«Το 98% των κτιρίων που χτίζονται σήμερα είναι σκατά»

«Το 98% των κτιρίων που χτίζονται σήμερα είναι σκατά» Facebook Twitter
9

«Θα σου πω ένα πράγμα. Στον κόσμο που ζούμε, το 98% από όσα χτίζονται και σχεδιάζονται σήμερα, είναι τελείως σκατά», απάντησε ο Gehry, υψώνοντας το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του. «Δεν υπάρχει αίσθηση σχεδιασμού ή σεβασμός στην ανθρωπότητα ή οτιδήποτε. Είναι κακά κτίρια και αυτό είναι.»

O αρχιτέκτονας Frank Gehry βρέθηκε στην Ισπανία στα πλαίσια του προγράμματος Prince of Asturias Award και σε μια συνέντευξη τύπου, απαντώντας σε Ισπανούς δημοσιογράφους σχετικά με το δικό του έργο, έκανε μια χαρακτηριστική κίνηση του χεριού συμπληρώνοντας ότι η σημερινή αρχιτεκτονική είναι «σκατά».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Ισπανική εφημερίδα El Mundo ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον αρχιτέκτονα ποια είναι η απάντησή του στην κριτική ότι η αρχιτεκτονική που δημιουργεί είναι κυρίως θέαμα.

«Θα σου πω ένα πράγμα. Στον κόσμο που ζούμε, το 98% από όσα χτίζονται και σχεδιάζονται σήμερα, είναι τελείως σκατά», απάντησε ο Gehry, υψώνοντας το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του. «Δεν υπάρχει αίσθηση σχεδιασμού ή σεβασμός στην ανθρωπότητα ή οτιδήποτε. Είναι κακά κτίρια και αυτό είναι.»

«Πού και πού, όμως, ένας μικρός αριθμός ανθρώπων κάνει κάτι εξαιρετικό. Είναι πολύ λίγοι. Αλλά –Θεέ μου!- αφήστε μας ήσυχους! Αφιερώνουμε τη ζωή μας στη δουλειά μας. Δεν παρακαλάω για δουλειά. Δεν έχω δημοσιοσχεσίτες. Δεν περιμένω να με πάρουν τηλέφωνο. Δουλεύω με πελάτες που σέβονται την τέχνη της αρχιτεκτονικής. Τουλάχιστον, μην κάνετε τόσο ηλίθιες ερωτήσεις.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την απάντηση ακολούθησε αμήχανη σιωπή. Ο Gehry στη συνέχεια δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι είναι κουρασμένος από το ταξίδι.

«Σας παρακαλώ, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι είμαι κουρασμένος και λίγο ζαλισμένος από το ταξίδι», είπε.

«Το 98% των κτιρίων που χτίζονται σήμερα είναι σκατά» Facebook Twitter

Ο Gehry είχε φτάσει στην Ισπανία αεροπορικώς από τη Γαλλία, όπου είχε βρεθεί στα εγκαίνια του κτιρίου Louis Vuitton, για να παραβρεθεί στην έκθεση του LABoral Art and Industrial creation centre που είναι αφιερωμένη στα κτίρια του αρχιτέκτονα στην Ισπανία. Μεταξύ τους είναι και το διάσημο μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο.

«Το 98% των κτιρίων που χτίζονται σήμερα είναι σκατά» Facebook Twitter
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Αν κοιτάξουμε στην Αθήνα γύρω μας θα δούμε οτι όντως 1-2 κτήρια στα 100 δεν είναι τελείως "σκατά" οπότε απο αυτή την άποψη δεν έχει άδικο. Επίσης το γεγονός οτι ζούμε σε αυτά δεν μπορεί να μας κάνει να λέμε οτι είναι και ωραία, απλά έχουμε συνηθίσει και προσαρμοστεί σε αυτά και όχι αυτά σε εμάς. Παρ' όλα αυτά ένας αρχιτέκτονας τέτοιου βεληνεκούς που επηρεάζει πολύ κόσμο, θα έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά και ίσως να εξηγήσει. Αλλά το πόσο καλός ή κακός είσαι στο επάγγελμά σου δεν σου αλλάζει και το χαρακτήρα σου. Επίσης σύγχρονοι, παλιαότεροι ή και αρχαιότεροι αρχιτέκτονες - δάσκαλοι, αντί της αλαζονίας θα έλεγα οτι χαρακτηρίζονταν απο σεβασμό και ταπεινότητα και όχι σταριλίκια. Ας μην ξεχναμε οτι πρόκειται για επιστήμη (ίσως και λίγο τέχνη κατα τη γνώμη μου) και όχι για θέαμα.
Μάλιστα στο Bilbao, οπου και βρίσκεται το Guggenheim, θα χτιστεί μια καινούρια γέφυρα η οποία θα πάρει το όνομα του... Ωραιότατο κτιριο (απο έξω και μονο απο εξω). Οι εκθέσεις είναι πολυ ιδιοτροπες και μονάχα οι λάτρεις της μοντέρνας τέχνης μπορούν να "ἑκτιμησουν" τα έργα...
Συμφωνώ, ειδικά οι νεοελληνικές πόλεις θα μπορούσαν ορθότατα να χαρακτηριστούν αρχιτεκτονικώς ως βόθροι. Θά προσέθετα όμως ότι πολλά από τα κτήρια που σχεδίασε ο (Ephraim) Frank Owen (Goldberg) Ghery είναι σαν τρακαρισμένα αυτοκίνητα.
Το γουστάρω και μάλιστα πολύ. Απλά δεν έχω το ψώνιο να χαλάσω λεφτά που δε μου περισσεύουν για να φτιάξω ένα σπίτι όλο από γυαλί και περίεργες καμπύλες για να αρέσω στον κύριο...τάδε. Απορώ πως σου προέκυψε αυτό από τη στιγμή που αυτός κατηγόρησε τη...μπανάλ αρχιτεκτονική των νέων κτηρίων.
γενικά δεν ζήτησε να σχεδιάσει το σπίτι κανενός. Άλλωστε είναι γνωστός για έργα πολύ μεγαλύτερης κλίμακας. Κάνει μια κριτική στην σύγχρονη αρχιτεκτονική και λέει ότι αυτός κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Αλαζόνα τον λες, όχι παράλογο.