Η αλήθεια είναι πως το κρύο, ο αέρας, η βροχή και τα αλλεπάλληλα σοκ που δέχεται το δέρμα καθώς κινείσαι από το κρύο του δρόμου στη ζέστη του σπιτιού και του γραφείου συνθέτουν ένα επιβλαβές κοκτέιλ που δοκιμάζει την αντοχή των δερματικών κυττάρων και κάνει την επιδερμίδα στο πρόσωπο και τα χέρια (που είναι εκτεθειμένα) τραχιά, ερεθισμένη, γεμάτη κοκκινίλες και πολύ αφυδατωμένη.

 

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος, το (περιβαλλοντικό) κρύο, σε συνδυασμό με το τακτικό πλύσιμο και σαπούνισμα των χεριών, του προσώπου και του σώματος και την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης διαταράσσει το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος και το καθιστά ακόμα πιο ευάλωτο στην αφυδάτωση και στην εκδήλωση ευαισθησίας, ενώ στα δέρματα με ατοπική προδιάθεση αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης εκζεμάτων. Αν σε αυτούς τους παράγοντες προσθέσεις το «τοξικό» μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη του κομπιούτερ, η επιβάρυνση που δέχεται η επιδερμίδα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

 

Στην περιοχή γύρω από τα μάτια καλό είναι να χρησιμοποιείς ειδικά προϊόντα με υφή serum που δεν βαραίνουν το δέρμα, ώστε να μη δημιουργούνται «σακούλες».

 

Για να διατηρήσεις το δέρμα του προσώπου απαλό, σωστά ενυδατωμένο και χωρίς τον κίνδυνο εκζεμάτων, τραβήγματος και φαγούρας χρειάζεσαι το κατάλληλο κοσμετολογικό «οπλοστάσιο». Μια κρέμα ημέρας με δροσερή, μη λιπαρή σύνθεση και αντιοξειδωτικά σύμπλοκα θα βοηθήσει το δέρμα σου να διατηρήσει την ισορροπία του, ενώ μια πιο πλούσια κρέμα νύχτας θα βοηθήσει να επιδιορθωθούν οι φθορές που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Στην περιοχή γύρω από τα μάτια καλό είναι να χρησιμοποιείς ειδικά προϊόντα με υφή serum που δεν βαραίνουν το δέρμα, ώστε να μη δημιουργούνται «σακούλες».

 

Για τα χείλη χρειάζεσαι ένα προστατευτικό balm –μην τα υγραίνεις με τη γλώσσα σου–, ενώ τα χέρια έχουν ανάγκη από μια θρεπτική, αναπλαστική κρέμα και γάντια κατά τη διάρκεια του πλυσίματος ρούχων ή πιάτων στο χέρι, γιατί αυτά τα σαπούνια αφυδατώνουν πολύ το δέρμα.

 

Τα εκζέματα μην τα υποτιμάς, καθώς πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και προκαλούν αϋπνία από τη φαγούρα τα βράδια, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε σοβαρή έλλειψη ύπνου. Στα παιδιά και τους ενήλικες με έκζεμα οι ειδικοί συστήνουν να κάνουν ντους κάθε δύο ημέρες και να χρησιμοποιούν μη αλκαλικά καθαριστικά προϊόντα και ειδικές φαρμακευτικές κρέμες.

 

Ειδικά για τον καθαρισμό του προσώπου να χρησιμοποιείς eau démaquillage με νερό, να αποφεύγεις το πολύ τακτικό πίλινγκ και να προτιμάς τα ενζυμικά πίλινγκ από τα προϊόντα scrub.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO