Κάποια αντικείμενα δεν ανήκουν στον κάδο σκουπιδιών

Κάποια αντικείμενα δεν ανήκουν στον κάδο σκουπιδιών

Αυτό το γνωρίζουμε αλλά δεν είναι αρκετό. Κάθε τι που ανακυκλώνεται ανήκει στο σωστό κάδο, το ίδιο και οι ηλεκτρικές συσκευές. Η Ανακύκλωση Συσκευών μας το μαθαίνει με τον δικό της πρωτότυπο τρόπο.

ΑDVERTORIAL

 

Προχθές το βραδάκι κανονίσαμε μια χαλαρή βόλτα με μια καλή φίλη μου. Το ραντεβού ήταν σε κεντρικό σημείο στη Μεσογείων, έξω από ένα Πλαίσιο. Όπως την περίμενα, λίγο πιο πέρα από την είσοδο του καταστήματος, είδα έναν κάδο σκουπιδιών και απευθείας κάτι μου τράβηξε την προσοχή. Μέσα από τον κάδο προεξείχε μια τηλεόραση. Το απίστευτο ήταν πως λειτουργούσε.

 

«Δες αυτό», έσπευσα να πω στη φίλη μου, με το που έφτασε και πριν προλάβει να με χαιρετήσει. Μπορεί να κοντοστάθηκα στο παράδοξο της αναμμένης τηλεόρασης, όμως η φίλη μου, ούσα πολύ ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος, με «περιποιήθηκε», εξηγώντας μου ότι αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο που με απασχολεί.

 

«Τι θες να πεις;», τη ρωτάω για να καταλάβω πού το πάει. Η αλήθεια είναι πως έμεινα κάπως έκπληκτη με αυτό που μου είπε: «Μα οι ηλεκτρικές συσκευές δεν πρέπει να πετάγονται στα σκουπίδια, ούτε καν στον μπλε κάδο». «Αν τις αφήσω έξω από τον κάδο μπορεί να τις πάρει κάποιος περαστικός που τις χρειάζεται», συνεχίζω ακάθεκτη.

 

Η φίλη μου, όμως, μου εξηγεί πως, αν θέλουμε «να κάνουμε το σωστό», δε θα πρέπει απλά να παρατήσουμε μια ηλεκτρική συσκευή στον δρόμο, αλλά να συνεννοηθούμε πρώτα με το δήμο μας για το πότε θα την παραλάβει ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα πέσει σε λάθος χέρια.

 

Όσον αφορά τους μπλε κάδους που βρίσκουμε στη γειτονιά μας, σε αυτούς ρίχνουμε μόνο υλικά συσκευασίας. Αν ρίξουμε, λόγου χάρη, έναν φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί αυτός να καταστραφεί από το σύστημα σύνθλιψης του φορτηγού ανακύκλωσης κι ακόμα κι αν τελικά φτάσει στη μονάδα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, θα είναι πολύ δύσκολη η επεξεργασία του. 

 

Εν ολίγοις, αυτό που κατάλαβα χωρίς πολλά-πολλά ήταν πως παρατώντας μια συσκευή στον κάδο σκουπιδιών ή στον μπλε κάδο, παρά τις καλές προθέσεις, τελικά, κάνουμε μεγαλύτερο κακό στο περιβάλλον και βάζουμε, δυστυχώς, το λιθαράκι μας στη ρύπανσή του.

 

Με την κουβέντα, έχουμε κοντοσταθεί για λίγο και της λέω, «Αφού ο κάδος είναι έξω από το Πλαίσιο, δεν τους το ρωτάμε, τι γυρεύει μια τηλεόραση και μάλιστα αναμμένη στον κάδο;».

 

Πλησιάζοντας στην είσοδο παρατηρούμε τον κάδο καλύτερα. Η αναμμένη τηλεόραση γράφει: «Κάποια αντικείμενα δεν ανήκουν στον κάδο. Μπες στο valtostithesitou.gr και βάλτα στη θέση τους».

 

Αμέσως καταλαβαίνουμε πως αυτός ο κάδος κάποιον άλλο σκοπό εξυπηρετεί και το σκανάρισμα του QR code στην οθόνη μάς το επιβεβαιώνει. Και μας ιντριγκάρει ακόμα περισσότερο: στην οθόνη του κινητού μας ανοίγει το valtostithesitou.gr και σε αυτό υπάρχει ένα εύκολο παιχνίδι, στο οποίο, καλούμαστε να μεταφέρουμε τις συσκευές στο σωστό σημείο ανακύκλωσης. Όπως έγινε προφανές, η θέση των μικροσυσκευών και λαμπτήρων είναι σε διαφορετικούς κάδους, ενώ μια μεγάλη συσκευή μεταφέρεται από το φορτηγό του καταστήματος που μας παράδωσε την καινούρια σε προσωρινό αποθηκευτικό χώρο και στη συνέχεια από την Ανακύκλωση Συσκευών σε ειδική μονάδα για την επεξεργασία της.

 

Κάποια αντικείμενα δεν ανήκουν στον κάδο σκουπιδιών

 

Και για να σας λυθεί η απορία, όχι, ο συγκεκριμένος κάδος σκουπιδιών που μας τράβηξε την προσοχή δεν ήταν πραγματικός, αλλά μια κατασκευή, στο πλαίσιο μιας ολόκληρης καμπάνιας, που δημιούργησε η Ανακύκλωση Συσκευών για να περάσει το μήνυμα ότι η θέση των παλιών συσκευών είναι στην ανακύκλωση.

 

«Τώρα που το λέμε, έχω το παλιό μου λάπτοπ να σκονίζεται στη βιβλιοθήκη μου, καλή ευκαιρία να κάνω κάτι με αυτό», λέω στη φίλη μου. «Μπες στο electrocycle.gr, να δεις πού σε βολεύει να το πας. Αλλά μπορείς να το φέρεις κι εδώ. Το Πλαίσιο παίρνει τις παλιές συσκευές και τις παραδίδει στην Ανακύκλωση Συσκευών», μου λέει και γελάει, που έμαθα κάτι και σήμερα.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ