Η αθέατη πλευρά της περιόδου

Η αθέατη πλευρά της περιόδου Facebook Twitter
Πράγματι όσες νιώθουν πολύ άνετα θα μιλήσουν με μια κολλητή για την ροή, την συχνότητα και τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, αλλά ως εκεί.
8

 

Όσο άνετες και απελευθερωμένες και αν νιώθουν οι γυναίκες, η αλήθεια είναι πως ορισμένα θέματα αποφεύγουν να τα συζητήσουν με την μητέρα ή τις φίλες τους, ακόμα και τον γυναικολόγο τους. Οι σεξουαλικής φύσεως συζητήσεις είναι πιο απενοχοποιημένες, ίσως επειδή το σεξ είναι πλέον παντού και κανείς δεν μπορεί να του κρυφτεί, αλλά τα ζητήματα που άπτονται του γυναικείου κύκλου εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού. Οι άνδρες δεν θέλουν να γνωρίζουν και εμείς ή τα αποσιωπούμε ή τα αναφέρουμε μόνο ακροθιγώς, κι αυτό όταν επηρεάζει την σεξουαλική και την συντροφική μας ζωή, δηλαδή όταν δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κολπικό σεξ με τον σύντροφο μας.

Θα περίμενε κανείς τις πιο "αηδιαστικές" λεπτομέρειες να τις συζητάμε τουλάχιστον μεταξύ μας. Πράγματι όσες νιώθουν πολύ άνετα θα μιλήσουν με μια κολλητή για την ροή, την συχνότητα και τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, αλλά ως εκεί. Υπάρχει ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες, οι οποίες προτιμούν να υποφέρουν σιωπηλά, χωρίς να το αναφέρουν σε κανέναν και μη γνωρίζοντας το γιατί: οι αλλαγές στις επισκέψεις στην τουαλέτα. 

Καλά καταλάβατε, δεν θα μιλήσουμε για την ούρηση και αν το παρόν άρθρο διαβάζεται από λιγόψυχους ή άνδρες (ζητώ συγγνώμη από το αγαπημένο μου φύλο αλλά σε ότι αφορά τις σωματικές λειτουργίες συχνά αυτές οι δύο ομάδες ταυτίζονται) καλό θα ήταν να κλικάρετε κάτι άλλο στην σελίδα μας.

Η ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία είναι πως όσες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό στην περίοδο τους και αγχώνονται για το αν θα πρέπει να επισκεφθούν την τουαλέτα σε δημόσιο χώρο ή στο σπίτι του συντρόφου τους (και δεν ξέρω τι από τα δύο προκαλεί μεγαλύτερο στρες), επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση τους.

Αρκετές γυναίκες παρατηρούν λοιπόν αλλαγές στην συχνότητα και την ποιότητα των κενώσεων κατά την διάρκεια της περιόδου τους και αυτό συμβαίνει γιατί τα έντερα τους κινούνται περισσότερο λόγω των προσταγλανδινών. Οι προσταγλανδίνες είναι ορμόνες που προκαλούν σπασμούς στην μήτρα και σε αυτές οφείλονται οι αγαπημένες μας κράμπες, αλλά δεν περιορίζουν την δράση τους στο αναπαραγωγικό μας σύστημα. Σε κάποιες γυναίκες προκαλούν σπασμούς και στα έντερα, με την συνέπεια που όλοι φαντάζεστε. Ο λόγος είναι πως οι προσταγλανδίνες επηρεάζουν τους λείους μύες, και μαντέψτε τι τύπου μυς είναι το έντερο μας.

Ένα άλλο αίτιο των αυξημένων κενώσεων είναι η μείωση των επιπέδων προγεστερόνης στον οργανισμό. Όσες έχουν υπάρξει έγκυες είμαι βέβαιη πως θυμούνται πολύ καλά τις συνέπειες της αυξημένης προγεστερόνης, ήτοι την δυσκοιλιότητα. Κατά την εγκυμοσύνη τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται κατακόρυφα και αρκετές έγκυοι δυσκολεύονται πολύ με τις επισκέψεις στην τουαλέτα. Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για να κατανοήσετε τι σημαίνει η πτώση της κατά τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. 

Η ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία είναι πως όσες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό στην περίοδο τους και αγχώνονται για το αν θα πρέπει να επισκεφθούν την τουαλέτα σε δημόσιο χώρο ή στο σπίτι του συντρόφου τους (και δεν ξέρω τι από τα δύο προκαλεί μεγαλύτερο στρες), επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση τους. Το γαστρεντερικό μας σύστημα διαθέτει περισσότερους νευρώνες απ' ότι ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, κι όταν βιώνουμε αγχώδεις καταστάσεις απλά λειτουργεί με τέρμα τις μηχανές. 

Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι σοκολάτες και τα τηγανητά που συνήθως καταναλώνουμε βουλιμικά τις ημέρες εκείνες. Εξοβελίζοντας από την διατροφή μας τις φυτικές ίνες και τα φρούτα και αντικαθιστώντας τα από απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα ταράζουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα, εντείνοντας το πιο ανεπιθύμητο σύμπτωμα της περιόδου, την διάρροια.

Λύση μπορεί να μην υπάρχει, πέραν του να φροντίζουμε ακόμα περισσότερο την διατροφή μας στην διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και να προσπαθούμε να μείνουμε χαλαρές - ναι, σας βλέπω να γελάτε τώρα με αυτό που είπα όμως όφειλα να το πω - αλλά τουλάχιστον ίσως να νιώσουμε λίγο πιο άνετες να συζητήσουμε τις πτυχές των σωματικών μας λειτουργιών που συχνά κρύβουμε κι από τους ίδιους τους εαυτούς μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 19.5.2016

Υγεία & Σώμα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθανάσιος Τσακρής: «Ο κορωνοϊός αποτελεί πρόγευση ενός κύματος ιών που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον»

Α. Τσακρής / «Ο κορωνοϊός είναι πρόγευση ενός κύματος ιών που θα 'ρθουν στο μέλλον»

Η τριπλή επιδημία, τα μέτρα προστασίας και τα νέα δεδομένα. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Υγεία & Σώμα / Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» μιλά για τα άλματα στην προσβασιμότητα της περίθαλψης και των καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και τις επίμονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα που ζουν με τον ιό στην Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος / «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θεωρεί ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ