Τον Οκτώβριο κάνουμε την πρόληψη τρόπο ζωής και φροντίζουμε την υγεία μας

Τον Οκτώβριο κάνουμε την πρόληψη τρόπο ζωής και φροντίζουμε την υγεία μας

Η Teleperformance Greece συμβάλλει ενεργά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, προσφέροντας δωρεάν 1.000 υπέρηχους μαστού.

 

Ο Οκτώβριος είναι διεθνώς γνωστός ως ο μήνας της ροζ κορδέλας, ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, εκείνου του ογκολογικού νοσήματος που εξελίσσεται σε γυναικεία επιδημία, πλήττοντας παγκοσμίως μια στις οκτώ γυναίκες. 

 

Η πανδημία Covid εδώ και 19 μήνες έχει αφήσει στη σκιά της τα περισσότερα χρόνια νοσήματα, αλλά ο καρκίνος του μαστού όπως και άλλες διαδεδομένες μορφές καρκίνου δεν μπορούν να περιμένουν. Γι' αυτό, και φέτος τον Οκτώβριο, δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη και δεν αμελούμε να κάνουμε την εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας, μαζί με τον συνοδευτικό υπέρηχο μαστού  για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία μας και να αποφύγουμε να βάλουμε σε περιπέτειες τον εαυτό μας και όλη μας την οικογένεια, γιατί όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής  Εταιρίας, Βαγγέλης Φιλόπουλος, «όταν μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο μαστού, νοσεί όλη της η οικογένεια».     

 

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό και τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά πληθαίνουν, ενώ στην πατρίδα μας καταγράφονται ετησίως περισσότερες από 7.200 νέες διαγνώσεις. Ωστόσο, το αισιόδοξο εύρημα των επιδημιολογικών μελετών είναι πως παρότι οι ασθενείς πληθαίνουν, η θνησιμότητα μειώνεται, γιατί πλέον πολλοί καρκίνοι του μαστού χάρη στην έγκαιρη διάγνωση έχουν γίνει ιάσιμοι. Ακρογωνιαίος λίθος σε αυτό το μεγάλο success story της Επιστήμης είναι το πρόγραμμα προ-ασυμπτωματικού  ελέγχου ς για κάθε γυναίκα ηλικίας 40 ετών κι άνω που υλοποιείται και στην Ελλάδα, με την εξέταση να επαναλαμβάνεται ετησίως και πολύτιμο διαγνωστικό «εργαλείο» την υπερηχογραφική εξέταση μαστού.
 

Βέβαια, στις γυναίκες που έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό οι προληπτικές εξετάσεις ξεκινούν τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα και σε πιο νεαρή ηλικία, ενώ στις γυναίκες που συγγενής πρώτου ή δεύτερου βαθμού (αδελφή, μητέρα, θεία, γιαγιά) έχει νοσήσει  πριν την ηλικία των 50 ετών  από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών συστήνεται να γίνει γονιδιακός έλεγχος για τις μεταλλάξεις (ογκογονίδια) BRCA1 και BRCA2, τα οποία ευθύνονται για το 5% των καρκίνων μαστού-που είναι κληρονομικοί.

 

Οι γυναίκες που φέρουν τα ογκογονίδια  (μεταλλάξεις) BRCA 1 και 2 έχουν έως 45% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών και έως 70% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ έχουν αυξημένο κίνδυνο και για άλλες μορφές καρκίνου. Η παγκόσμια γυναικεία κοινότητα ενημερώθηκε  για την σημασία των μεταλλάξεων BRCA 1 και BRCA 2 πριν από χρόνια μέσα από την περιπέτεια υγείας της διάσημης ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί που προχώρησε σε διπλή μαστεκτομή και σε δεύτερο στάδιο υπεβλήθηκε σε αφαίρεση ωοθηκών.

 

Οι γυναίκες πρέπει επίσης να έχουν υπόψη ότι στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η ηλικία (μεγαλώνει η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μεταξύ 55 -70 ετών, η καθυστερημένη τεκνοποίηση και η απουσία τεκνοποίησης.

 

Τον Οκτώβριο κάνουμε την πρόληψη τρόπο ζωής και φροντίζουμε την υγεία μας ή Τον Οκτώβριο δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη και φροντίζουμε την υγεία μας

 

Αν και ο καρκίνος του μαστού θεωρείται γυναικεία μάστιγα, υπάρχουν σπάνια περιστατικά σε άνδρες. Ο καρκίνος του μαστού στο ανδρικό φύλο  εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες ηλικίας 50-75 ετών και οι αιτίες εμφάνισής του περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση, το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό και την ύπαρξη των μεταλλάξεων BRCA 1 και BRCA2.  

 

Από όλες τις προληπτικές εξετάσεις που γίνονται για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, τρεις έχουν αποδείξει με τα χρόνια την αξία τους όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Βαγγέλης Φιλόπουλος και αυτές περιλαμβάνουν την ψηφιακή μαστογραφία μαζί με τον υπέρηχο μαστού, το τεστ ΠΑΠ με το τεστ HPV και την κολονοσκόπηση.

 

Με την βοήθεια της ψηφιακής μαστογραφίας εντοπίζονται ογκίδια διαμέτρου κάτω του 1 εκατοστού όταν η κλασική διάμετρος ενός ογκιδίου  που εντοπίζεται με την ψηλάφηση είναι τρία εκατοστά.  Έτσι αυξάνεται πολύ η πιθανότητα ίασης σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% με τον καρκίνο ο οποίος είναι θετικός στους HER ορμονικούς υποδοχείς να έχει την καλύτερη πρόγνωση και να αντιπροσωπεύει έως και σήμερα ένα από τα κορυφαία success stories της Ιατρικής. Σε πολλές γυναίκες η ψηφιακή μαστογραφία δεν δίνει ξεκάθαρα ευρήματα και συνεπώς χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνει και υπέρηχος μαστού για συμπληρωματικό και πιο ευκρινή έλεγχο.

 

Τον Οκτώβριο κάνουμε την πρόληψη τρόπο ζωής και φροντίζουμε την υγεία μας ή Τον Οκτώβριο δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη και φροντίζουμε την υγεία μας

 

Η Teleperformance Greece, η μεγαλύτερη εταιρεία υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών της χώρας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού και τη διάδοση μηνυμάτων για την αξία της πρόληψης, συμβάλλει ενεργά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, προσφέροντας δωρεάν 1.000 υπέρηχους μαστού.

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ