«Σπίτι που επιπλέει» αν σας ακούγεται παράξενο τότε δεν έχετε γνωρίσει τον «Όρμο της ελευθερίας» (aka «Freedom Cove») των Catherine King και Wayne Adams. Πρόκειται για το πλεούμενο σπίτι του ζευγαριού που βρίσκεται στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, και συγκεκριμένα στην ακτή Tοφίνο.

 

«Οι πόλεις και τα προάστια δεν προσφέρουν πολλά στους ανθρώπους. Δεν τους επιτρέπουν να έρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση και το πλήθος όσων εκείνη προσφέρει. Όταν πλησιάσεις και μπορείς να ταυτιστείς με το ρυθμό της τότε κατανοείς τι σου χαρίζει»

 

Ο 66χρονος Adams και η 59χρονη King ζουν με αυτό τον τρόπο τα τελευταία 20 χρόνια ενώ για το σπίτι πλέον προσφέρονται και ξεναγήσεις μέσω βάρκας. H κατασκευή διαθέτει 12 πλατφόρμες, μια γκαλερί, 5 θερμοκήπια, ένα φάρο επισκεπτών και μια χορευτική πίστα. Εκτός από τις βασικές ανάγκες της οικογένειας το σπίτι περιλαμβάνει έναν άλλο κόσμο μακριά από την πόλη καθιστώντας τη ασήμαντη για αυτούς.

 

 

 

Όλα ξεκίνησαν ένα χειμώνα που λόγω έντονης βροχής και κεραυνών οι κορμοί των δένδρων έπεφταν. Το ζευγάρι αποφάσισε πως θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σπίτι που να επιπλέει στην ακτή και σήμερα, έπειτα από δύο δεκαετίες στο μπορεί κανείς να περιηγηθεί και κάνει πλήθος δραστηριοτήτων.

 

Και πώς έχουν ηλεκτρισμό ή άλλα βασικά αγαθά, θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί κανείς. Μα, έχουν προνοήσει ακόμη και για αυτές τις βασικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, ο ηλεκτρισμός έρχεται φυσικά, από 14 ηλιακά και φωτοβολταϊκά συστήματα που λαμβάνουν ενέργεια από τον ήλιο. Τις ανάγκες τους για τρόφιμα καλύπτουν τα 5 θερμοκήπια που παράγουν όλα τα προϊόντα που χρειάζεται η οικογένεια ετησίως και που βρίσκονται υπό την πλήρη φροντίδα της Catherine King. Το νερό, επιπλέον, έρχεται και αυτό φυσικά στην οικογένεια, μέσα από τη βροχή το χειμώνα, και μέσω του καταρράκτη το καλοκαίρι. Τα πάντα συνδέονται μέσα από ένα υπόγειο ξύλινο μονοπάτι και με αυτό τον τρόπο καθίστανται λειτουργικές και οι 12 πλατφόρμες του σπιτιού.

 

 

 

Το ζευγάρι καταπιάνεται με πολλές δραστηριότητες, αφού η King είναι όχι μόνο επαγγελματίας χορεύτρια, αλλά και ζωγράφος, συγγραφέας και τέλος ξυλογλύπτρια ενώ και ο Adams είναι χαράκτης. Το καλοκαίρι υπάρχουν πολλοί επισκέπτες στο πλεούμενο σπίτι και μάλιστα, οργανώνονται και ξεναγήσεις σε αυτό. Τα χειροποίητα γλυπτά του ζευγαριού πωλούνται σε τοπικά μαγαζιά κατά μήκος του Τοφίνο με αποτέλεσμα να είναι πλήρως καλυμμένοι και από χρηματικής απόψεως.

 

«Οι πόλεις και τα προάστια δεν προσφέρουν πολλά στους ανθρώπους. Δεν τους επιτρέπουν να έρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση και το πλήθος όσων εκείνη προσφέρει. Όταν πλησιάσεις και μπορείς να ταυτιστείς με το ρυθμό της τότε κατανοείς τι σου χαρίζει», αναφέρει το ζευγάρι που έχει μεγαλώσει με τις ίδιες αρχές και απόψεις και τα δύο μικρά παιδιά του.