Βελτίωσε τη γονιμότητά σου σε τρία βήματα

Βελτίωσε τη γονιμότητά σου σε τρία βήματα

Όταν το βιολογικό ρολόι της γυναίκας χτυπήσει...

Το παράξενο με τη γονιμότητα είναι πως καμιά γυναίκα δεν ασχολείται μ'αυτήν μέχρι τη στιγμή που θα θέλει να μείνει έγκυος. Όταν όμως το βιολογικό μας ρολόι χτυπήσει, τότε, δικαίως, γινόμαστε εμμονικές, προσπαθώντας να μάθουμε τα πάντα γι' αυτήν μέσα σε ελάχιστο χρόνο!

 

Πόσα όμως ξέρουμε, τελικά, για αυτή τη μοναδική ικανότητα που μας έχει χαρίσει η φύση; Η γονιμότητα είναι ένα από εκείνα τα θέματα που θα έπρεπε να 'παίζει στα δάχτυλα' κάθε γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας αφού επηρεάζεται συνεχώς από παράγοντες όπως το στρες, τη δίαιτα και την άσκηση. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να τονώσεις την γονιμότητά σου με τρία απλά βήματα, να τι πρέπει να κάνεις:

 

Φρόντισε τη διατροφή σου

Όπως εξηγεί η αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος Sheeva Talebian "Η διατροφή και η άσκηση παίζουν βασικό ρόλο στην προετοιμασία του σώματος για μια εγκυμοσύνη αλλά και για τη διατήρηση της υγείας κατά τη διάρκεια της". "Υπάρχει ένα παράθυρο 90ημερών μέσα στο οποίο τα ωάρια αναπτύσσονται και ωριμάζουν, πριν από μία ωορρηξία. Μέσα σε αυτό το διάστημα, τα ωάρια αυτά είναι εξαιρετικά επιρρεπή σε παράγοντες όπως η διατροφή και ο γενικός τρόπος ζωής. Γι'αυτό και πάντα προτείνω στις γυναίκες να υιοθετούν ένα πιο φιλικό προς τη γονιμότητα lifestyle τρεις μήνες πριν τη στιγμή που θα θέλουν να μείνουν έγκυες (ή πριν από μία επέμβαση συγκομιδής ωαρίων) καθώς δεν θα βελτιωθεί πριν περάσει αυτό το διάστημα" τονίζει η διατροφολόγος Carlyn Rosenblum.

 

Για μία διατροφή που προάγει τη γονιμότητα θα πρέπει να μείνεις μακριά από τη ζάχαρη (και τα φυσικά σάκχαρα) και να καταναλώνεις άφθονα υγιή λιπαρά. "Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί ορμονολογικές διαταραχές που επηρεάζουν τη γονιμότητα... Τα υγιή λιπαρά είναι επίσης σημαντικά για να διατηρηθούν οι ορμόνες σε υγιή επίπεδα αλλά και για να σταθεροποιηθεί το ζάχαρο στο αίμα" εξηγεί η Rosenblum. Επομένως κατανάλωσε άφθονους ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρο, κολιό αλλά και οστρακοειδή. Πρόσθεσε λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο, σουσάμι σε κάθε σνακ και μείωσε την πρόσληψη ζάχαρης όσο μπορείς περισσότερο.

 

 

Ενημερώσου σχετικά με τον κύκλο σου όσο πιο σύντομα μπορείς

Πριν επιχειρήσεις να μείνεις έγκυος θα πρέπει να κατανοήσεις τι είναι ο έμμηνος κύκλος σου και πώς λειτουργεί. "Η γνώση είναι δύναμη. Με την κατάλληλη ενημέρωση μπορεί να αποφασίσεις αν θέλεις να αφήσεις περισσότερο χρόνο μέχρι να προσπαθήσεις για μια εγκυμοσύνη, ή ακόμα και να προβείς άμεσα σε μεθόδους όπως είναι η ψύξη ωαρίων ή εμβρύων. Δεν θες να έρθει κάποια στιγμή στο μέλλον που να το κοιτάς πίσω και να σκέφτεσαι 'Εύχομαι να το ήξερα νωρίτερα αυτό' λέει η Δρ. Talebian.

 

"Αν θες να μείνεις έγκυος στο μέλλον, υιοθέτησε από τώρα ένα υγιές lifestyle και ασχολήσου συνειδητά με την γονιμότητά σου- μάθε τα αποθέματα ωαρίων που έχεις, ενημερώσου για τις επιλογές που έχεις σχετικά με την παράταση της γονιμότητας ή την ψύξη ωαρίων και μάθε το πώς θα μείνεις έγκυος όταν θα είσαι έτοιμη" λέει η ειδικός στη γονιμότητα Δρ. Cary Dickens. 

 

Για να το καταφέρεις, κλείσε ένα ραντεβού με τον γιατρό σου και μίλησε μαζί του για την υγεία σου και το πώς η γονιμότητα αλλάζει με την ηλικία. Μπορείς ακόμα να κάνεις μια αξιολόγηση της φυσικής σου κατάστασης προκειμένου να υπολογίσεις πόσα υγιή ωάρια έχεις καθώς και να προσδιορίσεις άλλους παράγοντες που ίσως επηρεάζουν τη γονιμότητά σου. Αυτό είναι μια πολύ καλή προετοιμασία για να αντιμετωπίσεις τυχόν εμπόδια στο μέλλον αφού σου χαρίζει άφθονο χρόνο να αντιδράσεις. Ένα ακόμα απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να παρακολουθείς τον κύκλο σου, κάτι στο οποίο ένα απλό app μπορεί να βοηθήσει πολύ!  

 

Εξάλειψε τις τοξίνες από τη ζωή σου

Ένα πρακτικό βήμα για να βελτιώσεις τη γονιμότητά σου είναι να αναγνωρίσεις τις τοξίνες και τα χημικά με τα οποία έρχεσαι σε καθημερινή επαφή, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και του καφέ. Για να τονώσεις λοιπόν τη γονιμότητά σου θα πρέπει να κάνεις ήπια κατανάλωση αλκοόλ και να μειώσεις την καφείνη στα 200mg τη μέρα (περίπου 2 φλιτζάνια). Έλεγξε ακόμα τα φάρμακά σου, τα συμπληρώματα διατροφής αλλά και τα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιείς και βεβαιώσου πως είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ακόμα κι αν αυτή είναι ο στόχος και όχι η τρέχουσα κατάσταση). Επιπλέον, απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τεχνητά λάδια μαγειρέματος καθώς και τα γλυκαντικά.

 

Είτε θες να κάνεις παιδιά τώρα, σε ένα χρόνο ή σε μία δεκαετία, οι παραπάνω πληροφορίες είναι ένας χάρτης που θα σε βάλει στο σωστό δρόμο! Ακόμα όμως κι αν δεν ενδιαφέρεσαι για την απόκτηση παιδιών, το να έχεις πλήρη γνώση του αναπαραγωγικού σου συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της γενικής γνωριμίας με το ίδιο σου το σώμα. Άλλωστε, η στροφή σε μια ζωή με λιγότερες τοξίνες και καλύτερη διατροφή, μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει! 

 

Με στοιχεία από το mindbodygreen.com

Well Being
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ