H METRO ΑΕΒΕ γίνεται ενεργειακά ουδέτερη έως το 2027

H METRO ΑΕΒΕ γίνεται ενεργειακά ουδέτερη έως το 2027

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος υλοποιεί μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις και συνεχείς δράσεις.

ADVERTORIAL

 

Tη Γη τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας, δεν την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας! Mε γνώμονα αυτήν τη φιλοσοφία, η METRO διαχρονικά επενδύει σε πρωτοβουλίες και δράσεις με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται, ενώ παράλληλα δείχνει μεγάλη ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, φροντίζοντας για την ποιότητα ζωής της νέας γενιάς. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια υπόθεση που αφορά όλους. Για τη METRO η αειφορία αποτελεί βασική στρατηγική από το 2015, και το αποδεικνύει συνεχώς, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις αλλά και ενέργειες και δράσεις για την επίτευξη άμεσων, μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

 

Επενδύσεις €62 εκατ. στα My market και στα METRO Cash & Carry

Καθώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο επιτακτική η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η METRO προχώρησε σε άμεσες λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, στα καταστήματα και τις εγκαταστάσεις της τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από επενδύσεις ύψους €62 εκατ. με σκοπό την αντικατάσταση του εξοπλισμού ψύξης, φωτισμού και κλιματισμού με νέο, υπερσύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον και βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης. Οι επενδύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας έχουν ήδη δείξει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς η εταιρεία πέτυχε 37% μεσοσταθμική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Μείωση που αντιστοιχεί σε αποφυγή εκπομπής 129.826 τόνων CO2 και ισούται με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 23.580 νοικοκυριών ή την ποσότητα CO2 που δεσμεύουν ≈643.692 στρέμματα δάσους.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι στα νέα καταστήματα της METRO, με την εγκατάσταση πρωτοποριακών συστημάτων ψύξης, κλιματισμού και φωτισμού, επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 48% συγκριτικά με ένα αντίστοιχο συμβατικό κατάστημα. 

 

Παράλληλα, αποτελεί την πρώτη μεγάλη εταιρεία του κλάδου που έχει πιστοποιηθεί για το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001:2018, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική ουδετερότητα.

 

Μελλοντικές ενέργειες

Με στόχο το 2027 να αποτελεί μια ενεργειακά ουδέτερη εταιρεία, ο στρατηγικός της σχεδιασμός υλοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι το 2023 θα έχει εγκαταστήσει 97 φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τη μορφή του net metering σε στέγες καταστημάτων και κέντρων διανομής συνολικής ισχύος 25MW, μια επένδυση ύψους €18 εκατ. Έτσι, πάνω από το 30% των ενεργειακών της απαιτήσεων θα καλύπτεται από αυτές τις ιδιόκτητες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσα στην επόμενη πενταετία, στοχεύει στην ανεξαρτησία από ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη και φυσικό αέριο) και στην ηλεκτροδότηση αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

 

Η στρατηγική συνεργασία της METRO με την nrg και η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων συμπληρώνουν άρτια το πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας και στοχεύει στο μέλλον, δεδομένου ότι η ζήτηση για αυτά τα οχήματα αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης των €2 εκατ. θα έχει πετύχει πανελλαδική κάλυψη με 500 φορτιστές σε 250 καταστήματα My market και METRO Cash & Carry.

 

Βραβεύσεις και διακρίσεις

Συνολικά η METRO έχει λάβει πάνω από 45 βραβεία στα Energy Mastering Awards και στα Environmental Awards, ενώ έχει αναδειχθεί ως Energy Efficient Company of the Year 2019, Energy Excellence of the Year 2020 και Energy Efficient Company of the Year 2022. Οι διακρίσεις αυτές αποτελούν μια αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει από το 2015 για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ένα σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσει στον δρόμο που έχει ήδη χαράξει.

 

Διαχρονική και πολύπλευρη δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος

Με όλα τα παραπάνω δεν εφησυχάζουμε, καθώς στα καταστήματά μας πραγματοποιούμε σταθερά πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες ανακύκλωσης, προωθώντας τη σημασία και την αξία της για το περιβάλλον. Στα καταστήματα της εταιρείας ανακυκλώνονται παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, λαμπτήρες, χαρτί, πλαστικό, σίδερο, υφάσματα και παλιά ρούχα σε συνεργασία με το Fabric Republic, καθώς και μαγειρικό λάδι.  

 

Ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες τάσεις τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και των κοινωνιών, η METRO επιδιώκει διαχρονικά να βρίσκεται πρώτη στην προτίμηση των καταναλωτών για την ποιότητα και ποικιλία των προϊόντων που προσφέρει αλλά και για την εταιρική της υπευθυνότητα. 

 

www.mymarket.gr

www.metrocashandcarry.gr

Well Being
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ