Ευρωκλινική: Νέα εποχή στην απώλεια βάρους με γαστρικό μπότοξ

Ευρωκλινική: Νέα εποχή στην απώλεια βάρους με γαστρικό μπότοξ

Το γαστρικό μπότοξ είναι μια νέα, ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος μικρής προς μέτρια απώλειας βάρους, εφόσον γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα. Για την επιτυχημένη έκβασή της είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή των ασθενών, η προετοιμασία τους και η διαιτολογική τους παρακολούθηση μετά την επέμβαση.

ADVERTORIAL

 

Το γαστρικό μπότοξ είναι μια νέα, ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος μικρής προς μέτρια απώλειας βάρους, εφόσον γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα. Για την επιτυχημένη έκβασή της είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή των ασθενών, η προετοιμασία τους και η διαιτολογική τους παρακολούθηση μετά την επέμβαση.

 

Το γαστρικό μπότοξ είναι μια σύγχρονη τεχνική που μπορεί να δώσει λύση στην παχυσαρκία, η οποία έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η παχυσαρκία αποτελεί επίσης τη γενεσιουργό αιτία για πολλά άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τόσο την ποιότητα ζωής όσο και το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς. Γι’ αυτόν τον λόγο, η σύγχρονη ιατρική προσπαθεί εδώ και χρόνια να βρει την ιδανική θεραπεία για την παχυσαρκία με τεχνολογίες αιχμής. Ακόμα και η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε τους κινδύνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, καθώς οι παχύσαρκοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης και πολλών επιπλοκών από τη λοίμωξη Covid. Στις περιπτώσεις που τα κιλά είναι δύσκολο έως αδύνατο να χαθούν με δίαιτα, οι επεμβατικές θεραπείες αναλαμβάνουν να λύσουν το πρόβλημα και να απαλλάξουν τον/την ασθενή από το πλεονάζον σωματικό βάρος που αποτελεί από μόνο ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μια σειρά από νοσήματα «φθοράς».

 

Η αλλαγή της λειτουργίας του στομάχου στο επίκεντρο

Το στομάχι έχει υπάρξει το κατεξοχήν όργανο στο οποίο στοχεύουν οι περισσότερες επεμβατικές θεραπείες. Από τις ενδοσκοπικές θεραπείες, όπως το γαστρικό μπαλόνι και η ενδοσκοπική γαστροπλαστική, μέχρι τις χειρουργικές επεμβάσεις, όπως το γαστρικό μανίκι και η γαστρική παράκαμψη, οι στρατηγικές απώλειας βάρους περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα τη μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, ώστε να επιτευχθεί μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Καμία από τις παραπάνω θεραπείες δεν στοχεύει άμεσα στον επηρεασμό της λειτουργίας του στομάχου ως μέσου απώλειας βάρους. Το μπότοξ στομάχου ή γαστρικό μπότοξ αναπτύχθηκε ως τεχνική για να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό στην επεμβατική θεραπευτική φαρέτρα.

 

lazaridis
Λαζαρίδης Στέφανος, Διευθυντής χειρουργός, Τμήμα Παλινδρόμησης και Παχυσαρκίας, Ευρωκλινική Αθηνών

Τι είναι το γαστρικό μπότοξ

Το μπότοξ είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του χρήσεις στην ημικρανία, την υπεριδρωσία και την ακράτεια. Στη συγκεκριμένη μέθοδο απώλειας βάρους η βοτουλινική τοξίνη (Botulinum toxin) εγχύεται σε συγκεκριμένα σημεία του στομάχου, ώστε να αδρανοποιηθούν κάποιες λειτουργίες, με αποτέλεσμα τη μείωση του αισθήματος της πείνας. Το γαστρικό μπότοξ γίνεται με απλή γαστροσκόπηση με μέθη. Ο εξειδικευμένος γιατρός κάνει έγχυση μπότοξ σε συγκεκριμένα σημεία του στομάχου βάσει πρωτοκόλλου. Η διαδικασία διαρκεί γύρω στα τριάντα λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι και στις ασχολίες του.

 

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται

Η μέθοδος απευθύνεται σε άτομα που έχουν στόχο να χάσουν δέκα-δεκαπέντε κιλά και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει εκτίμησης διαιτολόγου και εξειδικευμένου γιατρού που ασχολείται με παχυσαρκία. Το γαστρικό μπότοξ δεν απευθύνεται σε άτομα με σημαντική νοσογόνο παχυσαρκία, τα οποία χρειάζεται να επιτύχουν σημαντική απώλεια βάρους μέσω μιας χειρουργικής επέμβασης.

 

Διάρκεια θεραπείας

Η απώλεια βάρους από την επέμβαση του γαστρικού μπότοξ ξεκινά λίγες μέρες μετά από αυτήν και φτάνει το μέγιστο μέχρι τους τρεις μήνες. Η διάρκεια δράσης του είναι περίπου έξι μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η επανάληψη της μεθόδου άλλες δυο-τρεις φορές κάθε τρεις-έξι μήνες.

 

Πώς γίνεται η επιλογή των κατάλληλων ασθενών 

Οι υποψήφιοι ασθενείς εξετάζονται καταρχάς από διαιτολόγο και χειρουργό παχυσαρκίας. Εφόσον υπάρχει ένδειξη, μπορεί να χρειαστεί και εκτίμηση από ψυχολόγο. Αφού αποκλειστούν βαριές διατροφικές διαταραχές όπως υπερφαγία, ψυχολογικές διαταραχές και εξαρτήσεις από ουσίες, και αν δεν κριθεί απαραίτητη μια πιο αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε ενδοσκόπηση για μπότοξ στομάχου.

 

Ελάχιστη η πιθανότητα επιπλοκών ή αποτυχίας

Το γαστρικό μπότοξ είναι μία απολύτως ασφαλής μέθοδος, με ελάχιστη πιθανότητα επιπλοκών. Οι ασθενείς ακολουθούν δίαιτα σύμφωνα με τις υποδείξεις του διαιτολόγου, από τον οποίο και παρακολουθούνται. Εφόσον γίνει σωστή επιλογή ασθενών, οι πιθανότητες αποτυχίας είναι πολύ χαμηλές. Πάντα, όμως, υπάρχει η πιθανότητα επαναπρόσληψης βάρους όταν περάσει η δράση του.

 

KOURKOULOS
Κούρκουλος Μιχαήλ, Διευθυντής χειρουργός, Τμήμα Παλινδρόμησης και Παχυσαρκίας, Ευρωκλινική Αθηνών

Το μπότοξ στην αισθητική και την ιατρική

Το μπότοξ είναι πολύ γνωστό από τη χρήση του στον χώρο της αισθητικής, αφού βοηθάει στην εξαφάνιση των ρυτίδων. Ο τρόπος που το καταφέρνει αυτό είναι η δράση του πάνω στις μυϊκές ίνες. Είναι παράγωγο ενός μικροβίου, του κλωστριδίου της αλλαντίασης, και κατά βάση είναι μια τοξίνη που μειώνει τη δραστικότητα των μυϊκών ινών μέχρι την πλήρη παράλυσή τους. Το αποτέλεσμα της δράσης του εξαρτάται από το σημείο στο οποίο χρησιμοποιείται. Μπορεί στο πρόσωπο να χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους, όμως χρησιμοποιείται ευρύτατα και στο γαστρεντερικό σύστημα αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπου ο σκοπός είναι να προκληθεί χαλάρωση του μυϊκού σπασμού, όπως π.χ. στην αχαλασία οισοφάγου.

 

Το μπότοξ στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Μακροχρόνιες έρευνες στις επεμβάσεις παχυσαρκίας έδειξαν ότι η απώλεια βάρους κατά ένα μέρος οφείλεται στην καθυστερημένη γαστρική κένωση που αυτές προκαλούν. Κάπως έτσι γεννήθηκε η θεωρία ότι η παράλυση των μυών του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη κένωσή του, με επακόλουθο παρατεταμένο αίσθημα πλήρωσης (γεμάτου στομαχιού), συνεπώς μείωση κατανάλωσης τροφών. Έχουν γίνει πολλαπλές έρευνες στην προσπάθεια να βρεθεί η ιδανική τεχνική, η ποσότητα μπότοξ και τα σημεία έγχυσης, ώστε να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα. Εφόσον ο ασθενής ακολουθήσει σωστή διατροφή, επιτυγχάνεται μια απώλεια της τάξης των δέκα-δεκαπέντε κιλών ή περίπου 10% του ολικού σωματικού βάρους. Αυτή η απώλεια είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα χειρουργεία παχυσαρκίας που πετυχαίνουν τουλάχιστον το διπλάσιο αποτέλεσμα, αλλά είναι πολύ ικανοποιητική για μια μέθοδο που εκτελείται με απλή γαστροσκόπηση, ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά και έχει ελάχιστους κινδύνους.

 

Συμπερασματικά, το γαστρικό μπότοξ είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος μικρής προς μέτρια απώλειας βάρους, εφόσον γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα. Είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή και προετοιμασία των ασθενών, καθώς και η διαιτολογική παρακολούθηση μετά την επέμβαση.

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ