Porto Valitsa: Το «γαλατικό» ξενοδοχείο της Χαλκιδικής γίνεται 25 χρονών

Porto Valitsa: Το «γαλατικό» ξενοδοχείο της Χαλκιδικής γίνεται 25 χρονών Facebook Twitter
0

Μάιος 1994. Χαλκιδική. Δύο φιγούρες άγνωστης ταυτότητας προσγειώνονται από την Αθήνα. Ένα θρύλος εξαπλώνεται στην περιοχή. Ψίθυροι, εικασίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την ταυτότητα αυτών που αποφάσισαν να επενδύσουν σε ένα φαινομενικά άχρηστο κομμάτι γης.

Φαινομενικά. Γιατί στα μάτια του Σωτήρη και της Μαριάννας Λαγουδάκη η γη που πατούσαν ήταν ο λόγος που εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα και παράλληλα τα θεμέλια ενός νέου ταξιδιού. Σχεδιασμένο με μεράκι, λεπτομέρειες που άλλαξαν και έναν «10λογο» που θα έμενε για πάντα ο ίδιος.

Porto Valitsa: Το «γαλατικό» ξενοδοχείο της Χαλκιδικής γίνεται 25 χρονών Facebook Twitter


Κατά τη φιλοξενία τους να μας σκέφτονται, όπως κι εμείς.

«Η βασική ανάγκη που μας οδήγησε στη δημιουργία του Porto Valitsa ήταν η αναζήτηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής από αυτή της πρωτεύουσας, αλλά και οι νέες εμπειρίες. Κυρίως για τους πελάτες μας. Αυτό που θέλαμε με τον σύζυγό μου ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο τον οποίο εμείς οι ίδιοι θα θέλαμε να επισκεπτόμαστε ως πελάτες. Έναν χώρο που θα αποχαιρετούσες με εμπειρίες και εικόνες στις βαλίτσες σου και θα μνημόνευες σε φίλους και γνωστούς σε κάθε μέρος της γης. Κι η Χαλκιδική αποτελούσε τότε τον ιδανικό τόπο για να χτιστεί ένας τέτοιος χώρος. Αγνή, χωρίς κανέναν βανδαλισμό, με ένα άρωμα ξεγνοιασιάς και δημιουργίας παράλληλα. Ο κατάλληλος καμβάς. Για φωτεινά, ευτυχισμένα πρόσωπα που ανακαλύπτουν ένα σημείο που δεν υπήρχε, μία πρόταση που δεν είχαν σκεφτεί και στιγμές που θα κουβαλούν για πάντα μέσα τους», αναφέρει η Μαριάννα Λαγουδάκη.

Porto Valitsa: Το «γαλατικό» ξενοδοχείο της Χαλκιδικής γίνεται 25 χρονών Facebook Twitter


Να αγαπάνε τις αρκούδες και τις φάλαινες αλλά να μην τα θεωρούν κατοικίδια ζώα.

«Για εμάς το Porto Valitsa είναι σαν ένας πλωτός κήπος στο Αιγαίο. Με τρεις πλευρές να βρέχονται από θάλασσα και μία μοναδική ιδιωτικότητα, τόσο μακριά από τα "μαζικά" που επιβάλλει η εποχή, αλλά και τόσο κοντά στον πολιτισμό. Με το μοναδικό πλεονέκτημα να βλέπεις πεντακάθαρα τον ουρανό μόλις κάνει ξαστεριά, με μηδενικό ποσοστό φωτορύπανσης και ηχορύπανσης και με απόλυτο σεβασμό στο μεγαλείο που δημιούργησε η φύση», συνεχίζει η Μυρτώ, η μικρή κόρη της οικογένειας.

Porto Valitsa: Το «γαλατικό» ξενοδοχείο της Χαλκιδικής γίνεται 25 χρονών Facebook Twitter


Να βλέπουν τον ουρανό πράσινο, τα δέντρα μπλε και τη θάλασσα ό,τι χρώμα τους γουστάρει.

«Μας αρέσει η ωραία τρέλα. Αυτή που δε λογαριάζει τίποτα και μέσα στον ενθουσιασμό της θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βαφτίσει πράσινο τον ουρανό και μπλε τα δέντρα. Όταν ξεκινήσαμε μας έλεγαν τρελούς. Δεν είχαν και τελείως άδικο. Οι δυσκολίες ήταν αμέτρητες και το πεδίο άγνωστο. Αλλά δεν τις νιώθαμε σε κανέναν βαθμό διότι βαδίζαμε με την αγάπη, τον ρομαντισμό, την όρεξη και την άγνοια κινδύνου ενός ερασιτέχνη. Στην αρχή, βήμα – βήμα, δημιουργήθηκε το εστιατόριο που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των πελατών, ένα ξενοδοχείο με 10 σουίτες και ένα μπαρ πάνω στα βράχια με καταπληκτική θέα. Στη συνέχεια προστέθηκε ένα ανοιχτό θέατρο που κρέμεται κι αυτό στα βράχια και μία υπόσκαφη κάβα. Το τρελό σχέδιο ολοκληρωνόταν χρόνο με τον χρόνο και είχε, ευτυχώς, τη συμπαράσταση κι από άλλους "τρελούς". Που αγκάλιασαν το τόσο έντονα διαφορετικό με απεριόριστη αγάπη, με περιέργεια και με σεβασμό. Γιατί κατάλαβαν ότι μία γη που θεωρούνταν από τους πολλούς ως άχρηστη για εμάς ήταν το λιμάνι που θα αγκυροβολούσε τα όνειρά μας. Κι ότι η θάλασσα έχει πάντα το χρώμα που της δίνεις», τονίζει ο Σωτήρης Λαγουδάκης.

Porto Valitsa: Το «γαλατικό» ξενοδοχείο της Χαλκιδικής γίνεται 25 χρονών Facebook Twitter


Να μη ζούνε με τους κανόνες κανενός, ούτε καν με τους δικούς τους.

«Ο χώρος των ξενοδοχείων έχει τους δικούς του κανόνες, πολλοί εκ των οποίων διαμορφώνονται υποτίθεται από τους πρωτεργάτες και από αυτούς που ορίζουν τις εκάστοτε "μόδες". Το Porto Valitsa δεν ακολούθησε ποτέ τους κανόνες της εποχής και το "φαίνεσθαι". Σε κανένα σημείο της γης του. Το εστιατόριό μας, για παράδειγμα, έχει αναπτυχθεί σε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο lunch και dinner, βασισμένο στην ελληνικότητα, την ουσία της γεύσης και τις παραδοσιακές τεχνικές. Φαίνεται, ευτυχώς, πως δεν είμαστε οι μόνοι με την ίδια αντίληψη περί κανόνων και "κανονικότητας". Η αναγνώρισή του από τον Dumont Guide ως κορυφαίο εστιατόριο για την Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα "παράσημά", μία δικαίωση των επενδύσεών μας σε εξειδικευμένο και βραβευμένο προσωπικό και μία επιβεβαίωση της φιλοσοφίας μας. Ευτυχώς και το κοινό με όλες αυτές τις άπειρες εικόνες, γεύσεις και αρώματα που κουβαλά από κάθε γωνιά της γης έχει αντιληφθεί ότι μόνο αν σπάσεις τους κανόνες (των άλλων) θα απολαύσεις την πραγματική αξία των πραγμάτων», επισημαίνει ο Γιώργος Λαγουδάκης.

Porto Valitsa: Το «γαλατικό» ξενοδοχείο της Χαλκιδικής γίνεται 25 χρονών Facebook Twitter


Να ξεχωρίζουν τις ανηφόρες από τις κατηφόρες.

«Κάθε, μα κάθε χρόνο, προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις ατέλειες μας, να αναβαθμίζουμε το προϊόν μας με την εμπειρία μας και να προσπαθούμε να είμαστε απόλυτα τίμιοι απέναντι στους πελάτες μας. Μην ξεχνάτε ότι ένα μέρος της 25ετίας αυτής περιείχε εντός της και το γκρίζο της οικονομικής κρίσης. Πολλοί την είδα ως κατηφόρα. Εμείς σαν ανηφόρα. Που ήθελε προσεκτικότερο περπάτημα και ακόμα περισσότερα χρώματα. Έτσι, καταφέραμε όχι μόνο να κρατήσουμε σταθερή και ακέραιη την ποιότητα μας, αλλά και να αναβαθμίσουμε ό,τι χρειάζεται. Οξύμωρο για την εποχή, αλλά πολλές το οξύμωρο σε διαφοροποιεί και σε ξεχωρίζει σε έναν δρόμο», είναι τα λόγια της κυρίας Λαγουδάκη.

Porto Valitsa: Το «γαλατικό» ξενοδοχείο της Χαλκιδικής γίνεται 25 χρονών Facebook Twitter


Να μην ξέρουν απ' έξω ολόκληρο τον Όμηρο αλλά όσα κρίνουν απαραίτητα.

«Το θεατράκι, όπως και το μπαρ μας, έχουν φιλοξενήσει δεκάδες τραγουδιστές, καλλιτέχνες και πρωτοπόρους από κάθε γωνιά της χώρας και όχι μόνο. Και το εντυπωσιακό είναι πως το κοινό συμμετέχει ενεργά ακόμα κι αν ο καλεσμένος δεν ανήκει στα ακούσματα ή στις καλλιτεχνικές του προτιμήσεις. Όλοι ξέρουν κάποιον στίχο, ένα ρεφρέν, μία σημαντική παύση. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα. Το να γίνεσαι μία παρέα ακόμα και με φαινομενικά τελείως διαφορετικούς ανθρώπους. Πάντα κάτι έχεις να κερδίσεις», συνεχίζει ο κύριος Σωτήρης.

Porto Valitsa: Το «γαλατικό» ξενοδοχείο της Χαλκιδικής γίνεται 25 χρονών Facebook Twitter


Να είναι υπερβολικοί σε όλα τους, αρκεί να το ξέρουν.

«Στόχος μας για ακόμα μία σεζόν που ξεκινά είναι πρωτίστως να περάσουμε όμορφα, να δούμε περισσότερα χαμόγελα και να γίνουμε σοφότεροι σε σχέση με πέρσι. Να συνεχίσουμε να σεβόμαστε τον τόπο μας και να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες ποιοτικές προτάσεις, που θα ομορφύνουν τις μέρες και τα βράδια του επισκέπτη κάτω από τον όμορφο ουρανό της Χαλκιδικής. Κι όλα αυτά με την υπερβολή που διακατέχει έναν άνθρωπο που αγαπά πραγματικά αυτό που κάνει. Το ίδιο θέλουμε κι από τους επισκέπτες μας», αναλύει ο Γιώργος.

Porto Valitsa: Το «γαλατικό» ξενοδοχείο της Χαλκιδικής γίνεται 25 χρονών Facebook Twitter


Ή να ζουν ή να μη ζουν. Τίποτα ενδιάμεσο.

«Από την αρχή διοχετεύσαμε την τεράστια ανάγκη μας για πολιτισμό σε εκθέσεις διάσημων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συναυλίες, σε μαθήματα καλλιτεχνικών στους πελάτες μας, σε δραστηριότητες που δημιουργούσαν εμπειρίες στον ταξιδιώτη (π.χ. από το 1996 οι επισκέπτες μας μάθαιναν να τινάζουν ελιές και να κάνουν λάδι, παρακολουθούσαν μαθήματα ελληνικής μαγειρικής, έφτιαχναν μέλι σε μελίσσια κλπ). Θέλαμε να ζουν στο έπακρο κάθε στιγμή. Στο έπακρο. Πρέπει να σου πω ότι ακόμα και σήμερα λαμβάνουμε κάρτες και email με τις συνταγές που έμαθαν τότε και το πώς τις εξέλιξαν στην πόλη ή τη χώρα τους», προσθέτει ο Γιώργος.

Porto Valitsa: Το «γαλατικό» ξενοδοχείο της Χαλκιδικής γίνεται 25 χρονών Facebook Twitter


Όταν φεύγουν από κοντά μας για τον υπόλοιπο κόσμο να είναι ευτυχισμένοι.

«Για εμάς όλοι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ξοδέψουν τον πολύτιμο χρόνο τους στον δικό μας χώρο είναι το ίδιο σημαντικοί και λαμβάνουν της ίδιας μεταχείρισης. Σε μία παρέα, άλλωστε, δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο σημαντικοί. Αλλιώς δεν θα ήταν παρέα. Ούτε θα γίνονταν φίλοι μας και θα έρχονταν ξανά και ξανά σε ετήσια καλέσματα που "κανονίστηκαν" με αγκαλιές και αξέχαστες συζητήσεις. Από τον αξέχαστο Μανώλη Ρασούλη που αγαπούσε τον χώρο μας μέχρι τον Γενικό Διευθυντή της Cartier και ένα ζευγάρι από το Ηράκλειο που έρχεται κάθε χρόνο η έννοια της παρέας ήταν πάντα το κύριο χαρακτηριστικό του χώρου μας. Και οι αμέτρητες ιστορίες. Το ζευγάρι, ας πούμε, από την Κρήτη πρωτοήρθε όταν ο γιος τους ήταν μαθητής Δημοτικού. Πέρσι, ο γιος τους ήρθε για πρώτη φορά χωρίς τους γονείς του αλλά με τους συμφοιτητές του. Ανήκει στο 65% των πελατών μας που έρχονται ξανά και ξανά από την πρώτη μας μέρα μέχρι και σήμερα. Είναι μεγάλη ευλογία να μεγαλώνεις δίπλα και μαζί με τους πελάτες σου», καταλήγει ο κύριος Λαγουδάκης.

Porto Valitsa: Το «γαλατικό» ξενοδοχείο της Χαλκιδικής γίνεται 25 χρονών Facebook Twitter


Τους επισημαίνω ότι ο δεκάλογός τους περιέχει... εννιά λόγους. Χαμογελάνε. «Σε 25 χρόνια από τώρα ίσως προστεθεί κι ο δέκατος. Ελπίζουμε από τα δικά μας παιδιά», ψιθυρίζει η Μυρτώ.


Info

Site: http://portovalitsa.gr

Facebook: https://www.facebook.com/portovalitsa

Instagram: https://www.instagram.com/porto_valitsa_resort

Good Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Good Living / Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Από τις πρώτες φυτείες αγαύης στο Jalisco μέχρι τις σύγχρονες εγκαταστάσεις αποστακτηρίων, κάθε μπουκάλι κουβαλά την κληρονομιά ενός ανθρώπου που τόλμησε να ονειρευτεί διαφορετικά.
THE LIFO TEAM
Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Good Living / Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Σε μια καθημερινότητα γεμάτη ερεθίσματα, η Stoiximan επιλέγει να επικεντρωθεί σε αυτό που τελικά μετρά περισσότερο: σε εκείνη τη μοναδική στιγμή που ο καθένας ζει με τον δικό του τρόπο.
THE LIFO TEAM
Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης και επιτυχίας που ενώνει γυναίκες και κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Good Living / Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης που ενώνει γυναίκες & κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Το πρόγραμμα, πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας της Stoiximan σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ολοκλήρωσε την πορεία του έχοντας βρεθεί σε 10 πόλεις και έχοντας κινητοποιήσει πάνω από 1000 συμμετέχουσες.
THE LIFO TEAM
L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Good Business Directory 6 / L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Ο μεγαλύτερος όμιλος καλλυντικών παγκοσμίως χτίζει πάνω στη φιλοσοφία ότι οι άνθρωποί του αποτελούν το θεμέλιο κάθε προόδου και δημιουργεί τεχνολογίες που καθορίζουν την επόμενη μέρα της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Good Business Directory 6 / Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν αποτελεί μόνο πεδίο επενδυτικής κινητικότητας αλλά είναι και ένας από τους πιο δραστήριους κλάδους στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΝΑ
Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Good Business Directory 6 / Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Η προοπτική ανάδειξης της χώρας σε δίαυλο εφοδιασμού της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο δημιουργεί έδαφος για νέες επενδύσεις στην επεξεργασία και μεταφορά του αερίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ
Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Good Business Directory 6 / Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Οι εκδηλώσεις Rebrain Greece και Ημέρα Καριέρας λειτουργούν ως δίαυλος μεταξύ των επιχειρήσεων και της ελληνικής διασποράς, παρουσιάζοντας αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, φορολογικά κίνητρα και νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Good Business Directory 6 / Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος και πρόεδρος της DDB Athens βλέπει μια αγορά που προσπαθεί να ανασάνει μέσα σε νόμους, πίξελ και αλγόριθμους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Good Business Directory 6 / Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Οι αξίες που οδήγησαν την εταιρεία στην κορυφή, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και η δύναμη του ελληνικού ταλέντου που στηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξή της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ