«City Connect» για την έγκαιρη διάγνωση της ηπατiτιδας σε 3 πoλεις της Βoρειας Ελλάδας

«City Connect» για την έγκαιρη διάγνωση της ηπατiτιδας σε 3 πoλεις της Βoρειας Ελλάδας

Πατάει γκάζι για τρίτη φορά η πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα «City Connect» σε ένα νέο οδοιπορικό που θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 17 Ιουνίου σε 3 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

ΑDVERTORIAL

 

Μετά την υλοποίηση της δράσης στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), o Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος Προμηθέας και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences, με κεντρικό μήνυμα «Κάνε την εξέταση για την ηπατίτιδα C τώρα», παίρνουν ξανά τους δρόμους και καλούν όλους τους πολίτες της Καβάλας, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης  που είναι γεννημένοι μεταξύ 1945 και 1980 να κάνουν τώρα την εξέταση για την ηπατίτιδα C, ώστε, αν χρειαστεί, να κάνουν θεραπεία και να απαλλαχθούν από τον ιό.

 

Σε μια ιδιαίτερη συγκυρία κατά την οποία βρισκόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με πολλές ιογενείς λοιμώξεις, η πρωτοβουλία City Connect διαθέτει πληθώρα δράσεων και «εργαλείων» για την πρόληψη της ύπουλης επιδημίας που οφείλεται στους ιούς της ηπατίτιδας B και C: στήνει περίπτερο σε κεντρική πλατεία κάθε πόλης για την προβολή της εκστρατείας και τη διευκόλυνση της ενημέρωσης του γενικού κοινού και κινητή μονάδα πραγματοποίησης προσυμπτωματικών ελέγχων (εξετάσεις ηπατίτιδας C και Β) σε χώρο παρακείμενο, ενώ το απόγευμα πριν από τη δράση ευαισθητοποίησης (περίπτερο) οργανώνει επιστημονική εκδήλωση για τις ηπατίτιδες σε καθεμία από τις πόλεις. Η πρωτοβουλία City Connect θα σταθμεύσει στην Καβάλα στις 15/6 (11:00-14:00, πλατεία Ελευθερίας), στην Κομοτηνή στις 16/6 (11:00-14:00, πλατεία Ειρήνης), και στην Αλεξανδρούπολη στις 17/6 (11:00-14:00, πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας).  

 

Ύπουλη επιδημία

Η ιογενής ηπατίτιδα C είναι μια χρόνια λοίμωξη του ήπατος, η οποία ευθύνεται για την κίρρωση και τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο γι’ αυτόν τον ιό, οι νεότερες αντιικές θεραπείες μπορούν να τον θεραπεύσουν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% και να συμβάλουν στην εξάλειψή του και στην εκρίζωση της νόσου από την κοινότητα. Η καταπολέμηση της ιογενούς ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνεται στους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι το 2030. Αν τα κράτη-μέλη εφαρμόσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία θα είναι εφικτό οι 71 και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C να διαγνωστούν και να θεραπευτούν. Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός ατόμων που θεραπεύονται υπολείπεται κατά 50% των στόχων και ο αυτός των νέων διαγνώσεων υπολείπεται κατά 60%. Συνεπώς, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με δράσεις όπως αυτή της πρωτοβουλία της City Connect που δημιουργούν τη νοητή γραμμή-διαδρομή που οδηγεί στη θεραπεία.

 

«City Connect» για την έγκαιρη διάγνωση της ηπατiτιδας σε 3 πoλεις της Βoρειας Ελλάδας

 

15/6 ώρα 11:00-14:00 
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΚΑΒΑΛΑ

16/6 ώρα 11:00-14:00 
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ

17/6 ώρα 11:00-14:00 
ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

 

Aυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ‘ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας. *
H χρόνια ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευτεί σε πάνω από το 95% των ασθενών μέσα σε λίγες εβδομάδες.
1,2. O προσυμπτωματικός έλεγχος για ηπατίτιδα C σε άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 1945-1980 αποτελεί προτεραιότητα του εθνικού σχεδίου δράσης για την εξάλειψη της νόσου.
3. 1. world health organization. global hepatitis report, 2017. [online] [πρόσβαση: Aπρίλιος 2021]. https://www.who.int/hepatitis/publications/global-hepatitis-report2017/en/. 2. world health organization. hepatitis c fact sheet, 2020. [online] [πρόσβαση: Aπρίλιος 2021]. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c. 3. https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/4865-ethniko-sxedio-drashs-gia-thn-antimetwpish-ths-hpatitidas-c (πρόσβαση: Iούνιος 2021)

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ