Προηγμένες τεχνικές για τις παθήσεις του παχέος εντέρου

Προηγμένες τεχνικές για τις παθήσεις του παχέος εντέρου Facebook Twitter
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε δεν θα πρέπει να παραμελούμε την υγεία μας.
0

Οι παθήσεις του παχέος εντέρου εξελίσσονται σε μια μορφή επιδημίας και απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, λόγω της καθιστικής ζωής, της κακής διατροφής και άλλων παραγόντων. Θα περίμενε, βέβαια, κανείς ότι, με δεδομένη τη σχετικά εύκολη διαγνωστική διαδικασία για τις παθήσεις αυτές, τα ποσοστά εμφάνισης σε προχωρημένο στάδιο θα ήταν μικρότερα. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει, καθώς για πολλούς πάσχοντες, ακόμη και σήμερα, οι παθήσεις αυτές αποτελούν ταμπού, με αποτέλεσμα να αργούν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα και το πρόβλημα να διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο και παραμελημένο στάδιο. Όπως ισχύει για όλες τις παθήσεις, έτσι και για τις ασθένειες του παχέος εντέρου η σωστή ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση.

Η λειτουργία του παχέος εντέρου

Ας παρακολουθήσουμε τη διαδρομή που ακολουθεί η τροφή στον γαστρεντερικό σωλήνα μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Μέσα σε αυτήν τη δίοδο η τροφή διασπάται και καταλήγει στον στόμαχο, αφού πρώτα περάσει από τον φάρυγγα και τον οισοφάγο. Στη συνέχεια, αναμειγνύεται με γαστρικό υγρό και ρευστοποιείται, για να περάσει στο δωδεκαδάκτυλο, όπου προστίθενται τα υγρά της χολής και του παγκρέατος, και φτάνει στο λεπτό έντερο, σημείο όπου επιτυγχάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και αυτό που μας ενδιαφέρει στην ανάλυσή μας είναι το παχύ έντερο ή κόλον. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο όργανο εκτείνεται στις κοιλιακές και πυελικές κοιλότητες, με μήκος περίπου 1,5 μέτρα και πλάτος που διαφοροποιείται στο αρχικό του τμήμα, μικραίνοντας, καθώς καταλήγει στον πρωκτό. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το μέγεθος του τελικού τμήματος αυξομειώνεται, καθώς εξυπηρετεί τη διέλευση των κοπράνων.

Οι παθήσεις και η έγκαιρη διάγνωσή τους

O Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Δρ.Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, επιστημονικ;Oς Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Γραμματέας της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA και μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της Society of Robotic Surgery.

Οι συχνότερες παθήσεις αφορούν τον καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού, την εκκολπωματική νόσο, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn), τις διαταραχές του πυελικού εδάφους, την πρόπτωση ορθού και όλες τις πρωκτικές παθήσεις, όπως η αιμορροϊδοπάθεια, η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου, τα συρίγγια και τα αποστήματα. Ο εξειδικευμένος χειρουργός δύναται να δώσει λύση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας ή ακράτειας. Σε όλες τις παραπάνω παθήσεις, η έγκαιρη διάγνωση παίζει καταλυτικό ρόλο στην πιθανότητα επιτυχίας οποιασδήποτε χειρουργικής παρέμβασης. Συγκεκριμένα στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, η τακτική ενδοσκόπηση του κατώτερου πεπτικού μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση της κακοήθειας σε αρχικό στάδιο με πολύ μεγάλα ποσοστά ίασης.

Προειδοποιητικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα των παθήσεων του παχέος εντέρου ποικίλλουν. Ενδεχομένως, κάποιες φορές δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα και ανακαλύπτονται τυχαία, με επίσκεψη στον ιατρό, με κάποια άλλη αφορμή. Παρ’ όλα αυτά, τα συνήθη συμπτώματα των παθήσεων αφορούν την αιμορραγία από τον πρωκτό, το κοιλιακό άλγος, με έμφαση στο κάτω μέρος, τη βασανιστική δυσκοιλιότητα, τις κενώσεις που εμπεριέχουν αίμα, τον τυμπανισμό σε όλη την κοιλιά, με πόνο και εμετό.

Η εξειδίκευση και οι οργανωμένες νοσοκομειακές δομές στην υπηρεσία του ασθενούς

Η χειρουργική παχέος εντέρου και ορθού αποτελεί εξειδίκευση της Γενικής Χειρουργικής και αφορά τις παθήσεις του παχέος εντέρου, του ορθού, του πρωκτού και τις διαταραχές του πυελικού εδάφους. Αυτού του είδους οι επεμβάσεις απαιτούν εξειδίκευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της Ρομποτικής Τεχνολογίας, διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, την πλέον σύγχρονη λύση στις ρομποτικές επεμβάσεις: Da Vinci XI HD, ειδική παραγγελία για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Εξώφυλλο τεύχους 677
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ο συνδυασμός της εξειδίκευσης και της πολυετούς εμπειρίας μας με έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιτυχημένων ρομποτικών επεμβάσεων έχει καθιερώσει τη Γενική, Βαριατρική, Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ως πρωτοπόρα στον παραπάνω τομέα. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε την αναγνώριση της κλινικής μας σε διεθνές επίπεδο, τόσο με τις διεθνείς συνεργασίες όσο και με την ιδιότητά της ως κέντρου αναφοράς και εκπαίδευσης στη Ρομποτική Χειρουργική.

Παρακολουθώντας, λοιπόν, τις παγκόσμιες εξελίξεις σε καθημερινή βάση και με συμμάχους τον υπερσύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, την εξειδίκευση και εμπειρία μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα τραυματική λύση για κάθε περίπτωση των παραπάνω παθήσεων, όσο σύμπλοκη κι αν είναι. Παράλληλα, και με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας, μειώνονται τα ποσοστά επιπλοκών όπως η αιμορραγία, η διασπορά κυττάρων και λοιμώξεων, η μετατροπή σε ανοικτό χειρουργείο ή η δημιουργία παρά φύση έδρας (κολοστομία), προσφέροντας στον ασθενή γρήγορη και ασφαλή επάνοδο στην καθημερινότητά του.
 

Το μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε δεν θα πρέπει να παραμελούμε την υγεία μας. Πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα για όλους εμάς παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των γιατρών του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Για τον σκοπό αυτόν εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM