Παιδί & Internet | Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναπάνε οι γονείς στο 'σχολείο';

Παιδί & Internet | Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναπάνε οι γονείς στο 'σχολείο';

Μπορεί να μην έχω γίνει ακόμα μαμά όμως πολύ συχνά διαπιστώνω πόσο δύσκολος αλλά και μαγικός είναι αυτός ο ρόλος. Mπορεί οι δικοί μας γονείς να πέρασαν δύσκολα με κάθε τραυματισμό, ασθένεια και κάθε εφηβικό ξέσπασμά μας. Αν όμως όλα τα παραπάνω θεωρούνται ζόρικα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για έναν σύγχρονο γονιό που πρέπει να προσέξει μια ακόμα εν δυνάμει απειλή: το χωρίς όρια και έλεγχο internet!

 

Αυτή ακριβώς την αγωνία μοιράστηκε μαζί μου η Μαρία που, αν και γνωριστήκαμε ως παιδιά πριν 20 χρόνια, πλέον έχει τα δικά της παιδιά τα οποία και 'μυήθηκαν' στον κόσμο του internet πριν καλά καλά μιλήσουν. Πλέον, ο Νίκος είναι 10 χρονών και παίζει online παιχνίδια ενώ η Χριστίνα, στα 4 της, ξέρει ήδη να βρίσκει τα αγαπημένα της βίντεο σε κάθε συσκευή!

 

Η Μαρία του διηγήθηκε το πώς μέχρι να κλείσει ο Νίκος 6 χρόνια ζωής, η ίδια τού απαγόρευε κάθε επαφή με smartphone ή υπολογιστή. Από τότε όμως που, λόγω των φίλων και του σχολείου, μπήκε και εκείνος στον συναρπαστικό κόσμο του διαδικτύου, οι γονείς του βρίσκουν πολύ δύσκολο να ελέγξουν τις πληροφορίες στις οποίες εκτίθεται αλλά και το πόσο χρόνο περνάει εκεί κάθε μέρα! Με τη Χριστίνα, τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμα περισσότερο αφού από δύο χρονών ήρθε σε επαφή με το internet, χάρη στην εξοικείωση του μεγάλου της αδερφού. Από αυτή την ευαίσθητη ηλικία λοιπόν, ο χρόνος του παιχνιδιού στο σπίτι δεν έχει μονάχα σχέση με τα παιχνίδια της αλλά και με τον υπολογιστή. Κι αν και συνήθως ακούω και στηρίζω τη φίλη μου χωρίς να μπορώ να προσφέρω ουσιαστική βοήθεια, αυτή τη φορά, αν και δεν είμαι μαμά, είχα την απάντηση που χρειαζόταν η ίδια αλλά και κάθε γονιός στον 21ο αιώνα!

 

Η απάντηση είναι ενημέρωση και εκπαίδευση! Ενημέρωση για τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου και εκπαίδευση για την καλύτερη καθοδήγηση των παιδιών σε αυτόν.

 

 

Η COSMOTE, ως τεχνολογικός πάροχος, έχει δημιουργήσει μια ενημερωτική πλατφόρμα για τους γονείς, το e-parenting.gr. Το νέο site ενημερώνει για τα χρήσιμα εργαλεία, τις υπηρεσίες, αλλά και τις γνώσεις που χρειάζεται η οικογένεια ώστε να αξιοποιεί το internet, πάντα με ασφάλεια και υπευθυνότητα!

 

Παιδί & Internet | Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναπάνε οι γονείς στο 'σχολείο';

 

Επειδή το να δαιμονοποιήσει κανείς την εξέλιξη δεν είναι λύση, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των γονιών στην ψηφιακή εποχή είναι το Α και το Ω της ασφάλειας των παιδιών. Για να προστατεύουν τα παιδιά τους στο Internet, αλλά και να ψυχαγωγούνται και να μαθαίνουν μαζί τους, οι γονείς θα χρειαστεί να κατανοήσουν καλύτερα το νέο αυτό κόσμο και να «χτίσουν» μια ειλικρινή σχέση με τα παιδιά τους. Η COSMOTE αναγνώρισε αυτή την ανάγκη και πλέον συμβάλλει σε αυτό με μια σειρά από δράσεις που κάθε γονιός πρέπει να εκμεταλλευτεί!

 

Στο www.e-parenting.gr, ο γονιός μπορεί να διαβάζει άρθρα και video interviews από ειδικούς, να ενημερώνεται για τις νέες τάσεις αλλά και τις νέες εφαρμογές που αναπτύσσουν τις γνώσεις και καλλιεργούν τη δημιουργικότητα των παιδιών. Εκεί μπορεί ακόμα να γνωρίσει τα νέα ηλεκτρονικά σημεία επαφής των παιδιών, όπως τα social media, οι πλατφόρμες chatting & messaging, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και να ενημερωθεί για πιθανές απειλές, γνωρίζοντας έτσι λίγο καλύτερα τον κόσμο του internet όπως τον βιώνουν τα παιδιά.

 

Το site συνεργάζεται με ειδικούς όπως είναι ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος αλλά και η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κατερίνα Ψαρουδάκη που υπογράφουν άρθρα με πρακτική και εύστοχη θεματολογία όπως «Πώς βάζουμε όρια στις κονσόλες παιχνιδιών», «Πώς οι νέες τεχνολογίες βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες» καθώς και tips για την ασφάλεια των παιδιών.

 

Πέρα όμως από όλα αυτά, για εσένα που ακόμα και ως γονιός δεν σταματάς ποτέ να διψάς για μάθηση στο e-parenting.gr υπάρχει το School Of Cool, το 1ο digital σχολείο internet για γονείς! Ουσιαστικά, πρόκειται για µια e-learning πλατφόρμα που µε video tutorials οι γονείς µαθαίνουν πώς να επικοινωνούν µε τα παιδιά τους OnLine. Όπως σε ένα πραγματικό σχολείο υπάρχουν διάφορα µαθήµατα όπως Αρχές Chatting, Σύγχρονη Ορολογία Διαδικτύου, η κουλτούρα των Memes κτλ.

 

Περιττό να πω πως η Μαρία είναι πλέον πλήρως ενημερωμένη και... δικτυωμένη, κάτι που ο Νίκος απολαμβάνει ιδιαιτέρως αφού στην επόμενή μας έξοδο, δεν σταμάτησε να της στέλνει stickers στο chat! Και εκείνη όμως δεν έχασε την ευκαιρία και του απάντησε με μία αστεία selfie ενώ η μικρή Χριστίνα που ήταν μαζί μας, συμμετείχε στις συζητήσεις μας και δεν ζήτησε να ρίξει ούτε ματιά στο κινητό της μαμάς...

 

Μάθε και εσύ τα πάντα για τον κόσμο του internet και ανακάλυψε πώς θα έρθεις ακόμα πιο κοντά με τα παιδιά σου αλλά και πώς θα τα προστατέψεις στο διαδίκτυο στο e-parenting.gr

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ