Alfa Romeo Giulia GTA: Η μεγάλη επιστροφή ενός θρύλου
Στην σκληροπυρηνική έκδοση Giulia GTAm, η αεροδυναμική βελτίωση έφτασε σε ακόμη πιο προχωρημένο επίπεδο.

Alfa Romeo Giulia GTA: Η μεγάλη επιστροφή ενός θρύλου

Η ιταλική φίρμα 110 χρόνια μετά την ίδρυση της, δίνει ξανά ζωή στο ιστορικό μοντέλο με 500 συλλεκτικά «αντίτυπα».

Για πολλοστή φορά η Alfa Romeo αναστατώσει το κοινό παρουσιάζοντας ένα αυτοκίνητο που αποτελεί φόρο τιμής σε ένα από τα πλέον εμβληματικά μοντέλα της μάρκας. Ο λόγος για την Alfa Romeo Giulia GTA.


Ακολουθεί η απαραίτητη ιστορική αναδρομή. Το αρκτικόλεξο GTA εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Giulia Sprint GTA του 1965, μια ειδική έκδοση με βάση την Sprint GT και «μεταφράζεται» σε «Gran Turismo Alleggerita», με την τελευταία λέξη να αποτελεί τον ιταλικό όρο για το «ελαφρωμένη».

 

Η Alfa Romeo Guilia GTA αποτελεί φόρο τιμής σε ένα από τα πλέον εμβληματικά μοντέλα στην 110χρονη ιστορία της ιταλικής φίρμας.


Στην GTA το αμάξωμα της Giulia Sprint GT αντικαταστάθηκε με ένα όμοιο, αλλά κατασκευασμένο από αλουμίνιο, με το συνολικό βάρος να μειώνεται από τα 950 στα 745 κιλά.


Παράλληλα ο κινητήρας των 1.570 κ.εκ. με τους διπλούς εκκεντροφόρους από την ήδη υψηλή για την εποχή απόδοση των 115 ίππων, χάρη στην «εκγύμναση» που δέχθηκε από τους μηχανικούς της Autodelta, την επίσημη αγωνιστική ομάδα της Alfa Romeo, έφτασε τους 170 ίππους.


Η επιτυχία του μοντέλου στους αγώνες δεν άργησε να έρθει και η GTA σύντομα κατέκτησε εκατοντάδες νίκες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα ενίσχυσε την εικόνα συνολικά της γκάμας και ήταν τόσο πετυχημένο με αποτέλεσμα το κοινό να συνδυάζει το όνομα GTA με κάθε σπορ Alfa Romeo.

 

Alfa Romeo Giulia GTA: Η μεγάλη επιστροφή ενός θρύλου
Η Alfa Romeo GTA ξεχωρίζει με μια σειρά χαρακτηριστικών που αφορούν τόσο στην εμφάνιση όσο και στις επιδόσεις.


Και κάπως έτσι φτάσαμε στο παρόν, με την ιταλική φίρμα να φέρνει ένα δώρο για όλους τους φίλους της Alfa Romeo, ήτοι την σύγχρονη εκδοχή της Giulia GTA. Το μοντέλο ξεχωρίζει αμέσως με μια σειρά χαρακτηριστικών που αφορούν τόσο στην εμφάνιση όσο και στις επιδόσεις.


Οι μηχανικοί της μάρκας έθεσαν ως στόχο τη βελτίωση της αεροδυναμικής και της συμπεριφοράς, αλλά κυρίως τη μείωση του βάρους, όπως έγινε και στην περίπτωση της Giulia GTA του 1965.


Τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα εξελίχθηκαν με βάση και την εμπειρία που προέκυψε από την εμπλοκή της εταιρείας στην Formula 1, ενώ νέος είναι ο διαχύτης, αλλά και οι τροχοί των 20 ιντσών με το κεντρικό μπουλόνι.


Τα μετατρόχια εμπρός και πίσω αυξήθηκαν κατά 50 χιλιοστά, ενώ εξελίχθηκε ένα νέο σετ αμορτισέρ-ελατηρίων. Ειδικότερα στην έκδοση GTAm, η αεροδυναμική βελτίωση έφτασε σε ακόμα πιο προχωρημένο επίπεδο με μεγαλύτερα αεροδυναμικά στοιχεία στο εμπρός και πίσω μέρος.


Σε επίπεδο επιδόσεων ο αλουμινένιος V6 Bi-Turbo κινητήρας των 2,9 λίτρων, μετά τις επεμβάσεις τον μηχανικών αύξησε την απόδοση του από τους 510 στους 540 ίππους, χάρη και στο νέο σύστημα εξαγωγής της Akrapovic από τιτάνιο.

 

Alfa Romeo Giulia GTA: Η μεγάλη επιστροφή ενός θρύλου
Οι επιδόσεις της Alfa Romeo Giulia GTAm είναι καταιγιστικές: 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,6 δευτερόλεπτα!

 

Παράλληλα, μέσω της εκτεταμένης χρήσης ελαφρών υλικών, όπως είναι τα ανθρακονήματα, το αλουμίνιο και το Lexan, οι μηχανικοί κατάφεραν να μειώσουν το βάρος κατά 100 κιλά. Με συνολικό βάρος 1.520 κιλά και την αύξηση της ιπποδύναμης στους 540 ίππους, η Giulia GTAm έχει αναλογία 2,82 κιλά/ίππο προσφέροντας καταιγιστικές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 3,6 δευτερόλεπτα).


Στο εσωτερικό εκτεταμένη είναι η χρήση Alcantara, ενώ στην έκδοση GTAm έχει αφαιρεθεί το πίσω κάθισμα, οι επενδύσεις στις πόρτες και έχει τοποθετηθεί roll bar. Αξίζει αν σημειωθεί ότι η Alfa Romeo GTA και η σκληροπυρηνική GTAm θα παραχθούν σε μόλις 500 «αντίτυπα», καθιστώντας τις δύο εκδόσεις άμεσα συλλεκτικές.


Τέλος, για τη διαδικασία αγοράς ένας εξειδικευμένος Brand Ambassador θα συνοδεύει τον τυχερό αγοραστή, ο οποίος θα παραλαμβάνει ένα ειδικό kit που θα περιλαμβάνει ένα συλλεκτικό κράνος της Bell στα χρώματα της GTA, ένα πλήρες αγωνιστικό σετ ρουχισμού της Alpinestars και μια επίσης προσωποποιημένη κουκούλα για την προστασία του αυτοκινήτου του. Με κερασάκι στην τούρτα, ένα ειδικό σεμινάριο οδήγησης από το Alfa Romeo Driving Academy!

 

Alfa Romeo Giulia GTA: Η μεγάλη επιστροφή ενός θρύλου
Στο εσωτερικό εκτεταμένη είναι η χρήση Alcantara, ενώ στην έκδοση GTAm έχουν λάβει χώρα οι απαραίτητες «αφαιρέσεις».

 

Alfa Romeo Giulia GTA: Η μεγάλη επιστροφή ενός θρύλου
Ο V6 Bi-Turbo κινητήρας των 2,9 λίτρων μετά τις επεμβάσεις τον μηχανικών αύξησε την απόδοση του στους 540 ίππους.

 

Alfa Romeo Giulia GTA: Η μεγάλη επιστροφή ενός θρύλου
Η Alfa Romeo GTA και η σκληροπυρηνική GTAm θα παραχθούν σε μόλις 500 «αντίτυπα», καθιστώντας τις δύο εκδόσεις συλλεκτικές.

 

 

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ