Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Αποθήκη ΙΙ

Η σιωπή δεν είναι χρυσός - Για τις Σκουριές Χαλκιδικής

Του Γιώργου Αυγερόπουλου

 

 

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

 

Καθώς ένα χρόνο τώρα ασχολούμαι με τη θεματική «Χρυσός στα χρόνια της κρίσης» έχοντας δουλέψει μαζί με τους συνεργάτες μου στην Κολομβία (1), τη Ρουμανία (2) και την Ελλάδα (3), οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.

 

Θα συγκρίνω την ελληνική περίπτωση με αυτή της Ρουμανίας (γιατί αν αρχίσω από την Κολομβία πολλοί θα πουν ότι συγκρίνω την Ελλάδα με μια λατινοαμερικανική χώρα και «τι σχέση έχουμε εμείς με αυτούς, εδώ είναι Ευρώπη» και άλλα τέτοια, κατά τη γνώμη μου ευτράπελα).

 

Πριν απ" αυτό όμως ας θυμηθούμε τι προβλέπουν τα δύο μεταλλευτικά σχέδια:

 

ΕΛΛΑΔΑ

Το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσιας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το κοίτασμα χαλκού – χρυσού στις Σκουριές, που σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, δύο προϋπάρχοντα ορυχεία μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, 310 σπίτια στο Στρατώνι, καθώς και τα δικαιώματα έρευνας και επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας με το άνοιγμα και άλλων μεταλλείων.

Το αντάλλαγμα που πλήρωσε η εταιρεία στο ελληνικό κράτος το 2003 για να αποκτήσει τα παραπάνω ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που έχει χαρακτηριστεί από κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου και από κατοίκους της περιοχής «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας».

Οσοι αντιδρούν στο μεταλλευτικό σχέδιο, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπίστρεπτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τα οφέλη να είναι λιγότερα από τις απώλειες.

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Στη Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας μια άλλη καναδική εταιρεία, η Gabriel Resources, και το ρουμανικό κράτος θέλουν από το 1997 να εξορύξουν το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στο υπέδαφος της Ευρώπης.

Για να το κάνουν αυτό θα ανατινάξουν όλα τα βουνά της περιοχής δημιουργώντας τέσσερα ορυχεία ανοιχτής εξόρυξης και μια μεγάλη δεξαμενή εναπόθεσης αποβλήτων, που θα περιέχει κυάνιο και άλλες τοξικές ουσίες.

Οι κάτοικοι που αντιδρούν λένε ότι αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον καθώς και στην ιστορική κληρονομιά της Ρόσια Μοντάνα, αφού εκεί βρίσκονται οι πιο καλά διατηρημένες ρωμαϊκές στοές παγκοσμίως.

Οι ιστορικοί λένε πως η ακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οφείλεται ώς ένα βαθμό στο χρυσάφι της Ρόσια Μοντάνα και οι τεχνίτες της εποχής είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο υπόγειων στοών για την εξόρυξη, τόσο αριστοτεχνικό, που πολλοί το παρομοιάζουν με υπόγεια Ακρόπολη.

 

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

1. Και οι δύο χώρες πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση.

2. Και οι δύο χώρες θέλουν να εξορύξουν το χρυσάφι τώρα που οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου βρίσκονται στα ύψη.

3. Και οι δύο χώρες έχουν ως επενδυτές καναδικές εταιρείες.

4. Κάτοικοι και των δύο περιοχών αντιδρούν υποστηρίζοντας πως τα σχέδια εξόρυξης θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ

1. Στη Ρόσια Μοντάνα αστυνομία δεν πάτησε ποτέ, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που πολλές φορές ήταν έντονες και παρά τη συμμετοχή ξένων ακτιβιστών που ταξίδεψαν στη Ρουμανία ειδικά για κείνες τις διαδηλώσεις. Στις Σκουριές στέλνουν τα ΜΑΤ.

 

2. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, που είναι αναφανδόν υπέρ του πρότζεκτ, επισκέπτεται τη Ρόσια Μοντάνα και συνομιλεί με τους κατοίκους που αντιδρούν. Στην Ελλάδα δεν άκουσα ποτέ για μια τέτοια συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο.

 

3. Στη Ρουμανία το πρότζεκτ το έχει αναλάβει μια κοινοπραξία, η Rosia Montana Gold Corporation (4). Σε αυτή την εταιρεία οι Καναδοί έχουν το 80,69%, ενώ το υπόλοιπο 19,31% έχει μείνει στον έλεγχο του κράτους.

Στην Ελλάδα έχει σχηματιστεί μια αντίστοιχη κοινοπραξία, η «Ελληνικός Χρυσός». Οι Καναδοί ελέγχουν το 95%, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα. Το ελληνικό κράτος δηλαδή δεν έχει κρατήσει απολύτως τίποτα.

 

4. Το ρουμανικό κράτος, σύμφωνα με τη Rosia Montana Gold Corp., θα πάρει 4 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτή την επένδυση, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης (royalties) που θα εισπράττει βάσει των νόμων κατ" αναλογία με το μετάλλευμα που θα εξορύσσεται (5).

Αντίθετα η Ελλάδα παραχώρησε στην «Ελληνικός Χρυσός» τα πάντα για 11 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα εισπράξει ούτε σεντ από δικαιώματα εξόρυξης στο μέλλον καθώς ο μεταλλευτικός κώδικας που γράφτηκε επί χούντας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο (6).

 

5. Ολοι οι υπουργοί που πέρασαν από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας, διστάζουν να δώσουν περιβαλλοντική άδεια στο πρότζεκτ της Ρόσια Μοντάνα, και ως εκ τούτου το πράσινο φως για την έναρξή του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ατίλα Κοροντί, μάλιστα απέρριψε το 2007 την περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας καθώς δεν είχαν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. «Χρειαζόμαστε επενδυτές σε αυτή τη χώρα που να είναι σοβαροί, και η εταιρεία κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρκετά σοβαρή», είπε στην συνάδελφο Γεωργία Ανάγνου.

Η τωρινή υπουργός Περιβάλλοντος μάλιστα, Rovana Plumb, πρότεινε πρόσφατα να δοθεί όλος ο φάκελος στη δημοσιότητα προκειμένου οι Ρουμάνοι να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με το πρότζεκτ (7).

Στην Ελλάδα, παρ" όλο που εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει το αν θα αρχίσει το πρότζεκτ ή όχι, το υπουργείο Περιβάλλοντος με εντολή του παρεμβαίνει υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός» και ουσιαστικά διατάζει το δασαρχείο να εγκρίνει εργασίες υλοτομίας στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (8).

 

6. Η Rosia Montana Gold Corporation προσπαθεί να κερδίσει την κοινή γνώμη της Ρουμανίας με διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Σε σχέση με τη διαφήμιση η εταιρεία κατατάσσεται τρίτη μετά τις δύο μεγάλες εταιρείες τηλεφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχει και την εγχώρια πληροφόρηση, αφού όπως καταγγέλλουν Ρουμάνοι δημοσιογράφοι, «είναι αδύνατον να δεις να γράφονται άρθρα εναντίον του πρότζεκτ της Ρόσια Μοντάνα στον εθνικό Τύπο».

Στην Ελλάδα η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει ούτε καν ιστοσελίδα (9) και δεν δαπανά τίποτα για διαφήμιση. Ούτε και φαίνεται να νοιάζει κανέναν -και μιλώ κυρίως για το κράτος- να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Ελλάδας για το τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει στη Χαλκιδική.

Είναι λες και μιλάμε για μια έρημη τοποθεσία στον πλανήτη Αρη. Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ σιωπούν εναρμονιζόμενα με την κυβερνητική γραμμή περί ανάπτυξης και ξένων επενδύσεων uber alles, ενώ το γεγονός ότι στην κοινοπραξία συμμετέχει και ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας, βασικός μέτοχος και σε ΜΜΕ, καθιστά τη δημοσίευση κριτικής σχετικά με το project πρακτικά αδύνατη.

 

7. Στην Ρουμανία το πρότζεκτ είναι μεγαλύτερο (4 ανοιχτά ορυχεία) και συνεπώς έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από ότι το πρότζεκτ στις Σκουριές. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων της «Ελληνικός Χρυσός» όχι.

Όπως λένε, από τη στιγμή που το κοίτασμα στις Σκουριές περιέχει χαλκό, θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνική για μεταλλουργία χαλκού που λέγεται flash smelting (στιγμιαία τήξη) και θα παίρνουν τον χρυσό ως παραπροϊόν.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το ρουμανικό κράτος, παρ" όλο που έχει να κερδίσει περισσότερα χρήματα από τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στο έδαφός του, παρ" όλο που έκανε καλύτερες συμφωνίες και παρ" όλο που και το ίδιο είναι μέτοχος της κοινοπραξίας, φαίνεται να κινείται με περισσότερη ωριμότητα, υπευθυνότητα και προσοχή σε σχέση με την Ελλάδα.

 

Το ελληνικό κράτος, που χορεύει στον ρυθμό των Μνημονίων, βιάζεται. Με μοναδικό κριτήριο το «να δώσουμε θέσεις εργασίας» ή «να φέρουμε ξένες επενδύσεις» κινείται άρον άρον με προχειρότητα, κερδίζοντας ελάχιστα, και μάλιστα σε ένα θέμα τόσο σημαντικό που αφορά το περιβάλλον μιας περιοχής απερίγραπτου φυσικού κάλλους.

 

Και επειδή οι άνθρωποι που ζουν εκεί πιστεύουν ότι τα αρχέγονα δάση που θα κοπούν δεν ξαναγίνονται και πως κάθε απόφαση που θα ληφθεί τώρα, θα επηρεάσει άμεσα και τις επόμενες γενιές, διαμαρτύρονται. Ωστόσο αντί να βρουν ένα κράτος που θα σκύψει και θα τους ακούσει, εκείνο τους στέλνει τα ΜΑΤ για να καταπνίξει τη φωνή τους.

 

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία ανάλογη περίπτωση, από τη στιγμή που η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπου ένα μεταλλευτικό σχέδιο επιχειρήθηκε να επιβληθεί με αυτόν τον τρόπο, διά της βίας, εκ των άνω, από ευρωπαϊκό κράτος στον λαό του.

 

Αυτά είναι πράγματα που συχνά τα βλέπει κανείς να συμβαίνουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Γουατεμάλα, όπου ΜΑΤ και άνδρες ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι επενέβησαν προς χάριν της μεταλλευτικής CGN προκειμένου να καταπνίξουν τη διαμαρτυρία ιθαγενών Μάγιας.

 

Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτώσουν φριχτά τον ηγέτη τους, κομματιάζοντάς τον με ματσέτες. Στο Περού για το ορυχείο της Newmont, όπου δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν με τους ντόπιους που επίσης διαμαρτύρονταν κατά του πρότζεκτ, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες.

 

Και στην Κολομβία, όπου εξαιτίας του 50χρονου εμφύλιου πολέμου, ο στρατός είναι αυτός που φυλάει τις ιδιωτικές εταιρείες χρυσού. Αλλά είπαμε: Εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με Λατινική Αμερική, είμαστε στο ευρώ, είμαστε Ευρώπη!

 

Ρώτησα τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος που έβαλε την υπογραφή του για το πρότζεκτ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τι ακριβώς κερδίζει η χώρα. (Θυμίζω ότι πήραμε 11 εκατ. ευρώ και τέλος. Ούτε σεντ από royalties στο μέλλον.)

Μου απάντησε αυτολεξεί: «Το κράτος κερδίζει γιατί παίρνει φόρους, το κράτος κερδίζει γιατί προσλαμβάνονται πάνω από 1.000 άτομα και αυτά τα άτομα έχουν εισοδήματα, άρα πληρώνουν φόρους».

 

Θέσεις εργασίας

Ο κ. Στρατουδάκης της «Ελληνικός Χρυσός» μιλάει για «1.700 άμεσες θέσεις εργασίας και τις διπλάσιες έμμεσες». Περίπου 5.000 δηλαδή. Κάτι που με ευκολία επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Πάχτας:

«Πείτε μου, σε ποια άλλη περιοχή της πατρίδας μας, στην επόμενη πενταετία θα δημιουργηθούν άλλες 5.000 θέσεις απασχόλησης;».

Παρ" όλο που θεωρώ έωλο τον αριθμό των έμμεσων θέσεων -γιατί κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσει ότι π.χ. οι γαλότσες που θα φορούν οι εργάτες θα φτιάχνονται από ελληνικά χέρια και δεν θα αγοράζονται από τη Βουλγαρία- θα θεωρήσω ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι όντως 5.000.

Οπως επίσης θα τονίσω και κάτι που δεν ακούγεται συχνά: ότι σύμφωνα με τις μελέτες της εταιρείας για τις Σκουριές, το ορυχείο θα έχει ζωή 27 χρόνων.

 

Αμείλικτα ερωτήματα

Τα ερωτήματα λοιπόν που καλείται να απαντήσει η ελληνική κοινωνία είναι τα εξής: Δέχεται για μια υπόσχεση 5.000 θέσεων εργασίας που θα διαρκέσουν 27 χρόνια, να κοπούν εκατοντάδες στρέμματα αρχέγονου δάσους;

Δέχεται να ρισκάρει τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ατυχήματα;

Δέχεται να εξορυχτεί χρυσάφι που θα φεύγει έξω, χωρίς να αφήνει περαιτέρω κέρδη στον τόπο από δικαιώματα εξόρυξης, παρά μόνο όσα θα προκύπτουν από τη φορολογία της επιχείρησης και των εργαζομένων της;

Και το πιο σημαντικό: Δέχεται αυτού του τύπου την ανάπτυξη;

Αυτά τα βασικά ερωτήματα θα πρέπει να αποτελέσουν την καρδιά μιας δημόσιας διαβούλευσης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Ετσι ώστε όλοι οι Ελληνες να είναι ενημερωμένοι γι" αυτό που σχεδιάζεται να γίνει σε ένα μέρος της πατρίδας τους.

Μας αφορά όλους. Αλλωστε όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, «Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας». Δυστυχώς στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία αυτά είναι ψιλά γράμματα.

 

 

1. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2011-2012/278-to-aggigma-tou-mida

2. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2012-2013/314-o-xrysos-sta-xronia-tis-krisis-mavri-vilva

3. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2012-2013/330-xrysos-sta-xronia-tis-krisis-o-thisavros-tis-kassandras

4. http://en.rmgc.ro/

5. http://en.rmgc.ro/rosia-montana-project/economy/business-plan.html

6. Μεταλλευτικός Κώδικας, ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟΝ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΝΝΟΙΑ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΝ – ΜΕΤΑΒΟΛΑΙ Δικαίωμα μεταλλειοκτησίας http://www.ndf.gr/el/law/law/finish/1—/3-210–35101973.html

7. http://actmedia.eu/energy-and-environment/rovana-plumb-insists-on-declassification-of-files-on-rosia-montana/41457

8. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/news/interesting-articles/315-omi-paremvasi-tou-ypeka-yper-tis-ellinikos-xrysos

9. http://www.hellas-gold.com/

10. http://www.newsbomb.gr/politikh/story/109173/o-panishyros-giorgos-mpompolas–ta-dimosia-erga-kai-ta-mme

45 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 12 Επόμενα
cheesemonger cheesemonger 19.2.2013 | 13:35
Άψογο, τεκμηριωμένο, προσγειωμένο άρθρο που απαντάει με σαφήνεια σε όσους επιμένουν να κρίνουν με λογικά κριτήρια τον ελληνικό παραλογισμό που θεωρεί ανάπτυξη και επένδυση μόνο ότι αποδίδει λεφτά ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Θυμάμαι και τον Πάχτα να ωρύεται και να αποχωρεί από την αίθουσα μετά από ερώτηση Γαλλίδας δημοσιογράφου σχετικά με την διαφάνεια διορισμών. Δηλαδή να κάνει ό,τι θα έκανε και οποιοσδήποτε αθώος σε αντίστοιχη περίπτωση (not).
tsiprroine tsiprroine 19.2.2013 | 18:31
.."Άψογο, τεκμηριωμένο, προσγειωμένο (!)..." κλπ.

Μισό λεπτό, γιατί τα καλογραμμένα άρθρα έχουν την ιδιότητα να συνεπαίρνουν τον αναγνώστη και αφού τον κάνουν δικό τους να του "χώνουν"και από το πλάι και μερικά αμφισβητούμενα θέματα ως "λογικά αποδεκτά". Δεν διαφωνώ στην κεντρική ιδέα του δημοσιογράφου, στο "να το ξαναδούμε το θέμα" ΑΛΛΑ επειδή όπου βλέπω συμμορίες να συμμετέχουν όπως στη προχθεσινή επιδρομή γίνομαι καχύποπτος, επιτέψτε μου μερικές παρατηρήσεις που δείχνουν πως δεν είναι όλα και τόσο "αντικειμενικά και τεκμηριωμένα" όσο φαίνονται εκ πρώτης τουλάχιστον.

1.Ο Πάχτας είναι δήμαρχος που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των κατοίκων σχετικά πρόσφατα με βασικό προεκλογικό του σύνθημα το να ξανανοίξουν τα μεταλλεία. Άρα το "οι κάτοικοι διαμαρτύρονται" πρέπει να αντικατασταθεί από το σωστότερο "μια μειοψηφία των κατοίκων διαμαρτύρεται". Δεν ξέρω ποιός έχει δίκιο αλλά το πρώτο είναι αυταπόδεικτα παραπλανητικό.

2. Το τίμημα δεν δόθηκε τώρα, δόθηκε πριν από μια δεκαετία. Παρόλα αυτά, αν είναι αυτό που περιγράφεται μόνο, μου μοιάζει και εμένα ιδιαίτερα χαμηλό και λαμβανομένης υπόψη της εποχής που δόθηκε και της συμμετοχής του γνωστού πανταχού παρόντα μετόχου, μάλλον είναι αποτέλεσμα διαπλοκής και μίζας. Πρέπει να απολογηθεί δημόσια ο υπουργός που υπέγραψε ώστε να δούμε με ποιά λογική το αποδέχθηκε.

3....."Οσοι αντιδρούν στο μεταλλευτικό σχέδιο, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπίστρεπτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τα οφέλη να είναι λιγότερα από τις απώλειες". Αυτό είναι εικασία, από που αποδεικνύεται? Που είναι η σχετική μελέτη των κατοίκων? Γιατί δεν ζήτησαν μια μελέτη από ένα Πανεπιστήμιο έστω, ώστε να τεκμηριωθεί αυτό? Όπως αναφέρεται πιο κάτω δεν θα χρησιμοποιηθούν δηλητήρια (κυάνιο κλπ)ενώ υπάρχουν μελέτες εμπεριστατωμένες που υποστηρίζουν πως η εξόρυξη θα είναι ανώδυνη για το περιβάλλον. Θα πρέπει να εξηγήσει ο δημοσιογράφος γιατί η εικασία υπερισχύει των μελετών.

4.Η σύγκριση / αντιπαράθεση με το πρότζεκτ της Ρουμανίας είναι άστοχη στην ουσία της. Εκεί θα γκρεμιστούν 4 βουνά και θα χρησιμοποιηθούν δηλητήρια.. Μόνο μακρινή σχέση έχει με το εδώ πρότζεκτ.

5. Το ότι δεν πληρώνει διαφημίσεις η εταιρεία μόνο σαν παράπονο εκδότη μπορώ να το κατανοήσω. Θα πρέπει να δώσει μια συνέντευξη τύπου ίσως και να ενημερώσει αλλά...διαφήμιση? Κι αν έκανε διαφημίσεις στις εφημερίδες του Μπόμπολα που θα τις είχε και δωρεάν και της ήταν πανεύκολο, τώρα τι θα λέγατε, δεν θα φωνάζατε για καραμπινάτη διαπλοκή? Άσχετη αντιπαραβολή. Σίγουρα εδώ θα ήταν απαραίτητο να παρατεθούν και οι θέσεις της εταιρείας για το θέμα και δεν υπάρχουν.

6. Το άρθρο είναι παλαιότερο της επιδρομής οπλισμένης συμμορίας με καραμπίνες (!) που περιέλουσε με βενζίνη τους κακόμοιρους φύλακες των 800 ευρώ οι οποίοι από τύχη είναι ζωντανοί όπως περιγράψανε. Αν ήταν πιο πρόσφατο, νομίζω δεν θα έγραφε για περιττή παρουσία της αστυνομίας.

7....."Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ σιωπούν εναρμονιζόμενα με την κυβερνητική γραμμή περί ανάπτυξης και ξένων επενδύσεων uber alles, ενώ το γεγονός ότι στην κοινοπραξία συμμετέχει και ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας, βασικός μέτοχος και σε ΜΜΕ, καθιστά τη δημοσίευση κριτικής σχετικά με το project πρακτικά αδύνατη" Τι λέτε? Δηλαδή, έχουμε 50 εφημερίδες και μερικές χιλιάδες δημοσιογράφους, όλοι αυτοί ελέγχονται από τον...Μπόμπολα? Ή μήπως όλοι στην κάστα σας έχετε ΚΑΙ κάποιο κρατικό πόστο με παχυλούς μισθούς (εκτός από 3-4 άλλα) ώστε να μην σας είναι εύκολο να αντιταχθείτε στο χέρι που σας ταίζει? Ο Μπόμπολας φταίει, που δεν είναι παρά ένας από τους ομίλους ή το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων διακατέχεστε από την ίδια δημοσιουπαλληλική νοοτροπία που μας οδήγησε στην αντιπαραγωγή?

Τα όμορφα κείμενα θέλουν διπλή ανάγνωση αν το έχετε προσέξει.
cheesemonger cheesemonger 19.2.2013 | 19:34
και τριπλή μη σου πω.
1. Στο σύνθημά του έλεγε για το ποιος θα εκμεταλευτεί τα μεταλεία ή μήπως το μόνο που έλεγε είναι "θα σας δώσω δουλειές" αρκεί να με ψηφίσετε; Θα μου πεις "γίνονται αυτά στην Ελλάδα;" και θα σου απαντήσω "χέζουν οι αρκούδες στο δάσος;" Τέλος πάντων αυτό είναι άκυρο επιχείρημα. Οι εκλογές δεν νομιμοποιούν τα πάντα.

2. Πάλι καλά που υπάρχει και κάτι ύποπτο. Και να σε ρωτήσω ρε αδερφέ, πώς ακριβώς προτείνεις να πείσουμε τους υπεύθυνους να μας φέρουν τον υπογράφοντα υπουργό στο σκαμνί για να μας δώσει εξηγήσεις; Καμιά άλλη παρατυπία πήρες χαμπάρι ή χάλασε το google και δεν μπορούσες να ψάξεις;

3.Ζήτησαν. Υπάρχει. Είναι καταδικαστική αφού αποδεικνύει ότι το τίμημα για το περιβάλλον θα είναι υψηλό. Απ'όσο γνωρίζω δεν υπάρχει μέθοδος εξόρυξης χρυσού που να είναι φιλική προς το περιβάλλον. google ρε φίλε. 2013. τεχνολογία. κουμπιούτερ.

4. Ας το συγκρίνουμε με άλλα ορυχεία χρυσού. Πρότεινέ μας εσύ ποια θες. Ποια χώρα ήταν αυτή που χρησιμοποιώντας ιδιωτικές, ξένες εταιρείες, κέρδισε μακροπρόθεσμα από την εξόρυξη χρυσού; αν μου πεις Καναδάς και Αμερική, κερδίζεις την συζήτηση.

5. Νομίζω ότι το ζουμί εδώ είναι ότι το κράτος (όπως και η εταιρεία) δεν ενδιαφέρεται να ενημερώσεει το κοινό λες και δεν του πέφτει λόγος. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό και ας κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.

6. Εγώ να δεις τι νομίζω. Τα νομίσματα πάνε σε κουμπαράδες. Όχι σε λίστες επιχειρημάτων.

7. Δεν θα μπω στην διαδικασία να αποδείξω ότι η δημοσιογραφία είναι διαπλεκόμενη στην Ελλάδα. Εδώ δεν μπόρεσες να κάνεις ένα γκούγκλινγνκ πριν μας αραδιάσεις το κατεβατό σου...

Μ'αρέσει που στο τέλος δεν κρατήθηκες και την έριξες και την κλασική κατηγορία περί κρατικοδίαιτων, αντιπαραγωγικών υπαλλήλων (όχι άμεσα, ομολογώ). Σου αξίζουν συγχαρητήρια που δεν αποκάλεσες κανένα 'αναρχοάπλυτο'.

tsiprroine tsiprroine 19.2.2013 | 23:11
Σύντροφε cheesemonger,
είπα να παραθέσω κι εγώ τις ενστάσεις μου ή τις σκέψεις μου στα όσα (δεν) λες αλλά αναθεώρησα, θα ήταν σπατάλη χρόνου να γράψω χωρίς λόγο. Διαβάζοντας το γεμάτο εξυπνάδες κείμενο σου είναι σαφές πως είναι πολύ σημαντικό στον πλανήτη σου το "ποιός κερδίζει την συζήτηση".
Άλλωστε είσαι πολύ έξυπνος και τα γνωρίζεις όλα. Είσαι Σέρλοκ Χολμς και Αγκάθα Κρίστι μαζί. Διαβάζεις πίσω από τις γραμμές και βλέπεις αυτά που οι άλλοι αγνοούν.

Και όλα αυτά ξέρεις γιατί? Γιατί έχεις το υπερόπλο.

Έχεις...κουμπιούτερ !
avatar
Ανώνυμος/η 20.2.2013 | 07:52
"Πρέπει να απολογηθεί δημόσια ο υπουργός που υπέγραψε..."

Ά κ η ς Τ σ ο χ ατ ζ ό π ο υ λ ο ς "Υπουργός ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ "
Περίοδος : 24 Οκτωβρίου 2001 – 10 Μαρτίου 2004

Aλλά όπως και να ΄χει το πράγμα οι σιχαμερές συμμορίες που λούζουν φτωχούς εργαζόμενους με βενζίνη (κάποτε καταφέρνουν και να τους κάψουν σαν τα ποντίκια-βλέπε ατιμώρητο έγκλημα της Marfin μπροστά στα μάτια χιλιάδων διαδηλωτών-) ανήκουν σε άλλο κόσμο που με αηδιάζει πιο πολύ κι από τα έργα και τις ημέρες των διεφθαρμένων...
cheesemonger cheesemonger 20.2.2013 | 10:51
κερδίζει όποιος σχολιάζει τελευταίος κύριε "απαξιώ-να-απαντήσω-αλλά-πάρε-μία-απάντηση" που μου θες και σοβαρή συζήτηση χωρίς να έχεις κάνει την παραμικρή έρευνα.
Vangelis1972 Vangelis1972 20.2.2013 | 16:35
Το άρθρο στην ουσία του έχει δίκιο, ως προς ο,τι οι όροι της σύμβασης μοιάζουν χαριστικοί (χωρίς να έχω εμβαθύνει στο θέμα). Γι αυτό και ο cheesemonger καλώς θίγει συγκεκριμένες πτυχές της. Από κει και πέρα, κάποιες από τις ενστάσεις του tsiprroine είναι βάσιμες. Π.χ. το άρθρο αναφέρεται στην Ελλάδα που βιάζεται γιατί "χορεύει στον ρυθμό των Μνημονίων", κάτι που είναι ολοφάνερα παραπλανητικό:
α) Η σύμβαση υπεγράφη πριν 10 χρόνια, κατά την περίοδο των παχυλών αγελάδων και της ολυμπιακής ευφορίας.
β) Μακάρι να ήταν αλήθεια ότι χορεύουμε σ' οποιονδήποτε ρυθμό, κι' ας ήταν και των μνημονίων. Π.χ. τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία ανακοινώνουνε ότι τα ιδιωτικοποιούν και κανείς δεν ξέρει τελικά τί έχει γίνει. Το γκολφ στα Αφάντου της Ρόδου, πάνω από 20 χρόνια λένε ότι θέλουν να το πουλήσουν - δεν έχουν βάλει ποτέ ούτε μικρή αγγελία. Πιθανότατα την επόμενη φορά που θα πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα, ο αρμόδιος υπουργός να εξαγγείλει (εκ νέου - ίσως για 10η φορά) την πώλησή του.
avatar
Ανώνυμος/η 23.2.2013 | 10:45
@ Tsiproine
Κοίτα παρόλο που ο τρόπος του cheesemonger δεν είναι ο καλύτερος, έλα πες το τώρα ότι συμπλήρωσες μηδέν ώρες έρευνας πάνω στο θέμα. Η αυτοκριτική δεν είναι κακό πράγμα. Αλλιώς να μας φέρεις τώρα τις πηγές και την αρθρογραφία σου. Αν δεν έχεις, αυτό πρέπει να σε βάλει σε σκέψεις.

@ aristogeton

Καραμελίτσα μαρφίν? Δες λίγο και αυτό. Ισοπαλία. Για να μην κουράζονται τα ματάκια με ανάγνωση, τρίτη παράγραφος από το τέλος.

http://tvxs.gr/news/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/20-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B1
avatar
Ανώνυμος/η 19.2.2013 | 13:39
σσσσσσσ, θα μας ακουσει κανεις!

α ναι, απαιτουμε επισης απο τον κεριο αυγεροπουλο την καταδικη της βιας απ οπου κι αν προερχεται. δηλαδη ο κεριος αυγεροπουλος παιρνει το μερος των κουκουλοφορων?

τί ξεχασα? βοηθατε παρακαλω...
ChrisMaGR ChrisMaGR 19.2.2013 | 13:52
Για τη Marfin, κουβέντα...
avatar ktzei 19.2.2013 | 15:03
Τι σχεση εχει η Marfin;;
Γιατι συνδέοντε όλα με την Marfin ΚΑΙ ΟΧΙ με τον θάνατο του 15χρονού παιδιού Αλέξη Γρηγορόπουλου απο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ;
Εδώ μιλάμε για ένα τελείος διαφορετικό θέμα.. για ένα σκάνδαλο συνφερόντων που ΕΣΥ ΔΕΝ θα κερδίσεις τίποτα!!
mitsoulis mitsoulis 19.2.2013 | 14:33
Το ότι γράφει κάποιος ένα άρθρο για την απίστευτα ζημιογόνο πώληση των ορυχείων από το ελληνικό κράτος, δεν σημαίνει ότι επικροτεί τα όσα επεισοδιακά συμβαίνουν από τις αντιδράσεις του κόσμου εκεί. Επίσης, το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε 2/12/2012 ενώ τα τελευταία γεγονότα έγινα 17/2/2013. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να αναφέρει κάτι, εκτός και αν μύριζε τα νύχια του. Τέλος, αν είδατε το ντοκιμαντέρ του Κου Αυγερόπουλου για το θέμα θα μπορούσατε να καταλάβετε ότι καλύπτει και την άποψη της εταιρίας όσο αφορά τις αντιδράσεις του κόσμου.

Έλεος πια! Σε κάθε άρθρο που θα διαφωνεί κάποιος, δεν θα φέρει επιχειρήματα πάνω στα γραφόμενα του, αλλά θα οδηγήσει την συζήτηση και το σχολιασμό σε κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ (σας το γράφω με κεφαλαία για να το ακούσετε καθαρά). Αυτό είναι προσπάθεια αποπροσανατολισμού (όχι ότι σας ταυτίζω, αλλά είναι πάγια τακτική των σχολιαστών της Χ.Α.)

Πείτε μας τα επιχειρήματα σας όσο αφορά την αγοροπωλησία και την οικολογική καταστροφή που θα συντελεστεί στην περιοχή (αναφέρομαι στη κοπή μεγάλου τμήματος του δάσους, για τα υπόλοιπα έχουν εγγυηθεί επιστήμονες και δεν έχω λόγο να διαφωνήσω, μόνο να ανησυχώ από την επίβλεψη του ανίκανου κράτους μας) και σε ανάλογο άρθρο για τις ΑΝΟΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΑΚΣΤΕΕΣ επιθέσεις καταστροφών συζητάμε τα ανάλογα…
avatar
Ανώνυμος/η 19.2.2013 | 15:12
ηταν προφανως ειρωνικο το σχολιο μου οπως φανταζομαι και του christos machairas. ψυχραιμια παρακαλω...
ChrisMaGR ChrisMaGR 20.2.2013 | 08:57
Δεν περίμενα ότι δεν θα καταλάβαιναν ότι το σχόλιο για τη Marfin ήταν απάντηση στο
"τί ξεχασα? βοηθατε παρακαλω..."
Τελικά η ειρωνεία δύσκολα βγαίνει στον γραπτό λόγο
fedora fedora 19.2.2013 | 13:40
Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση του άρθρου.
Ενδιαφέρον θα έχει αν θα μπορέσουν να το διαβάσουν κι όσοι σχηματίζουν γνώμη από τα δελτία των 8:00.
VASILY ZAITSEV VASILY ZAITSEV 19.2.2013 | 13:46
OTI KAI NA ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ... ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ .... ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ!
DimitrisT DimitrisT 19.2.2013 | 14:18
Άψογο. Επιτέλους κατάλαβα δυο πραγματάκια γι' αυτην την υπόθεση.
avatar arpegios 19.2.2013 | 14:47
OI ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ Η ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΛΛΟ.ΔΕΚΤΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΗΡΕΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ. ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ; M'ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΔΕΗ ΤΩΡΑ...
avatar
Ανώνυμος/η 19.2.2013 | 16:16
Σε άλλη βάση η κουβέντα για τη δεη που παράγει ένα προϊόν που καθορίζει τη σύγχρονη ζωή και σε άλλη βάση για τα μεταλλεία χρυσού που αν εξυπηρετεί κάτι το παραγόμενο προϊόν τους, αυτό είναι η ματαιοδοξία των ανθρώπων.

υπ. Κάποτε στις αρχές του 1990 σε μια συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Κιότο εισήλθαν στην κυρίαρχη διεθνή πολιτική σκηνή δυο πολύ σημαντικές έννοιες, καθόλου αφηρημένες, η αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη... Δεν γνωρίζω αν έχετε αντιληφθεί ότι αυτές οι δύο έννοιες εμπεριέχονται στο λεξιλόγιο όλων των κομμάτων (πλην της Χ.Α. που είναι ουγκ) και φυσικά όλων των ενεργών πολιτών.΄
Και το ερώτημα που θέτω εγώ είναι τι σχέση έχουν τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική με αυτό που ονομάζεται αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη; Αν θέλουμε βέβαια τις δύο αυτές έννοιες να μη τις αναφέρουμε κατ' ευφημισμό αλλά στην ουσία τους. Όπως πολύ καίρια δηλαδή το θέτει στο κλείσιμο του άρθρου ο κυρ. Αυγερόπουλος: τι μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε;
avatar keac 19.2.2013 | 14:55
Το άρθρο βασίζεται στην παραδοχή ότι έχουμε να κάνουμε με όμοιες καταστάσεις ή τουλάχιστον με πολλά κοινά στοιχεία. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι η σύγκριση ευσταθεί καθότι από τα ελάχιστα που κατάλαβα δεν θα γίνει αυτό που αναφέρεται για τη Ρουμανία:
"Για να το κάνουν αυτό θα ανατινάξουν όλα τα βουνά της περιοχής δημιουργώντας τέσσερα ορυχεία ανοιχτής εξόρυξης και μια μεγάλη δεξαμενή εναπόθεσης αποβλήτων, που θα περιέχει κυάνιο και άλλες τοξικές ουσίες."
Άρα φτηνός εντυπωσιασμός;
avatar skargi 19.2.2013 | 15:36
1 να θυμάστε!!!!
Όπως βγήκε ο Αντρέας Παπανδρέου στην εξουσία με το σύνθημα ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ ...ετσι θα βγει και ο Αλέξης Τσίπρας με το σύνθημα ΕΞΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ..ΚΛΠ...(θυμίζω οτι οι περισσότεροι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν με το σύνθημα αυτο...) και με τη πιπιλα οτι ο Μπομπολας φταιει για ολα...!! Ο Μπομπολας δεν ειναι μετοχος πια!! Παπαλαα! Τέλος..ας τελειωσει αυτο το ηλιθιο τεχνασμα...η El Dorado ουτε που ξερει το ονομα του..!!

Όλο το θέμα είναι πολιτικό παιχνίδι και εκμεταλλεύονται το κόσμο γεμιζοντας τους το μυαλό για τα περιβαλλοντολογικά, βαζουν το λαο να πλακωνονται μεταξυ τους χωρίς να τους νοιάζει στη πραγματικότητα και ζητάνε λεφτά από τις εταιριες για να μη κανουν χειροτερα..αλλα ακομα και οταν τα παιρνουν συνεχιζουν..το εργο τους..θελουν την εξουσία βλέπεις..!!
όπως όλα τα λαμόγια σε αυτη τη χωρα...
...και εσείς καθίστε να δικάζετε..
avatar
Ανώνυμος/η 19.2.2013 | 15:54
θεος!! καλα, εσυ πώς καταφερες κι απεφυγες τον ψεκασμο βρε θηριο? αλοιμονο σε μας...
avatar
Ανώνυμος/η 19.2.2013 | 20:03
τελίτσες...

πολλαπλά θαυμαστικά!!!!

ΚΕΦΑΛΑΙΑ

μακρόσυρτα φωνήενταααυτά είναι

4 στα 4

θεός
east of west east of west 19.2.2013 | 15:41
Θλίψη και αποτροπιασμό αισθάνεται όποιος περνάει από την περιοχή και βλέπει την βία των μεταλλευτικών επεμβάσεων επάνω σε μία εξαιρετικού κάλους παρθένα δασική περιοχή. Και από την άλλη εξίσου μεγάλη θλίψη και αηδία αισθάνεται όταν βλέπει την πρόχειρη και βάρβαρη τουριστική εκμετάλλευση της Χαλκιδικής, την εικόνα παραμέλησης και αθλιότητας που συναντάει κάποιος στα αρχαία Στάγιρα, τους γραφικούς ορμίσκους που έχουν γίνει σκουπιδότοποι...

Στην χώρα που η φύση της υπαγορεύει το μέτρο, έχει χαθεί κάθε μέτρο.... Η βία εναντίον της φύσης θεωρείται στην σύγχρονη Ελλάδα περίπου αυτονόητη, καθόλου περίεργο που και η βία εναντίον προσώπων έχει αρχίσει να θεωρείται σχεδόν φυσιολογική, είτε από την εξουσία, είτε από την αντι-εξουσία.

Λάθος παράδειγμα βρήκαν οι υμνητές της “ανάπτυξης” για να πλέξουν το εγκώμιό της. Αυτό που υμνούν είναι η Υπανάπτυξη.
Bruant Bruant 19.2.2013 | 15:54
Εδώ είναι και το video με τον Πάχτα που αναφέρθηκε στο πρώτο σχόλιο http://www.youtube.com/watch?v=35LUjnE52M4
Προηγούμενα 12 Επόμενα
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ