Nέο Honda Civic e:HEV: Bενζινοκίνητος εξηλεκτρισμός
To νέο Honda Civic e:HEV θα λανσαριστεί αρχικά μόνο ως υβριδικό και αργότερα και ως ηλεκτρικό.

Nέο Honda Civic e:HEV: Bενζινοκίνητος εξηλεκτρισμός

Το νέο Civic λανσάρεται αποκλειστικά ως υβριδικό με πολλά στοιχεία αμιγώς ηλεκτροκίνητου μοντέλου, το οποίο όμως δεν χρειάζεται να μπει σε πρίζα για φόρτιση.

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν βρέθηκε ο υποψήφιος αγοραστής ενός καινούργιου αυτοκινήτου μπροστά σε τόσο πολλά διλήμματα επιλογής μεταξύ μοντέλων βενζίνης, πετρελαίου, υβριδικής ή αμιγώς ηλεκτρικής τεχνολογίας.

 

Η τελική του απόφαση είναι δύσκολη, καθώς καλείται να συνυπολογίσει τις οικονομικές του δυνατότητες, το κόστος χρήσης, τις προσωπικές του ανάγκες και φυσικά το οικολογικό αποτύπωμα.

 

Η Honda διευκολύνει αυτή την απόφαση με το νέο της Civic e:ΗΕV, αφού λανσάρεται αποκλειστικά ως υβριδικό και μάλιστα υιοθετώντας τη συνταγή που χρησιμοποιείται ήδη στο Jazz και στο HR-V, αλλά με ριζική αναπροσαρμογή και πολύ πιο οδηγοκεντρικό χαρακτήρα. 

 

Nέο Honda Civic e:HEV: Bενζινοκίνητος εξηλεκτρισμός
Το Civic ενδέκατης γενιάς αναμένεται στη χώρα μας το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

 

Ενώ λοιπόν στα περισσότερα υβριδικά μοντέλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, που συνεργάζεται επικουρικά με έναν ηλεκτροκινητήρα, στην περίπτωση του Honda Civic e:HEV αναλαμβάνει συνήθως την πρόωση του οχήματος ένας ηλεκτροκινητήρας στον μπροστινό άξονα με ισχύ 184 ίππων και ένας δίλιτρος βενζινοκινητήρας 143 ίππων τον τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια.

 

Αν πατήσει, ωστόσο, ο οδηγός μέχρι κάτω το πεντάλ του γκαζιού, τότε συνδράμει και ο βενζινοκινητήρας με την ισχύ του για γρηγορότερες επιταχύνσεις και η τροφοδοσία του ηλεκτρικού μοτέρ με ενέργεια πραγματοποιείται από μία μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία φορτίζεται με ανάκτηση ενέργειας από τις επιβραδύνσεις και τα φρεναρίσματα του αυτοκινήτου.

 

Μάλιστα ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει την ένταση της ανάκτησης ενέργειας με τα ειδικά paddles στο τιμόνι.

 

Nέο Honda Civic e:HEV: Bενζινοκίνητος εξηλεκτρισμός
Το κόκπιτ έχει ανασχεδιαστεί πλήρως και διακρίνεται για το ποιοτικό του φινίρισμα.

 

Όλα αυτά ακούγονται περίπλοκα, ωστόσο κατά την πρώτη οδηγική εμπειρία μας με το νέο Honda Civic e:HEV στην περιοχή της Μαδρίτης διαπιστώσαμε ότι είναι εξαιρετικά ευχάριστο και απλό στην οδήγησή του, ενώ, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ιαπωνικής εταιρείας, προσφέρει καλύτερες επιδόσεις από ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο (0-100 χλμ./ώρα σε 7,8'', τελική ταχύτητα λόγω κόφτη 180 χλμ./ώρα) και ταυτόχρονα υψηλότερη ροπή από ένα ντιζελοκίνητο μοντέλο.

 

Η εργοστασιακή μέτρηση της μέσης κατανάλωσης αναφέρει ως τιμή τα 4,7 λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χλμ. και εμείς την επιβεβαιώσαμε κατά τη διάρκεια του test drive, όπου η ένδειξη του οικονομόμετρου ήταν ελάχιστα κάτω από τα 5 λίτρα.

 

Σε αυτή την εξοικονόμηση συμβάλλει σημαντικά και η δυνατότητα του Navi να προβλέπει τη συνέχεια της διαδρομής και να προσαρμόζει ανάλογα το πρόγραμμα λειτουργίας του υβριδικού συνόλου.

 

Nέο Honda Civic e:HEV: Bενζινοκίνητος εξηλεκτρισμός
Το νέο αμάξωμα διαθέτει αεροδυναμικές γραμμές και πιο δυναμικές αναλογίες.

 

Κατά τα άλλα, η ενδέκατη γενιά του Honda Civic δεν διαφοροποιείται σχεδιαστικά τόσο ριζικά από την προηγούμενη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και αποτελεί ένα όμορφο mainstream πεντάθυρο χάτσμπακ με αποστολή να αρέσει εξίσου στον Αμερικάνο από το Όρεγκον, τον Γάλλο από τη Λυών και τον Ιάπωνα από τη Γιοκοχάμα.

 

Το μοντέρνο αμάξωμα διαθέτει σε κάθε περίπτωση αεροδυναμικές γραμμές, πίσω αεροτομή για δυναμική εμφάνιση και λεπτούς προβολείς τεχνολογίας LED.

 

Στο εσωτερικό πάντως έχει πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο σχεδιαστικό άλμα με σήμα κατατεθέν το κυψελοειδές πλέγμα που καλύπτει τα –πιο λειτουργικά και αποδοτικά– ακροφύσια του συστήματος εξαερισμού και τα ψηφιακά όργανα για πληρέστατη ενημέρωση του οδηγού, στη διάθεση του οποίου βρίσκεται ένα κορυφαίο πακέτο συστημάτων υποστήριξης.

 

Nέο Honda Civic e:HEV: Bενζινοκίνητος εξηλεκτρισμός
Το κυψελοειδές πλέγμα που καλύπτει τους αεραγωγούς κάνει σχεδιαστικά τη διαφορά.

 

Επίσης σημαντική θεωρούμε την αύξηση των διαθέσιμων χώρων για τους πίσω επιβάτες παρά την κλίση της οροφής, ενώ το πορτ-μπαγκάζ κυμαίνεται στον μέσο όρο της κατηγορίας με όγκο μεταξύ 410 και 1.220 λίτρων.

 

Στο παρελθόν ανήκουν εξάλλου τα γνωστά πίσω καθίσμστα Magic Seats με μηχανισμό αναδίπλωσης όπως οι πολυθρόνες των θεάτρων και των κινηματογράφων, επειδή βρίσκεται πλέον κάτω από αυτά η μπαταρία του οχήματος. Μικρό το κακό βέβαια, ωστόσο χάθηκε ένα αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του Civic.

 

Στη χώρα μας το Honda Civic e:ΗΕV αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους σε άγνωστες προς το παρόν τιμές, κάτι απολύτως αναμενόμενο τη συγκεκριμένη περίοδο, όπου ο πληθωρισμός καλπάζει και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πού θα κυμαίνεται σε μερικούς μήνες.

 

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ford Kuga Plug-in Hybrid

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ford Kuga Plug-in Hybrid