— Πες μας δυο λόγια για το Pitch Your Failure.

Είναι μια σειρά από events που διοργανώνονται σε πόλεις της Ευρώπης και των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν νέους κοινωνικούς επιχειρηματίες και όσους θέλουν να δημιουργήσουν ή έχουν ήδη μια πρωτοβουλία σχετικά με τη διαχείριση της αποτυχίας και της δυσκολίας.

 

Η Αθήνα είναι η τρίτη στάση του PYF, μετά τη Ρώμη και το Βερολίνο. Ένα pitching event διαφορετικό από τα άλλα, με αληθινές και όχι τέλειες ιστορίες.


— Από πού ξεκίνησε και τι στόχους έχει;

Η ομάδα του PYF αποτελείται από νέους κοινωνικούς επιχειρηματίες που ζουν και εργάζονται σε χώρες της Μεσογείου, όπου η έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι ακόμα δυσνόητη και απόμακρη, συνδεδεμένη ίσως με την αποτυχία.

 

Συναντήθηκαν στο πρόγραμμα ChangemakerXchange στο Παλέρμο τον Δεκέμβριο του 2016 και αποφάσισαν να συνεργαστούν για να απομυθοποιήσουν κάτι που είχαν όλοι κοινό, τον φόβο της αποτυχίας!

 

Η Βιολέττα Τσιτσιλιάνη από την Ελλάδα, o Ahmed Hadhri από την Τυνησία και οι Greta Rossi και Andrea Vanini από την Ιταλία βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία και οι επόμενες στάσεις του PYF είναι η Τύνιδα και η Λισαβόνα.


— Ποια είναι η θέση της αποτυχίας στον σύγχρονο δυτικό κόσμο που θεοποιεί την επιτυχία;

Η επιτυχία μοιάζει να έχει κυρίαρχη θέση στον σύγχρονο δυτικό κόσμο και αυτός πιστεύω ότι είναι ένας από τους λόγους της μεγάλης αποτυχίας του. Η επιτυχία δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο με αριθμούς –το μοναδικό σχεδόν κριτήριο που θέτει σήμερα ο ανεπτυγμένος κόσμος– αλλά κρίνεται με βάση πολυεπίπεδα προσωπικά και κοινωνικά κριτήρια.

 

Θεοποιώντας την επιτυχία και το κέρδος πετυχαίνουμε μόνο να εγκλωβίζουμε την ανθρώπινη φύση και τις κοινωνίες μας στο στενό πλαίσιο που θέτει ο καπιταλισμός. Η «αποτυχία» είναι, πιστεύω, το βασικό συστατικό κάθε προσπάθειας για δημιουργία. Ας συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι πρόκειται για ένα στάδιο που ενδυναμώνει και ενισχύει το έργο μας.

 

Info

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο Impact HUB Athens θα κάνουν παρουσιάσεις κοινωνικοί επιχειρηματίες και πολιτιστικοί διαχειριστές με εμπειρία στο πεδίο τους:

Sana Afouaiz από Μαρόκο, Juan López-Aranguren Blázquez από Ισπανία, Αργυρώ Μπαράτα από Ελλάδα και Χρίστος Παπαμιχαήλ από Κύπρο.

Περισσότερες πληροφορίες: www.pitchyourfailure.org

Για κρατήσεις θέσεων: https://tinyurl.com/y89lmljn