γνώμη που δημοσιοποίω ειναι σίγουρα στρεβλή. Ας εμπιστευτουμε τους θεσμούς να μάθουμε την αλήθεια και ακόμα αν δεν ταιριάζει με την δικιά μας γνώμη να μην ψάχνουμε για πράκτορες , υποχθώνιους, Εβραίους και γοργόνες απο πίσω.Ωρα να ωριμάσουμε σαν κοινωνία.
Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην Ελλάδα που νομίζουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης κάνει ντοκιμαντέρ. Σας πληροφορώ ότι η εκπομπή του δεν θεωρείται ντοκιμαντέρ σε καμία χώρα του κόσμου, ούτε συμμετέχει σε ανάλογα διεθνή φεστιβάλ (σε αντίθεση π.χ. με τα δημοσιογραφικά ντοκιμαντέρ του Αυγερόπουλου). Ο Θεοδωράκης κάνει τηλεοπτικό ρεπορτάζ με επίφαση ποιότητας (αν και το μελό πάει σύννεφο, ενώ η αυτοπροβολή του είναι απλά γελοία). Ρεπορτάζ δήθεν δημοσιογραφικά αλλά στην πραγματικότητα προπαγανδιστικά, όπου διαστρεβλώνονται γεγονότα και παραλείπονται εξαιρετικά σημαντικές μαρτυρίες. Αποκορύφωμα το Φαρμακονήσι, όπου μια δολοφονία γυναικόπαιδων μετατράπηκε σε πορτρέτο ηρωικών λιμενικών. Η αφήγηση των χαροκαμένων προσφύγων (και όχι μεταναστών) κόβεται εκεί που σταματάνε να μιλάνε για τους ανθρώπους που έχασαν κι αρχίζουν να περιγράφουν το πώς τους έχασαν. Αφήνοντας τους ίδιους τους θύτες να αφηγηθούν τα πιο κρίσιμα σημεία της ιστορίας.Όσο για την απάντηση του Θεοδωράκη στις πολύ σοβαρές καταγγελίες του κυρίου Δημητρά (και πάρα πολλών άλλων), πετάει άγαρμπα τη μπάλα στην κερκίδα απαξιώνοντας ένα πλήθος επιχειρημάτων με τη φράση "το κείμενο έχει τόσες ανακρίβειες που δεν θα μπω στο κόπο να τις επισημάνω". Και μετά μας κοτσάρει την επιστολή που έγραψε ο ίδιος στον μεταφραστή που ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομα του από τους τίτλους (και που ξέρει ότι δεν θα ξαναφάει ψωμάκι σ' αυτή τη χώρα μετά απ' αυτό). Κάποιοι άνθρωποι έχουν συνείδηση και βάζουν όρια στο μέχρι πόσο μπορούν να ξεφτιλιστούν για να τα'χουν καλά με την εξουσία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ποτέ του δεν υπήρξε ένας απ' αυτούς.
Δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη στο Φαρμακονήσι (και σε κάθε Φαρμακονήσι). Ειδικά μέσα από τις «φιλτραρισμένες» τηλεοπτικές ειδήσεις και παντός τύπου, επίσης «φιλτραρισμένων» -με κάθε τρόπο- τηλεοπτικών εκπομπών...Ιδιαίτερη (αρνητική) εντύπωση μου κάνουν όσοι μιλάνε, αρθρογραφούν ή απλώς σχολιάζουν ως κοινοί αναγνώστες ή τηλεθεατές το τραγικό αυτό περιστατικό, εκφραζόμενοι, τόσο μα τόσο σίγουροι για όσα συνέβησαν, λες και ήταν, όχι απλώς παρόντες, αλλά και κάτι περισσότερο...!Ακόμη χειρότερη εντύπωση όσοι, προσπερνώντας την ουσία του γεγονότος, τσαλαβουτώντας στα απόνερα της ανοησίας τους, αρχίζουν να μαλλιοτραβιούνται μεταξύ τους για το ποιός περιέγραψε, συμπέρανε, αποκάλυψε σωστότερα, αντικειμενικότερα και δεοντολογικώς βεβαίως, βεβαίως... την πάσα αλήθεια...Ό,τι και να γράψουμε, ό,τι και να πούμε, το μόνο που μου μένει είναι ένα μεγάλο -ΓΙΑΤΙ;- για αυτούς τους ανθρώπους πέθαναν άδικα και μάλιστα με τόσο φρικτό τρόπο.
Χωρίς να έχω καμία διάθεση υπαναχώρησης στις διατυπώσεις μου, θέλω να επισημάνω ότι τα status updates γράφτηκαν στον προσωπικό μου τοίχο και σε καμία περίπτωση υπό την ιδιότητά μου ως βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και ή ως συν-συγγραφέας με το Βασίλη Παπαστεργίου του «Μετανάστευση στην Ελλάδα: Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες». Καλό θα ήταν να τα προσέχουμε αυτά στη δημόσια σφαίρα,φιλικά,Ελένη Τάκου
Είδα την εκπομπή, περισσότερο από αντίδραση για την απαγόρευση. Δεν ήταν από τις καλλίτερες του Θεοδωράκη, όμως άκουσε αρκετές απόψεις, τουλάχιστον όσες στον λίγο τηλεοπτικό χρόνο που του αναλογούσε κατάφερε να χωρέσει. Με πολύ προσοχή προσπάθησα να βρω κατηγορία ενάντια στους λιμενικούς και η μόνη που άκουσα ήταν από ένα άτυχο μετανάστη που αν δεν ήταν εκεί αυτοί που κατηγορούσε θα ήταν αδύνατο να μιλήσει στην κάμερα. Δεν μου φάνηκε όμως να παίρνει θέσει, άλλωστε σπάνια το κάνει στις εκπομπές του, ούτε να κατηγορεί έστω και έμμεσα του λιμενικούς. Όλοι ευχόμαστε να μην είχε πεθάνει κανείς, αλλά δεν φταίει για όλα το κράτος, ούτε η κοινωνία. Προσωπικά θα ήθελα να ακούσω και άλλες απόψεις, μην ζητάμε όμως από ένα κανάλι και ένα δημοσιογράφο να μπορεί να κάνει τα πάντα.
Μα ο ορισμός της σωστής δημοσιογραφίας είναι αυτός: Να παρουσιάζει τα γεγονότα, να ρίχνει φως σε όλες τις πλευρές και να μην παίρνει θέση! Δεν είναι δικηγόρος ο δημοσιογράφος, ούτε οφείλει σε κανέναν να είναι στρατευμένος. Προφανώς ο κ. Δημητράς έχει τόση έπαρση ώστε να πιστεύει ότι η δική του ερμηνεία είναι σωστή και θέλει να την επιβάλλει σε όλους. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί του είναι πράκτορας/αναξιόπιστος/ηλίθιος/ανενημέρωτος κλπ κλπ. Κλασσική συμπεριφορά όσων η οίηση τους κάνει να πιστεύουν ότι κατέχουν την μια και μοναδική αλήθεια!
Προσωπικά παρακολουθώντας την εκπομπη αντιλήφθηκα και τις δυο αντίθετες απόψεις. Δεν πρόσεξα κανενα σημείο τυφλής υποστήριξης των λιμεναρχων και φυσικά δε θεωρώ οτι οι ψαράδες και κάθε κάτοικος του νησιού ειναι άσχετοι απο τη στιγμή που ειναι αυτοι πολλες φορες αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων και οχι εμείς. Ειναι κρίμα να λιθοβολουμε συνεχώς εκπομπές που θελουν απλα να προβάλουν γεγονότα. Γιατι δεν ειναι μονάχα ο κύριος Θεοδωράκης αλλα όλο το team του.
Ο Δημητράς ήταν πάνω στη βάρκα και τα ξέρει όλα, Σταύρο, ακούς;Άντε, καλώς ήρθες στους "άλλους", όπως ο Μάλαμας, ο Αγγελάκας και όποιος δε συμφωνεί με την "απόλυτη αλήθεια" της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου...
Ειλικρινα λυπαμαι που εχω τετοιους συμπολιτες σαν τον κυριο Δημητρα.Τι σας πειραξε κυριε Δηματρα; Οτι οι λιμενικοι απ ο,τι φαινεται ειναι ανθρωποι και οχι τερατα;Οτι η θεωρια που πατε να πουλησετε δεν πιανει;Δεν ντρεπεστε καθολου;Οι αντρες του Λιμενικου με κινδυνο της ζωης τους και με μισθους πεινας καθε μερα, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ σωζουν γυναικες και παιδια.Και εσεις δεν εχετε τιποτα καλυτερο να κανετε απο το διαδιδετε ψεματα και ανακριβιες; Εισαστε εκει εκεινη τη νυχτα; Εισαστε εκει την προηγουμενη και την επομενη νυχτα, η ειστε απο τους ανθρωπιστες του καναπε που δειχνουν με το δακτυλο αλλους αντι να κανουν κατι παραγωγικο στη ζωη τους;Γιατι τοσο μισος για το καθετι Ελληνικο; Οτι σπερνει κανεις θεριζει λεει ο λαος και σεις σπερνετε μονο μισος. Καλη τυχη

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ