Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μέσα από το πιάτο μας

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μέσα από το πιάτο μας

Το Eat4Change είναι ένα νέο πρόγραμμα του WWF που έχει στόχο να μας βοηθήσει να τρεφόμαστε πιο υπεύθυνα και πιο βιώσιμα.

ADVERTORIAL

 

Η κλιματική αλλαγή είναι μια μεγάλη κρίση που έχει αντίκτυπο σε εμάς, σε όσα πλάσματα κατοικούν στον πλανήτη μας και φυσικά, στον ίδιο τον πλανήτη. Ξέρουμε πλέον πως χρειάζεται να κάνουμε μια μεγάλη, συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον που θα αντέχει να μας φιλοξενεί. Κι αυτή η προσπάθεια αρχίζει με τις πιο μικρές αλλαγές.

 

Όπως στη διατροφή μας. Άλλωστε, η διατροφή μας ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με τη φύση, αλλά και με την κατάσταση της υγείας του πλανήτη. Όμως, ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε το φαγητό μας σήμερα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, αφού αποτελεί την πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας και ευθύνεται περίπου για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, ανάμεσα σε άλλα. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας πρέπει να αλλάξει.

 

Κι αυτό θέλει να κάνει το Eat4Change, ένα νέο πρόγραμμα του WWF που έχει στόχο να μας βοηθήσει να τρεφόμαστε πιο υπεύθυνα και πιο βιώσιμα. Το ευτυχές γεγονός σε αυτή την περίπτωση είναι ότι για εμάς στην Ελλάδα, η λύση βρίσκεται σε κάτι πολύ γνώριμο. Η Μεσογειακή διατροφή που ακολουθούσαν οι παλαιότερες γενιές επανέρχεται στην επικαιρότητα για να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη.

 

Τοπικά και εποχικά είδη, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λιγότερο κρέας, ζάχαρη, έλαια και λίπη είναι μόνο μερικά από τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής που θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε να τρεφόμαστε σωστά. Μάλιστα αν υιοθετήσουμε ένα διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει 52 τρόφιμα, κυρίως φυτικής προέλευσης, αλλά και περιφερική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών και μικρή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς τις διατροφικές μας απαιτήσεις με ρεαλιστικές ποσότητες τροφίμων και ποικιλία, επιτυγχάνοντας παράλληλα μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 36%.

 

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μέσα από το πιάτο μας

 

Προς το παρόν, οι περισσότεροι από εμάς ακολουθούμε μια διατροφή με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καταναλώνοντας για παράδειγμα 1 με 2 μερίδες κόκκινο κρέας την ημέρα, όταν δεν θα έπρεπε να ξεπερνάμε τις 1 - 2 την εβδομάδα, γεγονός που εκτοξεύει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλει στην απώλεια βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, η διατροφή που ακολουθούν οι πολίτες στην Ευρώπη στηρίζεται κυρίως στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων, με άμεσες συνέπειες τόσο στην υγεία τους, όσο και στην υγεία του πλανήτη. Μόνο στην ΕΕ, η κτηνοτροφία υπολογίζεται πως ευθύνεται για το 12-17% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

 

Μαζί με το WWF σε αυτή την προσπάθεια δημιουργήθηκε μια ομάδα νέων οι Food4Thoughters που έχουν ενώσει δυνάμεις με την οργάνωση και που έχουν θέσει ως στόχο να φέρουν μια μεγάλη αλλαγή, μέσα από σημαντικές δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των νέων συμπολιτών τους σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο που τρεφόμαστε.

 

Η μετάβαση στην βιώσιμη διατροφή είναι πολύ πιο εύκολη απ' όσο νομίζουμε. Είναι μια διατροφή που αν έχουμε μεγαλώσει στην Μεσόγειο, οι περισσότεροι ακολουθούμε ήδη. Με το να προσαρμόσουμε τον τρόπο με τον οποίο τρεφόμαστε δεν αλλάζουμε μόνο το πώς ζούμε εμείς - πιο υγιεινά και ισορροπημένα - αλλά και το πώς «ζει» ο πλανήτης μας. Πιο σταθερό κλίμα, περισσότερη άγρια ζωή, περισσότερη γη για να ευδοκιμήσει η βιοποικιλότητα, αλλά και ένας υγιέστερος πληθυσμός με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Τρεφόμαστε βιώσιμα, για να φέρουμε την αλλαγή.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Eat4Change μπορείτε να βρείτε εδώ, αλλά και στο i-eat4change.com.

Well Being
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ