Bobbi Gibb: Η γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο συμμετοχής στους Μαραθωνίους

Bobbi Gibb: Η γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο συμμετοχής στους Μαραθωνίους

Πενήντα χρόνια πριν, στη Βοστώνη, μία γυναίκα έκανε τη διαφορά. Το 2022, που οι αξίες της συμπερίληψης και του σεβασμού είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, η Enel Green Power στοχεύει να τις προωθήσει έμπρακτα, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

ADVERTORIAL

 

Οι Μαραθώνιοι, διαχρονικά, είναι γεμάτοι από ιστορίες που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα και τις ίσες ευκαιρίες - ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, για παράδειγμα. Εκεί, 50 χρόνια πριν, η Bobbi Gibb έγινε η πρώτη γυναίκα που έτρεξε σε Μαραθώνιο «παράτυπα» και αντίθετα στους κανόνες της εποχής. Αντίστοιχα, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένας ιστορικός θεσμός που προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της αδελφοσύνης των λαών και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. 

 

Bobbi Gibb: Η γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο συμμετοχής στους Μαραθωνίους

 

Η ιστορική στιγμή μιας «παράτυπης» συμμετοχής

 

Όταν, τον Φεβρουάριο του 1966, η Bobbi Gibb έλαβε επιστολή από τους διοργανωτές του Μαραθωνίου της Βοστώνης, περίμενε ότι περιείχε τον αριθμό συμμετοχής της. Αντί για αυτό, βρέθηκε να διαβάζει ένα γράμμα που απέκλειε τη συμμετοχή της, υποστηρίζοντας πως οι γυναίκες «δεν είναι από άποψη φυσιολογίας ικανές να τρέξουν έναν μαραθώνιο» και πως «δεν μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη» της συμμετοχής της. Την εποχή εκείνη, τους απαγορεύονταν να τρέξουν απόσταση μεγαλύτερη των 2,5, περίπου, χιλιομέτρων.

 

Bobbi Gibb: Η γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο συμμετοχής στους Μαραθωνίους

 

H 23χρονη Gibb δεν ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί αυτήν την απόφαση. Κρυμμένη πίσω από έναν θάμνο κοντά στην γραμμή εκκίνησης του Μαραθωνίου, και φορώντας μια κουκούλα και μία βερμούδα που είχε πάρει κρυφά από τον αδελφό της, εισχώρησε στο πλήθος τη στιγμή που οι μισοί άνδρες είχαν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν. Το πλήθος δεν άργησε να καταλάβει πως πρόκειται για γυναίκα, κι άρχισε να την επευφημεί. Τρεις ώρες και 21 λεπτά αργότερα, η Gibb πέρασε τη γραμμή του τερματισμού, αφήνοντας πίσω της τα δύο τρίτα των ανδρών συμμετεχόντων.

 

Το σημαντικό στην ιστορία της Bobbi Gibb είναι ότι η απόρριψη της συμμετοχής της στον Μαραθώνιο της Βοστώνης δεν έκαμψε ούτε τη στιγμή τη θέλησή της - το αντίθετο, μάλιστα. Την όπλισε με περισσότερη δύναμη και πείσμα και δεν σκέφτηκε ούτε μία στιγμή να τα παρατήσει. Ήθελε να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της, ώστε να καταρριφθούν οι προκαταλήψεις κατά των γυναικών στον αθλητισμό, να αποδείξει ότι η θέση της γυναίκας δεν ήταν να είναι περιορισμένη στο σπίτι. Δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή τον ανταγωνισμό. Για εκείνη, η συμμετοχή της στον Μαραθώνιο της Βοστώνης ήταν μια πνευματική πράξη, ένα ιδεώδες, μια γιορτή της ίδιας της ζωής.

 

Ο Μαραθώνιος που ενώνει

 

Έναν χρόνο μετά τη συμμετοχή της Gibb στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, μια ακόμη γυναίκα πήρε μέρος ανεπίσημα. Μέχρι το 1972, ο κανόνας που εμπόδιζε τις γυναίκες να τρέξουν πάνω από 2,5 χιλιόμετρα, είχε καταργηθεί. Την ίδια χρονιά, διαγωνίστηκαν εννέα γυναίκες, ενώ το 1976 ο αριθμός των γυναικείων συμμετοχών έφτασε τις 78. Και από τότε όλα άλλαξαν, καθώς το 2017, οι γυναίκες που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο της Βοστώνης έφτασαν σχεδόν τις 14.000, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 45% του συνόλου των συμμετεχόντων. Αντίστοιχα νούμερα και συμμετοχές συναντάμε σχεδόν σε όλους τους Μαραθώνιους, φυσικά και στον Αυθεντικό της Αθήνας. 

 

Bobbi Gibb: Η γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο συμμετοχής στους Μαραθωνίους

 

Πλέον ο Μαραθώνιος είναι μία γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού η οποία παράλληλα ενώνει ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες, καταγωγή, φύλο, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό. Μία γιορτή με ένα κοινό στόχο: ο τερματισμός, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθε. Αξίες και έννοιες πλήρως συνδεδεμένες με την Ελλάδα και τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

 

Η εταιρεία που υποστηρίζει έμπρακτα τη διαφορετικότητα του Μαραθωνίου

 

Σήμερα, οι αξίες της συμπερίληψης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Η Enel Green Power υπήρξε η πρώτη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα που υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της οποίας προάγεται η εθελοντική δέσμευση ιδιωτικών εταιρειών και οργανισμών με σκοπό την προώθηση της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών στον χώρο εργασίας, ανεξάρτητα από την ηλικία, την αναπηρία, το φύλο, τη φυλή ή την εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Enel Green Power όρισε το 2022 ως χρονιά Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης, όπου αποκορύφωση των πρωτοβουλιών της αποτελεί το κάλεσμα της εταιρείας σε όλους τους εργαζόμενους στο διεθνές δίκτυο εταιρειών του Ομίλου προκειμένου να συμμετάσχουν στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας τον προσεχή Νοέμβριο. Αποδεικνύοντας, μ’ αυτόν τον τρόπο, έμπρακτα τη συστράτευσή τους ώστε οι παραπάνω αξίες να ενσωματωθούν στην καθημερινή πρακτική των επιχειρήσεων σε κάθε τομέα, σε κάθε επίπεδο.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ