AΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΦΑΝΗ
H ζωή των Πομάκων στα πομακοχώρια της Ξάνθης είναι ένα καθημερινό αλισβερίσι με τη φύση. Η ομορφιά του τοπίου σε καθηλώνει: Επιβλητικά βουνά, ζώα που βόσκουν ανέμελα, λουτρά που το νερό τους κοχλάζει στο καταχείμωνο και άνθρωποι που τα επισκέπτονται παρά το ψύχος, μεσαιωνικά γεφύρια, γραφικά στενά δρομάκια, καφενεία με παραδοσιακές ξυλόσομπες των οποίων η ζέστη είναι τόσο γλυκιά που δύσκολα την αφήνεις για να βγεις από το σπίτι, ζωήλατα οχήματα πολλών τύπων αλλά και αναβάτες φορτωμένων ζώων.
Σοβαντισμένα και καθαρά σπίτια με περιποιημένες αυλές συνθέτουν το σκηνικό, έστω κι αν λόγω αέρα επικρατεί ένα ψιλογιουσουρούμ. Το μπετόν και η ταχύτητα έχουν ξεκάθαρα εισβάλλει στη ζωή των βουνίσιων. Τα χαμόσπιτα έγιναν πολυκατοικίες, ενώ τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα είναι πια μεγάλου κυβισμού. Ακόμη, μια εκκλησία δίπλα σε ένα τζαμί είναι εικόνα που αποτελεί μαρτυρία της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανικού και μουσουλμανικού στοιχείου, μακριά από τις διδαχές ή ακόμη και τις βλέψεις των σκληροπυρηνικών Ισλαμιστών. Το σκληροπυρηνικό Ισλάμ δεν έχει θέση στην περιοχή, αλλά προσπαθεί να εισχωρήσει παντού ακόμη κι αν η ιδιοσυγκρασία (και η πραγματική ταυτότητα) των Πομάκων, δεν το επιτρέπει.
Οι Πομάκοι δεν νιώθουν αποκομμένοι από τη σημερινή πραγματικότητα, ωστόσο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να τους επηρεάσει. Παραμένουν αγνοί και η ζωή τους νωχελική, ώστε να σου μιλούν και να φεγγοβολούν όπως ένα μικρό, αθώο παιδί. Αν ψάχνετε το μαγικό φίλτρο της ευτυχίας, να ξέρετε ότι κάπου εκεί πρέπει να το αναζητήσετε.
Οι ήμεροι ρυθμοί εδώ αποτελούν πρότυπο για την ελληνική επαρχία που βρυχάται κάτω από το άγχος της επόμενης μέρας στην δίνη της οικονομικής κρίσης, των ατελείωτων ωρών σε ουρές σε τράπεζες, εφορίες και ΔΕΚΟ με το μόνιμο βραχνά των χαρατσιών να καταβάλλει τον αέρα. Ο κόσμος εδώ μοιάζει σίγουρα πιο ήρεμος. Κι έχει ακόμη απόλυτα καθαρό βλέμμα και ψυχή.
Από τους περίπου 19.000 ορεσίβιους που ζουν στους δικούς τους ρυθμούς μακριά από τετριμμένες φιέστες αλλά σε έναν δύσκολο αγώνα επιβίωσης, κάποιοι επέλεξαν να δουλέψουν στα χωράφια τους, έστω κι αν η αγροτική ζωή απαιτεί θυσίες. Κάποιοι άλλοι κατέβηκαν στην κοντινή Ξάνθη για να αναζητήσουν μια νέα ζωή, άλλοι έφυγαν μετανάστες για να εργαστούν σε ναυπηγεία της Β. Ευρώπης, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που θα έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις ή ακόμη κι έξω, π.χ. στην Τουρκία, με το σκεπτικό ότι θα ανοίξουν οι ορίζοντές τους.
Οι Πομάκοι, αν και μουσουλμάνοι γύρω στα 350 χρόνια τώρα, γνωρίζουν καλά ελληνικά. Αρκετά πομακάκια επιλέγουν την ελληνόφωνη βιβλιοθήκη της Μύκης για να διαβάσουν. Πρόσφατα, ανέβασαν και ένα θεατρικό με τίτλο: «Οι Θεοί του Ολύμπου». Οι νέοι ενημερώνονται συνεχώς για τις τάσεις της μόδας και διατηρούν σε πολλές περιπτώσεις, εξελιγμένα σπίτια με απίστευτα κομφόρ. Ωστόσο, όλοι σέβονται πιστά τον θεσμό της οικογένειας, διατηρούν κατά γράμμα τις παραδόσεις και προπάντων, μιλάνε την πομακική γλώσσα, κάτι το οποίο θεωρούν τιμή και καμάρι τους.
Επίσης, ο ρόλος της γυναίκας τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί. Παρά το τσουχτερό κρύο, είδα περισσότερες γυναίκες να κυκλοφορούν στους δρόμους από κάθε άλλη φορά. Να πηγαίνουν με βιβλία ή χειροτεχνίες παραμάσχαλα στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Να κόβουν ξύλα για την σόμπα τους. Να φουρνίζουν ψωμί στα αρτοποιεία με τους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους. Να διατηρούν τα δικά τους μαγαζιά για τα οποία ψάχνουν και φέρνουν οι ίδιες το εμπόρευμά τους. Να φυλάνε πρόβατα, ενώ παράλληλα πλέκουν τερλίκια ή νταντεύουν παιδιά.
Η Πομάκα ανέκαθεν ήταν δυναμική και δραστήρια. Ασχολιόταν με τις αγροτικές δουλειές και ειδικά με την καπνοκαλλιέργεια που αποτελεί -στις περισσότερες περιπτώσεις- την κύρια πηγή εισοδήματος στα πομακοχώρια. Από το μάζεμα στο χωράφι και το παστάλιασμα έως την φύλαξη για ξήρανση και το πακετάρισμα για τους καπνοβιομήχανους, η ενεργή συμμετοχή της είναι περισσότερο από αναγκαία. Αυτή την εποχή οι κούτες με τον μπασμά έμπαιναν στα αγροτικά αυτοκίνητα για να κατευθυνθούν προς την Ξάνθη. Οι άνδρες μας απέτρεψαν ευγενικά την φωτογράφισή τους.
Κάποτε, οι γυναίκες έριχναν κλεφτές ματιές πίσω από τις κουρτίνες και παρόλο που είδα τέτοιες συμπεριφορές, ευτυχώς η πλειοψηφία των αντιδράσεων στην παρουσία μου, με κέρδισε.
Εκεί που η γυναίκα δεν είναι ευπρόσδεκτη ακόμη είναι το τζαμί και το καφενείο. Η προσευχή για τη γυναίκα είναι μια πιο μοναχική διαδικασία, αν και έχει διδαχθεί το κοράνι στο τζαμί όπως όλοι, ενώ οι μαζώξεις των γυναικών είναι σίγουρα σπιτική υπόθεση. Ωστόσο, τα νυχτέρια δεν είναι πλέον οι μόνοι έξοδοι που της δίνουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί και να γνωρίσει γαμπρούς.
Στη Μύκη, με μεγάλη προθυμία μου έδειξαν πώς φτιάχνουν στον αργαλειό την πομακική στολή των γυναικών που φοριέται από τις περισσότερες ως δείγμα αφοσίωσης στην παράδοση. Η μαντίλα στο μαλλί, η καρό ποδιά, το πρεστανλίκ όπως μου το είπαν, αλλά και όλες οι λεπτομέρειες συνθέτουν μια εντυπωσιακή περιβολή τόσο για την καθημερινότητα όσο και για τις κοινωνικές εκδηλώσεις τους, όπως το σμιντάρ. Πρόκειται για έθιμο κατά το οποίο οι γονείς των νεογέννητων παιδιών φουρνίζουν παραδοσιακό ψωμί, μαγειρεύουν ρύζι, φτιάχνουν πίτες και ανοίγουν το σπίτι τους για να δεχθούν τις ευχές φίλων και συγγενών. Ακόμη και το μωράκι φοράει τη δική του παραδοσιακή στολή.
Στο διάλειμμα του δημοτικού σχολείου Μύκης, είδα τις μανάδες από το κάγκελα να δίνουν το κολατσιό στα παιδιά τους. Εκείνη την ημέρα έτυχε να βρίσκεται απ' έξω η καντίνα-μπουγατσατζίδικο κι έτσι οι μάνες δεν έσπευσαν με ταπεράκια, όπως τις υπόλοιπες μέρες, αλλά με μια αχνιστή μερίδα κρέμα.
Στο αμέσως παραπάνω χωριό, τον Εχίνο, η Φιγκριέ Ουζούν με υποδέχθηκε με χαρά στο σπίτι της και μαγειρέψαμε μαζί πατέτνικ, μια πίτα με πατάτα, ρύζι, φέτα και τριμμένη μέντα. Ένα παραδοσιακό πομακικό έδεσμα που έψησε πάνω στην ξυλόσομπα και μοσχοβόλησε η γειτονιά. Όταν ετοιμάστηκε, τη ρώτησα αν θα τη φάμε και κουβέντα στην κουβέντα, η συζήτηση έφτασε στην δίαιτα. «Τι Ελληνίδες θα ήμασταν χωρίς καπούλια;» με ρώτησε και πραγματικά απενοχοποίησε τις πρώτες δέκα μου μπουκιές.
Το σπίτι της Φιγκριέ, θα το ζήλευαν πολλοί άνθρωποι της πόλης. Τριώροφη μεζονέτα, δύο σαλόνια, δύο κουζίνες, μία μέσα στο σπίτι και μία υπαίθρια, με έπιπλα και συσκευές υψηλού γούστου, όλα άρτια ταιριασμένα και φυσικά, με δορυφορική τηλεόραση, όπως τα περισσότερα σπίτια! Όταν την ρώτησα γιατί δεν έκανε τρίτο παιδί, μου είπε ότι οι περισσότερες γυναίκες στα πομακοχώρια δεν κάνουν πια πάνω από δύο παιδιά, γιατί «τα παιδιά ζητάνε και εσύ δεν μπορείς να τους παρέχεις». Δεν ήταν παραδοσιακά ντυμένη, ωστόσο φορούσε φερετζέ. Η δική της μαντήλα ήταν λουλουδάτη, πανέμορφη και δεν την έβγαλε καθόλου από το κεφάλι της στη διάρκεια της επίσκεψής μου, γι' αυτό δεν μπόρεσα να δω το χρώμα των μαλλιών της. Υποθέτω ότι ήταν καστανό. Τα μάτια της όμως ήταν εκφραστικότατα. Απέραντη γαλάζια θάλασσα που έκρυβε απίστευτο δυναμισμό, και έδενε απόλυτα με την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα της.
Κάτω από το σπίτι της διατηρούσε το δικό της κατάστημα με κλωστές για πλέξιμο και είχε πελάτισσες να την φωνάζουν κάθε τρεις και λίγο -παρόλο που η ώρα ήταν περασμένη- να ανοίξει το μαγαζί για να ψωνίσουν κάτι. Δημοφιλής στο χωριό, ήταν η πρώτη που μου πρότειναν όταν ρώτησα ποιος φτιάχνει ωραίες πίτες.
Στις Άνω Θέρμες γνώρισα τον Χασάν Κοπέλ, τον αρτοποιό. Κάνει το πιο νόστιμο ψωμί από καλαμποκάλευρο σε όλα τα πομακοχώρια. Όταν μου είπε να περάσω στο σπίτι του, να χαιρετήσω τη σύζυγο, να πιω ένα τσάι και να ζεσταθώ, είδα πώς είναι λάτρης της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Μου έδειξε με περηφάνια την καινούρια του ταμπλέτα, ενώ πίσω του υπήρχε μια πολυδιαφημισμένη plasma τηλεόραση.
Στη Μελίβοια, συνομίλησα φευγαλέα με τον Λουτφή, τον καφετζή. Αναφέρθηκε στη δυσκολία να βρουν δουλειά οι νέοι, όπως και ο γιος του, που δουλεύει για τρεις και εξήντα σε ναυπηγείο της Ολλανδίας.
Έξω από τα Λουτρά, συνάντησα μια πομάκα γιαγιά που έκανε ωτοστόπ για να πάει στα λουτρά γιατί όπως μου είπε, στην πορεία, είχε πρόβλημα με πόνους στα πόδια της. Τα Λουτρά γεμίζουν με κόσμο από παντού, παρά τον κακό καιρό. Ο μόνος που δέχτηκε να φωτογραφηθεί δίπλα στα νερά που αναβλύζει η θαυματουργή γη ήταν ένας βούλγαρος εργάτης. Ο Βελί. Κάπνιζε αργά και απολαυστικά το τσιγάρο του μέσα στους υδρατμούς των σκεπαστών δημόσιων λουτρών. Η Βουλγαρία εξάλλου είναι δίπλα και πολλοί είναι αυτοί που έρχονται στην ελληνική πλευρά για ένα μεροκάματο.
Στη Σμίνθη έφαγα το πιο λαχταριστό τυλιχτό με σουτζουκάκι όταν είχε ήδη βραδιάσει και είπα να κατηφορίζω. Σε ένα τόσο φημισμένο μαγαζί που έχει περισσότερους θαμώνες από την Ξάνθη, παρά από τα γύρω χωριά. Η τιμή τους; Ιδανική. Ένα μόλις ευρώ!
Η βόλτα στα πομακοχώρια της Ξάνθης δικαίωσε κάθε προσδοκία μου. Οι Πομάκοι δεν νιώθουν αποκομμένοι από τη σημερινή πραγματικότητα, ωστόσο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να τους επηρεάσει. Παραμένουν αγνοί και η ζωή τους νωχελική, ώστε να σου μιλούν και να φεγγοβολούν όπως ένα μικρό, αθώο παιδί. Αν ψάχνετε το μαγικό φίλτρο της ευτυχίας, να ξέρετε ότι κάπου εκεί πρέπει να το αναζητήσετε. Γιατί ο Θεός κρύβεται στα πιο απλά καθημερινά πράγματα. Στον καθέναν από εμάς.

Η συνταγή της πομάκικης πατατόπιτας (πατέτνικ):
Υλικά:
Δύο χειροποίητα φύλλα
Δύο κιλά πατάτες
Δύο κρεμμύδια
1/3 κιλού τυρί φέτα
1 νεροπότηρο ρύζι
Λίγο λάδι
Μια πρέζα αλάτι
Τριμμένη ξερή μέντα
Εκτέλεση:
Βράζουμε το ρύζι. Περνάμε από χοντρό τρίφτη τις καθαρισμένες πατάτες. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Θριμματίζουμε τη φέτα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε ρίχοντας το λάδι, το αλάτι και την ξερή μέντα, όπως θα ρίχναμε τη ρίγανη σε άλλη περίπτωση. Ανοίγουμε τα δύο φύλλα και τα τοποθετούμε κατά μήκος σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί λαδώνοντάς το λίγο στη βάση. Τοποθετούμε τη γέμιση και κλείνουμε επιμελώς τα σημεία που εξέχουν ώστε να μην υπάρχουν κενά. Ψήνουμε για μια με μιάμιση ώρα στο φούρνο γύρω στους 170 βαθμούς. Ιδανικά, βάζουμε πάνω στην ξυλόσομπα και μετά το μισάωρο περιστρέφουμε αρκετές φορές στον κύκλο.

κριμα.. 2015.. και δεν μπορουμε να κανουμε τπτ.. ουτε μεσα στην ιδια μας την χωρα!
οσο και να συνομιλησω εγω θα βλεπω εναν ανθρωπο που θεωρει νορμαλ το να μην εχει τα ιδια δικαιωματα με μενα και να θεωρει οτι δεν τον σεβομαι αν παω εκει περα πχ με σορτς ή με φουστα μεχρι το γονατο ή με τιραντακι ή αν πιω ενα ποτο εξω αντι να ειμαι κλεισμενη στο σπιτι σαν ''κολωνα'' οπως ειπες πιο κατω. ελευθερια ειχαμε την τελευταια φορα που κοιταξα..(προς το παρον δηλ χαχα) οποτε οτιδηποτε δικο τους αντιτασσεται της απλης λογικης μου..
και αυτα που λεει παρακατω η τζεσικα ραμπιτ οτι συνεβησαν στο χωριο της τα αναγνωριζω, γι'αυτο και αποφευγω τα χωρια απο τοτε που ενηλικιωθηκα, γιατι οσο μενουν αυτοι πισω, τοσο περνανε και σε μας οτι πρεπει να ντρεπομαστε για αυτο που ειμαστε. οποτε αγαπητη τζεσικα θεωρω οτι ετσι πισω κρατανε κι αυτοι τους ανθρωπους τους. δεν ειπε κανεις οτι οι ελληνες ειναι τελειοι, αλλα τουλαχιστον εχουν τροπους να κανουν την ζωη που θελουν μεσα στην χωρα τους. αυτοι δεν εχουν πουθενα τροπους να ζουν οπως θελουν.. και βασικα.. αν θελουν, γιατι τους εχει περαστει οτι ετσι πρεπει να ειναι!
προχτες εβλεπα μια εκπομπη για την μογγολια και ελεγαν οτι κανουν οι γυναικες καθε πρωι τσαι και το 1ο ποτηρι βγαινουν και το πετανε εξω, αλλα.. φορωντας κατι στο κεφαλι τους γιατι αυτες ο θεος τις θεωρει τερατα και με το τσαι αυτο ετσι εξαγνιζονται. πως ακριβως θα ανοιξει το μυαλο μου αν επισκεφτω μια τετοια χωρα? το μονο που αισθανομουν οταν το βλεπα αυτο ειναι λυπηση και μετα θυμος, γιατι οι θρησκειες φταινε για τα περισσοτερα δεινα του καθε πολιτισμου.
Όσον αφορά όλα τα άλλα που αναφέρεις, ναι, υπάρχουν "κακοί" και κακοί, σκουριασμένα μυαλά, ρατσισμός, καταπίεση παντού, σε όλες τις κοινωνίες και θρησκείες. Θα πρέπει όμως να δεχτείς, ότι κάποιες κοινωνίες είναι πιο δεκτικές και ανεκτικές από κάποιες άλλες. Είναι σαφώς πιο ανεκτή και ανθρώπινη η ζωή του φίλου σου εδώ, ή στη Σουηδία, από ότι στη Σαουδική Αραβία.
Υ.Γ. : Αν τελείωσες με τα ξερατά κηπ ιν μάϊντ ότι το "Λεόντιος" γράφεται με Ο....
Όσο για την χαρά της υποταγής σε Θεό, τα έχουμε πει πολλάκις: Εκεί που σταματάει το μυαλό, αρχίζει ο -κάθε- Θεός.
Τέλος, αν χρειάζεται να αφαιρέσεις από την καθημερινή ανθρώπινη επαφή την εξωτερική εμφάνιση, ώστε να αναδείξεις τον εσωτερικό κόσμο, αυτό υποδεικνύει μόνο ανεπάρκεια/ανυπαρξία "εσωτερικού κόσμου" ή/και ελλειπή παιδεία του κοινωνικού συνόλου.
οσο για ολα τα υπολοιπα, δεν εχω ακουσει πιο ανοητες δικαιολογιες.. για να το πω και ευγενικα δηλ.
Πέρα από τα ευτράπελα πάντως, και επειδή ΑΠΟΤΕΛΩ τμήμα της επιστημονικής κοινότητας και μάλιστα με αντικείμενο εξαιρετικά συναφές με τα θέματα της μόνωσης και μεταφοράς θερμότητας, μάθε ότι η μαντίλα μπορεί να προστατέψει από άμεσες ηλιακές ακτίνες και κρύο καθώς και να απορροφήσει μια ποσότητα ενοχλητικού ιδρώτα και τίποτα άλλο. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι όμως υψηλή, το μόνο που καταφέρνει η χρησιμοποίηση μαντίλας (ΕΙΔΙΚΑ με τον τρόπο που τον φοράνε οι μουσουλμάνες), είναι να δημιουργεί ένα είδος "θερμοκηπίου" γύρω από το κρανίο, με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις για το άτομο. Αυτά περί επιστήμης, που τόσο αρέσκεσαι να επικαλείσαι, αλλά μάλλον την "κατέχεις" μόνο μέσα από τις ντιρεκτίβες του δόγματος σου.
ΥΓ: Φυσικά μπορεί να είναι χαρά να υποτάσσεται κάποιος σε κάτι φανταστικό! Άλλος μπορεί επίσης να γουστάρει να αυτομαστιγώνεται, άλλος να αφοδεύουν πάνω του, άλλος να τον μεταχειρίζονται σαν ευτελές αντικείμενο. Από όλα έχει ο μπαξές, αλλά μην βιάζεσαι σε παρακαλώ να το επεκτείνεις και στους υπόλοιπους, που δεν έχουμε τέτοια βίτσια.
Δεν έχεις ιδέα πως μεταδίδεται η θερμότητα, πως αναπτύσσεται θερμοκρασία σε μονωμένα συστήματα όταν αυτά δέχονται μια συνεχόμενη ροή ενέργειας, έχεις πλήρη άγνοια το πως μεταβάλλεται ο βαθμός δυσφορίας σε έναν ζωντανό οργανισμό στα ίδια επίπεδα θερμοκρασίας, αλλά με διαφορετικά ποσοστά σχετικής υγρασίας και από ότι φαίνεται δεν έχεις ιδέα για το πως επιτυγχάνεται ψύξη μέσω της εφίδρωσης.
Σου το ξαναείπα: Όταν οι άνθρωποι του Θεού κάνουν τέτοια μαθήματα σε άτομα με επιστημονική ιδιότητα, γελάνε και οι πέτρες. Σταμάτα, γιατί γελοιοποιείσαι και φανερώνεις σε όλους την σαθρή επαφή των θρησκειών (βασικά της ΔΙΚΗΣ σου θρησκείας στην συγκεκριμένη) με την πραγματικότητα.
Επειδή έχεις παντελή άγνοια και για τα βασικά, μάθε ότι οι 37 βαθμοί που χαριτωμένα επικαλείσαι αφορούν θερμοκρασία υπό σκιά. Αντικείμενα άμεσα εκετεθειμένα στον ήλιο (ναι, οι άνθρωποι κυκλοφορούν και υπό αυτόν!!) αναπτύσσονται απίστευτα μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Και ΑΚΟΜΑ μεγαλύτερες, σε μη αεριζόμενα συστήματα (ή έστω συστήματα περιορισμένου αερισμού όπως η καλυμμένη κεφαλή με μία κλειστή μαντίλα), που δέχονται ηλιακή ακτινοβολία.
Αν είσαι Άραβας, να τον χαρείς τον αράβικο καφέ σου. Όπως και την υποταγή σου σε ότι σου λεεί ένα βιβλίο γραμμένο σε βαρβαρική γλώσσα. Εγώ θα σε κοιτάω να προσκυνάς στα γόνατα, απολαμβάνοντας τον ελληνικό μου.
ΥΓ: Για να ξεφύγει η κουβέντα από το επίπεδο δημοτικού, όπου εσύ την οδηγείς, σου αναφέρω ότι είμαι πολ. μηχανικός, με περαιτέρω εκπαίδευση σε ενεργειακά θέματα. Αλλά φαντάζομαι εσύ (με την βοήθεια του ίντερνετ και των ομοϊδεατών σου) ξέρεις καλύτερα...
Δεύτερον, όπως είπα "η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 37 βαθμούς σε ελάχιστα σημεία της γης και εκεί συνήθως σποραδικά" και όχι αυτό δεν έχει να κάνει με τη σκιά, διότι αν συνυπολογίσουμε τη σκιά ή το χειμώνα η μέση θερμοκρασία της γης είναι 14-16 °C. Αναφέρθηκα στην "περίπτωση που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι όμως υψηλή" σε κατοικημένες περιοχές της γης, επειδή για αυτή την περίπτωση γράφτηκαν γενικές και αόριστες μπούρδες για "εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις για το άτομο". Οι περιοχές στις οποίες παρατηρούνται οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη γη είναι ακατοίκητες.
Τέλος, ο "ελληνικός" σου παραμένει καφές (από την τουρκική λέξη kahve προερχόμενη από την αραβική قهوة) και φτιάχνεται σε μπρίκι (που έφτασε στα ελληνικά από την τούρκικη λέξη ibrik, η οποία στα τούρκικα πέρασε από τα αραβικά). Προφανώς δεν γνωρίζεις ο ζεστός καφές σε υψηλές θερμοκρασίες βοηθάει το σώμα να ψύχεται, λόγω της εφίδρωσης που προκαλεί. Προσπάθησε να μάθεις περισσότερα για τις συνήθειες άλλων λαών, πέρα από το να οικειοποιείσαι ό,τι σου κατέβει. Στο Ι. Κοράνι, το τελευταίο βιβλίο κατά χρονολογική σειρά από όσα έστειλε ο Θεός στην ανθρωπότητα (ανάμεσα σε άλλα πιστεύουμε και στην Πεντάτευχο, τους Ψαλμούς και το Ευαγγέλιο), γράφει:
"يا ايها الناس انا خلقناكم من ذكر وانثى وجعلناكم شعوبا وقبائل لتعارفوا ان اكرمكم عند الله اتقاكم ان الله عليم خبير"
(49:13, "Ω! Εσείς άνθρωποι! Σας έχουμε πλάσει από έναν (μόνο) άνδρα και μια (μόνο) γυναίκα και σας κάναμε σε λαούς - έθνη και φυλές, για να αναγνωρίζει ο ένας τον άλλο (κι όχι να καταφρονεί ο ένας τον άλλο). Βέβαια ο πιο τιμημένος από σας - στα μάτια του Αλλάχ, είναι ο πιο ενάρετος. Κι ο Αλλάχ είναι Παντογνώστης και καλά πληροφορημένος.") Αλλά πού να το καταλάβει άνθρωπος ο οποίος θεωρεί εαυτόν αντικείμενο.
Δώσε λίγο βάση αιπυστοιμονα του παραλόγου, μπας και μπούνε 2-3 πράματα στο μυαλό σου:
Όλα τα αντικείμενα, ανταλλάσσουν και μεταδίδουν θερμότητα με υπέρυθρη ακτινοβολία, αγωγή και συναγωγή. Έτσι, ένα καλυμμένο με πανί αντικείμενο, περιορίζεται ως ένα βαθμό στην ανταλλαγή θερμοκρασίας με το περιβάλλον του μέσω αγωγής (το πανί αποτελεί μία καποιου είδους μόνωση), αλλά κυρίως μέσω φραγής της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Όταν δε το πανί καλύπτει ερμητικά (=δεν υφίσταται αερισμός) το υπό μελέτη αντικείμενο, παρεμποδίζεται και η συναγωγή της θερμότητας μεταξύ αυτού και του περιβάλλοντος. Και όλα αυτά καλά, όσο το αντικείμενο είναι ετερόθερμο. Όταν, όμως παράγει θερμότητα και μάλιστα με σταθερό ρυθμό, ανεβάζει θερμοκρασία, αφού πρακτικά αποτελεί ΚΛΕΙΣΤΟ (μονωμένο) σύστημα. Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο, αν το κλειστό αυτό σύστημα δέχεται και εξωτερικώς θερμότητα (μέσω της υπέρυθρης ακτινοβολίας του ήλιου στο παράδειγμά μας). Είναι η αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η λειτουργία των θερμοκηπίων, που ανεβάζουν ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ θερμοκρασία, από αυτή που θα δικαιολογούσε η μόνωση από αγωγή και μεταφορά (συναγωγή) που προσφέρει το νάϋλον ή άλλου τύπου κάλυμμά τους.
Ο άνθρωπος, τώρα, αντικείμενο ή μη, μπορεί επιπλέον να επηρεάσει (σε περιορισμένο βαθμό) την θερμοκρασία του σώματος του μέσω της εφίδρωσης και -πολύ λιγότερο- μέσω της αναπνοής. Όταν παρεμποδίζεται η εξάτμιση του ιδρώτα, μειωνεται ανάλογα και η αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου απαγωγής της θερμότητας. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, όσο μικρότερο γίνεται το ΔΤ μεταξύ του υπό μελέτη συστήματος (εφιδρωμένου, ή μη) και του περιβάλλοντος, τόσο μειώνεται ο βαθμός μετάδοσης της θερμότητας.
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να τα κατανοήσεις όλα αυτά, προσπάθησα να τα γράψω όσο πιο απλοϊκά γίνεται, ώστε να συνάδει με το δικό σου αντικείμενο, της θρησκόληπτης βιολογίας, αν δεν απατώμαι, ε?
Παρεμπιπτόντως, τι "μέση θερμοκρασία" και εξυπνάδες λες? Ποιον ενδιαφέρει η ΜΕΣΗ θερμοκρασία? Δηλ αν σε αφήσω στην στέπα του Καζαχσταν που έχει 45 υπό σκιά το μεσημέρι και -5 το βράδυ, θα είσαι μια χαρά επειδή ο μέσος όρος βγαίνει 25??? Α, ρε αιπυστιμονα....
Υποπίπτεις στο τυπικό σφάλμα που κάνουν και οι μουσουλμανοι γείτονες μας, στην απέλπιδα προσπάθεια να επιδείξουν ότι έχουν πολιτισμό και δεν είναι τα απολειφάδια βαρβαρικών ορδών από τις στέπες του Τουρκμενισταν και τίποτα άλλο: Το ότι χρησιμοποιείται ξένη λέξη σαν δάνειο στην ελληνική γλώσσα δεν αποτελεί απόδειξη και πολιτισμικού δανείου. Ο καφές, τώρα, όντως δεν ανακαλύφθηκε από Έλληνες, ούτε έχει ελληνικό όνομα, αλλά ο τρόπος και κυρίως το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της προετοιμασίας του στην Ελλάδα, έχει μεγάλη διαφορά από αυτόν του Αραβικού κόσμου. Φανταζόμουν ότι λόγω ιδιότητας θα είχες δοκιμάσει και τις 2 εκδοχές και θα καταλάβαινες τι λέω, αλλά μάλλον εσύ απλά θες να πεις την εξυπνάδα σου...
Δεδομένου ότι στις θερμότερες κατοικημένες περιοχές του πλανήτη το μέγιστο της θερμοκρασίας είναι περίπου 41°C (διότι ακόμη και αυτό αλλάζει συνέχεια), μπορείς να καταλάβεις γιατί είναι απολύτως δικαιολογημένο ότι "η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 37 βαθμούς σε ελάχιστα σημεία της γης και εκεί συνήθως σποραδικά", χωρίς να αφορά σκιά ή χειμώνα, δηλαδή αναφορά γίνεται στα μέγιστα των μετρήσεων υπό τον ήλιο και όχι στη μέση θερμοκρασία των 14-16 °C. Όμοια με τους νομάδες της ερήμου, κανένας δεν πηγαίνει στις στέπες του Καζαχστάν ακάλυπτος και ασφαλώς αν βρισκόμουν εκεί θα ήθελα να φοράω μαντήλα, είτε είχε 45 βαθμούς υπό σκιά, είτε είχε -5, παρά να βγω με ακάλυπτο κεφάλι μέσα στον ήλιο ή το κρύο.
Ο τρόπος προετοιμασίας του καφέ στην Ελλάδα γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως στην Τουρκία, μέσω του λαού της οποίας έφτασε στον τόπο μας, για αυτό και ο τρόπος προετοιμασίας σε όλες τις άλλες χώρες του δυτικού κόσμου ήταν και είναι γνωστός ως "τούρκικος". Κατά τον αραβικό τρόπο προετοιμασίας στον καφέ προστίθενται μπαχαρικά που τον καθιστούν ελαφρύτερο στο στομάχι και βοηθούν ακόμη περισσότερο στην εφίδρωση, την οποία προσπαθείς να αγνοήσεις αλλάζοντας θέμα.
Αναμενόμενα, λοιπόν, διαβάζεις ότι θέλεις, όπως θέλεις και όπως σε συμφέρει.
Δεν αναφέρθηκα πουθενά ότι ο άνθρωπος αποτελεί κλειστό σύστημα - μίλησα για ένα μονωμένο κεφάλι και τίποτα παραπάνω. Αλλά εσύ έπρεπε πάλι να πετάξεις την μπάλα αλλού, καθότι τα επιχειρήματα ανύπαρκτα, ε?
Η μαντίλα (που παρεμπιπτόντως αυτή των μουσουλμάνων της Θράκης μόνο άερινη δεν είναι - τουναντίον είναι φτιαγμένες από χοντρό ύφασμα ΚΑΙ το καλοκαίρι) περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον αερισμό (μετάδοση θερμότητας με συναγωγή). Το ΙΔΑΝΙΚΟ είναι η πλήρης σκίαση ολόκληρου του σώματος και ο 100% ανεμπόδιστος αερισμός. Επειδή, όμως είναι αδύνατον να τριγυρνάμε όλοι τσίτσιδοι με ένα σομπρέρο διαμέτρου 3μ, συμβιβαζόμαστε με την επιλογή των κατά δύναμη ελαφριών ενδυμάτων.
Θα σε στεναχωρήσω, αλλά ενώ το χρώμα, η υφή και η ειδική θερμοχωρητικότητα του εκάστοτε υλικού παίζουν σημαντικό ρόλο, η πρόσληψη και απορρόφηση υπέρυθρης ακτινοβολίας δεν σχετίζεται επ' ουδενί με το ποσοστό υγρασίας της επιφάνειας στην οποία προσπίπτει.
Ο ιδρώτας αγαπητέ αυξάνεται, γιατί πρώτον ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι το επιθυμητό επίπεδο θερμοκρασίας δεν επιτυγχάνεται και κατά δεύτερον γιατί μέσω της κάλυψης και του περιοσρισμένου αερισμού μειώνεται κατά πολύ ο ρυθμός εξάτμισης του ιδρώτα.
Και ακόμη μια φορά: Μας ενδιαφέρει η ΔΥΣΜΕΝΗΣ χρονική περίοδος της μέρας, κατά την οποία έχουμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες! Αυτό είναι το υπό μελέτη θέμα μας. ΔΕΝ μας ενδιαφέρει τι θα φορέσεις εσύ για να προστατευτείς σε οποιαδήποτε στέπα, ούτε η μέση τιμή θερμοκρασιών του Ντουμπάϊ. Τράβα να φέρεις τώρα την μπάλα...
Δεν αναφέρθηκα στον τουρκικο καφέ. Αραβικό ήθελες να με κεράσεις και σε αυτόν αντέτεινα ελληνικό. Φέρε λοιπόν, πάλι την μπάλα στο γήπεδο.
Και ας πιάσουμε τις ΧΟΝΤΡΕΣ πατάτες σου τώρα:
- Τα θερμοκήπια δεν έχουν μηχανισμό ανάλογο με την ομοιόσταση του ανθρώπινου οργανισμού. Και??? Ειλικρινά διαβάζεις αυτά που γράφω?
Τα θερμοκήπια ήταν ένα παράδειγμα παθητικού συστήματος, για την κατανόηση κάποιων μηχανισμών (κοινώς να σου γλυτώσω διάβασμα στο ιντερνετ). Στην αμέσως επόμενη παράγραφο επεκτείνω το θέμα και στο -δυναμικής φύσεως- ανθρώπινο σώμα, προσθέτοντας τους νέους παράγοντες και τα επιπλέον δεδομένα (που στην πράξη είναι μόνο τα εξής 2: ιδρώτας και μείωση των κάυσεων).
-Όταν οι άνθρωποι δεν καλύπτονται, ο ιδρώτας εξατμίζεται πολύ γρήγορα και δεν επαρκει!!!!!!!!!!!!
Καλά ρε φίλε, που τα διαβάζεις αυτά? Και καλά να τα διαβάζεις, εσύ ο ίδιος δεν έχεις ιδρώσει ποτέ? Ή δεν έχεις δει άλλο άνθρωπο να ιδρώνει???? Μιλάμε μου μαράθηκαν τα ματοτσίνορα!! Καλά που τα γραπτά μένουν - θα λινκάρω τα ποσταρίσματα σου (να μοιραστώ το σοκ και με άλλους... αιπυστειμονες!!!!).
Αλλά για πες μου ειλικρινά τώρα, έχεις δει ποτέ άνθρωπο να.... μην προλαβαίνει να ιδρώνει??????!!!!!! Να κάνει δηλ, ΑΦΟΡΗΤΗ ζέστη, τόσο πολύ, που κάποιος να ιδρώνει σαν τρελός, αλλά να είναι θεόστεγνος, γιατί... δεν προλαβαίνει ο οργανισμός του να παράγει ιδρώτα με ικανοποιητικούς ρυθμούς????
Για να το πάρει λοιπόν το ποτάμι, πέραν του ότι ο ιδρώτας περιέχει άλατα που επικαλύπτουν σταδιακά την επιδερμίδα, παρεμποδίζοντας εξάτμιση και περαιτέρω εφίδρωση, το καθαρό νερό είναι πιο πτητικό από τον ιδρώτα (= εξατμίζεται πιο γρήγορα -> ψύχει αποτελεσματικότερα), καθαρίζει την επιδερμίδα από τα παραπάνω υπολείμματα και ΚΥΡΙΩΣ: Ψύχει λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας που έχει (συνήθως). Εξ' ου και η πολύ μικρή διάρκεια της ευχάριστης δροσιάς που νοιώθουμε (για να σε προλάβω: το φαινόμενο με το κρύο/χλιαρό/ζεστο ντους είναι κάτι το τελείως διαφορετικό).
Και το καλύτερο για το τέλος:
-"Ο άνθρωπος έχει πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα σε πολύ διαφορετικά μεταξύ τους περιβάλλοντα, πολύ μεγαλύτερη από τα άψυχα αντικείμενα με τα οποία ασχολούνται οι μηχανικοί".
Με τελείωσες! Πάει! Πάνω που πίστευα ότι μιλούσα με άτομο που έχει τελειώσει το δημοτικό πετάξες αυτό και....
Θα το αφήσω ασχολίαστο, γιατί ενώ έκανα τον... αυτιστικό μέχρι τώρα και αντέκρουσα με υπομονή όλα τις παιδιάστικες ανοησίες που παραθέτεις, αυτό ξεπερνάει απλά τα πάντα. Θα ήθελα μόνο να έρθεις εθελοντής για μια βουτιά στο μιξερ ασφαλτοσκυροδέματος. Εκεί θα μπορέσεις να δείξεις σε όλο τον κόσμο πόσο πιο ανθεκτικός είσαι ως ζωντανός άνθρωπος από τα σκύρα, ή την πίσσα!!!
Επίσης, γράφεις: "Επειδή, όμως είναι αδύνατον να τριγυρνάμε όλοι τσίτσιδοι με ένα σομπρέρο διαμέτρου 3μ, συμβιβαζόμαστε με την επιλογή των κατά δύναμη ελαφριών ενδυμάτων." Θα το πάρεις πίσω και αυτό μαθαίνοντας ότι ο άνθρωπος δέχεται επίσης ανακλώμενη ηλιακή ακτινοβολία από το έδαφος; "Αν και η άμεση ηλιακή ακτινοβολία πέφτει μόνο πάνω σε μια σχετικά μικρή επιφάνεια ενός ανθρώπου που στέκεται όρθιος, θερμαίνει γρήγορα το ξηρό αμμώδες έδαφος της ερήμου, το οποίο εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία από παντού προς την επιφάνεια του σώματος. [...] Είναι προφανές ότι τα ρούχα μειώνουν σημαντικά τη θερμότητα γύρω από τον άνθρωπο (πάνω από 20%), όταν περπατά στον ήλιο. Όταν κάθεται στον ήλιο ντυμένος, σε σύγκριση με το κάθεται γυμνός, μειώνει το θερμικό φορτίο πάνω από 35%." [1] Τόση ώρα μιλάμε για υψηλές θερμοκρασίες, αν και προσπαθείς να αποφύγεις το θέμα αναφερόμενος στο Καζαχστάν ή να υποθέσω ότι εκείνος που έλεγε "Δηλ αν σε αφήσω στην στέπα του Καζαχσταν που έχει 45 υπό σκιά το μεσημέρι και -5 το βράδυ, θα είσαι μια χαρά επειδή ο μέσος όρος βγαίνει 25???" ήταν πάλι ο φούφουτος; Έχεις φορέσει και Θρακιώτικη μαντήλα για να ξέρεις από τι ύφασμα φτιάχνεται ή τι αίσθηση αφήνει; "Πιο σημαντικό είναι ότι η απορρόφηση της ακτινοβολούμενης θερμότητας ανεβάζει τη θερμοκρασία στην επιφάνεια του ενδύματος πολύ υψηλότερα από εκείνη του αέρα στο περιβάλλον. Από εκεί, η θερμότητα μπορεί να επανακτινοβολείται προς το περιβάλλον στο εύρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας ή να απομακρύνεται με την κυκλοφορία του αέρα, ενώ η μεταφορά θερμότητας από την θερμή επιφάνεια του ενδύματος προς το δέρμα μέσα από στρώματα υφάσματος γίνεται μόνο με πολύ λιγότερο αποτελεσματική αγωγιμότητα. Έτσι, σημαντική ποσότητα της θερμότητας που απορροφάται δεν φθάνει το δέρμα." [1]
Ο λόγος που ασχολήθηκες με την υποτιθέμενη "ελληνικότητα" του καφέ έχει κάποια σχέση με το θέμα; Ο καφές είναι ένα ζεστό ρόφημα που πίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες διότι αυξάνει την εφίδρωση, μπορείς να μείνεις σε αυτό το γεγονός, αν πρώτα είσαι ικανός να αντιληφθείς τη διαφορά ανάμεσα σε αντικείμενα και ανθρώπους - που πολύ αμφιβάλλω, όταν έχεις ανάγκη να μιλήσεις στο άσχετο για θερμοκήπια σαν παράδειγμα θερμαινόμενου συστήματος μέχρι να προχωρήσεις "και στο -δυναμικής φύσεως- ανθρώπινο σώμα, προσθέτοντας τους νέους παράγοντες και τα επιπλέον δεδομένα (που στην πράξη είναι μόνο τα εξής 2: ιδρώτας και μείωση των κάυσεων)". Όπως έγραψα προηγουμένως "όταν οι άνθρωποι δεν καλύπτονται ο ιδρώτας εξατμίζεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην επαρκεί, για αυτό καταβρέχονται με νερό, όταν και αν έχουν πρόσβαση, επομένως θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο." Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς νερό και να αφυδατωθούν. "Άνθρωποι μη εξοικειωμένοι όσο οι αυτόχθονες στην επίδραση της θερμικής ακτινοβολίας τείνουν να αφαιρούν τα ρούχα τους κατά την έκθεσή τους σε έντονη ηλιοφάνεια. [...] Ωστόσο, η άνεση και το όμορφο μαύρισμα με αντίτιμο την σημαντικά πιο έντονη απαγωγή θερμότητας έχει ως συνέπεια τη διατάραξη ισορροπίας όχι μόνο σε υγρά, αλλά και σε άλατα, επειδή με τον ιδρώτα δεν χάνεται μόνο νερό, αλλά και ηλεκτρολύτες. Επιπλέον, ειδικά το λευκό δέρμα των Καυκάσιων, όταν μένει στον ήλιο χωρίς να καλύπτεται με ρούχα, εκτίθεται στις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας." [1] "Αν το νερό που χάνεται με τον ιδρώτα δεν αντικαθίσταται επαρκώς, το άτομο αφυδατώνεται. Αυτό μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα, επειδή η δίψα είναι φτωχός δείκτης για την κατάλληλη ποσότητα νερού που χρειάζεται προς αντικατάσταση της απώλειας. Η αίσθηση της δίψας ικανοποιείται με πολύ λιγότερο νερό από όσο απαιτείται για την πλήρη επανυδάτωση. [...] Σχετικά μακροπρόθεσμη έκθεση σε θερμό περιβάλλον οδηγεί στην ανάπτυξη φυσιολογικών χαρακτηριστικών που κάνουν την παραμονή σε αυτό πιο άνετη και βολική. [...] Οι προσαρμοστικές αλλαγές κατά τον εγκλιματισμό αφορούν κατά κύριο λόγο την έκκριση ιδρώτα. Ένα εγκλιματισμένο άτομο αποκτά ενισχυμένη ικανότητα να ιδρώνει, δηλαδή αυξάνεται η παραγωγή ιδρώτα. Εμφανίζει επίσης μείωση της κατώτατης θερμοκρασίας εφίδρωσης, δηλαδή αρχίζει να ιδρώνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή του δέρματος. Η κατανομή του ιδρώτα στο σώμα βελτιώνεται, δηλαδή γίνεται πιο άρτια σε όλο το σώμα. Όλες αυτές οι αλλαγές κάνουν την εφίδρωση αποτελεσματικότερη." [2]
Μπορείς να μοιραστείς "το σοκ και με άλλους... αιπυστειμονες!!!!" Επίσης, μπορείς να τους ενημερώσεις ότι η προσαρμοστικότητα είναι διαφορετική από την ανθεκτικότητα, μήπως καταφέρετε να βελτιώσετε τα ελληνικά σας.
[1] Kosaka M., Sugahara T., Schmidt K. L., Simon E., Thermotherapy for Neoplasia, Inflammation, and Pain, Springer 2013.
[2] Bijlani R.L., Manjunatha S., Understanding Medical Physiology, Jaypee Brothers 2010.
-Μόνο ένας πραγματικά ανόητος ή ένας απατεώνας θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι θεωρώ τον άνθρωπο "αντικείμενο".
- Τον καφέ τον ανέφερες ΕΣΥ και ως εκ τούτου ΕΣΥ μόνο μπορέις να απαντήσεις.
- Οταν έχεις σοβαρό έλλειμμα κατάρτισης, ψάχνεις στο ίντερνετ να βρεις κείμενα και βιβλιογραφίες και ακόμα περίσσότερο ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ κειμένων που να βεβαιώνουν τις θεωρίες που βολεύουν την θέση σου. Το έχω δει πολλάκις το έργο και προς χαρά όλων των ανόητων, υπάρχουν "αποδείξεις" για σχεδόν κάθε βλακεία που μπορεί να κατεβάσει η κούτρα του κάθε καθυστερημένου (καθότι ΕΣΥ ο ίδιος είσαι απόλυτα ΑΝΙΚΑΝΟΣ να αποδείξεις το παραμικρό).
-Πήγαινε να φέρεις την μπάλα από τις κερκίδες, το Καζακστάν ήταν μόνο για να καταλάβεις (λέμε τώρα...), ότι μας ενδιαφέρει το peak των θερμοκρασιών και όχι ο μέσος όρος.
-Όχι, δεν μιλούσαμε για άνθρωπο που φτάνει στα όρια της αντοχής του λόγω στέρησης υγρών και ηλεκτρολυτών. Οικτρή απόπειρα για να καλύψεις την πατάτα σου.
-Η μέση ανακλώμενη από το έδαφος ακτινοβολία, αποτελεί το 4% της συνολικά προσπίπτουσας στην γη. Αντίστοιχα, η άμεση προσληφθείσα αποτελεί το 60%. Πιστεύω ότι ακόμα και για έναν ανεκπαίδευτο σαν και εσένα είναι προφανής η διαφορά. Αυτό όμως που δεν θα σου είναι προφανές, είναι η επιβάρυνση στο θερμικό ισοζύγιο από την κάλυψη με ένα ύφασμα που εμποδίζει σε σημαντικό βαθμό την απαγωγή θερμότητας με συναγωγή και ακτινοβολία, καθώς και την εξάτμιση του ιδρώτα.
-Έχω ζήσει για πολλά χρόνια στην Ξανθη και ναι, έχω αποκτήσει εμπειρία ΚΑΙ για τα υφάσματα των μαντηλων των Πομάκων.
-Ύψιστη ανοησία! Ένδυμα που έχει πάχος 1-2 χιλιοστά, έχει σύντομα παρόμοια θερμοκρασία και στις 2 του πλευρές. Ως εκ τούτου, ακτινοβολεί και προς τις 2 πλευρές (περιβάλλον και άνθρωπο) παραπλήσιες ποσότητες υπέρυθρης. Αλλά αυτό είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ μπροστά στα ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ποσά θερμότητας που μεταφέρει μέσω αγωγής στο σώμα.
-ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ! Είσαι πραγματικά μοναδικός!! Οκ, λοιπόν, δεν θα σου ζητήσω να "αντέξεις", αλλά να "προσαρμοστείς" μέσα στο περιβάλλον του μίξερ!!! Πραγματικά αξιολύπητος. Και ξανά έχεις πρόβλημα με τα ελληνικά μου!! Μάλλον δεν ξανα-διαβάζεις τα δικά σου...
Επειδή υποψιάζομαι πάντως, ότι την περί ενδυμασίας στο ήλιο εμμονή σου την τροφοδοτεί η ενδυματολογία των -μουσουλμάνων- Αράβων της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, πρέπει να σημειώσω ότι σε περιοχές με τόσο ΞΗΡΗ ζέστη, αλλά και τόσο πολύ ΣΚΟΝΗ και άμμο, είναι όντως προτιμότερο να καλύπτεις το σώμα σου με ρούχα σαν και αυτά που συνηθίζεται να χρησιμοποιούν σε αυτές τις περιοχές. Ακόμα και με αυτήν την κάλυψη, ο αέρας είναι τόσο ξηρός, που ο ιδρώτας ψύχει το σώμα αποτελεσματικά. Να σημειωθεί επίσης, ότι οι φυλές της ερήμου μπορούν να φορούν ως και μαύρα ρούχα, γιατί ενώ αναπτύσσουν σημαντικά μεγαλύτερες θερμοκρασίες από τα άσπρα, φοριούνται τόσο χαλαρά πάνω στο σώμα (ακριβώς το αντίθετο από τις μαντήλες των Πομάκων), που αφήνουν τον αέρα να κυκλοφορεί σχετικά εύκολα.
Σε ακόμα θερμότερες περιοχές πάντως, όπου δεν υφίστανται τέτοιες ιδιαίτερες συνθήκες (πχ Ισημερινή Αφρική) και η σχετικη υγρασία κυμαίνεται σε φυσιολογικά (έως υπερβολικά) επίπεδα, οι άνθρωποι κυκλοφορούν ΤΣΙΤΣΙΔΟΙ.
Μιλάμε για την ακτινοβολία που δέχεται ο άνθρωπος, για τον οποίο μπορείς να διαβάσεις την επιστημονική βιβλιογραφία παραπάνω, αντί να επαναλαμβάνεις τις αντιεπιστημονικές αστήρικτες θεωρίες σου. "Είναι προφανές ότι τα ρούχα μειώνουν σημαντικά τη θερμότητα γύρω από τον άνθρωπο (πάνω από 20%), όταν περπατά στον ήλιο. Όταν κάθεται στον ήλιο ντυμένος, σε σύγκριση με το κάθεται γυμνός, μειώνει το θερμικό φορτίο πάνω από 35%.", αναφέρει η βιβλιογραφία, αναλύοντας "ότι η απορρόφηση της ακτινοβολούμενης θερμότητας ανεβάζει τη θερμοκρασία στην επιφάνεια του ενδύματος πολύ υψηλότερα από εκείνη του αέρα στο περιβάλλον. Από εκεί, η θερμότητα μπορεί να επανακτινοβολείται προς το περιβάλλον στο εύρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας ή να απομακρύνεται με την κυκλοφορία του αέρα, ενώ η μεταφορά θερμότητας από την θερμή επιφάνεια του ενδύματος προς το δέρμα μέσα από στρώματα υφάσματος γίνεται μόνο με πολύ λιγότερο αποτελεσματική αγωγιμότητα. Έτσι, σημαντική ποσότητα της θερμότητας που απορροφάται δεν φθάνει το δέρμα." Βέβαια, τα συμπεράσματα ερευνών που περιλαμβάνει η επιστημονική βιβλιογραφία αποτελούν για εσένα "ύψιστη ανοησία".
Αφήνοντας ασχολίαστη την αιπηστιμονεικύ μεθοδολογία σου, θεωρείς το τσιμέντο ή την πίσσα φυσικό περιβάλλον προσαρμογής; "Σχετικά μακροπρόθεσμη έκθεση σε θερμό περιβάλλον οδηγεί στην ανάπτυξη φυσιολογικών χαρακτηριστικών που κάνουν την παραμονή σε αυτό πιο άνετη και βολική. [...] Οι προσαρμοστικές αλλαγές κατά τον εγκλιματισμό αφορούν κατά κύριο λόγο την έκκριση ιδρώτα. Ένα εγκλιματισμένο άτομο αποκτά ενισχυμένη ικανότητα να ιδρώνει, δηλαδή αυξάνεται η παραγωγή ιδρώτα. Εμφανίζει επίσης μείωση της κατώτατης θερμοκρασίας εφίδρωσης, δηλαδή αρχίζει να ιδρώνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή του δέρματος. Η κατανομή του ιδρώτα στο σώμα βελτιώνεται, δηλαδή γίνεται πιο άρτια σε όλο το σώμα. Όλες αυτές οι αλλαγές κάνουν την εφίδρωση αποτελεσματικότερη." Κάθε γυναίκα με μαντήλα επιβεβαιώνει την σχετική εμπειρία. Τα μαύρα ρούχα δεν αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος περισσότερο από τα άσπρα, το χρώμα δεν παίζει ρόλο, εφόσον κάθε χρώμα σχετίζεται με την απορρόφηση διαφορετικής ακτινοβολίας. Σε κάθε μέρος του πλανήτη οι άνθρωποι καλύπτονται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και παντού αντιλαμβάνονται την έννοια της σεμνότητας. Τα ρούχα προστατεύουν τον άνθρωπο, βοηθούν την ομοιόσταση και σχετίζονται με την ανάπτυξη πολιτισμού, ενώ η γύμνια έχει σχέση με τα ζώα και τα αντικείμενα. Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να επιλέγει ό,τι θέλει.
Θα μπορούσα να σου αραδιάσω 100δες λινκς που όχι μόνο να υποστηρίζουν, αλλά και να ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ με υπολογισμούς όλα όσα σου ανέφερα παραπάνω, αλλά από ότι καταλαβαίνω, όντας φανατισμένος οπαδός μιας θρησκείας είσαι ανίκανος να χωρέσεις τίποτα άλλο στο μυαλό σου πέρα από το τυφλό σου δόγμα και τις διδαχές του. Επιπροσθέτως, μου απέδειξες στην πορεία της συζήτησης ότι είσαι ανίκανος να καταλάβεις τις αναλύσεις που σου έκανα (μάλλον δεν έχεις τελειώσει καν το Λύκειο, παραδέξου το!), καθώς ενώ ήταν απλοϊκες και εκλαϊκευμένες, δεν αντέκρουσες ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ από αυτές, αλλά απλά προσπαθούσες να επαναλάβεις τις ίδιες ανοησίες. Και επειδή αυτά βέβαια δεν ήταν αρκετά, έστρεφες την κουβέντα ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο ότι θεωρώ το άνθρωπο αντικείμενο, ότι μιλάω για ελληνικότητα του καφέ (αλήθεια, που τα διαβάζεις όλα αυτα? παίρνεις τίποτα ψυχοφάρμακα?) και ότι έχω φτωχή γνώση της Ελληνικής. Κλασσικός διαβολέας, κουτοπόνηρος απατεώνας της διαλεκτικής, έβγαζες από την φαντασία σου συμπεράσματα, όσο ξεκάθαρος και αν ήταν ο λόγος μου. Το κακό για εσένα είναι ότι όλοι αναγνωρίζουν και χλευάζουν τέτοιους απατεώνες σαν του λόγου σου και ότι τα γραπτά εδώ ΜΕΝΟΥΝ.
Και μια και σου αρέσουν οι αποδείξεις, πάρε μια σχετικά με την τελευταία ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ αμορφωσιάς βλακεία σου:
Άσπρο vs μαύρο χρώμα: (του Λυκείου κυριολεκτικά, αλλά είπαμε, ε?)
http://scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=3873
ΥΓ: Διάβασε λίγο ξανά το τελευταίο σου κατεβατό και προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου, ότι αυτό είναι ελληνική γλώσσα. Που έχεις και το θράσος να με ειρωνέυσαι...
Για το άσπρο και το μαύρο χρώμα, επειδή δεν μιλάμε για αντικείμενα, αυτά που γράφεις δεν ισχύουν σε ζωντανούς οργανισμούς, εφόσον "πειράματα έχουν δείξει ότι οι λευκές τρίχες στα βοοειδή και τα άσπρα φτερά στα περιστέρια επιτρέπουν να εισχωρεί περισσότερο η ακτινοβολία βραχέων κυμάτων στο δέρμα σε σχέση με τα μαύρα. Πράγματι, περισσότερη θερμότητα εισέρχεται σε ένα περιστέρι με άσπρο φτέρωμα παρά με μαύρο όταν και τα δύο εκτίθενται σε προσομοίωση συνθηκών ηλιακής ακτινοβολίας και ανέμου με ταχύτητες μεγαλύτερες από 3 m/s" και συγκεκριμένα στον άνθρωπο "το ποσό της θερμότητας που απορροφάται από ένα Βεδουίνο εκτεθειμένο στη ζεστή έρημο είναι το ίδιο αν φοράει μαύρο ή λευκό ύφασμα. Η πρόσθετη θερμότητα που απορροφάται από τη μαύρη ρόμπα χάνεται πριν φτάσει στο δέρμα." (Shkolnik A., Taylor C. R., Finch V., Borut A., Why do Bedouins wear black robes in hot deserts?, Nature 01/1980; 283(5745): 373-375. doi:10.1038/283373a0)
και σε αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ σου απάντησα!
Και εσύ, σαν λαμογιοπολιτικάντης του κατώτερου επιπέδου, το γύρισες κουτοπόνηρα σε... φτερά και πούπουλα, που αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση και πρόκειται για αναφορά στην ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ του εκάστοτε τριχώματος/φτερώματος και το ποσό της ακτινοβολίας που φτάνει στο δέρμα. Το ξέρουν και οι πέτρες εξυπνάκια, ότι ένα ημιπερατό στην ακτινοβολία μέσο, αφήνει τόσο περισσότερο φως να περάσει, όσο πιο ανοικτόχρωμο είναι. ΑΛΛΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕΣ και αντέγραψα παραπάνω!!! Και θα στεναχωρήσω πάλι, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ της σκούρας τρίχας ή φτερού είναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ!! Εσύ φυσικά συνέχισες την ανάγνωση μέχρι στο σημείο που εξυπηρετούσε τον σκοπό σου!
ΤΟ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ έπραξες και με την μελέτη στην οποία με παραπέμπεις!!! Η χρησιμοποίηση ΦΑΡΔΙΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ δύναται να δημιουργήσει ένα chimney effect, όπου η ΜΕΓΑΛΗ απόσταση (όρα εκεί που λέει "if the gap is relative large") μεταξύ υφάσματος και δέρματος, εξυπηρετεί την απαγωγή θερμότητας με μεταφορά ("convection") και την ταυτόχρονη -σχετικά- ελεύθερη εξάτμιση του ιδρώτα, όπου τα 2 αυτά φαινόμενα αντισταθμίζουν την ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ θερμοκρασία του ΜΑΥΡΟΥ υφάσματος (το κείμενο της παραπομπής σου τα λέει). Απαιτεί όμως ειδικές (ιδανικές) συνθήκες για να λειτουργήσει, με ΜΕΓΑΛΟ ποσοστό του υφάσματος θα ΑΠΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΑ από το δέρμα και ως επί το πλείστον τέτοια στάση σώματος και διάταξη του ρουχισμού, που αναιρείται πολύ έυκολα (πχ, αν το άτομο κάτσει).
Βλέπεις όμως, την διαφορά?? ΤΟ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ, αλλά εσύ σαν ΗΜΙΜΑΘΗΣ απατεώνας, επιχείρησες να το χρησιμοποιήσεις για να στηρίξεις το λογικό σου ατόπημα.
Κατά τα άλλα οι ad hominem επιιθέσεις... αποτελούν λογική πλάνη. Και θες να πείσεις ότι δεν είσαι -κατά συρροή- διαλεκτικός απατεώνας.
Εγώ αγαπητέ, δεν είχα ΕΞ ΑΡΧΉς καμία ΑΠΟΛΎΤΩΣ διάθεση να σε μειώσω και να σου επιτεθώ με οποιονδήποτε τρόπο. Όταν άρχισες όμως αυτές τις απατεωνίστικες τακτικές (και το έπραξες ΑΜΕΣΩΣ αυτό), μου αποκαλύφθηκε ότι είσαι απλά ένας υστερόβουλος δογματικός που χρησιμοποιεί τέτοια χοντροκομμένα κόλπα για να καλύψει την παντελή ασχετοσύνη και ανυπαρξία επιχειρημάτων του. Η πιο σωστά την ημιμάθεια που προσφέρει απλόχερα το ίντερνετ στον κάθε φανατικό οπαδό του οτιδήποτε. Σταμάτησα ως εκ τούτου να σε αντιμετωπίζω σαν πολιτισμένο συνδιαλεγόμενο και μάλιστα άνθρωπο του Θεού, με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη και υψηλό ήθος (όπως λανθασμένα σε αξιολόγησα και από προηγούμενες συζητήσεις μας) και άρχισα να αποκρίνομαι ανάλογα σε αυτό που μου αποκάλυψες ότι πραγματικά είσαι. Οι ειρωνίες και οι υπόννοιες πχ για την γνώση της Ελληνικής, απλά επιβεβαίωσαν τις υποψίες μου. Ούτε που σου πέρασε από μυαλό ότι εγώ δεν επιμελούμαι τα κείμενα μου, τα δαχτυλογραφώ εντός λίγων λεπτών (δεν με παίρνει χρονικά για κάτι παραπάνω). Δεν σου πέρασε καν από το μυαλό ότι θα μπορούσα να είμαι ομογενής, ξένος, ή απλά ΟΝΤΩΣ κάποιος που δεν χειρίζεται τόσο καλά τον λόγο και την γλώσσα. Θα μείωνε αυτό την αξία των επιχειρημάτων μου? ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ! Αλλά ένας τέτοιας ποιότητας άνθρωπος του Αλλάχ σαν και εσένα το χρησιμοποίησε με δόλο ΣΕ ΚΑΘΕ γραπτή του απόκριση εδώ! Εύγε και πάλι έυγε!! Θα σε ακολουθήσουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΞΙΟΙ στα πιστεύω σου!! Και φυσικά, κάνεις την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ για την θρησκεία σου και τους ακόλουθούς της!!
Και μας κάνεις και μάθημα ελληνικών!!!!
Καλά το πας, συνέχισε....
οκ.. ουτοπικα ολα αυτα αλλα δε θα τα αλλαξω εγω επειδη προσπαθω να εκλογικευσω κατι που θεωρειται ''φαντασια''..
οσο για τα υπολοιπα που λες, τι χρηματα πεταμε σε χτενισματα μιας μερας καθε μερα??? γατι εκτος απο γαμους κτλ δεν νομιζω να πηγαινει καμια αλλη γυναικα σε κομμωτηρια.
επισης ο καθε ανθρωπος θα πρεπει να χει τον χαρακτηρα του, οχι αυτην την μαζικοποιηση εμφανισης που του ''επιβαλει'' μια θρησκεια.
και με τον εσωτερικο σου κοσμο μπορεις μια χαρα να ασχοληθεις αν το θελεις.. το να λουστεις, να στεγνωσεις το μαλλι σου και να το πιασεις μια κοτσιδα/πλεξουδα/αφησεις λυτα δεν σε εμποδιζουν αυτα τα 5 λεπτα στην εσωτερικη σου ενδοσκοπηση.
γι'αυτο λεω οτι ειναι ανοησιες επιεικως..
και ναι 5 λεπτα φτανουν, αντε σου βαζω 10 αν ειναι να βγεις. αν κανει καποια μιση ωρα ειναι παλι επιλογη της, δεν της επεβαλε κανεις να ασχολειται μιση ωρα.
οσο για το αλλο που λες μου κανει λες και ειναι βγαλμενο απο καμια ταινια που βλπεις τετοιες φρασεις και απλα γελας ή εκνευριζεσαι. ακους εκει ειμαστε ολοι δουλει και δεν υπαρχιε κανεις χωρις αυθέντη. what the fuck δηλ.. γαιτι πρεπει να μεγαλωνετε ετσι? οτι παντα καποιος πρεπει να μας διαφεντευει? και μην αρχισεις με τους πολιτικους οτι μας διαφεντευουν κτλ γιατι το ιδιο κανουν και σε σας, εχετε δεν εχετε θρησκεια.
δεν μπορει να το χωρεσει η λογικη μου απλα, οχι δεν ειμαστε δουλοι κανενος. ειμαστε ανθρωποι οι οποιοι διαφεντευουμε μονο το σωμα μας.. και αυτο πολλες φορες δεν υπακουει κιολας. χαχαχαχα οτιδηποτε αλλο δεν ειναι αποδεκτο, ποσο μαλλον κατι φανταστικο/ουτοπικο/που δεν εχει δει κανεις/που υποτιθεται εχει σουπερ δυναμεις, και τα συναφη.
Όσο για το αν είμαστε δούλοι, όταν καταφέρεις να παραμείνεις για πάντα εν ζωή σε αυτόν τον κόσμο, τότε έλα να μου πεις ότι δεν έχεις αὐθέντη. Μέχρι τότε κοίταξε προς τους τάφους, αν θέλεις να καταλάβεις γιατί υπάρχει ο αὐθέντης, δηλαδή εκείνος που ορίζει την ώρα και τη στιγμή που αρχίζει και τελειώνει η περιορισμένη δοκιμασία μας σε αυτόν εδώ τον κόσμο.
δηλ.. εχουμε 2015.. ειναι πολυ κριμα να πιστευετε παραμυθια της χαλιμας και οτι ειμαστε υποχρεωμενοι καποιος να μας οριζει επειδη δεν ζουμε αιωνιως.. ο κυκλος της ζωης ειναι, των κυτταρων μας, της υγειας μας και των επιθυμιων μας!
και ναι ειμαι γυναικα που καθε φορα μετα το μπανιο βαζω αφρο στο μακρυ μου μαλλι και μου φτανουν 2 αφροι τον χρονο, 1 λακ και 6 βαφες λογω ασπρων απο τα 23 μου. ελεος δηλ.. εκτος κι αν μιλας για τπτ κομμωτριες ή σελεμπριτις ή παρανοικα 15χρονα που σηκωνονται απο τις 6 να κανουν το μαλλι τους.
Η ύπαρξη ενός αὐθέντη, ο οποίος ορίζει τη στιγμή του θανάτου μας, δεν συνεπάγεται ότι μας υποχρεώνει να ζήσουμε σε αυτόν τον κόσμο όπως ορίζει. Ο καθένας έχει την επιλογή να υποταχθεί ή να μην υποταχθεί στο θέλημα του Θεού, το οποίο η ψυχή συνειδητοποιεί ως αγαθό, με όποιο τρόπο και να μεγαλώσει ο άνθρωπος. Οπότε σημασία έχει η επιλογή που κάνουμε. Αν κάποιος επιλέξει να αγνοεί τη συνείδηση του αγαθού, υποδουλώνεται στην αμαρτία και τα πάθη (δικά του ή άλλων) διαμορφώνοντας έναν χαρακτήρα ανάλογο με ό,τι έχει αφήσει να τον κυβερνά το 2015 ή κάθε άλλη χρονιά.
Νομίζω ξέρεις ότι με 2 αφρούς και 1 λακ το χρόνο ανήκεις στη μειοψηφία των ανθρώπων που αντιστέκονται στον καταναλωτισμό της εποχής, όσο δύσκολο και αν είναι να αποδεχτείς ότι το άσπρο είναι ένα φυσικό χρώμα το οποίο δε χρειάζεται να αλλάξεις βάζοντας ένα σωρό χημικά στο κεφάλι (το λέω χωρίς καμία πρόθεση κατηγορίας). Η πίεση που δέχονται τα σημερινά "παρανοϊκά 15χρονα" δεν πρόκειται να μειωθεί ενόσω θα υποκύπτουν στο πνεύμα του καταναλωτισμού.
σορρυ.. δεν θελω να σου αλλαξω την γνωμη, αλλωστε πολυ δυσκολα γινεται να θεωρησω οτι μπορει να σκεφτεις διαφορετικα συμφωνα με τα λεγομενα σου, οποτε απλα παραιτουμαι γιατι δεν σε ξερω καν..
οσο για τον καταναλωτισμο, παιδεια και αξιες απο το σπιτι χρειαζονται για να μην ξεφευγουν τα 15χρονα.. οχι ορισμους απο θρησκειες και ''νομοι'' που πρεπει να ακολουθουν θελουν δε θελουν επειδη γεννηθηκαν στο εκαστωτε κρατος με την εκαστωτε οικογενεια, που ακολουθει την εκαστωτε θρησκεια.
αλλωστε.. αν ισχυαν ολα αυτα που θεωρεις λογικα θα υπηρχε ενας θεος οχι 100 διαφορετικοι..
Ασφαλώς χρειάζεται παιδεία και αξίες από το σπίτι ένα παιδί για να μάθει να αντιστέκεται στον καταναλωτισμό, αλλά είναι ολοφάνερο ότι η δυτική κοινωνία ούτε έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση την παιδεία, εφόσον ενδιαφέρεται κυρίως για την εξειδίκευση, ούτε δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οικογένεια, ούτε βοηθάει την ανατροφή του παιδιού μέσα σε αυτή, όταν πρακτικά καθίσταται υποχρεωτική η εργασία και των δύο γονιών με αποτέλεσμα να μην έχουν καθόλου χρόνο για το παιδί. Άλλωστε πώς θα μπορούσε να ενδιαφέρεται η δυτική κοινωνία να σταματήσει τον καταναλωτισμό, όταν η οικονομία της στηρίζεται πάνω σε αυτόν; Νόμοι υπάρχουν σε κάθε κοινωνία, αλλά μόνο όταν κάποιος πιστεύει τους ακολουθεί από επιλογή. Αν οι άνθρωποι "πρεπει να ακολουθουν θελουν δε θελουν επειδη γεννηθηκαν στο εκαστωτε κρατος με την εκαστωτε οικογενεια", τότε δε μιλάμε για θρησκεία, αλλά για παράδοση. Η παράδοση μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να ακολουθεί πολλούς σαν "θεούς", ενώ ο Θεός είναι ένας και μοναδικός.
Να είσαι καλά και ευχαριστώ για την ευγενική συζήτηση.
1. Τα Πομακοχώρια ΔΕΝ ειναι όμορφα. Έχουν τσιμεντοποιηθεί αγρίως και κάνουν άσχημη αντίθεση στο όμορφο ορεινό τοπίο.
2. Οι Πομάκοι δεν είναι φιλικοί. Δεν είναι και εχθρικοί, αλλά επειδή έχουν πάθει πολλά από το ελληνικό κράτος, κρατούν αποστάσεις. Μάλλον επιφυλακτικούς θα τους έλεγα.
3. Υπάρχουν Πομακοχώρια που έχουν 100% τουρκική συνείδηση, και οι κάτοικοι τους δεν αισθάνονται Έλληνες, αλλά Τούρκοι. Ο Εχίνος για παράδειγμα κάθε φορά που τον επισκέπτεται τούρκος επίσημος, κοκκινίζει από τις τούρκικες σημαίες.
4. Τα Πομακοχώρια είναι χωρισμένα σε δυο ομάδες, τα φιλελληνικά και τα τουρκόφιλα. Οι κάτοικοι δεν μιλιούνται καν μεταξύ τους.
5. Παντού, σε δρομους, σε ποτάμια ή σκαλωμένες σε δέντρα, υπάρχουν χιλιάδες πλαστικές σακούλες. Χιλιάδες λέμε... Ένα άσχημο θέαμα.
6. Οι εκκλησίες δίπλα σε τζαμιά δεν υποδηλώνουν ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στις κοινότητες, αλλά με το ζόρι επιβολή από το κράτος, μιας προς τους ντόπιους ξένης θρησκείας. Κάτι σαν υπενθύμιση, σε ποια χώρα βρίσκονται. Θα ίσχυε το αντίθετο, αν τα χωριά ήταν μικτά, όπως αρκετά χωριά στον κάμπο. Δεν είναι όμως. Στα Πομακοχώρια, με εξαίρεση λιγοστούς κρατικούς υπαλλήλους - που οι περισσότεροι διαμένουν στην Ξάνθη - οι κάτοικοι είναι αμιγώς μουσουλμάνοι. Οπότε καμία εκκλησία δεν εχει λόγο να υπάρχει εκεί.
7. Η Τουρκία, μέσω του πανίσχυρου προξενείου της στην Κομοτηνή, είναι σχεδόν κράτος εν κράτει στην περιοχή και στέλνει υπογείως πακτωλούς χρημάτων κάθε χρόνο.
8. Οι γυναίκες είναι πολύ καταπιεσμένες και καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό ψυχοφαρμάκων στη Θράκη. Η μεγαλύτερη διασκέδαση τους είναι να παρακολουθούν τούρκικα σήριαλ.
9. Όλα τα σπίτια στα Πομακοχώρια - ΟΛΑ όμως - έχουν δορυφορικά πιάτα που βλέπουν προς την Τουρκία.
9. Οι Πομάκοι δέχτηκαν μεγάλες διώξεις στο παρελθόν. Η Ελλάδα άσκησε καθαρά ρατσιστική πολιτική σε βάρος τους για πολλές δεκαετίες, κάτι αντίστοιχο με την πολιτική του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους. Απαγορεύσεις, αποκλεισμοί, κυνηγητά, αποχαρακτηρισμοί εκτάσεων, μζούσαν σε μια στρατοκρατούμενη κατεχόμενη ζώνη, χωρίς δικαιώματα και χωρίς να μπορούν να κυκλοφορήσουν παραέξω μετά τη δύση του ήλιου. Κορυφαίος ο νόμος που ψηφίστηκε ΜΥΣΤΙΚΑ από τη Βουλή των Ελλήνων, για απώλεια ιθαγένειας, που κατέστρεψε περιουσίες και οικογένειες. Τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται τη δεκαετία του 90, επί ΠΑΣΟΚ (τι περίεργο, ε?) και υπουργού Αρσένη.
Και μην αρχίσετε τα γνωστά περί διώξεων του Ελληνικού στοιχείου στην Πόλη και την Ίμβρο.
Αυτά τα ξέρουμε όλοι, εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μια ευρωπαϊκή χώρα που έκανε τα ίδια σε βάρος όχι των τουρκογενών του θρακικού κάμπου, αλλά των Πομάκων που ουδεμία σχέση με την Τουρκία δεν έχουν.
Κατά τη γνώμη μου, πολύ καλά έκανε η Ελλάδα και προσπάθησε να περιορίσει την εκλογή μουσουλμάνων βουλευτών. Η Θράκη είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή και δεν παίζουμε με τη φωτιά.
Η ένσταση μου είναι για τη συμπεριφορά απέναντι στους Πομάκους οι οποίοι δεν είναι Τούρκοι και όμως υπέφεραν περισσότερο από όλους.
Μόνο η περιοχή τους αποκλείστηκε με στρατό - για να έρθει ασθενοφόρο από την Ξάνθη, έπρεπε να δοθεί άδεια από την Ασφάλεια και τη Μεραρχία, να βρεθεί ο οδηγός και να πάει στα κορφοβούνια, να τον σταματήσει ο στρατός, να ελέγξει τα χαρτιά και μετά να τον αφήσει να περάσει. Καταλαβαίνεις λοιπόν τι γινόταν. Στα τουρκοχώρια του κάμπου αυτό όμως δεν ίσχυε.
Η δικαιολογία ότι οι Πομάκοι ζουν σε παραμεθόριες περιοχές είναι αστεία. Οι Πομάκοι δεν ζουν στα τούρκικα σύνορα, αλλά στα βουλγάρικα, και έχουμε νομούς - Σέρρες και Δράμα - που συνορεύουν με τη Βουλγαρία και δεν αποκλείστηκαν καθόλου.
Περιοχές δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία δεν ήταν ποτέ αποκλεισμένες, όπως οι Πομάκοι του Εβρου - που θα μπορούσαν να είναι μια κάποια απειλή, λόγω της εγγύτητας προς την Τουρκία - δεν ήταν αποκλεισμένοι με μπάρες.
Μιλάμε όμως για μια περιοχή, όπου η Άγκυρα λύνει και δένει, σύμβουλοι του δικού μας ΥΠΕΞ μετατίθενται για να μπουν στη θέση τους άλλοι πιο φιλότουρκοι, γη μεταπωλείται και περνάει στα χέρια των Τούρκων.
Δάσκαλοι από την Τουρκία έρχονται ανενόχλητοι και αλωνίζουν με τις ανθελληνικές τους θέσεις στα σχολεία.
Αν σταματήσει η Τουρκία να επεμβαίνει καθημερινά στην Ελληνική Θράκη, και αν σταματήσει να στέλνει μουσουλμάνους από τη Ροδόπη στον Έβρο, για να ανατραπεί το 6% που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης, τότε να μιλήσουμε για δημοκρατία.
Αν δεν υπήρχαν αυτά, ίσως η συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στη μειονότητα να ήταν διαφορετική. Τώρα η άποψη ότι η δημοκρατία φτάνει παντού είναι λίγο άκυρη.
Όταν υπάρχει θέμα απώλειας εδαφών, η δημοκρατία δεν φτάνει παντού. Σε περίπτωση δημοψηφίσματος, η Θράκη θα περνούσε στα χέρια της Τουρκίας και το γνωρίζετε καλά αυτό. Και τι θα γινόταν το υπόλοιπο καμμάτι των χριστιανών? Θα πήγαιναν αδιαμαρτύρητα στην άλλη πλευρά των συνόρων? Γιαυτούς δεν ισχύει η δημοκρατία?
Ο γενικότερος τρόπος αντιμετώπισης των μουσουλμάνων από την ελληνική κοινωνία, δηλαδή ότι ο μουσουλμάνος γίνεται αντιληπτός ως Τούρκος, κάπου βασίζεται. Με τους Τούρκους ζήσαμε 400 χρόνια - στη βόρεια Ελλαδα 500 - οι Τούρκοι ήταν κατακτητές, αυτούς ξέραμε. Και αν ήρθαν και άραβες στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, στους Τούρκους υπάγονταν. Αν σταματήσει το επίσημο τουρκικό κράτος να φερεται σαν κατακτητής, τότε κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Το κάνει σε όλα τα Βαλκάνια, το κάνει τη Μέση Ανατολή, το κάνει και δω.
Τέλος, το σχόλιο μου επικεντρώνεται αποκλειστικα στη άνιση μεταχείριση απέναντι στους Πομάκους, - ή και στους Ρομά - που δεν είναι Τούρκοι, κάτι που η Άγκυρα εδώ και χρόνια προσπαθεί να ανατρέψει εκτουρκίζοντας τους. Θα γνωρίζετε πολύ καλά την τρομοκρατία που ασκεί το "δημοκρατικο¨προξενείο της Τουρκίας, απέναντι στους Πομάκους που είναι πιο φιλέλληνες.
"يا ايها الناس انا خلقناكم من ذكر وانثى وجعلناكم شعوبا وقبائل لتعارفوا ان اكرمكم عند الله اتقاكم ان الله عليم خبير"
(49:13, "Ω! Εσείς άνθρωποι! Σας έχουμε πλάσει από έναν (μόνο) άνδρα και μια (μόνο) γυναίκα και σας κάναμε σε λαούς - έθνη και φυλές, για να αναγνωρίζει ο ένας τον άλλο (κι όχι να καταφρονεί ο ένας τον άλλο). Βέβαια ο πιο τιμημένος από σας - στα μάτια του Αλλάχ, είναι ο πιο ενάρετος. Κι ο Αλλάχ είναι Παντογνώστης και καλά πληροφορημένος."
Αλλά ακόμα και έτσι, είναι αυτονόητο ότι αν μερίδα της κοινωνίας διακυβεύει την ασφάλεια και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας (ΑΥΤΟ είναι δημοκρατία), θα υποστεί τις νομικές συνέπειες, ή/και την πίεση της τελευταίας. Αυτό έγινε X10 και μάλιστα έξω από τα πλαίσια οποιασδήποτε νομιμότητας στην γειτονική -μουσουλμανική- Τουρκία και εκδιώχτηκε κακήν κακώς όλο το ελληνικό στοιχείο.
Το "100% Ελλάδα", τέλος, τι υποδηλώνει?
...ξεχασα να πω και για τις "μπαρες" στις εισοδους των δρομων για τα χωρια τους !!!!
1) Κατά την αρθρογράφο δεν έχει θέση η ανεξιθρησκεία στα πομακοχώρια και μάλιστα όσον αφορά κατοίκους οι οποίοι ως μουσουλμάνοι πιστεύουν στο Ισλάμ γύρω στα 350 χρόνια;
2) Τι σχέση βρίσκει η αρθρογράφος ανάμεσα στη γνώση ελληνικών με το να είναι κάποιος μουσουλμάνος;
3) Τέλος, μπορεί να εξηγήσει η αρθρογράφος γιατί υπάρχει γυναικωνίτης πάνω από τα κεφάλια των ανδρών οι οποίοι προσεύχονται στο τζαμί, εφόσον ισχυρίζεται ότι "η γυναίκα δεν είναι ευπρόσδεκτη ακόμη είναι το τζαμί";
Δυστυχώς για εσένα, φαντασία αυτού του είδους διαθέτουν κυρίως οι δογματικοί που φαντάζονται λιβάδια από ρύζι και καμιά εξηνταριά παρθένες για πάρτη τους σε μια μετά θάνατον ζωή. Και ενώ όντως ένας Πομάκος μπορεί να έχει 2η γλώσσα (και 3η και 4η και 5η) τα Καντονικά η και τα Σουαχίλι, εδώ δεν πρόκειται για "στερεότυπα", αλλά για στατιστική και ιστορική αλήθεια. Και για να μην αρχίσεις να μου αμφισβητείς δεδομένα με αξιωματική υπόσταση, κάνε αν θες πρώτα τον κόπο να διαβάσεις την σύγχρονη δημογραφική ανάλυση της Ελλάδας και στο κατόπι την ιστορία της ανταλλαγής πληθυσμών του '23, όπου εκδιώχθηκε (πολύ κακώς κατ'εμέ) μεγάλος αριθμός ατόμων ελληνικής συνείδησης από την χώρα, μόνο και μόνο επειδή ήταν μουσουλμάνοι.
Επιπροσθέτως, η αρθρογράφος προφανέστατα δεν αναφέρεται στο σύνολο των Ελληνομαθών επί της γης, αλλά στους Ελληνόφωνες της Ελληνικής επικράτειας. Και πέρα από τους Πομάκους, πρακτικά δεν υπάρχει άλλη ελληνόφωνη φυλή ή κοινωνική ομάδα (έστω και σαν 2η γλώσσα), που να έχει ως θρησκεία το Ισλάμ.
Την αντίφαση που αναφέρεις, μάλλον μόνο εσύ μπορείς να την διακρίνεις.
Τέλος, οι θρησκείες και τα δόγματα το μόνο που κάνουν από την αρχή της ύπαρξης τους, είναι να προσηλυτίζουν, να προσπαθούν να εισχωρήσουν και να αφομοιώσουν -με το καλό ή και το κακό- φυλές και λαούς. Αλλά εσύ μάλλον διάβασες άλλη ιστορία, όπως προανέφερα.
Για τον γυναικωνίτη και τι ισχύει περί αυτού, μάλλον θα πρέπει να απαντήσεις εσύ, καθότι μοιάζεις γνώστης του αντικειμένου.
Ξαναλέω: Η θρησκεία ιστορικά επιβλήθηκε σε ολάκερους λαούς ή επικράτειες (επαρχίες, βασίλεια, αυτοκρατορίες κλπ) με επιθετικό προσηλυτισμό, διατάγματα, βία και εκβιασμό. Αντίθετα με τις ρομαντικές σου θεωρίες, τα παραδείγματα είναι 100δες: Διατάγματα του Θεοδοσίου, Οθωμανικός κεφαλικός φόρος, εξισλαμισμός Περσών κλπ. Και ακόμα και αν δεχτούμε ότι ο εκάστοτε πληθυσμός αντιστεκόταν αρχικά και αποδεχόταν μόνο επιφανειακά την πίστη που του επιβαλλόταν, σταδιακά με το πέρασμα των γενεών, η νέα αυτή θρησκεία κυριαρχούσε στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Θα σε παρακαλούσα τέλος, να εγκαταλείψεις τις παιδιάστικες απόπειρες χλεύης μου, με χρήση ανόητων όρων σαν τον σολοικισμό, όρων που μόνο μέσα στα έγκατα του δογματικού μυαλού σου βρίσκουν λογική και συνάφεια με τα λεγόμενα μου, αλλά και που επίσης δεν έχουν καν απαξιωτικό χαρακτήρα στην σημερινή εποχή.
Τέλος, η πληροφορία για τον γυναικωνίτη στο τζαμί είναι -ειλικρινά- χρήσιμη και ευπρόσδεκτη, καθότι προσωπικά είχα παντελή άγνοια περί της ύπαρξης του.
Αν η πίστη κάποιου αλλάζει "με επιθετικό προσηλυτισμό, διατάγματα, βία και εκβιασμό", τότε δεν είναι πίστη. Ο άνθρωπος που δεν ρίχνει την ευθύνη σε άλλους ή και στην τύχη είναι πρόθυμος να θυσιάσει προς υπεράσπιση της πίστης του όχι μόνο την ησυχία του και το βόλεμά του παρά στην ανάγκη και τη ζωή του την ίδια. Το Ισλάμ υπάρχει από την εποχή του Αδάμ, η υποταγή στον ένα και μοναδικό Θεό αναφέρεται μέχρι και στα ιερά κείμενα των Ινδών, τις Βέδες. Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει ότι ο άνθρωπος, επειδή μπορεί να ανιχνεύει την πολυπλοκότητα των σχημάτων, γεννιέται με πίστη στην ύπαρξη ενός και μοναδικού Δημιουργού των πάντων, δηλαδή είναι προγραμματισμένος να αναγνωρίζει τον ένα και μοναδικό Δημιουργό.
Το να εκλαμβάνεις ως προσπάθεια χλευασμού τη χρήση ενός όρου που δεν έχει απαξιωτικό χαρακτήρα, δείχνει την ασυνάφεια των σκέψεών σου. Συντακτικό σφάλμα στη χρήση της γλώσσας, τουτέστιν σολοικισμός, είναι να γράφεις ότι "οι θρησκείες και τα δόγματα", δηλαδή ορισμένα εσωτερικά γνωρίσματα, "προσπαθούν να εισχωρήσουν και να αφομοιώσουν". Οι άνθρωποι μπορεί να εκφράζουν ορισμένα εσωτερικά γνωρίσματα (εν προκειμένω "θρησκείες" και "δόγματα"), δηλαδή να τα βγάζουν προς τα έξω, αλλά σύνταξη ότι εισέρχονται τα εσωτερικά γνωρίσματα δεν στέκει.
Η πληροφορία ότι ο γυναικωνίτης υπάρχει διότι οι γυναίκες είναι ευπρόσδεκτες στο τζαμί δεν προσθέτει περισσότερα στα διδάγματα που περιέχει το Ι. Κοράνι, το οποίο γράφει ότι όλοι οι άνθρωποι θα κριθούν ανάλογα με τα έργα τους, ανεξαρτήτως χρώματος ή φύλου. Είθε να μην έχεις άγνοια όταν έρθει εκείνη ώρα.
Επιγραμματικά:
Το τι θα κερδίσεις εσύ, ή όποιοσδήποτε άλλος, δεν ενδιαφέρει νομίζω κανέναν. Το ίδιο και για το αν και πως θα κρίνεις εσύ, ή οποιοσδήποτε άλλος τον Σαουδάραβα ή τον Μαροκινό. Μιλούσαμε απλά για την ύπαρξη ή όχι "σκληροπυρηνικής" έκφανσης του Ισλάμ και επείδή δεν υπάρχει αντιεπιχείρημα εσύ πετάς την μπάλα στην κερκίδα...
Δεν ξέρω τι να σου πω τώρα για το τι είναι πίστη και τι όχι. Σου εξήγησα επιγραμματικά πως λειτουργούσαν οι θρησκείες μέχρι σήμερα και πως κατέλειξαν εκατομμύρια των επί γης λαών να είναι οπαδοί τους και εσύ λές πάλι μόνο αυτό που θες να πεις. Και να ήταν κάτι που έβγαλα από το μυαλό μου να πω εντάξει. Αντιθέτως μιλάμε για την επίσημα καταγεγραμμένη παγκόσμια ιστορία.
Δεν ξέρω που διδάχτηκες την ελληνική. Φαντάζομαι στο ίδιο ίδρυμα θα ανέπτυξαν και την λογική σου και αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι, από που και ως που αποτελεί η θρησκεία "εσωτερικό γνώρισμα". Ίσως για εσένα, που θα έδινες και την ζωή σου για την πίστη σου, να ισχύει κάτι τέτοιο, οκ. Αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο, η θρησκεία αποτελεί φίλε μου απλά μια οργάνωση, δομημένη γύρω από ένα δόγμα που πιστεύει σε κάτι το φανταστικό. Και αυτή η οργάνωση, προσυλητίζει, διαβρώνει και τελικά αφομοιώνει τις κοινωνίες των ανθρώπων, οδηγέι το άτομο από την γνώση της πραγματικότητα στο θέσφατο του "Θείου". Επομένως τον σολοικισμό τον αναγνωρίζεις μόνο εσύ, από την δικιά σου οπτική. Εγώ από την άλλη, έχοντας τελειώσει το δημοτικό, μπορώ να αναγνωρίσω το απαξιωτικό ύφος του λόγου σου, όταν μου προσάπτεις σολοικισμούς που συνδέονται με "ανεπαρκή γνώση της ελληνικής", οπότε φίλε μου καλέ, σου προτείνω να φυλάξεις τις εξυπνάδες σου για αλλού.
Η πληροφορία περί του γυναικωνίτη ήταν χρήσιμη για εμένα. Το τι διδάσκει γενικότερα το Κοράνι (και το κάθε Κοράνι επί γης), δεν με αφορά. Και ναι, θα μείνω στο σκοτάδι όσον αφορά τις διδαχές του. Και όχι, δεν θα με κρίνει περί αυτού κανείς, ούτε "Θεός", ούτε άνθρωπος.
Ιτς κουάϊτ σιμπλ, που λένε και οι Αγγλοσάξονες: Αναρωτιόμαστε κατά το πόσο σκληροπυρηνικό είναι, ή μπορεί να είναι το Ισλάμ -> προβάλλω μερικά τρανταχτά παραδείγματα θεοκρατικών καθεστώτων με αυστηρή, σκληροπυρηνική εφαρμογή του Ισλάμ -> ή πρέπει να δεχτείς ότι ισχύει σαν γεγονός, ή ότι τα συγκεκριμένα παραδείγματα δεν έχουν απολύτως ΚΑΜΙΑ σχέση με το Ισλάμ. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.
Μπορεί να έχεις δίκιο και να μην αποτελεί "πίστη" η επιβεβλημένη πίστη. Όπως, όμως, σημείωσα στο κείμενο μου, αυτό μεταβάλλεται σταδιακά σε "πραγματική πίστη" στις μεθεπόμενες γενιές σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Θα ήμασταν όλοι πολύ ευτυχισμένοι αν η θρησκεία ήταν στην πράξη αυτό που λένε τα λεξικά φίλε μου. Δυστυχώς, είναι πολύ περισσότερα και πολύ χειρότερα...
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο αστείο μοιάζει σε εμένα αλλά και όλους τους ανθρώπους με ελεύθερη και δομημένη σκέψη και λογική, να μας μιλάει για γνώση και άγνοια η πίστη, το δόγμα, το θέσφατο. Για να μπορούσεις πραγματικά να δεις το απίστευτα οξύμωρο του θέματος, θα απαιτούσε να γκρεμιστεί μέσα σου ολάκερο το οικοδόμημα της πίστης σου, στην πράξη όλα σου τα πιστεύω, όλη σου η ζωή (θεωρώ εδώ δεδομένο ότι είσαι άτομο της πίστης). Και η πράξη με έχει διδάξει ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον (είναι γνωστή και η περίφημη ρήση του Τουαίην άλλωστε), αλλά και επιπλέον δεν θα ήθελα ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο σε κάποιον, ακόμα και αν μπορούσα. Ας μην πιάσουμε καλύτερα λοιπόν, το θέμα της βλακείας.........
Το αν η υποκριτική πίστη μεταβάλλεται σε πραγματική πίστη ή σε πλήρη άγνοια κρίνεται με βάση την εφαρμογή όλων όσων διδάσκει η θρησκεία. Η ιστορία δείχνει ότι η ανθρωπότητα τείνει προς την άγνοια. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα με τα λεξικά μάλλον πρέπει να βρεις έναν τρόπο να μάθεις την κοινή νεοελληνική, αλλιώς καταλήγεις να μιλάς μόνος σου στη δική σου γλώσσα.
Να ήξερες πώς βλέπει την αλαζονεία του κάθε ξερόλα ο ταπεινός άνθρωπος, αλλά όπως σου είπα μόνο ο Θεός μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στην πίστη, η οποία όπως και να έχει παραμένει επιλογή. Θα έρθει η ώρα μας, όπως έρχεται σε όλους, και τότε όσα γράφεις θα είναι σαν δήλωση τυφλού ότι δεν υπάρχουν οφθαλμίατροι επειδή δεν τους βλέπει. Μόνο που οι τυφλοί δεν είναι βλάκες να κάνουν τέτοιες δηλώσεις.
Γι' αυτό φίλε μου δεν γίνεται να δεχτώ μαντίλες, με αιτιολόγηση μόνωση, προστασία και... οικονομία σε λακ και μέϊκ απ. Δεν θα δεχτώ ολοήμερες νηστείες με επιστημονική στοιχειοθέτηση επιπέδου νηπιαγωγείου. Δεν θα δεχτώ προσκυνήματα και υποταγή στο άγνωστο, παντοδύναμο φανταστικό κάποιου άλλου. Δεν θα δεχτώ την υποκρισία των 25 συζύγων γιατί απλά βόλευε τις φαλλοκρατικές ορέξεις του οποιοδήποτε. Δεν θα δεχτώ την ειρωνεία ενός φαντασμένου που επικαλείται "γνώση" των πάντων μέσω της πίστης του και αποκαλεί επιπλέον αλαζόνα και ξερόλα (!!!!) αυτόν που έχει ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ γραμμάριο αυτής. Και πολύ περισσότερο δεν θα ανεχθώ έναν ανόητο φαφλατά και βαρβαρίζοντα αμπελοφιλόσοφο να μου κάνει -ελέω ανυπαρξίας επιχειρημάτων για όλα τα υπόλοιπα- υποδείξεις ή και υπαινιγμούς για την γνώση μου επί της ελληνικής γλώσσας ή και οτιδήποτε άλλο!!
Και επειδή μάλλον λάθος μέρος διάλεξες για προσηλυτισμό - ουπς! για "μετάδοση της αλήθειας" ήθελα να πω, κάνε μου εμένα και των υπολοίπων την χάρη να συνεχίσεις τις προσπάθειες κάπου αλλού, με περισσότερους..... ταπεινούς και ανοιχτομάτηδες σαν του λόγου σου.
Δεν σε εμποδίζει κανείς να επαναλαμβάνεις τα ίδια και τα ίδια στερεότυπα για το Ισλάμ, όπως για παράδειγμα τον νέο ανυπόστατο ισχυρισμό για δήθεν "φαλλοκρατικές ορέξεις του οποιοδήποτε" (sic) και "25 γυναίκες", ενώ στο Ι. Κοράνι γράφει:
"قل للمؤمنين يغضوا من ابصارهم ويحفظوا فروجهم ذلك ازكى لهم ان الله خبير بما يصنعون"
(24:30, "Πες στους πιστούς άνδρες να χαμηλώνουν τα βλέμματά τους και να καλύπτουν τα γεννητικά τους όργανα, αυτό τους κάνει να γίνονται πιο αγνοί για τον εαυτό τους κι ο Θεός γνωρίζει κάθε τι που κάνουν.")
Ούτε σε εμποδίζει κανείς να μιλάς μια δική σου γλώσσα αλλάζοντας "στην πράξη αυτό που λένε τα λεξικά" ή να ισχυρίζεσαι οτιδήποτε αντιεπιστημονικό, βαφτίζοντας τον άνθρωπο αντικείμενο ή ό,τι άλλο. Αν θέλεις μπορείς να πεις και ότι βάζεις μέικ-απ ή ότι το μελετάς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορείς να πεις ό,τι θέλεις. Αν πάλι δεν σου αρέσει ο διάλογος, μπορείς να μην συμμετέχεις. Δε σε αναγκάζει κανένας.