Ένας πρακτικός οδηγός προς επίδοξους σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές

Ένας πρακτικός οδηγός προς επίδοξους σκηνογράφους, ενδυματολόγους και φωτιστές

Νέα εργαστήρια για το εικαστικό μέρος της θεατρικής παράστασης στην Καταπακτή.

ADVERTORIAL

Η Καταπactή του Σωτήρη Δούβρη, λειτουργεί από το 2013 με το Theater Academy στο οποίο διδάσκονται όλες οι ειδικότητες που απαιτούνται για το ανέβασμα μίας θεατρικής παράστασης. Έχοντας στο τιμόνι εξειδικευμένους δασκάλους, παρέχει δημιουργική διέξοδο και μία ουσιαστική σπουδή στο θέατρο.

 

Νέα χρονιά - νέες συνεργασίες

Η νέα χρονιά βρίσκει το εργαστήρι θεάτρου Καταπactή, πιο ανανεωμένο από ποτέ, προσφέροντας δημιουργικά εργαστήρια για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το θέατρο. Χωρίς να είναι απαραίτητες ειδικές γνώσεις για την παρακολούθηση κάποιου εργαστηρίου, στα μαθήματα της Καταπactής μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί με τη δημιουργική έκφραση, αρκεί να έχει ψηλά τις αξίες της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας και του αλληλοσεβασμού. Όπως αναφέρει η “ψυχή” της Καταπακτής, ο ηθοποιός και δάσκαλος Σωτήρης Δούβρης: "Τα μαθήματά μας μπορούν να παρακολουθήσουν συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αφού, εκτός της υποκριτικής, τα μαθήματα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα δια ζώσης και διαδικτυακά.Τα εργαστήρια του Theter Academy αποτελούν ένα απελευθερωτικό εργαλείο για τα άτομα που θέλουν να κινητοποιήσουν τη φαντασία τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να ανακαλύψουν τον θαυμαστό κόσμο που εκτείνεται κάτω από τη θεατρική καταπακτή".

 

Τα νέα τμήματα σκηνογραφίας, θεατρικού κοστουμιού και σχεδιασμού φωτισμών έρχονται να συμπληρώσουν το εικαστικό μέρος των παραστάσεων που θα ανέβουν στο τέλος της χρονιάς από το εργαστήρι υποκριτικής της Καταπactής. Το αποτέλεσμα είναι παραστάσεις φτιαγμένες εξ’ ολοκλήρου από τους μαθητές, υπό τη διακριτική επίβλεψη των καθηγητών τους, οι οποίοι φροντίζουν για τη μετάδοση όλων των απαραίτητων θεωρητικών και τεχνικών γνώσεων.

 

Ένας πρακτικός οδηγός προς επίδοξους σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές

 

Το δίδυμο Μαρία Φιλίππου και Μαντώ Ψυχουντάκη στο τιμόνι των Εργαστηρίων Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας

 

Η σκηνογράφος Μαρία Φιλίππου και η ενδυματολόγος Μαντώ Ψυχουντάκη, έχουν ήδη στο ενεργητικό τους εμβληματικές συνεργασίες με σκηνοθέτες και ηθοποιούς από όλη την Ελλάδα, με τη δουλειά τους να ξεχωρίζει κάθε φορά. Από τη νέα χρονιά, θα ενώσουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους με τους συντελεστές της Καταπακτής, με σκοπό να μεταδώσουν στους μαθητές τους τον τρόπο σκέψης, την οργάνωση και την τεχνική κατάρτιση που χρειάζονται οι μαθητές, ώστε να συνεργαστούν σε δημιουργικό επίπεδο με τον/τη σκηνοθέτη και τους υπόλοιπους συντελεστές.

 

Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Σωτήρης Δούβρης, Μαρία Ζερβού και Χρυσούλα Παπαδοπούλου στις υπόλοιπες ειδικότητες

 

Το εργαστήρι θεατρικών φωτισμών διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση που είχαν οι δύο προηγούμενες.  Η Κατερίνα Μαραγκουδάκη έχει τον τρόπο να μεταδίδει την τεράστια εμπειρία που έχει στον σχεδιασμό φωτισμών για θεατρικές παραστάσεις, με αποτέλεσμα οι μαθητές της να μας δίνουν κάθε χρονιά υπέροχα σκηνικά αποτελέσματα. Παράλληλα, τα τμήματα υποκριτικής προετοιμάζουν, ήδη, τα έργα των τελικών παραστάσεων. Τη διδασκαλία έχουν, και φέτος, αναλάβει οι: Σωτήρης Δούβρης, Μαρία Ζερβού και Χρυσούλα Παπαδοπούλου, καλλιτέχνες με εμπειρία στο θέατρο, την τηλεόραση, καθώς και τη μεταγλώττιση. Τέλος, στο εργαστήρι της θεατρικής γραφής, ο ηθοποιός, συγγραφέας και σεναριογράφος Χάρης Μπόσινας διδάσκει τα μυστικά της δόμησης ενός επιτυχημένου θεατρικού έργου.

 

 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν δηλώσετε συμμετοχή

Εργαστήρι σκηνογραφίας με τη Μαρία Φιλίππου

 

Η Μαρία Φιλίππου θα  καθοδηγήσει βήμα – βήμα τους μαθητές της μέχρι την πρώτη τους σκηνογραφία, ξεκινώντας από το βασικό θεωρητικό σκέλος. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τη διαφορετική διαμόρφωση της σκηνής ξεκινώντας από το αρχαίο θέατρο, το ρωμαϊκό θέατρο, την ιταλική Αναγέννηση και την Κομέντια Ντελ άρτε. Στη συνέχεια, θα ασχοληθούν με το μπαρόκ και τον ρομαντισμό. Θα περάσουν στον 19ο και 20ό αιώνα, στον Άππια και τον Μέγιερχολντ και θα καταλήξουν στη σύγχρονη παγκόσμια σκηνογραφία. Παράλληλα, θα εργαστούν πάνω σε θεατρικά κείμενα και αφού τα αναλύσουν και καταλήξουν στην ιδέα, θα δημιουργήσουν πλαστική και ηλεκτρονική μακέτα.

 

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Δούβρη: “Με αυτόν το τρόπο θα παρουσιάσουν την ιδέα τους στους σκηνοθέτες και σε όλη τη δημιουργική ομάδα της Καταπactής, ώστε να μεταπηδήσουν στη συνέχεια στο πρακτικό μέρος, δηλαδή τον σχεδιασμό και την κατασκευή του σκηνικού για την τελική παράσταση!”.

 

Η Μαρία Φιλίππου έχει διακριθεί με 1ο βραβείο Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου, ενώ ήταν υποψήφια για βραβείο καλύτερης σκηνογραφίας στα θεατρικά βραβεία του Αθηνοράματος για την παράσταση «Η Παριζιάνα». Από το 2008 δουλεύει ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος ,τα πρώτα χρόνια ως συνεργάτης του Γιώργου Πατσά και του Μανώλη Παντελιδάκη. Από το 2012 υπογράφει συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως τον Σταμάτη Φασουλή, Θοδωρή Αθερίδη, Αντώνη Λουδάρο, Νίκο Μουτσινά, Ελένη Γκασούκα, Τάκη Ζαχαράτο, Σοφία Σπυράτου, Adolf Shapiro, Λίνα Ζαρκαδούλα, Ρέππα-Παπαθανασίου, Κωνσταντίνα Νικολαΐδη.

 

https://katapacti.gr/ergastiri-skinografias-mathimata-skinografias/

 

Εργαστήρι θεατρικού κοστουμιού με τη Μαντώ Ψυχουντάκη

 

Η Μαντώ Ψυχουντάκη, έχοντας συνεργαστεί με αρκετούς καταξιωμένους θεατρικούς σκηνοθέτες, στήνει μια σειρά μαθημάτων για την ανάλυση της ενδυματολογίας ενός ρόλου, και όχι απλώς του styling.

 

Όπως σημειώνει ο Σωτήρης Δούβρης: “Δίνεται, δηλαδή, περισσότερο βάρος στην ιδιοσυγκρασία και τη ψυχολογία του χαρακτήρα και πώς αυτά διαμορφώνουν την εξωτερική του εμφάνιση….”. Στο πλαίσιο του μαθήματος, αναλύεται όλη η διαδικασία του σχεδιασμού και της κατασκευής θεατρικών ενδυμάτων από την ανάγνωση του θεατρικού κειμένου, έως και την παρουσίαση της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί ως αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των τμημάτων του Theater AcademyΤο σεμινάριο συνδυάζει θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, καθώς και επισκέψεις σε πρόβες παραστάσεων. Τέλος, ο/η σπουδαστής/τρια θα έχει ολοκληρωμένη άποψη για το επάγγελμα του/της ενδυματολόγου.

 

Η Μαντώ Ψυχουντάκη έχει διακριθεί με 1ο βραβείο Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Παρισιού (Paris play festival ), 1ο βραβείο Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας(Venezia shorts Italy) και ήταν στην ομάδα που κατέκτησε το βραβείο Mezzo, Opera Production of the Year 2013 στην όπερα «Alessandro» του G. F. Handel. Από το 2011 δουλεύει ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, τα πρώτα χρόνια ως συνεργάτης του Πάρι Μέξη και από το 2012 έχει συνεργαστεί με τους: Nigel Lowery, Laine Rettmer, Πάρι Μέξη, Δημήτρη Δεγαΐτη, Νικορέστη Χανιωτάκη, Σοφία Φιλιππίδου, Δημοσθένη Φίλιππα, Κίρκη Καραλή, Μαριάννα Κάλμπαρη, Γρηγόρη Καραντινάκη, Κώστα Παπακωνσταντίνου κ.α

 

https://katapacti.gr/theatriki-akadimia/mathimata-endymatologias-theatrou/

 

Ένας πρακτικός οδηγός προς επίδοξους σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές

 

*Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και τα δύο εργαστήρια μπορούν να έχουν 20% έκπτωση στο σύνολο των διδάκτρων.

 

Εργαστήρι θεατρικών φωτισμών με την Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Πρόκειται για ένα πεντάμηνο εργαστήρι σχεδιασμού φωτισμών για το θέατρο. Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους και σε όλους όσοι θέλουν να μυηθούν στη μαγεία του φωτισμού στις παραστατικές τέχνες. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μία σειρά θεωρητικών μαθημάτων, αλλά και επισκέψεων σε θέατρα. Μέσα από την παρακολούθηση και την παρατήρηση, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση την οποία στη συνέχεια θα εφαρμόσουν δουλεύοντας σε κανονικές συνθήκες παραγωγής και σχεδιάζοντας τους φωτισμούς για τα έργα που ανεβάζει η Καταπactή στο τέλος της καλλιτεχνικής περιόδου, σε συνεργασία με όλα τα άλλα τμήματά της.

 

Ένας πρακτικός οδηγός προς επίδοξους σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές

 

Η Κατερίνα Μαραγκουδάκη από το 2005 διδάσκει στο Τμήμα Διεύθυνσης Φωτογραφίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του New York College της Αθήνας, ενώ δίνει συστηματικά διαλέξεις και σεμινάρια σε πανεπιστημιακές και θεατρικές σχολές. Έχει σχεδιάσει τους φωτισμούς για περισσότερες από πεντακόσιες θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, εργάστηκε ως διευθύντρια φωτογραφίας σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, θεατρικά βίντεο και διαφημίσεις. Ανέλαβε το σχεδιασμό φωτισμών της Τελετής Λήξης της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004.

https://katapacti.gr/ergastiri-theatrikon-fotismon/

 

 

Πληροφορίες - εγγραφές:

Email: [email protected],

T.: 216 80 96 448

https://katapacti.gr/theatriki-akadimia

 

 

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ