6 συμβουλές για να πουλήσετε καλύτερα το παλιό σας Ι.Χ.
Θέλει τρόπο η πώληση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου εύκολα και στη σωστή τιμή.

6 συμβουλές για να πουλήσετε καλύτερα το παλιό σας Ι.Χ.

Η πώληση ενός αυτοκινήτου προκαλεί πολλές φορές άγχος και ταλαιπωρία, ωστόσο έτσι πετυχαίνουμε συνήθως καλύτερη τιμή από μία ανταλλαγή. Αρκεί, βεβαίως, να γνωρίζουμε τον τρόπο.

 

Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ μεταχειρισμένου μας Ι.Χ. μπορεί να εξελιχθεί σε ψυχοφθόρα διαδικασία, ωστόσο έχει νόημα εφόσον μπορούμε να πετύχουμε μία καλύτερη τιμή σε σχέση με μία ανταλλαγή σε έμπορο αυτοκινήτων.

 

Η πλειοψηφία των κατόχων μεταχειρισμένων οχημάτων χρησιμοποιεί πλέον το Διαδίκτυο για την ανάρτηση ψηφιακών αγγελιών ευελπιστώντας σε μία γρήγορη και συμφέρουσα πώληση. Για να τα καταφέρουμε όμως, είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τους εξής 6 χρυσούς κανόνες.

 

Προετοιμάστε το αυτοκίνητο

clean car
Το αυτοκίνητο πρέπει να λάμπει, ώστε να δείχνει ελκυστικότερο.

 

Επενδύστε χρόνο και λίγα χρήματα στο εξωτερικό και εσωτερικό πλύσιμο και καθάρισμα του αυτοκινήτου σας. Φροντίστε κάποιες μικροατέλειες, όπως ελαφρά γρατσουνίσματα, απομακρύνετε όσο γίνεται λεκέδες από το σαλόνι και τα καθίσματα. Αν πρόκειται για ένα μοντέλο που εκτιμάτε ότι θα πιάσει αρκετά χρήματα ως μεταχειρισμένο, επιλέξτε επαγγελματίες για τον καλλωπισμό του.

 

Καθορίστε μία λογική τιμή

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα κατά την πώληση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι η εκτίμηση της πραγματικής αξίας του, επειδή συνήθως έχουμε δεθεί συναισθηματικά μαζί του. Κάποιοι βάζουν αρχικά φουσκωμένες τιμές για να δελεάσουν αργότερα τον υποψήφιο αγοραστή με σημαντικές εκπτώσεις, ωστόσο οι μη ρεαλιστικές απαιτήσεις λειτουργούν αποτρεπτικά για πολλούς ενδιαφερόμενους και μπορεί να καθυστερήσετε μέχρι να πωλήσετε το Ι.Χ. σας. Μην ξεχνάτε, εξάλλου, ότι κάθε άκαρπο ραντεβού σημαίνει για εσάς χαμένο χρόνο και ψυχολογική επιβάρυνση.

 

Η αξία μεταπώλησης ενός οχήματος από δεύτερο χέρι εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι η κατάστασή του, τα διανυθέντα χιλιόμετρα, ο εξοπλισμός και τα τακτικά σέρβις. Μπορείτε να βρείτε αντίστοιχες αγγελίες ίδιων μοντέλων παρόμοιας ηλικίας και να βγάλετε μία μέση τιμή με βάση τις δικές τους.

 

Οι φωτογραφίες κάνουν τη διαφορά

photo car
Φωτογραφίστε το Ι.Χ. σας από όλες τις γωνίες και με λεπτομέρειες.

 

Oι φωτογραφίες είναι σημαντικές ως πρώτη εικόνα για τον υποψήφιο αγοραστή και του κεντρίζουν το ενδιαφέρον για να εξετάσει πιο εμπεριστατωμένα την αγγελία σας. Η ανάλυση ενός σύγχρονου κινητού τηλεφώνου κρίνεται επαρκέστατη, ενώ φροντίστε να υπάρχει ένα καλό –κατά προτίμηση ουδέτερο– φόντο πίσω από το αυτοκίνητό σας και με ιδανικό φωτισμό έναν ελαφρά συννεφιασμένο ουρανό. Φωτογραφίστε το Ι.Χ. σας από όλες τις γωνίες, μαζί με λεπτομέρειες από το εσωτερικό του και τον κινητήρα.

 

Στοχευμένη ενημέρωση

Εκτός από τις βασικές πληροφορίες του οχήματος (έτος κατασκευής, προδιαγραφές κινητήρα, χιλιόμετρα κ.λπ.), αναδείξτε και τα ιδιαίτερα στοιχεία του. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο εξοπλισμός του, ο αριθμός των προκατόχων του και το ιστορικό των σέρβις του. Τονίστε επίσης κάποια σημεία, όπως π.χ. την ύπαρξη οροφής, συστήματος πλοήγησης κ.λπ.

 

Διαπραγματευτείτε σωστά

Το παζάρεμα κατά την αγοραπωλησία ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι σίγουρο όσο το αμήν του παπά στο τέλος της λειτουργίας. Προετοιμαστείτε ψυχολογικά και μην εκνευριστείτε, αν αρχίσει και «ανακαλύπτει» ο υποψήφιος αγοραστής ελαττώματα στο Ι.Χ. σας, καθώς αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για συμπίεση της τιμής. Να έχετε ορίσετε σε κάθε περίπτωση από πριν μία κόκκινη γραμμή όσον αφορά στην τιμή πώλησης και να την τηρήσετε με συνέπεια.

 

Ιδιωτικό συμφωνητικό

Επενδύστε χρόνο σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με σαφείς και αναλυτικές περιγραφές, ώστε να αποφύγετε νομικές διαμάχες στο μέλλον. Στο συμφωνητικό θα πρέπει να καταγράφονται όλα τα σημαντικά στοιχεία του οχήματος, του πωλητή και του αγοραστή του, όπως επίσης σχετικά με την κατάσταση του αυτοκινήτου. Καλό είναι να συμβουλευθείτε τον ασφαλιστή σας ή έναν δικηγόρο, ώστε να σας καλύπτει το συμφωνητικό από μελλοντικές απαιτήσεις του νέου κατόχου του οχήματος.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ