Έγκυρη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην καμπάνια #happyBREATHday

Έγκυρη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην καμπάνια #happyBREATHday Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Chiesi Hellas και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 η διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης κοινού με τίτλο #happyBREATHday με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της. Η ΧΑΠ είναι μία ιδιαίτερα κοινή νόσος, που εμφανίζεται συνήθως σε καπνιστές άνω των 40 ετών και ενώ θεωρείται αντιμετωπίσιμη, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν.

Ο καπνός του τσιγάρου είναι το κύριο αίτιο της ΧΑΠ και συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας, η απόχρεμψη και η αίσθηση της εύκολης κούρασης (κόπωση) σταδιακά επιδεινώνονται, γίνονται επίμονα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η επίσκεψη σε έναν πνευμονολόγο θα οδηγήσει στην σωστή αντιμετώπιση της νόσου.


Βασικό κανάλι επικοινωνίας των μηνυμάτων της καμπάνιας αποτελούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα το Facebook, το YouTube καθώς και η ιστοσελίδα www.happybreathday.gr.


Ως Benefit Corporation, ο Όμιλος Chiesi δεσμεύεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μέσω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και κάνοντας πράξη το όραμα και τις δεσμεύσεις του, η Chiesi Hellas επιθυμεί να συνδράμει με τον καλύτερο τρόπο στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, προσφέροντας τη βοήθειά της με ποικίλους τρόπους. Με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των ασθενών, η Chiesi Hellas συμμετέχει στην ενίσχυση της πληροφόρησης και της εκπαίδευσης του κοινού κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και για αυτό η διαδικτυακή καμπάνια #happyBREATHday εμπλουτίστηκε και συνεχίζει να εμπλουτίζεται, με επιπλέον ενημερωτικά βίντεο από ειδικούς Πνευμονολόγους, μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, αναφορικά με την προστασία από τον κορωνοϊό και την αντιμετώπιση αυτού, απευθυνόμενη πλέον όχι μόνο στους ασθενείς με ΧΑΠ, αλλά και στον γενικότερο πληθυσμό. Το σύνολο του ενημερωτικού υλικού είναι διαθέσιμο μέσω Facebook και YouTube αλλά και στο επίσημο site της καμπάνιας.

Προσφορά ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία

Επιπλέον, η Chiesi Hellas ανταποκρίθηκε άμεσα σε αιτήματα νοσοκομείων απ' όλη την Ελλάδα, παρέχοντας ως δωρεά monitor για την σωστή παρακολούθηση των βαρέως πασχόντων ασθενών με λοίμωξη από SARS-CoV-2 καθώς και αεροθαλάμους για την χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων σε ασθενείς με COVID-19.

Το Who is Who του Ομίλου Chiesi

Με έδρα την Πάρμα της Ιταλίας, η Chiesi Farmaceutici είναι ένας διεθνής όμιλος προϊόντων υγείας με επίκεντρο την έρευνα, με 85 χρόνια εμπειρία και παγκόσμια παρουσία σε 29 χώρες. Η Chiesi ερευνά, αναπτύσσει και εμπορεύεται καινοτόμα σκευάσματα για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων, την εξειδικευμένη ιατρική και τις σπάνιες παθήσεις. Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του ομίλου εδρεύει στην Πάρμα (Ιταλία) και συμπράττει με ομάδες έρευνας και ανάπτυξης στη Γαλλία, τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία για την διεξαγωγή προ-κλινικών και κλινικών προγραμμάτων αλλά και εγκριτικών διαδικασιών της Chiesi. Η Chiesi απασχολεί περίπου 6.000 άτομα. Ο Όμιλος Chiesi είναι πιστοποιημένος Βenefit Corporation. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.chiesi.com.

Ποιοι ασθενείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για τον Covid 19

Στην εποχή της πανδημίας αυτοί που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα από τον κορωνοϊό είναι όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για τις οποίες ακούμε συνεχώς να μιλούν στα ενημερωτικά δελτία ειδήσεων. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης εξηγεί ποιοι ασθενείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τι πρέπει να κάνουν.


Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα (όπως βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κυστική ίνωση, βρογχεκτασίες), ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για οποιαδήποτε νόσο.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα

  • Οι ασθενείς με βρογχικό άσθμα συνιστάται να συνεχίσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, να επικοινωνούν συχνά με τον πνευμονολόγο τους και να μην διακόπτουν τον βιολογικό παράγοντα.
  • Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια συνιστάται να κόψουν το κάπνισμα, να συνεχίσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, να επικοινωνούν συχνά με τον πνευμονολόγο τους και να ελέγξουν αν είναι εμβολιασμένοι κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου. Εν κατακλείδι, η ατομική ευθύνη και η συχνή επαφή με τον θεράποντα ιατρό μας είναι αυτά που θα μας προφυλάξουν από τον επικείμενο κίνδυνο.

Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στην εποχή της πανδημίας;

Ο πνευμονολόγο Γιώργος Χειλάς δίνει συμβουλές για τα γενικά μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού, εξηγώντας τι στάση πρέπει να κρατήσουμε όσο βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας. Όπως επισημαίνει ο ειδικός, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να νοσούμε εμείς οι ίδιοι και σαν να νοσούν και οι υπόλοιποι που βρίσκονται γύρω μας. Σε ότι αφορά τα μέτρα προφύλαξης που μπορούμε να λάβουμε αυτά είναι:

  • Να τηρούμε απόσταση άνω του 1 μέτρου από τους γύρω μας.
  • Να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που πιθανώς ακούμπησε κάποιος που έχει νοσήσει.
  • Να πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας.

Εφόσον κάποιος νοσεί, ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς εξηγεί τι πρέπει να κάνει ο ασθενής

  • Να απομονώνεται στο σπίτι και να παραμένει σε ένα δωμάτιο μόνος του.
  • Να τηρεί αυστηρούς κανόνες υγιεινής μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Να διατηρεί καλή ψυχολογία.
Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ