Σαββατογεννημένοι

Σαββατογεννημένοι Facebook Twitter
0

Σαββατογεννημένοι Facebook Twitter
 

Γράφτηκε τη μέρα της ταφής της

 

Το πρώτο που είδα ήταν ένα τραβεστί με μαδημένα φρύδια κι ένα μαραζωμένο τριαντάφυλλο στα χέρια-κόκκινο. Φορούσε ένα παλιό τζην και ένα άσπρο φανελάκι απροσδιορίστου στιλ μ’ ένα δράκο φτιαγμένο από πούλιες. Δαγκωνόταν δακρυσμένο και κοίταζε απορημένο γύρω του, περιμένοντας έξω από την εκκλησία να βγει το σώμα της Μαλβίνας.

Παράξενα σύνεφα, ένα ζεστό Σάββατο του Ιουνίου.

Το ετερόκλητο πλήθος, βαθιά λυπημένο και ειλικρινές, ακολούθησε το μαύρο φέρετρο με βήμα ασταθές και σιωπή και ρουφήγματα της μύτης. Flashy gays δίπλα σε πολιτικούς και ερείπια της νύχτας δίπλα σε διανοούμενους. Η φευγαλέα τους ένωση πίσω απ' το άδειο σώμα μιας γυναίκας που δεν κατατάχθηκε πουθενά κι έζησε κατά βάθος μόνη είχε κάτι σχεδόν ιερό.

Το χειροκρότημα ήταν κι αυτό σπαστό και απορημένο. Το ετερόκλητο πλήθος, βαθιά λυπημένο και ειλικρινές, ακολούθησε το μαύρο φέρετρο με βήμα ασταθές και σιωπή και ρουφήγματα της μύτης.Ο Σουγκλάκος δίπλα στον Λευτέρη Βογιατζή, το τραβεστί δίπλα στο Βασίλη Βασιλικό, ο Πητ Παπαδάκος δίπλα στον Κωνσταντίνο Βήτα , flashy gays δίπλα σε πολιτικούς και ερείπια της νύχτας δίπλα σε διανοούμενους.  Η φευγαλέα τους ένωση πίσω απ’ το άδειο σώμα μιας γυναίκας που δεν κατατάχθηκε πουθενά κι έζησε κατά βάθος μόνη είχε κάτι σχεδόν ιερό.

Σ’ έκανε να σκέφτεσαι οτι κι αυτοί , τα ορφανά της κανονικότητας, οι απόσυνάγωγοι, τα παράξενα λουλούδια του κόσμου, έχουν ψυχή και δάκρυα κι ένα μυστικό δεσμό που τους ενώνει και αποκαλύπτεται κάτι τέτοιες ώρες. «Αυτή είναι η οικογένειά μου «, σκέφτηκα ακολουθώντας τη σειρά στα κυπαρίσσια. «Συνθηκολογώ μαζί της. Ζητώ την προστασία της και θα της δώσω την δική μου».

Ο τάφος ήταν στενός και στριμωγμένος-γρήγορα πέσανε τα χώματα κι από πάνω κουκουλώθηκαν με ετοιματζίδικα λουλούδια. Υπερφυσικά, σαρκώδη τριαντάφυλλα, ίδια όλα ανακατεμένα με χώματα –ένα θέαμα που γύρω-γύρω έστεκαν οι φίλοι και κοίταζαν υπνωτισμένοι. Έστεκαν κι όταν τελείωσε η ταφή, ώρα πολλή, λες κι ήταν δεμένοι όλοι με την ίδια αλυσίδα κι αν έφευγε ένας, θα κατέρρεαν παντοτινά οι υπόλοιποι.

Παιδιά, ας είμαστε αληθινοί ο ένας με τον άλλον, γιατί όλο αυτό, που φαίνεται τόσο ποικίλο και συναρπαστικό και αιώνιο, είναι κάτι ψεύτικο και φευγαλέο και ανόητο, και είμαστε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά της λογικής και της πίστης-μια νύχτα στην παραλία του Ντόβερ.

Η Μαλβίνα το έλεγε: μόνο η αγάπη μένει.

 

Πρόσωπα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ