Αν ο κόσμος μας ήταν δίκαιος, τα καλοκαίρια θα έπρεπε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με το όνομα αυτού του, λιγότερο γνωστού στο ευρύ κοινό, εφευρέτη.

 

Κι αυτό γιατί είναι ο άνθρωπος που κάνει τον βραδινό μας ύπνο τόσο άνετο μέσα στην αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού. Αυτός που επιτρέπει σε κάθε σπίτι να παραμένει δροσερό όταν έξω ψήνονται μέχρι και αυγά στο πεζοδρόμιο. Είναι ο λόγος που μπορείς να χορεύεις στο αγαπημένο σου μπαρ όλο τον χρόνο, ο λόγος που δεν διστάζεις να κουρνιάσεις στην αγκαλιά του συντρόφου σου κάθε βράδυ, ο λόγος που ακόμα και τα πιο ευαίσθητα έργα τέχνης μας δεν έχουν καταστραφεί από το θερμό κλίμα. Ναι, είναι ο εφευρέτης του σύγχρονου κλιματισμού και το όνομά του είναι Willis H. Carrier!

 

 

 

Η ιστορία του ξεκινά ένα κρύο και ομιχλώδες βράδυ του 1902 όταν ο Carrier βρέθηκε σε μία πλατφόρμα τρένων στο Πίτσμπουργκ, περιμένοντας το τρένο για να επιστρέψει σπίτι από τη δουλειά. Κοιτώντας μέσα από την ομίχλη, συνειδητοποίησε ότι αυτό το φυσικό φαινόμενο κρύβει μέσα του το μυστικό για την ψύξη του ζεστού αέρα. Σκέφτηκε λοιπόν ότι θα μπορούσε να στεγνώσει τον αέρα περνώντας τον μέσα από το νερό για να δημιουργήσει ομίχλη, καθώς η ομίχλη δεν είναι κάτι παραπάνω από υδρατμός που έχει συμπυκνωθεί στον αέρα. Μέσα στο επόμενο έτος κατέληξε στο ότι η ποσότητα του υδρατμού που μπορεί να περιέχει ο ατμός του νερού, εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Ολοκληρώνοντας την εφεύρεσή του, δημιούργησε μια διαδικασία η οποία καθιστούσε δυνατή την παραγωγή αέρα με συγκεκριμένες ποσότητες υγρασίας. Κατάφερε δηλαδή να ελέγξει τα επίπεδα της υγρασίας του αέρα, δημιουργώντας έτσι το θεμέλιο για το σύγχρονο κλιματισμό.

 

 

 

Σε πενήντα χρόνια εργασίας, ο Willis Carrier έγινε πρωτοπόρος και στην κατάψυξη, ενώ απέκτησε περισσότερες από 80 πατέντες στο πεδίο του. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Willis Carrier θεωρείται επάξια ο «πατέρας του κλιματισμού». 35 χρόνια μετά το θάνατό του, το 1985, το όνομά του εισήχθη στη National Inventors Hall of Fame, ενώ το 1998 ονομάστηκε από το περιοδικό TIME ως ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα. Και πώς να μην είναι όταν έχει διαμορφώσει τόσο δραστικά τη ζωή μας; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς έστω και ένα καλοκαίρι χωρίς καθόλου κλιματιστικό, για να καταλάβεις την αξία του έργου του.

 

 

 

Η εταιρεία Carrier® κρατά την κληρονομιά του ιδρυτή της ζωντανή αφού μέχρι και σήμερα ηγείται της βιομηχανίας του κλιματισμού παρουσιάζοντας συνεχώς καινοτομίες που αλλάζουν τον κόσμο μας σε σχεδόν κάθε πλευρά της καθημερινής ζωής. Γιατί ο κλιματισμός δεν είναι αναγκαίος μονάχα στο σπίτι και το γραφείο. Μέσω της τεχνολογίας της Carrier®, τα τρόφιμα και τα ποτά, διατηρούν την ποιότητα και τη φρεσκάδα τους ενώ η συμβολή της αγγίζει ακόμα και τον τομέα της υγείας αφού εταιρεία έχει κάνει εφικτή τη μεταφορά και παράδοση ιατρικών προμηθειών ζωτικής σημασίας υπό ιδανικές συνθήκες!

 

Κι όλα αυτά είναι μονάχα η αρχή αφού η Carrier έχει κλιματίσει μεγάλα έργα πολιτιστικά σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως την Καπέλα Σιξτίνα, την Όπερα του Σίδνεϋ, τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Μουσείο της Ακρόπολης και πολλά ακόμα μεγάλα κτίρια, όλα με διαφορετικές ανάγκες και ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις. Παρ'όλα αυτά, το μεγάλο της έργο συνεχίζει να είναι αυτό που επιτελεί μέσα στο ίδιο σου το σπίτι!

 

 

 

Το άκρως σημαντικό αυτό έργο αναλαμβάνουν τα προϊόντα οικιακού εξοπλισμού Carrier που έχουν δημιουργηθεί υπολογίζοντας όλους εκείνους τους παράγοντες που κάνουν κάθε σπίτι μοναδικό κι έτσι καταφέρνουν να υπερέχουν! Τα κλιματιστικά Carrier παρέχουν εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις και επιτυγχάνουν την επιθυμητή θερμοκρασία πολύ γρηγορότερα και με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Φέρουν 5 έτη εγγύησης για όλα τα μέρη των κλιματιστικών μονάδων και περιέχουν φίλτρα καθαρισμού πενταπλής δράσης, τα οποία καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα και δημιουργούν ένα όμορφο περιβάλλον.

 

Η υπεροχή τους ωστόσο δεν σταματά εκεί αφού οι εξελιγμένες λειτουργίες τους σε φροντίζουν καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα η λειτουργία Sleep, η οποία αυξομειώνει αυτόματα τη θερμοκρασία του κλιματιστικού ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της νύκτας, φροντίζει για έναν ατάραχο ύπνο. Αντίστοιχα, η λειτουργία Intelligent Eye σε εντοπίζει μέσα στο χώρο είτε κινείσαι είτε κάθεσαι και στρέφει τα κύματα αέρα του κλιματιστικού προς το μέρος σου ή μακριά από σένα, ανάλογα τις επιθυμίες σου!

 

 

 

Η Carrier ωστόσο δεν ξεχνά την περιβαλλοντική της ευθύνη, εφαρμόζοντας τα αυστηρότερα περιβαλλοντολογικά πρότυπα με την υπογραφή της Eurovent, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού φορέα που ελέγχει και πιστοποιεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κλιματιστικών. Μπορείς να φανταστείς πως όλα τα παραπάνω σου προσφέρονται σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές;

 

Ανακάλυψε όλα τα νέα οικιακά κλιματιστικά Carrier® στα καταστήματα Κωτσόβολος!