ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
 δεν περιμέναμε με τόση ανυπομονησία την αλλαγή της ώρας με το θερινό ηλιοστάσιο, ώστε να μεγαλώσει η μέρα και να φύγουν το σκοτάδι και η μαυρίλα που έχει ρίξει η πανδημία στις ζωές μας. Αν όχι οριστικά (γιατί αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλία Μόσιαλου, θα συμβεί το φθινόπωρο ή στο τέλος του 2021), τουλάχιστον προσωρινά.

 

Η αλλαγή της ώρας είναι ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό για τη φάση στην οποία βρισκόμαστε, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να περνάει σε στάδιο σταθεροποίησης και τους ειδικούς να ελπίζουν στη μείωση των κρουσμάτων που όλοι πιστεύουν πως θα φέρει η καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών, ευνοώντας τις δραστηριότητες στο ύπαιθρο.

 

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το τελευταίο διάστημα η αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού συνέβη με δύο τρόπους: αφενός με τις κατ’ οίκον επισκέψεις και αφετέρου με το φαινόμενο πινγκ-πονγκ μεταξύ δουλειάς και οικίας. Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών και η αλλαγή της ώρας επιβάλλουν καταρχάς τη μετατόπιση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πιο αργά, κάτι που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει δηλώσει ήδη πως πρόκειται να κάνει, μέσω του καθηγητή Επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή.

 

Παράλληλα, το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και οι ώρες φωτός είναι περισσότερες αποτελεί το ιδανικό κίνητρο για να βγούμε έξω και να αθληθούμε, να περπατήσουμε, να κάνουμε δραστηριότητες σε πεζόδρομους, πάρκα και παιδικές χαρές, που έχουν ανοίξει πλέον, ώστε να περιορίσουμε τον χρόνο που μένουμε σε εσωτερικούς χώρους και να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, καθώς αυτόν τον χειμώνα κλειστήκαμε πολύ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας. 

 

Όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, η έλλειψη βιταμίνης D, βάσει μελετών, συσχετίζεται με βαρύτερη νόσηση και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη του κορωνοϊού, οπότε έχουμε ένα (ακόμα) ισχυρό κίνητρο για να βγούμε έξω και να χαρούμε τον ήλιο.

 

Couch Potato με μυϊκούς πόνους και περιττά κιλά

Ένα μεγάλο ζήτημα της εποχής μας είναι η ελλιπής έκθεση στον ήλιο, λόγω των περιοριστικών μέτρων που άλλαξαν τον τρόπο ζωής μας. Ο ήλιος δεν είναι μόνο ισχυρό αντικαταθλιπτικό αλλά και απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή της βιταμίνης D στο δέρμα μας. Ένα άλλο ζήτημα είναι το καθισιό, η παχυσαρκία, η στρέβλωση του μυοσκελετικού συστήματος, λόγω της υπερβολικής χρήσης των οθονών, αλλά και η μόνιμη ευερεθιστότητα την οποία προκαλεί η διαρκής καλωδίωση με οθόνες, υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα, η οποία δεν μας αφήνει να κάνουμε ψηφιακό detox.

 

Όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, η έλλειψη βιταμίνης D, βάσει μελετών, συσχετίζεται με βαρύτερη νόσηση και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη του κορωνοϊού, οπότε έχουμε ένα (ακόμα) ισχυρό κίνητρο για να βγούμε έξω και να χαρούμε τον ήλιο. Επίσης, έχει φανεί πλέον ξεκάθαρα, και από παλαιότερες αλλά και από πιο πρόσφατες μελέτες, πως η παχυσαρκία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από κορωνοϊό, οπότε η φυσική άσκηση, η δραστηριότητα έξω, το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, η μπάλα, αποτελούν, εκτός από ψυχαγωγία, έναν άριστο τρόπο για να ρίξουμε τα περιττά κιλά. Αρκετή ώρα φυσικής δραστηριότητας έξω μπορεί να μας απεγκλωβίσει από το ψηφιακό μπλοκάρισμα που αντιμετωπίζουμε λόγω της διαρκούς καλωδίωσης, να ξεκουράσει τα μάτια μας και να ηρεμήσει τον εγκέφαλό μας, κάτι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα επίπεδα στρες που δεχόμαστε καθημερινά.

 

Οι συμβουλές για δραστηριότητα τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα έξω, τώρα που η μέρα μεγαλώνει, δεν αφορούν μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά, που, λόγω της τηλεκπαίδευσης και των κλειστών σχολείων για ένα διάστημα το οποίο ουσιαστικά φτάνει τους πέντε μήνες, έχουν στερηθεί τη φυσική δραστηριότητα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλο αυτό το διάστημα παραμένουν κλειστές οι αθλητικές ακαδημίες που υπό κανονικές συνθήκες προσφέρουν στα παιδιά διπλή εκτόνωση, και της ατελείωτης ενέργειάς τους και της ανταγωνιστικότητας που έχουν από τη φύση τους και που μέσα από τα σπορ εκδηλώνεται και καλλιεργείται ως ευγενής άμιλλα.

 

Outdoor detox

Η εξίσωση που θέλει, λοιπόν, τη νύχτα να πέφτει περίπου στις οκτώ και μισή αυτή την εποχή απαιτεί να εκμεταλλευόμαστε κάθε λεπτό της ημέρας για να κάνουμε κάτι έξω, να περιορίσουμε τη μετακίνησή μας με το αυτοκίνητο και να προτιμήσουμε τα πόδια ή το ποδήλατο, όπως μας προτρέπουν να κάνουμε τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

 

Οι ειδικοί συνιστούν να βγάλουμε τα παιδιά έξω για να παίξουν τουλάχιστον μιάμιση με δύο ώρες την ημέρα, καθώς έχουν καθίσει υπερβολικά πολύ μπροστά στον υπολογιστή, και να κάνουμε τη σωματική δραστηριότητα που μας ταιριάζει, έντονη ή ήπια, αφήνοντας για λίγο τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ στο σπίτι. 

 

Η πρόβλεψη για το τέλος του εφιάλτη

Την πρόβλεψή του για την επιστροφή στην κανονικότητα και το τέλος του εφιάλτη έκανε ο κ. Μόσιαλος τοποθετώντας δύο ορόσημα, αναλόγως του πόσο θα «τρέξουν» οι εμβολιασμοί. Αν, λοιπόν, οι φαρμακοβιομηχανίες τηρήσουν όσα έχουν πει για τις παραδόσεις του Απριλίου και έχουμε αντίστοιχες παρασκευές στις παραδόσεις του Μαΐου, μέσα στον Ιούνιο θα δούμε ουσιαστική αποκλιμάκωση.

 

Αν δεν τηρηθούν όσα έχουν ειπωθεί για την παράδοση των δόσεων, θα πάμε για Σεπτέμβριο. Ουσιαστικά, μεγάλη διαφορά θα δούμε όταν θα έχει εμβολιαστεί το 75% των ανθρώπων ηλικίας 50 ετών και άνω, ενώ θα βοηθήσει και το γεγονός πως ένα ακόμα 10% του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης.