Πώς να οργανώσετε σωστά την καθημερινότητά σας

Πώς να οργανώσετε σωστά την καθημερινότητά σας

Πέντε έξυπνα tips για την καλύτερη οργάνωση του προσωπικού σας χώρου και κατ' επέκταση της ζωής σας.

ADVERTORIAL

Το καλοκαίρι είναι πλέον αρκετά μακριά, το ίδιο και οι «χαλαροί ρυθμοί» στους οποίους μας είχε - έστω και για λίγο - παρασύρει. Η καθημερινότητα είναι απαιτητική και οι υποχρεώσεις δεν σταματούν ποτέ. Πολλές φορές, αισθανόμαστε πώς δυσκολευόμαστε ακόμη και στα «μικρά» πράγματα, ενώ το άγχος για όσα πρέπει να διεκπεραιώσουμε καθημερινά «βγαίνει» και στο σπίτι μας.

 

Σε μία εποχή κατά την οποία η συγκυρία της πανδημίας μας κάνει να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στον προσωπικό μας χώρο, η οργάνωσή του είναι το «Α και το Ω», ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, όσο ασφυκτική και αν είναι. Ζώντας σε ένα σπίτι που μας φτιάχνει τη διάθεση και μας διευκολύνει να χαλαρώνουμε, αλλά - υπό τις παρούσες συνθήκες - ακόμη και αν εργαζόμαστε εκεί, οι μέρες μας θα είναι, συνολικά, πιο όμορφες.

 

Παρακάτω, θα βρείτε πέντε έξυπνα tips για την καλύτερη οργάνωση του προσωπικού σας χώρου και κατ' επέκταση της ζωής σας.


Οργανώστε τα ρούχα σας

Πώς να οργανώσετε σωστά την καθημερινότητά σας

 

Μία από τις μεγαλύτερες πηγές ακαταστασίας στο σπίτι δεν είναι άλλη από τα ρούχα σας. Μία επίσκεψη στο υπνοδωμάτιό σας, αντί να σας χαλαρώσει, μπορεί να σας αγχώσει, αντικρίζοντας ασφυκτικά γεμάτες ντουλάπες και συρτάρια ή ρούχα σε διάφορα σημεία του χώρου. Ακόμη και το τι θα φορέσετε σε μία έξοδο, μπορεί να σας προβληματίσει αντί να σας δώσει χαρά. Η λύση δεν είναι άλλη από την οργάνωση των ρούχων και των προσωπικών σας αντικειμένων. Ξεκινήστε με ένα ξεκαθάρισμα, διαχωρίζοντας όλα εκείνα που δε φοράτε πια ή δε σας είναι απαραίτητα.

 

Ελέγξτε ποια είναι σε καλή κατάσταση ώστε να «ζήσουν» μία δεύτερη ζωή με κάποιον που τα χρειάζεται περισσότερο και προσπαθήστε να οργανώσετε καλύτερα εκείνα που σας είναι χρήσιμα, ομαδοποιώντας τα ανάλογα με την εποχή ή εκείνα που φοράτε συχνότερα, ανάλογα με τη χρήση (εργασίας, βραδινά, γυμναστικής) ή ανάλογα με το χρώμα – βρείτε τη μέθοδο που ταιριάζει σε εσάς. Αξιοποιήστε έξυπνα τους χώρους της ντουλάπας, τοποθετώντας χωρίσματα, αλλά και καλάθια ή κουτιά για τα εσώρουχα ή τα αξεσουάρ σας. Γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι, με μικρές παρεμβάσεις, θα δημιουργήσετε ένα χώρο που σας ξεκουράζει και σας φτιάχνει τη διάθεση.


Ανακυκλώστε σωστά

Πώς να οργανώσετε σωστά την καθημερινότητά σας

 

Η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή σας, αυτός δεν είναι όμως λόγος για να γεμίσετε την κουζίνα με αντικείμενα που περιμένουν τη διαλογή για να πετάξετε. Με μία σωστή οργάνωση, η ανακύκλωση όχι απλά θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας, αλλά θα κάνει το σπίτι σας πιο καθαρό. Φροντίστε ώστε στην κουζίνα σας να υπάρχει ξεχωριστός κάδος για συσκευασίες που ανακυκλώνονται ή, αν έχετε περισσότερο χώρο, φτιάξτε ειδικά σημεία για τις βασικές κατηγορίες προϊόντων.

 

Θυμηθείτε να διαχωρίζετε τις πλαστικές συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια ή πλαστικές σακούλες), τις γυάλινες (μπουκάλια, βάζα κ.ά.), το χαρτί (κουτιά παπουτσιών, χαρτοκιβώτια ή γραφική ύλη), καθώς και τις συσκευασίες από αλουμίνιο (αναψυκτικά, κονσέρβες) και φροντίστε να συγκεντρώνετε σε ειδικά σημεία χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια, μπαταρίες ή ηλεκτρικές συσκευές. Στο εμπόριο θα βρείτε και ειδικά δοχεία με διαχωριστικά. Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε πάντα καθαρή και οργανωμένη την κουζίνα σας, ενώ, παράλληλα, θα κάνετε καλό στο περιβάλλον.


Λιγότερο χαρτί, περισσότερο digital

Πώς να οργανώσετε σωστά την καθημερινότητά σας

 

Μία ακόμη πηγή ακαταστασίας στο σπίτι είναι όλα εκείνα τα χαρτιά που σχετίζονται με υποχρεώσεις και λογαριασμούς σας. Στον πάγκο της κουζίνας ή την τραπεζαρία σας, υπάρχει μονίμως ένα «χάος» που σίγουρα δε σας φτιάχνει τη διάθεση, ενώ αφήνει και άσχημη εικόνα στο χώρο σας. Δεν είναι δύσκολο να το οργανώσετε. Το πιο πρακτικό είναι να προσπαθήσετε να γίνετε λίγο περισσότερο digital και σε αυτό το κομμάτι. Συμπληρώστε αιτήματα ώστε να σας στέλνουν λογαριασμούς (π.χ. ηλεκτρικό, τηλέφωνο) μέσω email, σκανάρετε όλα εκείνα τα χαρτιά που χρειάζεστε και κρατήστε αρχείο στον υπολογιστή σας. Για όλα εκείνα τα οποία δεν μπορείτε να έχετε ηλεκτρονικά, προμηθευτείτε ντοσιέ και χρησιμοποιήστε post it για να βρίσκετε εύκολα και γρήγορα ό,τι αναζητάτε.

 

Αποκτήστε καλύτερο έλεγχο στα οικονομικά και τις κάρτες σας

Πώς να οργανώσετε σωστά την καθημερινότητά σας

 

Κι όμως η τάξη σ' αυτά θα βάλει σε τάξη, τελικά, και τη ζωή σας, ενώ θα σας βοηθήσει να έχετε λιγότερο άγχος ακόμη και σε περιόδους με πολλές υποχρεώσεις. Το να έχετε στο σπίτι σας χαρτιά, κωδικούς, τηλέφωνα της τράπεζας και λογαριασμούς, μόνο «πονοκέφαλο» μπορεί να σας φέρει. Αξιοποιήστε το e-Banking ή το Mobile App της τράπεζάς σας για να προγραμματίσετε πάγιες εντολές για τις μηνιαίες υποχρεώσεις σας. Μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής μπορείτε πλέον να παρακολουθείτε τις κινήσεις των λογαριασμών σας σε κάθε τράπεζα. Επιπλέον, αν έχετε στην κατοχή σας πολλές τραπεζικές κάρτες, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το Cards Control, μπορείτε να ελέγχετε τις λειτουργίες τους με πολύ εύκολο τρόπο.

 

Έτσι, μπορείτε δωρεάν, μέσω του Eurobank Mobile App ή του e-banking, να πραγματοποιείτε προσωρινή απενεργοποίηση ή ενεργοποίηση κάποιας κάρτας, αλλά και να επιλέξετε αν θέλετε να τη χρησιμοποιείτε για αγορές μόνο σε καταστήματα ή και online, στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε αν θέλετε να κάνετε αναλήψεις μετρητών σε ΑΤΜ, αλλά και να αλλάξετε το ημερήσιο ορίων ανάληψης μετρητών από το λογαριασμό σας. Έχετε, επιπλέον, τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε μία νέα κάρτα, αλλά και να επιλέξετε το PIN σας. Και όλα αυτά με απλό και εύκολο τρόπο και δίχως να πρέπει να επισκεφθείτε την τράπεζα ή να χαθείτε σε χαρτιά και ακαταστασία.


Ψηφιακές υπενθυμίσεις

Πώς να οργανώσετε σωστά την καθημερινότητά σας

 

Σίγουρα κάποια αυτοκόλλητα χαρτάκια πάνω στην οθόνη ή μαγνητικοί πίνακες σημειώσεων πάνω στο ψυγείο μπορεί να σας θυμίζουν κάποια πράγματα, αλλά δεν θα βρίσκονται στην τσέπη σας όταν είστε στο σουπερμάρκετ για ψώνια, ούτε θα σας υπενθυμίσουν ακριβώς πότε πρέπει να κάνετε κάτι. Αξιοποιήστε το smartphone σας για να κρατάτε τις σημειώσεις σας, και παράλληλα να θέτετε υπενθυμίσεις. Ακόμη κι αν τελικά δεν μπορείτε να εκτελέσετε τις εν λόγω εργασίες εκείνη τη στιγμή, η υπενθύμιση μπορεί να επαναληφθεί αργότερα. Προτιμήστε μια υπηρεσία που να συγχρονίζεται στο cloud, ώστε να έχετε πρόσβαση σε αυτήν από κάθε συσκευή σας. Μη σημειώνετε μόνο τις έκτακτες εργασίες, αλλά και τις επαναλαμβανόμενες (π.χ. επίσκεψη σε κουρείο, καθαρισμός αυτοκινήτου, ιατρικό τσεκάπ), ώστε όταν βλέπετε το μηνιαίο πλάνο σας να μην τις ξεχνάτε.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ