Απόβαση ανθρωπιάς της Ομάδας Αιγαίου

Απόβαση ανθρωπιάς της Ομάδας Αιγαίου Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Η πρωτόγνωρη πανδημία, στον κλοιό της οποίας παραμένουμε εγκλωβισμένοι τους τελευταίους οκτώ μήνες, έχει αμβλύνει τις ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ειδικά για τους κατοίκους των πιο απομονωμένων περιοχών που έχουν λάβει ισχυρή σύσταση να αυτοπεριοριστούν για να προστατευτούν από τη διασπορά του φονικού κορωνοϊού. Στην προσπάθεια μείωσης των μετακινήσεων προς την υπόλοιπη Ελλάδα, ειδικά τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου κατάφεραν να μείνουν τα περισσότερα Covid-free, κάτι που ήταν απαραίτητο για την ασφαλή διαβίωση του τοπικού πληθυσμού, καθώς δεν υπάρχουν εκεί νοσοκομεία και οι δομές υγείας διαθέτουν τα βασικά.


Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια παράπλευρη απώλεια υπήρξε η επικοινωνία των νησιωτών με τον γιατρό τους, αφού σε αυτούς τους μικρούς και απομακρυσμένους τόπους δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί και απαιτείται οι νησιώτες να ταξιδέψουν για το ιατρικό ραντεβού, με συνέπεια τα χρόνια προβλήματα υγείας να υφίστανται σημαντική παραμέληση.

Απόβαση ανθρωπιάς της Ομάδας Αιγαίου Facebook Twitter


Έτσι, σε αυτές τις νέες συνθήκες που δημιούργησε ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα η πανδημία, οι πρωτοβουλίες κοινωνικής ιατρικής, όπως ο διάπλους της Ομάδας Αιγαίου, είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, προκειμένου να ενώσουν τις τελείες που δίνουν ζωή στο Αιγαίο και παράλληλα να γεφυρώσουν τα χάσματα που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους νησιώτες και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


Φέτος, αυτό το τελείως διαφορετικό φθινόπωρο, διοργανώθηκε, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο 26ος Διάπλους της Ομάδας Αιγαίου με αυστηρά πρωτόκολλα και ειδικά μέτρα προστασίας, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες του Covid-19, προκειμένου να γίνουν ιατρικές εξετάσεις από γιατρούς 14 δυσεύρετων ιατρικών ειδικοτήτων και rapid tests για την Covid-19 λοίμωξη στους Φούρνους, στη Θύμαινα, στη Δονούσα, στην Αμοργό, στην Ίο, στη Σίκινο, στο Κουφονήσι, στην Πάτμο, στους Λειψούς, στους Αρκιούς, στο Αγαθονήσι, στη Σχοινούσα και στην Ηρακλειά. Συνολικά, η αποστολή των εθελοντών και του ΕΟΔΥ χάραξε ρότα για 13 νησιά και πραγματοποίησε μικροβιολογικές και κλινικές εξετάσεις, που για να τις κάνουν οι νησιώτες πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλο τόπο με πλοίο ή αεροπλάνο.

Απόβαση ανθρωπιάς της Ομάδας Αιγαίου Facebook Twitter

Απαραiτητη για τους κατοiκους η παρουσiα ρευματολoγου στα νησιά


Η εθελοντική δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ιατρονοσηλευτική ομάδα του ΕΟΔΥ, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και την Οργάνωση ΜΑΝΑ για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού και γυναικολογικού καρκίνου. Σημαντικό πυλώνα της αποστολής στα νησιά αποτελεί η ενημέρωση των κατοίκων για την πρόληψη των ρευματοπαθειών μέσω της εκστρατείας της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας με τίτλο «Το σώμα σου μιλάει. Άκουσέ το», διαδίδοντας το μήνυμα πως κάθε ξαφνικός και ανεξήγητος πόνος που δεν οφείλεται σε χτύπημα και δεν υποχωρεί με την ξεκούραση πρέπει να μας στείλει για τσεκάπ στον ρευματολόγο.

Απόβαση ανθρωπιάς της Ομάδας Αιγαίου Facebook Twitter


Και επειδή στα μικρά νησιά του Αιγαίου γιατρός τέτοιας ειδικότητας δεν υπάρχει, ο ρευματολόγος Θεμιστοκλής Τεμεκονίδης, που συμμετείχε στην αποστολή της Ομάδας Αιγαίου, με την ευγενική υποστήριξη της Gilead Sciences κάλυψε ένα μεγάλο κενό, προσφέροντας συμβουλές και εξετάζοντας εκατοντάδες κατοίκους. Η ειδικότητα του ρευματολόγου, παρότι δυσεύρετη σε απομακρυσμένους προορισμούς, που συνήθως διαθέτουν μόνο γενικό ή αγροτικό γιατρό, είναι από τις πλέον απαραίτητες, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μεσήλικες και ηλικιωμένοι και αντιμετωπίζουν σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα από τη σκληρή χειρωνακτική εργασία στα χωράφια, στις οικοδομές και στη θάλασσα. Στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι των μικρών και ακριτικών νησιών εργάζονται ως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες κι έχουν βαριά καταπονημένο μυοσκελετικό σύστημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους νεότερους που ασχολούνται με τα τουριστικά καταλύματα και κάνουν χειρωνακτικές εργασίες.


Μέσα σε 6 ημέρες οι εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου κάλυψαν τα κενά μηνών, χαρίζοντας το αίσθημα της ασφάλειας στους νησιώτες που δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης σε μια εποχή που όλα είναι πρωτόγνωρα και ακόμα πιο δύσκολα.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ