Ο XΕΝΡΙ ΦΟΡΝΤ ΕΙΧΕ πει για το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής, το επαναστατικό Ford Model T, ότι μπορεί να παραγγελθεί σε οποιοδήποτε χρώμα επιθυμούσε ο πελάτης, αρκεί να ήταν… μαύρο. Καμία σχέση δηλαδή με σήμερα, που ο κατάλογος εξοπλισμού ενός σύγχρονου Ι.Χ. είναι ατέλειωτος και κάνει δύσκολη τη ζωή του υποψήφιου αγοραστή, που ψάχνει για τη χρυσή τομή μεταξύ του ιδανικού εξοπλισμού σε συνδυασμό με τις προσωπικές οικονομικές δυνατότητες.

 

Βεβαίως, τα σημερινά αυτοκίνητα εφοδιάζονται ήδη από το εργοστάσιο με πολλά συστήματα ασφαλείας, που θεωρούνται αυτονόητα ακόμη και σε μικρές κατηγορίες ή προβλέπονται υποχρεωτικά από τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως είναι για παράδειγμα το ABS για τα φρένα και το ESP για την αναβάθμιση της ευστάθειας.

 

Μία πολύ χρήσιμη επένδυση είναι ωστόσο και τα εξής συστήματα, τα οποία βασίζονται σε νέες τεχνολογίες και συνιστούμε να περιλαμβάνονται στην παραγγελία του επόμενου αυτοκινήτου σας.

 

Rear Cross Traffic Alert

rear cross

 

Βάλτε όπισθεν χωρίς το άγχος της σύγκρουσης με κάποιο όχημα που πλησιάζει, καθώς οι αισθητήρες ραντάρ στον πίσω προφυλακτήρα το εντοπίζουν άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση, σας προειδοποιούν ηχητικά και οπτικά, ενώ το αυτοκίνητό σας φρενάρει αυτομάτως, μέχρι να είναι ελεύθερο το πεδίο για να κινηθείτε πάλι με όπισθεν.

 

Προσαρμοζόμενος Σταθεροποιητής Ταχύτητας

ταμπλό αυτοκινήτου

 

Το επονομαζόμενο Adaptive Cruise Control λειτουργεί απολύτως χαλαρωτικά, καθώς κρατά σταθερή την ταχύτητα του οχήματος χωρίς να χρειάζεται να πατά ο οδηγός γκάζι ή φρένο, ενώ διατηρεί και τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, χωρίς καμία παρέμβαση και με βάση τις παραμέτρους που έχει επιλέξει αυτός που κάθεται στο τιμόνι. Στα υπέρ του Adaptive Cruise Control είναι και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, που κυμαίνεται μεταξύ 2% και 5%.

 

Κάμερα οπισθοπορείας

κάμερα οπισθογωνίας

 

Σας απαλλάσσει από παγίδες σε επιτόπιους ελιγμούς και στο παρκάρισμα, καθώς σαρώνει τον χώρο πίσω από το αυτοκίνητο και αποκαλύπτει κρυφά εμπόδια όπως π.χ. χαμηλά κολονάκια, ενώ σας δείχνει ταυτόχρονα και την απόσταση από τα άλλα σταθμευμένα οχήματα. Ιδιαίτερα πρακτικές είναι οι κάμερες 360 μοιρών, επειδή προβάλλουν όλον τον περιβάλλοντα χώρο περιμετρικά του οχήματος, οπότε έχει ο οδηγός μία πλήρη εικόνα της κατάστασης.

 

Υποβοήθηση νεκρής γωνίας ορατότητας

winkel

 

Το συγκεκριμένο σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό οπτικά και ηχητικά για πλευρικές συγκρούσεις με άλλα οχήματα, τα οποία βρίσκονται στη νεκρή γωνία ορατότητας. Μάλιστα σε αρκετά αυτοκίνητα λειτουργεί και μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής, ώστε να μην ανοίξετε την πόρτα σε λάθος στιγμή.

 

Head-up display

head up

 

Προέρχεται από τα πολεμικά και στη συνέχεια και από τα πολιτικά αεροσκάφη και πρόκειται για μία οθόνη προβολής χρήσιμων πληροφοριών στο παρμπρίζ μπροστά από τον οδηγό. Μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε προνόμιο ακριβών αυτοκινήτων, όμως τώρα πλέον τοποθετείται και σε προσιτότερα μοντέλα, ενώ παρέχει πληροφορίες όπως τα όρια ταχύτητας, την ταχύτητα κίνησης του οχήματος, τις επερχόμενες στροφές, κλπ. Μπορεί να λειτουργήσει και σαν οθόνη πλοήγησης, οπότε δεν αποσπάται η προσοχή του οδηγού από την κυκλοφορία.

 

Προβολείς Matrix – LED

προβολείς αυτοκινήτου

 

Απαρτίζονται από επιμέρους φωτιστικά σώματα LED, τα οποία λειτουργούν αυτόνομα και στοχευμένα ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας, ενώ καθοδηγούνται από μία κάμερα με αισθητήρες που ανιχνεύουν πηγές φωτός από προπορευόμενα ή αντιθέτως ερχόμενα οχήματα. Χάρη σε αυτόν τον συνδυασμό φωτίζεται ιδανικά ο δρόμος, χωρίς να «τυφλώνονται» οι άλλοι χρήστες, ενώ τα πιθανά σκοτεινά εμπόδια είναι πάντα ορατά.