Η υγεία της καρδιάς «χτυπά» στην Affidea
Η πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων που σχετίζονται με την άσκηση αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την ιατρική κοινότητα και τη δημόσια υγεία.

Η υγεία της καρδιάς «χτυπά» στην Affidea

Κάθε αθλητής χρειάζεται προαγωνιστικό έλεγχο 

O αθλητισμός είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, αλλά προτού βρεθείτε σε οποιοδήποτε τερέν για να δοκιμάσετε τις αντοχές σας, πρέπει να περάσετε από πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα απρόοπτα.

 

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η συστηματική άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιώνοντας την κατάσταση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, των μυών και των οστών, συμβάλλοντας στη μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από τις καρδιαγγειακές νόσους και προλαμβάνοντας άλλες παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση. Η άποψη πως η καρδιά ενός αθλητή διαφέρει δομικά και λειτουργικά από εκείνη του μέσου ενήλικα διατυπώθηκε πριν από έναν αιώνα. Σήμερα, με τη χρήση ορισμένων εξειδικευμένων και ταυτόχρονα απλών ιατρικών μεθόδων, όπως το υπερηχοκαρδιογράφημα, έχουν απεικονισθεί οι φυσιολογικές μορφολογικές προσαρμογές της καρδιάς χάρη στη συστηματική άσκηση, οι οποίες συνοψίζονται στον όρο «αθλητική καρδιά».

 

Η φυσιολογική αναδιαμόρφωση και προσαρμογή του καρδιακού μυός ανταποκρίνεται στις ανάγκες της προπόνησης του ασκούμενου, όπως συμβαίνει με όλους τους μυς του σώματος. Έτσι, διακρίνουμε διαφορετικές αλλαγές στα αθλήματα αντοχής με έντονες αερόβιες ανάγκες (π.χ. στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων) και άλλες προσαρμογές στα αθλήματα δύναμης με υψηλό βαθμό αναερόβιας άσκησης (π.χ. στην άρση βαρών). Η καρδιά ενός μαραθωνοδρόμου συνήθως εμφανίζει αυξημένες εσωτερικές διαστάσεις ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες για αυξημένη καρδιακή παροχή κατά την άσκηση.

 

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η συστηματική άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιώνοντας την κατάσταση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, των μυών και των οστών, συμβάλλοντας στη μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από τις καρδιαγγειακές νόσους και προλαμβάνοντας άλλες παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση.

 

Αντίθετα, στην καρδιά ενός αθλητή άρσης βαρών παρατηρείται κυρίως υπερτροφία (πάχυνση) των τοιχωμάτων με μικρή μεταβολή των συνολικών διαστάσεων. Η προσαρμογή αυτή εξυπηρετεί τις αυξημένες συνθήκες πίεσης κατά την προπόνηση, χωρίς να απαιτείται μεγαλύτερη παροχή αίματος. Τα περισσότερα αθλήματα χαρακτηρίζονται από μεικτούς συνδυασμούς αερόβιας και αναερόβιας άσκησης. Κοινότερο παράδειγμα το ποδόσφαιρο, που χαρακτηρίζεται ως μετρίως αναερόβιο και συγχρόνως έντονα αερόβιο άθλημα και οι μεταβολές που παρατηρούνται στην καρδιά όσων συμμετέχουν στο άθλημα είναι ανάμεικτης μορφολογίας.

 

Κωνσταντίνος Τσοβόλας Καρδιολόγος του Ομίλου διαγνωστικών κέντρων Affidea με εξειδίκευση στις κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες στο Heart Hospital του Πανεπιστημίου UCL στη Μ. Βρετανία
Κωνσταντίνος Τσοβόλας, Καρδιολόγος του Ομίλου διαγνωστικών κέντρων Affidea με εξειδίκευση στις κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες στο Heart Hospital του Πανεπιστημίου UCL στη Μ. Βρετανία

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων που σχετίζονται με την άσκηση αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την ιατρική κοινότητα και τη δημόσια υγεία. Διεθνείς καρδιολογικές οργανώσεις, όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, δημοσιεύουν και ανανεώνουν κατά διαστήματα τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον προαγωνιστικό έλεγχο των αθλητών καθώς και τα κριτήρια καταλληλότητας για την ασφαλή συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις.

 

Πρωταρχικός στόχος των οδηγιών αυτών είναι ο εντοπισμός των αθλητών αυξημένου κινδύνου, δηλαδή όσων προέρχονται από οικογένειες με ιστορικό κληρονομικού καρδιαγγειακού νοσήματος ή νεανικού αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και όσων έχουν άγνωστης αιτιολογίας συγκοπτικά επεισόδια. Εξίσου σημαντική είναι η πρόληψη δυσάρεστων συμβαμάτων (αιφνίδιος καρδιακός θανάτος) και η καθιέρωση διαγνωστικών κριτηρίων για τον καθορισμό του επιτρεπόμενου επιπέδου φυσικής δραστηριότητας αθλητών με καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Συνήθως, η λήψη σωστού ατομικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού, η λεπτομερής κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και, αν χρειαστεί στη συνέχεια, το υπερηχογράφημα καρδιάς αποδίδουν στοιχεία και μετρήσεις που κινούνται στα όρια των φυσιολογικών τιμών, επιβεβαιώνοντας την καλοήθη φύση των καρδιακών προσαρμογών. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, όμως, είναι δυνατό να υπάρξει αλληλοεπικάλυψη των εκδηλώσεων της αθλητικής καρδιάς με χαρακτηριστικά συγκεκριμένων καρδιακών παθήσεων, οπότε ενδεχομένως να απαιτηθεί επιπλέον δοκιμασία κοπώσεως και μαγνητική τομογραφία καρδίας. Είναι σημαντικό να καταστούν σαφείς σε κάθε αθλητή οι στόχοι του προαγωνιστικού καρδιολογικού ελέγχου και η αναγκαιότητα της πραγματοποίησής του ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

 

Νέα εποχή στην πρόληψη με την Κάθετη Πρότυπη Μονάδα Καρδιαγγειακών Παθήσεων 

Η καρδιολογική αξιολόγηση βρίσκεται στην καρδιά των τσεκάπ υγείας και στην Κάθετη Πρότυπη Μονάδα Καρδιαγγειακών Παθήσεων της Affidea πραγματοποιούνται όλες οι βασικές εξετάσεις που αφορούν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ώστε οι εξεταζόμενοι να εξυπηρετούνται σε μία επίσκεψη, χωρίς περιττές μετακινήσεις. 

 

Η Κάθετη Μονάδα Καρδιαγγειακής Απεικόνισης του Affidea Central στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Μαβίλη, δημιουργήθηκε με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών υγείας όλων των εξεταζομένων. Το Καρδιολογικό Τμήμα καλύπτει τον τακτικό προληπτικό απεικονιστικό έλεγχο και απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτόν, ώστε μέσα από εξειδικευμένες διαγνωστικές προσεγγίσεις να επιτυγχάνεται άμεση και ακριβής διάγνωση. 

 

Η μονάδα αποτελείται από ομάδα εξειδικευμένων γιατρών που καλύπτουν όλο το φάσμα των απεικονιστικών εξετάσεων πρόληψης και διάγνωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων με τη χρήση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Στον οργανωμένο χώρο της μονάδας κάθε ασθενής έχει τη δυνατότητα για ιατρική φροντίδα πολλαπλών επιπέδων, να πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις με τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και να εξυπηρετηθεί σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και αξιοπιστίας. Έτσι, εκτός των κλασικών καρδιολογικών εξετάσεων, διενεργούνται ειδικές εξετάσεις όπως stress echo, exercise echo, αξονική στεφανιογραφία, μαγνητική τομογραφία καρδιάς και πλήρης έλεγχος όλων των περιφερικών αγγείων με σύγχρονες τεχνικές της έγχρωμης Doppler υπερηχοτομογραφίας (triplex).

 

Η Κάθετη Μονάδα Καρδιαγγειακής Απεικόνισης του Affidea Central παρέχει την εγγύηση ποιότητας του κορυφαίου ιδιωτικού φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του Affidea Central, αγγειολόγος-ακτινολόγος δρ. Νικόλαος Λιάσης: «Παρέχουμε εξατομικευμένη ολιστική φροντίδα με δυνατότητα πραγματοποίησης όλων των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων σε μία επίσκεψη. Γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία, κάθε εξεταζόμενος μπορεί να λάβει την καλύτερη περίθαλψη, προσαρμοσμένη στις δικές του ανάγκες, ενώ είμαστε δίπλα του σε κάθε του βήμα». Στο Καρδιολογικό Τμήμα του Affidea Central, με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, μοναδικό για διαγνωστικό κέντρο, παρέχονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που περιλαμβάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας, 24ωρη καταγραφή (Holter) αρτηριακής πίεσης, 24ωρη καταγραφή (Holter) ρυθμού, Holter 48h, υπερηχογράφημα καρδιάς (triplex), υπερηχογράφημα ανιούσας αορτής και αορτικού τόξου, ηλεκτροκαρδιογραφική δοκιμασία κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα, stress echo (δυναμική υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη) με δοβουταμίνη, με εργομετρικό ποδήλατο και κυλιόμενο τάπητα, πλήρη αιματολογικό έλεγχο για τη διερεύνηση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων ειδικών βιοδεικτών, μαγνητικής καρδιάς, αξονικής στεφανιογραφίας και τροπονίνης I.

 

Μάθετε περισσότερα στο affidea.gr

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ