Αφιέρωμα Καλλιτεχνικές Σπουδές

Καλλιτεχνικές σπουδές: Ο δρόμος της τέχνης περνά από τις σχολές της Αθήνας

Επιλέγοντας την καλλιτεχνική σχολή που σου ταιριάζει, ξεκινάς ένα ταξίδι στον κόσμο της τέχνης που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.

Λένε ότι ο δρόμος της τέχνης είναι δύσκολος. Αλλά ταυτόχρονα είναι μαγικός. Είναι μια πορεία ξεχωριστή που ξεκινά από την εκπαιδευτική εμπειρία σε μία από τις καλλιτεχνικές σχολές που επιλέγεις για να εξελίξεις το ταλέντο σου. Και η Αθήνα έχει ένα πλήθος αξιόλογων σχολών όπου το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Επιλέγοντας αυτή που σου κάνει, ξεκινάς ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον κόσμο της τέχνης που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Τα προγράμματα σπουδών συνδυάζουν τη θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική, που σημαίνει ότι θα σε διαμορφώσουν ως άνθρωπο αλλά και ως καλλιτέχνη. Θα ζήσεις την εμπειρία των σεμιναρίων από προσωπικότητες που θαυμάζεις και θα πάρεις το βάπτισμα του πυρός μέσα από εργαστήρια που για πρώτη φορά ίσως θα σου δώσουν την ευκαιρία να εκφραστείς καλλιτεχνικά.

 

Αυτό, άλλωστε, δεν είναι το ζητούμενο; Να βρεις τον τρόπο της δικής σου έκφρασης. Να διαμορφώσεις τη δική σου ταυτότητα και ύφος. Και τελικά να αφήσεις τη χαρακτηριστική σου σφραγίδα στην τέχνη που επιλέγεις. Σε μια πόλη, σε μια χώρα όπου ο πολιτισμός είναι δομικό στοιχείο του DNA τους, δεν θα μπορούσες να περιμένεις τίποτα λιγότερο από τους καλύτερους καθηγητές να διδάσκουν σε σχολές κύρους που ανοίγουν μπροστά σου την προοπτική της επαγγελματικής καριέρας. Με πρωτότυπες μεθόδους και πραγματική φροντίδα για τους νέους καλλιτέχνες, θα γίνουν συνοδοιπόροι σου σε μια πορεία γνώσης. Στο τέλος αυτής της διαδρομής θα μπορείς να νιώσεις σίγουρος για τον δρόμο που επέλεξες. Γιατί, χάρη στις σπουδές σου, αυτός ο δρόμος δεν θα μοιάζει πλέον δύσκολος αλλά μια επιλογή που ταιριάζει στις αναζητήσεις σου και είσαι έτοιμος να την υποστηρίξεις, κατακτώντας τον χώρο της τέχνης.

 

ΑΚΤΟ Art & Design

Ο αθηναϊκός καλλιτεχνικός όμιλος κλείνει 50 χρόνια και συνεχίζει να προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου

 

Αφιέρωμα Καλλιτεχνικές Σπουδές

 

O εικαστικός καλλιτέχνης και designer Βλάσης Βέλλιος δημιούργησε τον ΑΚΤΟ το 1971, κερδίζοντας αμέσως τις εντυπώσεις όχι μόνο των σπουδαστών αλλά και των επαγγελματιών του χώρου για την εξαιρετική ποιότητα σπουδών στους καλλιτεχνικούς τομείς. Πάνε 50 χρόνια από τότε και ο αθηναϊκός καλλιτεχνικός τεχνολογικός όμιλος εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες νέους δημιουργούς που ονειρεύονται να διακριθούν ως καλλιτέχνες.

 

Με σύγχρονες εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μοναδικές για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα και με απόλυτη εξειδίκευση στις καλλιτεχνικές-δημιουργικές ειδικότητες, ο ΑΚΤΟ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των σπουδών art & design της χώρας μας. Διατηρώντας σήμερα τη μακροβιότερη συνεργασία με κρατικό βρετανικό πανεπιστήμιο, παραμένει ο μοναδικός ελληνικός ιδιωτικός εκπαιδευτικός οργανισμός που προσφέρει επικυρωμένα πανεπιστημιακά προγράμματα, όχι μόνο στη γραφιστική και τη διακόσμηση, αλλά και στο product design, στη φωτογραφία, στο fashion design, στο fine art και στο sketch - comics - cartoon, καθώς και ένα εύρος πέντε μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

 

Για 50 χρόνια ο ΑΚΤΟ αποτελεί μια αληθινή κυψέλη γνώσης και δημιουργικότητας με καθηγητές κάποιους από τους πιο σημαντικούς Έλληνες designers, εικαστικούς, αρχιτέκτονες και θεωρητικούς τέχνης που διακρίνονται τόσο για το ακαδημαϊκό όσο και για το καλλιτεχνικό τους έργο. Εξάλλου, οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να διακριθούν σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο, ενώ ακόμα σπουδάζουν. Μέσα από πρότζεκτ που εκπονούνται από κοινού με πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και μέσα από συνεργασίες με σημαντικές εταιρείες, φορείς και οργανισμούς, ο ΑΚΤΟ δημιουργεί συνθήκες που ενδυναμώνουν το portfolio των σπουδαστών του και ευνοούν τη διάκρισή τους εντός και εκτός συνόρων.

 

ΑΚΤΟ Art & Design, www.akto.gr, Facebook, Instagram

 

Φωτογραφική Ομάδα Διαδρομές

Ένας τόπος ελεύθερης έκφρασης για όσους έχουν πάθος με τη φωτογραφία.

 

Αφιέρωμα Καλλιτεχνικές Σπουδές

 

Η τέχνη της φωτογραφίας έχει το δικό της στέκι στο κέντρο της Αθήνας και αν είσαι από αυτούς που ψάχνουν τον φωτογραφικό τους φακό για να απαθανατίσουν τις καθημερινές στιγμές, μάλλον ξέρεις ήδη τις Διαδρομές. Αυτή η φωτογραφική ομάδα σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι στο φυσικό σου περιβάλλον, αφού εδώ θα συναντήσεις «ομοιοπαθούντες», δηλαδή ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος μ’ εσένα, και οι οποίοι με χαρά θα σε μυήσουν στα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης. 

 

Οι Τόλης Χατζηγνατίου και Γιώργος Ασημακόπουλος, αφού ένωσαν την αγάπη τους για τη φωτογραφία, δημιούργησαν αυτή την ομάδα με στόχο να γίνει τόπος ελεύθερης έκφρασης. Η σχολή της ομάδας Διαδρομές προσφέρει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για αρχάριους αλλά και προχωρημένους μέσα από τα αντίστοιχα τμήματα. Στο εισαγωγικό τμήμα θα γνωρίσεις τον κόσμο της φωτογραφίας και θα εξοικειωθείς με τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής. Στο advanced έχεις τη δυνατότητα να εμβαθύνεις, ανακαλύπτοντας νέους ορίζοντες που απλώνονται μπροστά σου μέσα από τον φωτογραφικό φακό. Εκτός από το δίωρο σεμινάριο που πραγματοποιείται εβδομαδιαίως, οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν μία φορά τον μήνα σε φωτογραφική εξόρμηση με στόχο την πρακτική άσκηση πάνω σε όλες τις θεωρητικές γνώσεις.

 

Τα μαθήματα διεξάγονται και διαδικτυακά για όσους επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν από τον χώρο τους, είτε βρίσκονται στην Αθήνα είτε σε κάποια άλλη πόλη. Παράλληλα, από τις 7 Οκτωβρίου, για 5η συνεχόμενη χρονιά, ξεκινάει ένας νέος κύκλος σεμιναρίων με θέμα «Φωτογραφία και Κινηματογράφος» που απευθύνεται σε όσους κατέχουν τις βασικές γνώσεις της φωτογραφίας και επιθυμούν να διευρύνουν τους φωτογραφικούς τους ορίζοντες, καλλιεργώντας την προσωπική τους αισθητική μέσα από την αναζήτηση της σχέσης της φωτογραφίας με τον κινηματογράφο αλλά και παρεμφερείς τομείς του. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει ήδη.

 

Φωτογραφική Ομάδα Διαδρομές, Καραϊσκάκη 28, πλατεία Ψυρρή, 6944 377374, 6948 822899,

www.diadromeseminars.gr/, FacebookInstagram

 

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Αθηναϊκή Σκηνή»

Γράφει τη δική της ιστορία στον χώρο της τέχνης.

 

Αφιέρωμα Καλλιτεχνικές Σπουδές

 

Σε ένα μοναδικής αισθητικής ιστορικό νεοκλασικό, στην πιο ασφαλή περιοχή της Αθήνας, έξω από το μετρό της Ακρόπολης, η Ανώτερη Δραματική Σχολή «Αθηναϊκή Σκηνή» Κάλβου-Καλαμπόκη εκπαιδεύει εδώ και πολλά χρόνια επαγγελματίες ηθοποιούς, παρέχοντας ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανώτερης βαθμίδας με κρατική αναγνώριση, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαμπόκη.

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ: Αρχαίο δράμα, κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, δράμα, κωμωδία, σωματικό θέατρο, υποκριτική στην κάμερα, αυτοσχεδιασμός, μεθοδολογία, τεχνική, μεθοδολογία ψυχολογίας     

                                                     

ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

Χορός, κινησιολογία, σκηνική πάλη, μουσική - τραγούδι, παρτιτούρα, μουσικό όργανο, ορθοφωνία, μεταγλώττιση και σπικάζ (στο στούντιο της σχολής), μακιγιάζ, οργάνωση ομάδας και παραγωγής.

                                                                 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

Ψυχολογία και θέατρο, ιστορία θεάτρου, δραματολογία, λογοτεχνία, κινηματογράφος, ιστορία τέχνης, σκηνοθεσία

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Προσκεκλημένοι, σεμινάρια, παραστάσεις, συμμετοχές σε φεστιβάλ, street events, μάθημα σε αρχαία θέατρα, εκπαιδευτικές επισκέψεις, φιλανθρωπικές δράσεις, θέατρο στο ραδιόφωνο, πρακτική σε επαγγελματικές παραγωγές, castings.  

 

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:

Κοραής Δαμάτης, Λίλλυ Μελεμέ, Κώστας Γάκης, Ισίδωρος Σιδέρης, Γιώργος Παπαπαύλου, Ερατώ Πίσση, Βέρα Λάρδη, Χριστίνα Βασιλοπούλου, Ευτυχία Μητρίτσα, Αλεξάνδρα Βουτζουράκη, Περικλής Μοσχολιδάκης, Οδυσσέας Στεφανής, Βίνα Παπαδοπούλου, Γιάννης Βασιλειάδης, Χάρης Γεωργιάδης, Μαρίνα Μηλιάρη, Θόδωρος Κάλβος, Μιχάλης Καλαμπόκης

 

Έχουν διδάξει:  

Λυδία Κονιόρδου, Εύα Κοταμανίδου, Στέφανος Ληναίος, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νίκος Χαραλάμπους, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Διαγόρας Χρονόπουλος, Εύης Γαβριηλίδης, Νίκος Μπουσδούκος, Μαρία Τζομπανάκη, Σπύρος Μπιμπίλας, Μαρία Χορς, Ερρίκος Μπελιές, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Γιώργος Ζιάκας, Χρυσούλα Τζαρδή, Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, Μάρω Θεοδωράκη κ.ά. 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ:

Επαγγελματική επιμόρφωση, δημιουργική απασχόληση, επαγγελματική προετοιμασία, προετοιμασία για εξετάσεις-ακροάσεις, εξάσκηση λόγου, προβολής, ομάδες ψυχολογίας, θεατρικές ομάδες, ιδιαίτερα μαθήματα

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ:

Έδρα επαγγελματικού θιάσου «Αθηναϊκή Σκηνή», σπουδαστικές παραστάσεις, φιλοξενούμενες παραγωγές και δράσεις.

 

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Αθηναϊκή Σκηνή», Αθ. Διάκου & Τζιραίων 13, Ακρόπολη, Αθήνα (έξω από το μετρό «Ακρόπολη»), 210 9222300, [email protected], www.athstage.grFacebook

 

Τάσος Μπεκιάρης Load Dance Company

Θυμίζοντας στον άνθρωπο τη μαγεία της δύναμής του μέσα από την τέχνη του, οδηγείται στην αλήθεια του, η οποία πάντα είναι δημιουργική.

 

Αφιέρωμα Καλλιτεχνικές Σπουδές

 

Ο δημιουργός της ομάδας LOAD Dance Company, Τάσος Μπεκιάρης, μας μιλά για τον χορό, την έκφραση αλλά και την ιδιαίτερη διαδρομή που προσφέρει το σεμινάριο LC που διδάσκεται στη σχολή και απευθύνεται σε χορευτές έτοιμους να εξερευνήσουν την εκφραστικότητα του σώματός τους.

 

— Τι ακριβώς είναι η μέθοδος LC και γιατί την επιλέγετε ως μέρος της διδασκαλίας;

Δεν θα χαρακτήριζα το LC ως μέθοδο αλλά ως διαδρομή. Είναι ένας δρόμος που μπορεί να πάρει κάποιος με το δικό του όχημα-σώμα και να φτάσει στον κοινό μας προορισμό που λέγεται τεχνική και περφόρμανς στον χορό. Ο στόχος είναι να αποκτήσουμε αυτά τα εργαλεία που θα μας κάνουν δυνατότερους τεχνικά και θα μετουσιώσουν το σώμα σε «ομιλούν σώμα». Οι δάσκαλοι κλείνουμε αυτούς που ασχολούνται με τον χορό στον κόσμο των γνώσεών μας. Θυμίζοντας στον άνθρωπο τη μαγεία της ύπαρξης και της δύναμής του μέσα από την τέχνη που υπηρετεί, ξεπερνά τα όρια και οδηγείται στην αλήθεια του, η οποία πάντα είναι δημιουργική. Ως χορογράφος, λοιπόν, θέλω να επικοινωνώ με την αλήθεια των χορευτών ή μαθητών μου, ώστε τo αποτέλεσμα του όποιου πρότζεκτ να παρουσιάζει εμένα ως προσωπικότητα μέσα από ανθρώπους που με είδαν, μου μίλησαν, με άκουσαν και με άγγιξαν με την ανθρώπινη ολότητά τους και μετά με τη χορευτική τους ιδιότητα!

 

— Η μοναδικότητα του χορευτή πώς εκφράζεται;

Είναι το στοιχείο πάνω στο οποίο βασίζεται η δική σας θεώρηση του χορού; Δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω τίποτα που να μην το είχα πρώτος εγώ βιώσει και πιστέψει. Κάθε φορά που είμαι στην τάξη, διδάσκοντας ή πάνω στη σκηνή, χορεύοντας ή κάτω από τη σκηνή, χορογραφώντας είμαι 1.000% εκεί. Οι αισθήσεις μου πρωταγωνιστούν, τα συναισθήματά μου ακολουθούν αυτό που κάνω ή παρατηρώ και αφήνομαι σε αυτό που γίνεται. Είμαι εγώ στο παρόν μου και το βιώνω με τον τρόπο μου! Έτσι νομίζω πως εκφράζεται η μοναδικότητα του ανθρώπου/χορευτή!

 

— Πρακτικά, πώς πετυχαίνετε να αναδείξετε αυτήν τη μοναδικότητα;

Ο χορευτής χρειάζεται να είναι 100% παρών και όχι κλειστός στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις του, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο αυτό θα τον μετακινήσει με άλλον τρόπο, χωρίς να αναιρεί βέβαια αυτά που ξέρει ήδη.

 

— Το σεμινάριο πόσο μπορεί να βοηθήσει στην αρχή μιας χορευτικής καριέρας;

Αν σκεφτούμε ότι το LC δημιουργήθηκε και χτίστηκε, επί της ουσίας, μέσα και πάνω σε τρεις ανθρώπους που ήταν εντελώς απαίδευτοι στον χορό, το γεγονός ότι έχει μοιραστεί ήδη με πολύ κόσμο, χορευτές και μη, τη διαδρομή του και στέκει στην κορυφή των επιλογών τους, τότε με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να σταθεί αρωγός, ως διαδρομή, απ’ όποια αφετηρία! 

 

— Θα μπορούσε ένας επαγγελματίας χορευτής να ακολουθήσει με το σώμα του μια διαφορετική προσέγγιση; 

Είναι δουλειά/ καθήκον κάθε χορευτή και δημιουργού να είναι update. Καθετί καινούργιο είναι σαν μια πηγή νερού. Κάποιος δείχνει ότι υπάρχει κάπου εκεί και κάποιος πίνει. Το πόσο πίνει για να ξεδιψάσει κανείς είναι προσωπικό ζήτημα, ας πιει όσο χρειάζεται. Ο Μπρους Λι λέει «να είσαι νερό, φίλε μου»… αυτό για μένα είναι άνθρωπος-καλλιτέχνης: όχι απλά να πίνεις αλλά να γίνεσαι!

 

— Πώς έρχεται η εξέλιξη μέσα από το σεμινάριο LC;

Η εξέλιξη, όποια κι αν είναι αυτή, έρχεται σχεδόν πάντα, όπως σε όλους τους τομείς της ζωής μας, μέσω της αυτογνωσίας! Το LC δημιουργήθηκε για να εξελίξει και να ενώσει τον άνθρωπο με το σώμα και τις δυνατότητές του, ξεπερνώντας τα όρια που ο ίδιος έχει θέσει στον εαυτό του! Άλλωστε, ποια είναι μεγαλύτερη τέχνη από αυτήν του Θεού, που είναι ο άνθρωπος;

 

LOAD Dance Company, Αγ. Γεωργίου 2, Χαϊδάρι, 211 1167013, Facebook, Instagram
Δηλώσεις συμμετοχής για την ακρόαση του σεμιναρίου LC στο [email protected] μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ