Tο εγκεφαλικό επεισόδιο έχει μεγαλύτερη «αδυναμία» στις γυναίκες
Η επιστήμη και τα δεδομένα της αποκαλύπτουν ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο «χτυπά» πιο συχνά τις γυναίκες. Και σε αυτή την περίπτωση η σωστή ενημέρωση είναι πολύ σημαντική. 

Tο εγκεφαλικό επεισόδιο έχει μεγαλύτερη «αδυναμία» στις γυναίκες

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συγκριτικά συχνότερο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη δυτική Ευρώπη.

Η επιστήμη και τα δεδομένα της αποκαλύπτουν ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο «χτυπά» πιο συχνά τις γυναίκες. Και σε αυτή την περίπτωση η σωστή ενημέρωση είναι πολύ σημαντική. 

 

portrait
Βάσω Ζησιμοπούλου
Διευθύντρια νευρολόγος, επικεφαλής της Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών στην Ευρωκλινική Αθηνών

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συγκριτικά συχνότερο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη δυτική Ευρώπη και υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό. Ας τους δούμε αναλυτικά. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και οι πιθανότητες για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνονται όσο αυξάνεται και η ηλικία. Μετά την ηλικία των 65 ετών περισσότερο οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιακή αρρυθμία, όπως η κολπική μαρμαρυγή, που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.

 

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, αυξάνεται η πηκτικότητα του αίματος της εγκύου, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει στενή επικοινωνία με τον γυναικολόγο, ιδιαίτερα αν υπάρχουν ζητήματα υγείας, όπως διαβήτης ή προεκλαμψία. Η προεκλαμψία διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού αρκετά χρόνια μετά την εγκυμοσύνη. Η λήψη αντισυλληπτικών ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο, εξού και τα σχετικά σκευάσματα πρέπει να λαμβάνονται αφού έχει προηγηθεί ο απαραίτητος γυναικολογικός έλεγχος. Γυναίκες με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ιστορικό θρομβώσεων ή/και με αυξημένο σωματικό βάρος ενδεχομένως να μη δύνανται να λάβουν ορμονικά φάρμακα. Επιπλέον, η χρήση τέτοιων φαρμάκων παράλληλα με κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται.

 

Και η ημικρανία διαδραματίζει κάποιον ρόλο. Άτομα που υποφέρουν από ημικρανία με αύρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού. Η επιδημιολογία δείχνει ότι η συγκεκριμένη κεφαλαλγία είναι συχνότερη στις γυναίκες. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται και πάλι η αποφυγή του καπνίσματος και η χρήση αντισυλληπτικών.

 

Τέλος, ενοχοποιείται και το κοινωνικό πλαίσιο, καθώς οι γυναίκες που υφίστανται εγκεφαλικό έχουν την τάση να υποβιβάζουν τη σημασία των συμπτωμάτων είτε γιατί δεν θέλουν να ανησυχήσουν την οικογένειά τους είτε γιατί νιώθουν ότι δεν έχουν «δικαίωμα» να αρρωστήσουν επειδή οι οικείοι τους εξαρτώνται από αυτές. Το αποτέλεσμα είναι να αναζητούν βοήθεια όταν είναι πια αργά, αυξάνοντας τον κίνδυνο της μόνιμης βλάβης ή της μοιραίας εξέλιξης. Μάλιστα, τα στατιστικά δεδομένα από τη χρήση του θρομβολυτικού φαρμάκου αλτεπλάση παγκοσμίως δείχνουν ότι είναι γενικά περισσότερο πιθανό να χρησιμοποιηθεί σε άνδρες. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να είναι βασικοί φροντιστές ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό. Γι’ αυτό η πρόσβαση στη γνώση γύρω από το εγκεφαλικό, τα συμπτώματα, τη θεραπεία και την αποκατάσταση είναι ουσιώδη για τις γυναίκες. 

 

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι πρόληψης που είναι κοινοί για άνδρες και γυναίκες. Φροντίστε να ακολουθείτε ισορροπημένη δίαιτα με αρκετά φρούτα και λαχανικά∙ ασκηθείτε σε μέτρια ένταση 3-4 φορές την εβδομάδα∙ διακόψτε το κάπνισμα, γιατί αυξάνει την αρτηριακή πίεση, καταστρέφει τα αγγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς και αποτελεί βασικό προδιαθεσικό παράγοντα για εγκεφαλικό∙ τέλος, κάντε τον ετήσιο καρδιολογικό έλεγχο και παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ