Υπάρχουν και καλά νέα. Του Στέφανου Ξενάκη

Υπάρχουν και καλά νέα. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Το αρνητικό το τρώμε αμάσητο, ενώ στο καλό είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι.
0ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ της σημερινής εποχής είναι ο υπερβολικός αρνητισμός, όχι ως πραγματικότητα, αλλά ως νοοτροπία. Μόνιμα εστιάζουμε στο κακό κι όχι στο καλό, στον εχθρό κι όχι στον φίλο, σε αυτό που πάει στραβά κι όχι σε αυτό που δεν πάει, σε αυτό που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε κι όχι σε αυτό που μπορούμε.

Μόνιμα ακούω συνανθρώπους μου να μιλάνε για ένα πρόβλημα. Οι προτάσεις τις περισσότερες φορές ξεκινούν «το κακό είναι ότι...». Το αρνητικό το τρώμε αμάσητο, ενώ στο καλό είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι.

Το θέμα του Covid είναι αντικειμενικά ένα σοβαρό θέμα. Κι εδώ όμως, τις περισσότερες φορές, εστιάζουμε σε αυτό που τρέφει τον φόβο μας. (Είμαστε εθισμένοι να φοβόμαστε.)

Εννοείται δεν κάθεσαι μόνο να βλέπεις τα καλά νέα, αλλά παίρνεις μέτρα για να ανασχέσεις τα κακά. Κι εννοείται, με τίποτα δεν λέω ότι το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό.

Παρακολουθούμε την ημερήσια εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων, η οποία είναι ανησυχητική. Δεν παρακολουθούμε όμως με την ίδια ένταση την εξέλιξη και των καλών νέων.

Παρατηρούσα από τον Μάρτιο την ημερήσια εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων παγκοσμίως. Τον Μάρτιο είχαμε 50.000 νέα κρούσματα τη μέρα σε όλο τον κόσμο. Τώρα έχουμε φτάσει τα 450.000 ημερησίως (*9). Στο ίδιο όμως διάστημα, ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών παγκοσμίως από 7.500 έχει πέσει στους 5.000. Με άλλα λόγια το ποσοστό θνησιμότητας από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχει πέσει δραστικά από το 15% (ένας στους 7 περίπου) σε κάτι παραπάνω από 1% (1 στους 100). Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι ο αριθμός των τεστ και των ελέγχων έχει πολλαπλασιαστεί, οπότε η εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων δεν είναι συγκρίσιμη τότε και τώρα, αλλά κυρίως στο ότι η ιατρική βρίσκει ολοένα και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίζει την πανδημία, ακόμη και πριν ανακαλυφθεί το φάρμακο ή το εμβόλιο.

Υπάρχουν και καλά νέα. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter

Εννοείται δεν κάθεσαι μόνο να βλέπεις τα καλά νέα, αλλά παίρνεις μέτρα για να ανασχέσεις τα κακά. Κι εννοείται, με τίποτα δεν λέω ότι το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό.

Αυτό όμως που λέω είναι επιτέλους να μάθουμε να βλέπουμε και τα καλά νέα.


Στο Γυμνάσιο ήμουν σκράπας στα Αρχαία και μετά βίας περνούσα τη βάση. Στα Μαθηματικά όμως ήμουν πολύ καλός. Εάν η πρόοδός μου εξαρτιόταν μόνο από τις επιδόσεις μου στα Αρχαία ή από την αίσθηση της ικανότητάς μου για τα Αρχαία, μετά βίας θα είχα αποφοιτήσει από το σχολείο.

Μόνο όταν υπάρχει ελπίδα στο μέλλον μπορεί να υπάρξει και δύναμη στο παρόν.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ο επόμενος κόσμος / Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ένας Έλληνας Iron Man, αθλητής και πετυχημένος επιχειρηματίας μάς μιλά για το πώς ζει με τον διαβήτη και το πώς έχει καταφέρει να βελτιώσει τη σχέση του με αυτόν. Tο επεισόδιο είναι μια ευγενική χορηγία του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre της Abbott.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το αλτσχάιμερ

Άκου την επιστήμη / Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το Αλτσχάιμερ

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ για τα βάθη του εγκεφάλου, την ύπαρξη της ψυχής, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/11-Η σκληρή αλήθεια για την ψυχική ασθένεια στην οικογένεια

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τα «αόρατα παιδιά»

Ο Άρης Δημοκίδης παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία παιδιού που βίωσε την ψυχική ασθένεια του πατέρα του, μαζί με τις χρήσιμες συμβουλές ειδικών σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Θεοκλής Ζαούτης / Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγεί πώς η διαχρονική και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα

H φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη του HIV θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην Ελλάδα, έπειτα από ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Ο παθολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝ «Αττικόν» Κωνσταντίνος Πρωτόπαπας απαντά σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ