Έτσι θα χτίσεις μια σχέση με συναισθηματική οικειότητα

Διάβασε τα παρακάτω tips των ειδικών για να νιώσεις ξανά "ένα" με τον σύντροφό σου.

Τι σημαίνει για σένα η λέξη 'οικειότητα'; Μπορεί να είναι ένα άγγιγμα στη μέση κατά τη διάρκεια μια φιλικής εξόδου, η μέρα που θα σε φροντίσει επειδή ξύπνησες με πυρετό ή ακόμα και οι ώρες που περνάτε μαζί φορώντας τις πιτζάμες σας, ένα κρύο πρωινό Κυριακής.

 

Ξέρεις όμως τι σημαίνει συναισθηματική οικειότητα και πόσο σημαντική είναι μέσα σε μία σχέση; "Η συναισθηματική οικειότητα δεν έχει έναν επαρκή ορισμό αλλά αφορά τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται κανείς με τον σύντροφό του. Είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η εμπιστοσύνη, το συναίσθημα του δεσίματος αλλά και η σωματική εγγύτητα, ο τρόπος που επικοινωνούμε, που διαχειριζόμαστε την συναισθηματική σύγκρουση, η συναισθηματική νοημοσύνη και φυσικά η σχέση μας με το ρομάντζο και την αγάπη" εξηγεί η θεραπεύτρια ζευγών, Annie Gurton.

 

"Η συναισθηματική οικειότητα είναι η αίσθηση ασφάλειας που μας εμπνέει κάποιος. Μπορούμε να του πούμε τις πιο βαθιές μας σκέψεις και συναισθήματα και εμπιστευόμαστε πως δεν θα μας κρίνουν. Είναι η ικανότητα να είμαστε ευάλωτοι απέναντι σε αυτό το άτομο και να εκτιθόμαστε πλήρως" συμπληρώνει η ίδια.

 

Αφότου λοιπόν τα πρώτα πυροτεχνήματα χαθούν, συχνά το ζευγάρι νιώθει πως έχασε επαφή, πως η σχέση έπεσε θύμα της ρουτίνας. Γι'αυτό, ευθύνεται η έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας. Αν λοιπόν νιώθεις πως η σχέση σου χρειάζεται λίγη βοήθεια για να περάσει από τον ενθουσιασμό στη βαθύτερη σύνδεση, διάβασε τα παρακάτω tips των ειδικών για να νιώσεις ξανά "ένα" με τον σύντροφό σου.

 

Ζήτησε βοήθεια

Μην αφήσεις την παραπάνω φράση να σε αγχώσει. Μία αντικειμενική άποψη θα σου χαρίσει νέα κατανόηση για τη σχέση σου και τη φάση που περνάει. Μπορείς ακόμα να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού θεραπευτή ζεύγους για να ξεπεράσετε ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά την άχαρη αυτή φάση στη σχέση σας και να επιστρέψετε συνειδητά σε μια ανοδική πορεία. 

 

Επένδυσε στη διαφάνεια

Αγκάλιασε την πιο ευάλωτη πλευρά σου και ανοίξου στη σχέση σου με εμπιστοσύνη. Επιδίωξε να φτάσεις στη ρίζα των δικών σου συναισθηματικών καταλοίπων, με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Έτσι θα κατανοήσεις καλύτερα και τον σύντροφό σου. Η κοινωνική ψυχολόγος Susan Perry τονίζει πως η έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας μπορεί να πηγάζει από ένα ιστορικό γεμάτο επίκριση και συναισθηματική κακοποίηση. "Αν ο ένας από τους δύο συντρόφους νιώθει συνεχώς πως θα δεχτεί κριτική για τη συμπεριφορά του, θα καταλήξουν χωρίς ίχνος συναισθηματικής οικειότητας" λέει ι ίδια. Ο σύντροφός σου θα πρέπει να είναι κάποιος που μπορείς να εμπιστευτείς χωρίς φόβο να κριθείς ή να γελοιοποιηθείς. Αν δεν είναι έτσι, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις την επιλογή σου.

 

Χάρισε αποδοχή

Για να απολαύσεις τη συναισθηματική οικειότητα μέσα στη σχέση θα πρέπει, και εσύ από την πλευρά σου, να προσφέρεις αποδοχή στον σύντροφό σου. "Εκμυστηρεύσου περισσότερα για να βιώσεις πιο κοντά στον σύντροφό σου. Μάθε να αποδέχεσαι εκείνα που θα σου εκμυστηρευτεί χωρίς να τον κρίνεις. Είναι αλήθεια πως κάποιοι χρειάζονται την οικειότητα περισσότερο από άλλους. Αν ο σύντροφός σου μοιάζει πιο κλειστός από σένα, μίλησε μαζί του γι'αυτό χωρίς όμως να τον κατηγορείς. Ίσως μάθεις τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά τους. Υπάρχουν άλλωστε πάνω από έναν τρόποι να μοιραστείς με κάποιον οικειότητα" λέει η Perry.

 

Μην φοβάσαι τη σύγκρουση

Ενώ οι έντονοι καυγάδες δεν είναι ένδειξη μιας υγιούς σχέσης, οι υγιείς συγκρούσεις είναι! Είναι αναμενόμενο να προκύψουν ασυμφωνίες και ζητήματα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. "Μάθε πώς να διαφωνείς, ακόμα και να τσακώνεσαι, εποικοδομητικά, χωρίς να λήξεις τη συζήτηση. Κάνε ένα διάλειμμα αν το χρειάζεσαι αλλά επίστρεψε στο θέμα. Το να αποσύρεσαι πληγωμένη ή να συνεχίζεις την κουβέντα μόνη σου, στο μυαλό σου, είναι το αντίθετο της οικειότητας" τονίζει η Perry. Μην φοβηθείς να θίξεις τη ρίζα του τσακωμού γιατί αυτό θα κάνει την επικοινωνία με τον σύντροφό σου πιο βαθιά και ειλικρινή από ποτέ. "Η συναισθηματική οικειότητα δεν είναι το να προσποιείσαι πως αγαπάς τα πάντα σε έναν άνθρωπο, για να νιώθεις εκείνος καλά. Είναι το να μιλάς, με αγάπη και ευγένεια, όταν κάτι σε ενοχλεί. Είναι το να νιώθεις πως ένα άτομο σε γνωρίζει ολοσχερώς. Όταν νιώθεις πως κάποιος σε αγαπάει έτσι ακριβώς όπως είσαι, παρά τα ελαττώματά σου, μπορείς να χαλαρώσεις τις άμυνές σου και να απολαύσεις μια πραγματικά συναισθηματική και βαθιά σχέση".

 

Με στοιχεία από το thezoereport.com

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ