Η DEMO πρωταγωνιστεί στη φαρμακευτική ανάπτυξη, φέρνοντας την παραγωγή πρώτων υλών στην Ελλάδα
Η DEMO θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας στο Κρυονέρι Αττικής, εντός του οποίου θα εγκατασταθούν τα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων

Η DEMO πρωταγωνιστεί στη φαρμακευτική ανάπτυξη, φέρνοντας την παραγωγή πρώτων υλών στην Ελλάδα

Η μάχη με την πανδημία ανέδειξε ως μάθημα ζωής την καθοριστική σημασία που έχουν η φαρμακευτική καινοτομία και η ανεξαρτησία σε πρώτες ύλες για την παραγωγή φαρμάκων που είναι απαραίτητα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO φέρνει πρώτη την παραγωγή πρώτων υλών επί ελληνικού εδάφους, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε καινοτόμα ελληνικά φάρμακα που φτάνουν στα πέρατα του κόσμου, δίνοντας νέα ώθηση στην εθνική οικονομία.

ADVERTORIAL

Bασισμένη στο τρίπτυχο «επενδύσεις - εξωστρέφεια - παραγωγή», η DEMO κατάφερε να αντισταθεί στην οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, τετραπλασιάζοντας την παραγωγική της δυνατότητα και αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της κυρίως λόγω της εξαγωγικής της δυνατότητας. Τα 2020, όμως, μια νέα παγκόσμια κρίση, η πανδημία του Covid, ήρθε να προστεθεί στο δύσκολο επενδυτικό τοπίο στον κλάδο. Η DEMO, με τις ισχυρές παραγωγικές της δυνατότητες, πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια αυτή. Κάλυψε όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά και τις επείγουσες ανάγκες άλλων συστημάτων υγείας, όπως αυτά της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, ακόμη και της Βραζιλίας και της Βολιβίας.

 

Όλη αυτή η εμπειρία της πανδημίας οδήγησε στην αναθεώρηση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σήμερα προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι χώρες-μέλη να μην εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να μην υποφέρουν ξανά από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. Η DEMO, ούσα σήμερα ήδη ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέσιμων της Ευρώπης, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό μέρος αυτού του κενού, με τις επενδύσεις της στον τομέα της παραγωγής πρώτων υλών και φαρμακευτικών σκευασμάτων χημικής προέλευσης.

 

Τα έργα έχουν ξεκινήσει ήδη να παίρνουν σάρκα και οστά στους τομείς της παραγωγής πρώτων υλών, της επέκτασης της παραγωγής τελικών σκευασμάτων, της έρευνας και της βιοτεχνολογίας. Το σύνολο των επενδύσεων της εταιρείας στην Ελλάδα θα δώσει προστιθέμενη αξία στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο ελληνικό φάρμακο και στην επιστήμη, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα το νέο κεφάλαιο στην εξαγωγική δραστηριότητα της DEMO με περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης διεθνώς.


Πιο συγκεκριμένα, η DEMO ολοκληρώνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 δύο παραγωγικές μονάδες στο Κρυονέρι Αττικής για επέκταση της παραγωγής της σε ενέσιμη αντιβίωση σε πλαστικό περιέκτη και λυόφιλα προϊόντα. Παράλληλα, προχωρά στην ανέγερση ενός νέου βιομηχανικού συγκροτήματος στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης Αρκαδίας. Το νέο αυτό βιομηχανικό συγκρότημα θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και έξι μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το campus θα έχει συνολική επιφάνεια κτιρίων 74.000 τ.μ., παραγωγή 200 τόνων πρώτης ύλης και 250 εκατ. τεμαχίων τελικών φαρμακευτικών σκευασμάτων ετησίως.

 

Η DEMO θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας στο Κρυονέρι Αττικής, εντός του οποίου θα εγκατασταθούν τα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και μια πιλοτική μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες.

 

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής, και σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να δημιουργηθούν 450 νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, εντός του 2021 η εταιρεία προχώρησε στην κατασκευή ενός νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Το νέο ερευνητικό κέντρο, επιφάνειας 2.400 τ.μ., θα φιλοξενεί τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης για τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα χημικής προέλευσης που θα παραχθούν στην Τρίπολη και σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 75 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Στόχος της εταιρείας είναι, με την ολοκλήρωση του νέου ερευνητικού κέντρου στο τέλος του 2021, να αναπτύσσει 25 νέα προϊόντα τον χρόνο, με κατάληξη το 2027 να έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη 125 νέων σκευασμάτων. 


Με τις επενδύσεις αυτές δημιουργείται στην παραγωγή ένας νέος κλάδος που δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα, η παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων. Επίσης, η DEMO αποκτά τη δυνατότητα να παράγει όλες τις φαρμακοτεχνικές μορφές και κατηγορίες ενέσιμων που υπάρχουν σήμερα, ενώ το μέγεθος των παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Τρίπολη είναι τέτοιο που μπορεί να καλύψει το 20% των αναγκών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της Ευρώπης στα προϊόντα που θα παράγει. 

 

Και στις νέες τεχνολογίες και στα βιοομοειδή προϊόντα, όμως, η DEMO οδηγεί τις εξελίξεις. H χώρα μας υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης, καθώς η όποια δραστηριότητα αναφορικά με την άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων είναι ουσιαστικά μηδενική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να στερείται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσε να προσφέρει ο τομέας της βιοτεχνολογίας στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Το γεγονός ότι η χώρα μας έμεινε πίσω από τις εξελίξεις της βιοτεχνολογίας την ώρα που σε άλλες χώρες έχουν προχωρήσει ήδη αρκετά δημιούργησε και ένα έλλειμμα τεχνογνωσίας αλλά και τη φυγή στο εξωτερικό όσων επιστημόνων ήθελαν να ασχοληθούν και να εργαστούν στον τομέα αυτό. 


Η DEMO θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας στο Κρυονέρι Αττικής, εντός του οποίου θα εγκατασταθούν τα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και μια πιλοτική μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες. Επιπλέον, θα δημιουργήσει μια βιο-ακαδημία φαρμάκων στο ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας. Πρόκειται για επιστήμονες από το εξωτερικό με τεχνογνωσία που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τους νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας έρευνας και ανάπτυξης στη νέα αυτή τεχνολογία. Η έναρξη της βιο-ακαδημίας προβλέπεται με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, ενώ έχουν αρχίσει ήδη να προσλαμβάνονται οι επιστήμονες από το εξωτερικό για τον σκοπό αυτό, καθώς και για τον σχεδιασμό της συνολικής εγκατάστασης.


Όταν ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022 οι εγκαταστάσεις και εκπαιδευτεί το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, η DEMO σχεδιάζει την έναρξη έρευνας και ανάπτυξης 3 μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027, έργα τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά από το 2030 και μετά. Με τις ανωτέρω επενδύσεις στη βιοτεχνολογία η DEMO συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην εθνική οικονομία, καθώς δημιουργεί εκ του μηδενός τον κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα, συνεισφέρει στο brain gain της χώρας με επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης και δημιουργεί τους νέους επιστήμονες του μέλλοντος για την παραγωγή φαρμάκων στην χώρα. Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της DEMO ΑΒΕΕ, ύψους 356 εκατ. ευρώ, έρχεται να θωρακίσει την Ευρώπη σε φάρμακα και ταυτόχρονα να βάλει την Ελλάδα στις νέες τεχνολογίες του φαρμάκου.

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ