Laser το «μαγικό» νυστέρι για τις παθήσεις του φάρυγγα και του λάρυγγα ή Laser, το τέλειο νυστέρι για τις παθήσεις του φάρυγγα και του λάρυγγα

Laser: Το «μαγικό» νυστέρι για τις παθήσεις του φάρυγγα και του λάρυγγα

Η εξειδικευμένη χειρουργός ΩΡΛ, Κεφαλής και Τραχήλου, Ανατολή Παταρίδου, μιλά για την χρήση και τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας laser στις παθήσεις του λάρυγγα και του φάρυγγα.

Από τη Χειρουργό ΩΡΛ

Aνατολή Παταρίδου

 

 

Το laser είναι πραγματικά το ιδανικό υποκατάστατο του κλασικού νυστεριού σε μια σειρά από επεμβάσεις και ειδικά στον τομέα της ωτορινολαρυγγολογίας έχει φέρει αληθινή επανάσταση. Η εξειδικευμένη χειρουργός ΩΡΛ, Κεφαλής και Τραχήλου, Ανατολή Παταρίδου, ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ και Επιστημονική Συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ– ΜΗΤΕΡΑ  μιλά για την χρήση και τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας laser στις παθήσεις του λάρυγγα και του φάρυγγα, οι οποίες μάλιστα καταγράφουν αύξηση των περιστατικών χρόνο με τον χρόνο.

 

Σε όλες τις παθήσεις που χρήζουν  χειρουργικής επέμβασης, η επούλωση του τραύματος, αποτελεί σημαντική παράμετρο, η οποία εξαρτάται από την ακρίβεια στην τεχνική και τη χρήση µεγέθυνσης και φωτισµού, που δίνουν νέες δυνατότητες ακρίβειας στην εκτοµή, γιατί προσφέρουν ένα διαφορετικό βάθος πεδίου. Στα προβλήματα που άπτονται της ειδικότητας της ωτορινολαρυγγολογίας το laser έφερε επανάσταση στη χειρουργική του λάρυγγα και του φάρυγγα, γιατί έδωσε τη δυνατότητα, χωρίς εξωτερικές τομές που προκαλούν διαταραχή στη λειτουργικότητα του οργάνου, να αφαιρείται η παθολογία, είτε καλοήθης είτε κακοήθης, ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Ο λάρυγγας είναι ένα ιδιαίτερο όργανο με πολλαπλή αποστολή, καθώς είναι υπεύθυνο για τη φωνή, την αναπνοή και την κατάποση– και έχει μεγάλη σημασία η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεών του να γίνεται με το λιγότερο ακρωτηριαστικό τρόπο.

 

Η θεραπεία με laser βρίσκει εφαρμογή σε πολλές καλοήθεις παθήσεις, όπως οι κύστεις, οι πολύποδες, το οίδημα Reinke των φωνητικών χορδών, τα θηλώματα, η πάρεση των φωνητικών χορδών και οι καλοήθεις όγκοι. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια άλλαξε ριζικά την αντιμετώπιση των περιστατικών καρκίνου του φάρυγγα, λάρυγγα και υποφάρυγγα. 

 

Τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά θηλωμάτων HPV  του λάρυγγα. Τα θηλώματα αυτά μπορεί να είναι καλοήθη αλλά ταλαιπωρούν τον ασθενή γιατί υποτροπιάζουν συχνά.  Eπίσης,αν οι βλάβες είναι πολλαπλές δημιουργούν σημαντική διαταραχή στη φωνή και δυσκολία στην αναπνοή. Οι νέες μορφές laser που υπάρχουν δίνουν την δυνατότητα είτε με γενική νάρκωση είτε με τοπική νάρκωση στο εξεταστήριο να εξασφαλίσουμε τον καλύτερο έλεγχο αυτής της νόσου, πάντα σε συνδυασμό με τακτική παρακολούθηση. Αν υπάρξει υποτροπή γίνεται αφαίρεση  πάλι με laser και επιτυγχάνεται εκρίζωσή της νόσου. Το νέο «όπλο» στην φαρέτρα αφορά το blue laser που διαθέτει ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων των δύο προγενέστερων «όπλων» των laser CO2 και KTP που έχουν  τη δυνατότητα να κόβουν και συγχρόνως να εξαχνώνουν, αφαιρώντας τη βλάβη χωρίς να πειράζουν τους γύρω υγιείς ιστούς.

 

 

Πως εφαρμόζεται η θεραπεία με laser


«Στον φάρυγγα και τον λάρυγγα η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και χρησιμοποιούμε ειδικό τραχειοσωλήνα. Το laser συνδέεται με το χειρουργικό μικροσκόπιο και με τη χρήση ειδικού μικροχειριστηρίου επιλέγουμε τις παραμέτρους για τη δέσμη, ανάλογα με το σημείο το οποίο δουλεύουμε», επισημαίνει  η Δρ. Ανατολή Παταρίδου.

 

 

Θεραπευτικές χρήσεις των laser στη ρινική και τη στοματική κοιλότητα

 

Στη ρινική κοιλότητα χρησιμοποιούμε την τεχνική με laser πιο συχνά για την υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, σε κληρονομικές παθήσεις όπως η Rendu Osler που προκαλεί ρινορραγίες και στο ρινόφυμα. Στη στοματική κοιλότητα έχει εφαρμογή στη διενέργεια βιοψιών με τοπική νάρκωση και στην αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων βλαβών από το στόμα και τη γλώσσα. 

 

Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή

 

Η ειδικός προσθέτει ότι η χρήση του laser εξασφαλίζει εξαιρετικό αποτέλεσμα στην επούλωση, με αποτέλεσμα να μη διαταράσσεται ιδιαίτερα η κατάποση και η φωνή. Επίσης, αποτρέπει τη δημιουργία οιδήματος, άρα αποφεύγεται η τραχειοστομία, καθώς επίσης μειώνει την πιθανότητα για αιμορραγία. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στον καρκίνο του λάρυγγα είναι ότι στην ίδια επέμβαση μπορεί να γίνει βιοψία και αφαίρεση της βλάβης. Γι’ αυτούς όλους τους λόγους το laser αποτελεί ένα εξαιρετικό «όπλο» στην αντιμετώπιση καλοήθων παθήσεων αλλά και καρκίνων του φάρυγγα και του λάρυγγα σε αρχικό στάδιο.

 

 

Ανατολή Παταρίδου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου,

ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ Επιστημονική Συνεργάτης του Νοσοκομείου

ΥΓΕΙΑ– ΜΗΤΕΡΑ

www.pataridou.gr  

Facebook: pataridouanatoli

 

Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ