Ένα έξυπνο app φιλοδοξεί να αντικαταστήσει κάθε άλλη μέθοδο αντισύλληψης
Πρόκειται για ένα application που μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν στο κινητό σου και να σημειώνεις εκεί την αρχή και το τέλος της περιόδου σου.

Ένα έξυπνο app φιλοδοξεί να αντικαταστήσει κάθε άλλη μέθοδο αντισύλληψης

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως το μέλλον της αντισύλληψης κρύβεται στο κινητό σου!

Μαζί με το νέο κύμα του φεμινισμού, η υγεία των γυναικών έρχεται τώρα στην επιφάνεια χαρίζοντάς τους και πάλι τον έλεγχο του σώματός τους.

 

Σε έναν κόσμο που κοινές παθήσεις όπως η ενδομητρίωση μοιάζουν με άγνωστες λέξεις για την πλειοψηφία των γυναικών, δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση που η γυναικεία αντισύλληψη ακόμα βασίζεται βαρέως στη λήψη ορμονών. Όσο κι αν έχει βελτιωθεί η σύνθεσή του, το αντισυλληπτικό χάπι συνεχίζει να διαταρράσει τον φυσιολογικό κύκλο και να απειλεί τη σωματική υγεία και την ευεξία των γυναικών. Γι'αυτό και, τελευταία, όλο και περισσότερες γυναίκες αναζητούν μια σύγχρονη εναλλακτική που να τους παρέχει αυτονομία πάνω σε ζητήματα προσωπικής υγείας.

 

Αυτή την ανάγκη έρχεται να πληρώσει τώρα ένα νέο app παρακολούθησης γονιμότητας, το Dot. Πρόκειται για ένα application που μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν στο κινητό σου και να σημειώνεις εκεί την αρχή και το τέλος της περιόδου σου. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ένα προηγμένο αλγόριθμο, τον οποίο και φιλοδοξεί να πατεντάρει, προκειμένου να υπολογίσει με ακρίβεια το ποσοστό ρίσκου σύλληψης για κάθε ημέρα! Το ποσοστό κυμαίνεται από 0.0% (low risk) έως 10% (high risk). Για τις ημέρες που θεωρούνται υψηλού ρίσκου, το Dot προτείνει αποχή από το ελεύθερο σεξ ή χρήση προφυλακτικού.

 

Το Dot δείχνει να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το προφυλακτικό όσον αφορά την αντισύλληψη. Πέρα, δε, από την αποτελεσματικότητά του, έχει και το επιπλέον προτέρημα πως είναι απόλυτα φυσικό και μη παρεμβατικό!

 

Αν η αντικατάσταση κάθε μέτρου αντισύλληψης με ένα app σού ακούγεται υπερβολικά επίφοβη, μια έρευνα του Georgetown University Medical Center's Institute for Reproductive Health (IRH) ίσως να σου αλλάξει γνώμη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την αναπαραγωγική υγεία 700 γυναικών που χρησιμοποίησαν το app ως αντισύλληψη για μια διάρκεια ίση με 13 έμμηνους κύκλους, καταγράφοντας τις πιθανές εγκυμοσύνες αλλά και τις ασθένειες που προέκυψαν.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Contraception and Reproductive Health Care, απέδειξαν πως το application είχε 1% ποσοστό αποτυχίας σε περιπτώσεις "τέλειας χρήσης" και 5% σε περιπτώσεις "τυπικής χρήσης". Η "τέλεια χρήση" προϋποθέτει πως οι χρήστες του app ακολουθούν τις οδηγίες κατά γράμμα, όπως περιγράφονται παραπάνω. Ως "τυπική χρήση" θεωρείται η "μη συνιστώμενη" συμπεριφορά όπως πχ. ελεύθερο σεξ τις ημέρες υψηλού κινδύνου, ή χρήση του χαπιού επείγουσας αντισύλληψης. 

 

Αν αναρωτιέσαι πώς συγκρίνονται τα ποσοστά αποτυχίας του Dot σε σχέση με εκείνα άλλων μεθόδων αντισύλληψης να σε πληροφορήσω πως η αντίστοιχη "τυπική χρήση" του σπιράλ έχει 0,1 - 0,8% ποσοστό αποτυχίας, 7% έχει το αντισυλληπτικό χάπι και 13% έχει το προφυλακτικό! Ναι! Σύμφωνα με αυτή την έρευνα το Dot δείχνει να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το προφυλακτικό όσον αφορά την αντισύλληψη. Πέρα, δε, από την αποτελεσματικότητά του, έχει και το επιπλέον προτέρημα πως είναι απόλυτα φυσικό και μη παρεμβατικό!

 

"Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο αποτελεσματικής γονιμότητας σε συνθήκες πραγματικού χρόνου, μέσα από τη χρήση ενός fertility app με σκοπό να αποτρέψουν τη σύλληψη" τονίζει η Victoria Jennings, επικεφαλής της έρευνας στο IRH. Αυτό σημαίνει πως η αποτελεσματικότητα του Dot εξετάστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εξετάζονται και οι άλλες μέθοδοι αντισύλληψης. "Η μελέτη αυτή μας επέτρεψε, επιπλέον, να καταλάβουμε καλύτερα πώς οι γυναίκες χρησιμοποιούν το application αλλά και να τις ενθαρρύνουμε να το χρησιμοποιούν σωστά". Αυτό, βέβαια, που κανένα app δεν μπορεί να κάνει είναι να σε προστατεύσει από οποιοδήποτε ΣΜΝ! Μην ξεχνάς πως ασφαλής είσαι μονάχα μέσα από τη προφυλακτικού!

 

Εσύ θα αντικαθιστούσες τη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιείς, με αυτό το έξυπνο app;

 

Με στοιχεία από το mindbodygreen.com

 

 

Well Being
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ