Το 2012, ας πάει με τον φελλό!

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Με φυσαλίδες φτηνές, φτηνότερες ή και πολύ ακριβότερες, οι πολίτες της γης σφραγίζουν τις ευχές τους κάθε νέο έτος, και εκτοξεύουν με το φελλό του καμπανίτη χαρά και μέθη μαζί με τα όνειρά τους για τη νέα χρονιά. Οι καημοί μεγαλύτεροι φέτος στην Δύση για κείνους που πληρώνουν ακριβότερα τις φουσκάλες, μαζί με το φελλό, αλλά ακόμη και εμείς, οι πιο νεόπτωχοι, δικαιούμαστε, στην φετινή Ανατολή, να πνίξουμε τους πανελλήνιους καημούς μας… στις σαμπάνιας τον αφρό!

Ο φελλός στο πέταγμά του όμως, μπορεί και να κοστίσει όσα κανένα γούρι δεν εύχεται. Γι αυτό και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, καταγράφοντας πλέον αμέτρητα δυστυχή περιστατικά,- με αιμορραγίες, τραυματισμούς, ρήξη τοιχώματος του ματιού, απο0κόλληση του αμφιβληστροειδούς κ.α.-, εξέδωσε Οδηγίες, των σοφών και εμπείρων γευσιγνωστών, για ασφαλές άνοιγμα της σαμπάνιας, για να μπορούμε ανέμελα να ευχηθούμε στα ποτήρια εις Υγείαν της Νέας Χρονιάς

Παρακολουθείστε το βίντεο

 

Κανόνας πρώτος

Με ιδανική την θερμοκρασία μεταξύ των 39 και 48 βαθμών, η σαμπάνια χρειάζεται κάποιες ώρες στο ψυγείο για να παγώσει, θυμίζει ο Douglass Miller, καθηγητής στο Culinary Institute of America στο Χάιντ Παρκ της Νέα Υόρκης.

Η κρύα σαμπάνια αφρίζει λιγότερο όσο σερβίρεται από το μπουκάλι. 

"Η σαμπάνια είναι το είδος που θέλει ποτήρι!", θυμίζει ο Μίλλερ, ως εξέχων ακαδημαϊκός της Οινολογίας.

 

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Κανόνας δεύτερος

Αποφύγετε τον συνωστισμό της παρέας γύρω από το μπουκάλι όταν το ανοίγετε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος.

Αφαιρέστε το λεπτό κάλυμμα που συνήθως είναι από πολυτελές αλουμινόχαρτο (της συσκευασίας του μπουκαλιού ) και δώστε προσοχή στο σύρμα, που με μεταλλική επίστρωση καλύπτει το φελλό. Κατά το πρότυπο των οινολόγων θα πρέπει να το γυρίσετε αριστερόστροφα περίπου 7 φορές για να το αφαιρέσετ.

 

Ο καθηγητής Μίλερ προσθέτει ότι χαλαρώνοντας το μεταλλικό κάλυμμα, είναι καλό να κρατάει κανείς ελαφρά τον φελλό για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εκτόξευση.

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Κανόνας τρίτος

Κρατήστε το μπουκάλι σε μια γωνία 45 μοιρών, φροντίζοντας να ΜΗΝ στρέφεται σε κανένα πρόσωπο ή αντικείμενο που να απειλείται ως στόχος για ατύχημα.

"Η πετσέτα είναι ιδανική βοήθεια για να την κρατάμε πάνω στον φελλό, τόσο για να τον ελέγχουμε, όσο και γιατί αποτελεί μια πολύ καλή λαβή για κράτημα του μπουκαλιού, σύμφωνα με τον Μίλερ.

Κανόνας τέταρτος

(με τον οποίο μπορείτε και να εντυπωσιάσετε σαν τέλειος επαγγελματίας…)

Κρατήστε το φελλό με τα δάχτυλά σας και στρέψτε το μπουκάλι, όχι το φελλό. Καθώς γυρίζει το μπουκάλι, ο φελλός θα αρχίσει να χαλαρώνει,και φθάνοντας προς το τέλος θα διαπιστώσετε ότι αρχίζει να πετάγεται προς τα πάνω.

Σε αυτό το σημείο ο Miller πιέζει "λίγο περισσότερο προς τα κάτω " με τα δάχτυλα για να το ελέγξει.

Οι μεγάλες φυσαλίδες αναστατώνουν τη σαμπάνια, ειδικά, και διαταράσσουν την ιδιαίτερη χημεία της, επιμένει η Sara Dostert, επαγγελματίας «στα δωμάτια γευσιγνωσίας» του Korbel California Champagne στην Guerneville της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το British Journal of Ophthalmology, ο φελλός της σαμπάνιας εκτοξεύεται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, που από μια τυπική απόσταση ( 23 ίντσες), « χρειάζεται λιγότερο από 0,05 δευτερόλεπτα για να φτάσει στο μάτι»,

Όταν το μπουκάλι ανοίγει, η εσωτερική πίεση είναι πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερη από την πίεση στο χώρο του δωματίου. Γι 'αυτό το λόγο και μπουκάλια σαμπάνιας έχουν τόσο χοντρά τοιχώματα – αιχμαλωτίζουν, στην πραγματικότητα την πίεση στο.χρυσό υγρό….

 Αμέσως μόλις ο φελλός εκτιναχθεί, η τεράστια ποσότητα του διαλυμένου αερίου στον καμπανίτη αρχίζει να διαφεύγει.

Για να μην σας χυθεί η σαμπάνια, πριν την σερβίρετε καν στο ποτήρι, σε καιρούς που κάθε σταλιά Είναι πολύτιμη,, μπορείτε περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα πριν τη σερβίρετε στα ποτήρια.

 

Μαζί με τις ευχές μας για sparkling Τύχη, και ακλόνητη Υγεία το 2013, -μια και το μπουκάλι φέτος μπορεί να ανοίξει και μόνο…σε.virtual(!)- θυμίζουμε, «για το καλό»,… το πώς «ηχεί» ιδανικά για σεβαλιέ και οινολόγους ο φελλός, όταν «εγκαταλείπει και λυτρώνει» τη σαμπάνια για την απόλαυσή μας.

«Ακριβώς ένα μικροσκοπικό μικρό σφύριγμα, είναι το μόνο που θέλουμε.», λέει η Σάρα Ντόστερτ, για να προσθέσει «σαν ένα γεμάτο, σκαστό φιλί»….!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP

σχόλια

1 σχόλια