Εμβολιαστικό κενό στα εμβόλια ρουτίνας παιδιών και εφήβων

Εμβολιαστικό κενό στα εμβόλια ρουτίνας παιδιών και εφήβων Facebook Twitter
0

Η πανδημία του SARS-CoV-2 ανέτρεψε σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας και οι πρακτικές που αφορούν τη φροντίδα της υγείας μας δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Ο φόβος που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός γενικά και η αποφυγή κλειστών χώρων ειδικότερα οδήγησαν πολλούς ανθρώπους στην αναβολή των επισκέψεών τους στον γιατρό ή ακόμα και των εξετάσεων, των ίδιων αλλά και των παιδιών τους.

Οι παιδίατροι στη χώρα μας δηλώνουν ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στον τομέα της Παιδιατρικής. Όπως ανέφερε πρόσφατα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι γονείς δεν τηρούν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών τους στο ποσοστό που θα έπρεπε, ενώ η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία διαπιστώνει την ύπαρξη ανησυχητικού κενού στα εμβόλια ρουτίνας παιδιών και εφήβων που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανεμφάνιση παλιών λοιμωδών νοσημάτων.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο lockdown (Μάρτιος - Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκίτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά. Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των δεκαοκτώ μηνών μόνο ποσοστό 20% εμβολιάστηκε, ενώ στα παιδιά ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών και στους εφήβους δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν.

Όσοι εμβολιάζονται, λοιπόν, ή πρόκειται να εμβολιαστούν κατά του νέου κορωνοϊού δεν πρέπει να ξεχνούν την ύπαρξη δεκάδων σοβαρών και δυνητικά θανατηφόρων λοιμωδών νοσημάτων που απειλούν τα παιδιά μας, έναντι των οποίων υπάρχει δυνατότητα προστασίας.

Κατερίνα Καρακωντίνου, Παιδίατρος
Κατερίνα Καρακωντίνου, Παιδίατρος

Επίσης, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, μετά το πρώτο lockdown και μέχρι τον Οκτώβριο 2020, με την προτροπή των παιδιάτρων, οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό 80%, αλλά με το δεύτερο lockdown, τον Νοέμβριο, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των δεκαοκτώ μηνών μειώθηκαν και πάλι κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και στους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό, το οποίο έχει ως συνέπεια τη σημαντική ελάττωση του τείχους προστασίας-ανοσίας της αγέλης έναντι κάποιων λοιμωδών νοσημάτων σε παιδιά και εφήβους.

Είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό το εμβολιαστικό κενό που έχει δημιουργηθεί στον πληθυσμό και να μην επιτρέψουμε, ειδικά εν μέσω των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν, να κινδυνεύσει η υγεία των παιδιών από νοσήματα, για τα οποία έχουμε ήδη στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Άλλωστε, η σημασία και η αξία του εμβολιασμού είναι ένα από τα πολύ σημαντικά μαθήματα που μας έδωσε η πανδημία. Ας αναλογιστούμε την τεράστια επίπτωση που είχε μέχρι πριν από μερικούς μήνες στη ζωή μας η απουσία εμβολίου για μία και μόνο νόσο.

Όσοι εμβολιάζονται, λοιπόν, ή πρόκειται να εμβολιαστούν κατά του νέου κορωνοϊού δεν πρέπει να ξεχνούν την ύπαρξη δεκάδων σοβαρών και δυνητικά θανατηφόρων λοιμωδών νοσημάτων που απειλούν τα παιδιά μας, έναντι των οποίων υπάρχει δυνατότητα προστασίας. Επομένως, οι γονείς, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, πρέπει να ελέγξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους και να βεβαιωθούν ότι ο εμβολιασμός τους γίνεται κανονικά βάσει του ενδεδειγμένου προγραμματισμού. Εάν αυτό δεν έχει συμβεί, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στα εμβόλια που έχουν παραλειφθεί.

Κατά την επίσκεψή τους στον παιδίατρο, προτείνεται να ζητήσουν να ενημερωθούν αναφορικά με τους κινδύνους της μηνιγγίτιδας Β. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης για Λοιμώδη Νοσήματα, στη χώρα μας, κατά την περίοδο 2004-2020 το 77,4% (666/861) των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας, όπου έγινε προσδιορισμός της ορο-ομάδας, οφείλεται στην οροομάδα Β, ενώ δεύτερη σε συχνότητα ταυτοποιήσιμη οροομάδα είναι η C. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, μάλιστα, διαπιστώθηκε ένα πολύ σημαντικό εμβολιαστικό κενό ειδικά ως προς τη συγκεκριμένη νόσο, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Προσβάλλει κυρίως βρέφη, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε είκοσι τέσσερις μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου ένα στα πέντε περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, π.χ. μόνιμες αναπηρίες.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα διατρέχουν βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν, επίσης, αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης, κρυολογήματος ή κάποιων άλλων ιώσεων που έχουν ξανάρθει στην επιφάνεια λόγω της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος, φωτοφοβία, ανορεξία. Έτσι, δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», δυστυχώς όμως εξελίσσεται ραγδαία.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των δύο μηνών. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα Β. Οι γονείς δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι ο μόνος αρμόδιος υπεύθυνος για την ενημέρωσή τους ως προς τα οφέλη των εμβολίων αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν αν νοσήσει το παιδί τους είναι ο παιδίατρος. Εκείνος είναι που διαθέτει την επιστημονική κατάρτιση για να επιλύσει τυχόν απορίες τους σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων. Ας συνεργαστούμε ώστε να επανέλθει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα και ας μην ξεχνάμε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και σώζουν ζωές, καθώς και το ότι οι παιδίατροι, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ιατρεία τους, φροντίζουν για τον ασφαλή εμβολιασμό όλων των μικρών ασθενών τους

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ