75 χρόνια Vespa: Pasta, Pizza, Dolce Vita
75 χρόνια πατίνας αποτυπωμένα σε μία Vespa 98, όπως ονομαζόταν το αρχικό μοντέλο του 1946.

75 χρόνια Vespa: Pasta, Pizza, Dolce Vita

Η Vespa κλείνει φέτος τα 75 και εξακολουθεί να παραμένει το εμβληματικότερο σκούτερ στον πλανήτη, αλλά και συνώνυμο του ιταλικού τρόπου ζωής.

 

ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΣ Ο πλανήτης ζηλεύει, κρυφά ή φανερά, τους Ιταλούς. Γιατί ζουν σε μία ανεπτυγμένη χώρα με ιστορία και φυσικές ομορφιές, χωρίς τους αποστειρωμένους ρυθμούς των βόρειων γειτόνων τους και πάντα με ένα μοναδικό, αλέγρο στυλ. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της κουλτούρας αποτελούν ο εσπρέσο στα γρήγορα, η pizza και η pasta, αλλά και η Vespa.

 

Και μόνο το γεγονός ότι η λέξη Vespa ταυτίζεται στη συνείδηση του κοινού με όλα τα σκούτερ μιλά από μόνο του για την εμβληματική παρουσία του δικύκλου που συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια ζωής, όμως εξακολουθεί να σαγηνεύει τους νέους –και όχι μόνον– απανταχού γης.

 

Η Vespa υπήρξε ώριμο τέκνο της ανάγκης να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο πολεμικών αεροπλάνων του Enrico Piaggio στην Ποντεντέρα, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Πίζα, και να μη μείνουν στον δρόμο οι εργαζόμενοί του.

 

Η Vespa εξαπλώθηκε ραγδαία στη χώρα και εξελίχθηκε γρήγορα και στο εξωτερικό σε συνώνυμο της Dolce Vita α λα ιταλικά, καθώς πρωταγωνίστησε και σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές.

 

Οι συμμαχικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στους Ιταλούς να κατασκευάζουν πλέον πολεμικό εξοπλισμό και έτσι ο Piaggio στράφηκε στην παραγωγή των πρώτων σκούτερ από τμήματα και εξαρτήματα αεροσκαφών. Οι πρώτες Vespa ολοκληρώθηκαν το 1946 και ο κινητήρας τους με ιπποδύναμη μόλις 3,2 ίππων ήταν βασικά μίζα αεροπλάνων.

 

75 χρόνια Vespa: Pasta, Pizza, Dolce Vita
Η Vespa αποτελεί πλέον κομμάτι της σύγχρονης ιταλικής κουλτούρας.

 

Ο Ιταλός επιχειρηματίας δημιούργησε ένα μαζικό μέσο μετακίνησης σε προσιτές τιμές, που μπορούσε να μεταφέρει έως δύο άτομα, και εφάρμοσε ένα πρωτοποριακό σύστημα δόσεων χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση και με εμπιστοσύνη στην εντιμότητα των πελατών του.

 

Η Vespa εξαπλώθηκε ραγδαία στη χώρα και εξελίχθηκε γρήγορα και στο εξωτερικό σε συνώνυμο της Dolce Vita α λα ιταλικά, καθώς πρωταγωνίστησε και σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Aπό τότε έως σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 19 εκατομμύρια τέτοια σκούτερ με τη ζήτηση να παραμένει αμείωτη, ενώ η Piaggio λανσάρισε εφέτος και επετειακή έκδοση για τη συμπλήρωση των 75 ετών.

 

75 χρόνια Vespa: Pasta, Pizza, Dolce Vita
Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η ηλεκτροκίνητη Vespa Elettrica.

 

Σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει άπειρες προσπάθειες αντιγραφής του διασημότερου σκούτερ στον πλανήτη. Η Piaggio έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον τρίτων που έκαναν τέτοιου είδους απομιμήσεις, όπως είχε γίνει στην έκθεση μοτοσικλέτας του Μιλάνου το 2019, οπότε υποχρέωσε μία κινέζικη εταιρεία να αποσυρθεί καθώς στο περίπτερό της εκτίθονταν αντίγραφα της Vespa.

 

Φυσικά η Vespa έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, κυκλοφορεί πλέον και ως αμιγώς ηλεκτρική, όμως δεν έχει χάσει ούτε ίχνος γοητείας σε σχέση με το παρελθόν και παραμένει το πιο cult δίκυκλο παγκοσμίως, για το οποίο ευχόμαστε όλοι να τα εκατοστήσει!

 

75 χρόνια Vespa: Pasta, Pizza, Dolce Vita
Πάνω από 19 εκατομμύρια σκούτερ Vespa έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως.

 

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ