Ο χαμός με τη Λένα Διβάνη

Ο χαμός με τη Λένα Διβάνη Facebook Twitter
88

Σήμερα το Νο1 θέμα συζήτησης είναι ο θάνατος του 19χρονου στον οποίο έγινε έλεγχος εισιτηρίου. 

Πολύς κόσμος λέει: "το μνημόνιο φταίει, και γιατί να πληρώνουμε εισιτήρια στα ΜΜΜ, να μη γίνονται έλεγχοι". Αλλά και το εξής δίκαιο: "Να μην τσαμπουκαλεύονται και να μην τραβάνε τα πράγματα στα άκρα οι ελεγκτές."

Άλλοι είχαν διαφορετική άποψη: "Είναι δύσκολο να κατηγορήσεις κάποιον που επιμένει να κάνει τη δουλειά του σύμφωνα με το νόμο. Εξάλλου αν ανέβεις σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο είναι λογικό ότι μπορεί και να σε πιάσουν και να μη σου τη χαρίσουν". 

Αυτοί με την δεύτερη άποψη έπρεπε, πιστεύω, να είναι προσεκτικοί. Είτε να μιλήσουν απόλυτα διπλωματικά, είτε να σιωπήσουν, έστω και προσωρινά. 

Η συγγραφέας Λένα Διβάνη δεν έκανε ούτε το ένα αλλά ούτε και το άλλο. Γράφοντας αυτό το τουίτ:

Ο χαμός με τη Λένα Διβάνη Facebook Twitter

εξόργισε πολύ κόσμο, για τη χρήση της λέξης "τζαμπατζής". Δεν είναι δόκιμη, νομίζω, την ώρα που ο άνθρωπος μόλις σκοτώθηκε. Έμαθα για το συμβάν από έναν δημοσιογράφο στο FB ο οποίος υποψιάζομαι ότι είχε την ίδια γνώμη με την Διβάνη, όμως πρώτα μίλησε για την τραγωδία της χαμένης ζωής κι έδωσε συλληπητήρια στην οικογένεια του νεαρού και μετά είπε πως κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να σταματήσουν οι έλεγχοι στα λεωφορεία επειδή κάποιοι μπορεί να κάνουν τα πάντα για να μην πληρώσουν - οι νόμοι πρέπει να τηρούνται.

Η διαφορά όμως είναι ότι στο twitter, το οποίο χρησιμοποίησε η Διβάνη, όλα είναι αναγκαστικά σύντομα και περιεκτικά, ενώ στο FB έχεις πιο πολύ χώρο για να αναλύσεις/εξηγήσεις αυτό που θέλεις να πεις. 

Και έτσι, ενώ μόλις είχε πεθάνει ένας νεαρός άντρας, η Λένα Διβάνη έγραψε το one-liner της, και έγινε το Πιο Μισητό Πρόσωπο σήμερα στο Τουίτερ. 

 Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως στο Facebook έφαγε το πιο πολύ βρίσιμο. 

Από ανθρώπους που δεν κρύφτηκαν πίσω από κάποια περσόνα. Δεν ήταν τρολ ή προσεκτικά κρυμμένοι πίσω από μια ανωνυμία ή έναν φτιαγμένο από ίντερνετ καφέ ψεύτικο λογαριασμό. Ήταν χρήστες με ονοματεπώνυμο, με φωτογραφία, με ανοιχτό προφίλ. Περήφανοι, χωρίς να νοιάζονται που αν τους κάνει μια αγωγή η Διβάνη θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν. 

Το τουίτ ήταν ατυχέστατο (ο "τζαμπατζής" ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ, και αυτό μοιάζει να είναι μικρολεπτομέρεια στο εν λόγω τουίτ). Είναι πάντως κι ένα θέμα το πώς διοχετεύεται στη σημερινή ψηφιακή εποχή η οργή για μία άποψη, αλλά και το πώς η ηλεκτρονική απόσταση μας κάνει ατρόμητους και συχνά τελείως υπερβολικούς

Αν η ανθρωπιά είναι το ζητούμενο, και το τουίτερ και το Facebook με αποκαρδιώνουν φοβερά. Άνθρωποι που προσπαθούν να δείξουν ότι είναι ανώτεροι και καλύτεροι απ' αυτήν και εύχονται ελαφρά τη καρδία γκιλοτίνες, επώδυνο θάνατο κλπ, δεν με πείθουν απόλυτα για τον ανθρωπισμό τους.

  

H Αγάπη ξεκινά από μας τους ίδιους. Αν πιστεύουμε ότι κάποιος είναι απάνθρωπος, ας μη του μοιάσουμε. 

Ο χαμός με τη Λένα Διβάνη Facebook Twitter
Ο χαμός με τη Λένα Διβάνη Facebook Twitter
Ο χαμός με τη Λένα Διβάνη Facebook Twitter

 

* Η Έλενα Ακρίτα, έγραψε:

«Να συγχαρούμε θερμά όλους εσάς που λέτε "ο 18χρονος ας πλήρωνε εισητήριο". Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που παίρνετε και δίνετε πάντα απόδειξη. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που δεν παρκάρετε ποτέ παράνομα. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που δεν ρίξατε ποτέ σκουπίδι έξω από κάδο. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που δεν μπορείτε να καταλάβετε τον τρόμο ενός παιδιού που δεν έχει ένα ευρώ στην τσέπη. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που αποκαλείτε του άνεργους τζαμπατζήδες. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που πιστεύετε πως από τα οχήματα πηδάνε "τα παιδιά των άλλων"... Γιατί αυτές είναι οι ζωές των άλλων... Κι αυτοί είναι θάνατοι των άλλων... Για ένα κωλοεισιτήριο... Ντροπή! »

88

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Και για όσους λένε ας έβγαζε εισιτήριο προφανώς και δεν έχουν μείνει ποτέ άνεργοι ή απλήρωτοι με πενήντα λεπτά στην τσέπη μέχρι ην επόμενη μέρα ή ακόμα και βδομάδα. Και φυσικά μέχρι τότε να πηγαίνοέρχονται κανονικά στην απλήρωτη δουλειά τους!
σωστά και όχι μόνο αυτό. πόσες φορες μου έχει τύχει να θέλω να πάρω εισιτήριο αλλά να μην υπάρχει περίπτερο κοντά και να μην έχει κανείς στο λεωφορείο να μου δώσει. δε θα ξεχάσω ποτέ έναν ευσυνείδητο ελεγκτή που μας κατέβασε 5.30 το πρωί κ αναγκαστήκαμε να περπατήσουμε 7 στάσεις με χιονόνερο.
Ναι πρέπει να πληρώνουμε εισιτήριο όλοι. Σε αυτό είμαι κάθετη. Και ναι να γίνονται έλεγχοι! Αλλά. Ο ελεγκτής να κάνει σωστά τη δουλειά του! Καταρχάς να μιλάει ευγενικά και όχι με ύφος λες και είσαι εσύ κανένας βρωμιάρης και αυτός κανένας πρίγκηπας! Στο κάτω κάτω από τους φόρους μου βγάζει τον μισθό του έχει υποχρέωση να είναι ευγενικός στη δουλειά του! Επιπλέον έχουν πάγια τακτική και ελέγχουν μόνο παππούδες φοιτητές και ενίοτε κοριτσάκια για καμάκι! Και χωρίς να είσαι συγκεκριμένη παράταξη άμα βλέπεις ότι σε έλεγχο αφήνει τον αλλοεθνή σου να φύγει επειδή ξέρει ότι δεν θα τα πάρει αλλά γράφει εμένα και τον παππού που από εκεί θα τα πάρει τότε δεν εκνεύριζεσαι? Να κάνουν σωστά τη δουλειά τους να είναι ευγενικοί να ελέγχουν ΟΛΟΥΣ και όχι να μας δέρνουν κιόλας για 0,70€
ίσως είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας, αντίθετα με την εκ του τίτλου τους δηλωθείσα πρόθεση εξυπηρετούν -όπως κάθε ανταγωνιστικό προϊόν- αποκλειστικά και μόνο τους στόχους των εμπνευστών τους. όλα τα υπόλοιπα, περί προσωπικής άποψης, ελευθερίας έκφρασης, διάδρασης κλπ είναι απλώς κολοκύθια. όπως στις πραγματικές συνθήκες, έτσι και στο δίκτυο, ο διάλογος δε μπορεί να φέρει κανένα αποτέλεσμα, όταν και τα δύο μέρη δεν είναι έτοιμα να συζητήσουν.
πολύ ωραίο άρθρο αλλά θεωρώ λίγο μονόπλευρο να δείχνετε μόνο τα υβριστικά σχόλια.Υπήρχαν παρα πολλά σχόλια στα οποία ο κόσμος έλεγε απλά την αποψή του,χωρίς να βρίζει κανένα.Και δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να κρυφτείς πίσω απο μία ανωνυμία,και να μην δείξεις το προσωπό σου,όταν απλα λες την αποψή σου.Η εν λόγω κυρία,πως έδειχνε το πρόσωπο της,όταν αναφέρθηκε στο νεκρό παλικάρι ως "τζαμπατζη"? Ναι δεν λέω οι ελεγκτές κάνουν απλα την δουλειά τους.Εχω πέσει σε καλούς ελεγκτες αλλα πολλές φορές ομως(τις περισσοτερες) έχω πετύχει ελεγκτη να καταχράζεται την εξουσία που του έχει δωθεί και να προσβάλει επιβάτες του λεωφορίου.
συνανθρωποι μας δεν εχουν λεφτα για να δωσουν στο εισιτηριο και τους φτανουν στο σημειο να αυτοκτονουν προκειμενου να γλιτωσουν. φυσικα και αυτοι που τους μπαινει καθημερινα το παλουκι στο κωλο και παρακολυθουν τους αλλους να κολυμπανε στα αγαθα δεν θα αντιδρασουν με "ανθρωπια" στη καθε διβανη.απο που να μαθουν για ανθρωπια ζωντας ολη τους τη ζωη στην αδικια και την αναξιοπρεπεια.
● Όπως και με τα... "παγκάκια" της Κικής Δημουλά, έτσι και εδώ μία μικρή έκφραση ενός, υποτίθεται, πνευματικού ανθρώπου επιβεβαιώνει ή αποδεικνύει το ποιός είναι και πόσο λάθος είναι...!● Ανθρώπων που το καθημερινό τους "εργαλείο" είναι η γλώσσα δεν μπορεί κατά λάθος... να κάνουν τόσο χοντρά λάθη...
Το έγραψα και σε άλλο σχετικό άρθρο της Lifo:Όταν την είχα πρωτοπαρακολουθήσει σε κάποιες ομιλίες μου ήταν συμπαθής. Μετά όμως συνεχίζοντας να την παρακολουθώ και σε άλλες ομιλίες παρατήρησα πως γινόταν εριστική με τους υπόλοιπους, τις περισσότερες φορές αξιολογότατους και συμπαθέστατους ομιλητές ή συνομιλητικές της και κάτι άρχισε να μη που πηγαίνει καλά μαζί της. Δεν ήξερα τι ήταν αυτό και η συμπάθεια άρχισε να μετατρέπεται σε απογοήτευση και υποψία. Δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί. Σήμερα κατάλαβα... ..και συγνώμη αν άργησα...
Καλώς ήρθατε στον κοσμο του Ίντερνετ!!!Κακώς κάποιοι (κι εσυ Αρη) παίρνετε στα σοβαρά σχόλια του ψηφιακού όχλου. Το ίδιο ακριβώς ύφος θα είχαν οι σχολιαστές σε οποιαδήποτε χώρα... Ετσι είναι το μέσο αυτο, η έλλειψη προσωπικής επαφής βγάζει το πιο βαθύ μίσος....
ίσως οι σχολιαστές του facebook να εκφράζουν τις βαθύτερες επιθυμίες για τον εαυτό τους.Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα που τίθεται εδώ είναι καθαρά κοινωνικό, κατα πόσο δηλαδή μειώνεται η απαξία μιας συμπεριφοράς -το να μην πληρώνω εισητήριο- απο την ένταση της οικονομικής κρίσης.
Κι εγώ έχω μπερδευτεί, επίσης. Πόσο δικαιολογημένος είναι ο κάθε κόπανος να βρίζει ΕΤΣΙ και να εύχεται(.!.) βασανιστικούς θανάτους, απανωτούς βιασμούς κλπ. μόνο και μόνο επειδή ένας άνθρωπος έκανε ένα απαράδεκτο σχόλιο; Τόσες απίστευτες ανοησίες ακούμε κάθε μέρα και δεν κουνιέται φύλλο και αίφνης επειδή κάποιογνωστό άτομο είπε μια μπούρδα πρέπει να υποστεί "καρατόμηση" απο "στομωμένο" λεπίδι;...Τί γίνεται ρε σείς, τί έρπει κάτω απο το χαλάκι του fb?...
Το πιο τρομακτικό φαινόμενο της δύσκολης εποχής που βιώνουμε είναι η ευκολία με την οποία αναβλύζει η βία σε κάθε αφορμή της καθημερινής ζωής. Με την ελαχιστότατη αφορμή πλέον. Πόσα αποθέματα μίσους πρέπει να ξεχειλίζουν από μέσα σου για να φτύνεις τέτοια ωμή, κακιά χολή σε έναν άνθρωπο και μάλιστα - τι υποκρισία! - προτάσσοντας σαν κίνητρό σου τον ανθρωπισμό και το σεβασμό προς τον άλλον! Πηγή: www.lifo.gr
Άκομψο και απαράδεκτο το σχόλιο της κυρία Διβάνη.Το τζαμπατζής είναι μία υποτιμητική έκφραση που δεν αρμόζει και προσβάλλει τη μνήμη του παιδιού.Οσον αφορά όμως την πλευρά των ελεγκτών δεν θεωρώ από όσα γνωρίζω οτι τίθεται ζήτημα ποινικής ευθύνης καθώς αμέλεια είναι ουσιαστικά αυτο που όφειλε καιθα μπορούσε να προβλέψει ο μεσος συνετός επαγγελματίας πράγμα αρκετά δύσκολο στο συγκεκριμένο ατυχές αλλά ακραίο περιστατικό.
πιο απωθητικά βρίσκω τα σχόλια στη λάιφο για το θέμα παρά τα σχόλια προς απάντηση στη Διβάνη. φαίνεται ότι οι περισσότεροι αναγνώστες εδώ ελάχιστα χρησιμοποιούν τα μμμ εξ ου και η συμπάθεια στον ελεγκτή. ας μου εξηγήσει κάποιος με ποιά λογική το εισιτήριο ειναι 1,20 όταν ο βασικός είναι 500 το μήνα. εχεις 16ευρώ τη μέρα δηλαδή και πρέπει απ αυτά να δίνεις 2,40 για μια μετακίνηση. ας το κάνουν 40 λεπτά και μετά θα σταυρώσω και γω μαζί σας τους "τζαμπατζίδες".
Ένα τραγικό γεγονός, περιγράφει τραγελαφικά τη μοίρα των εφήβων στην Ελλάδα. Η ζωντάνια, η ελευθερία, η λαχτάρα, διώχθηκαν "νομοτύπως" απ'το λεωφορείο του πόθου κι ας παν να ψοφήσουν.Κι αυτοί που τους στέρησαν το εισιτήριο, τώρα τους χλευάζουν.Κι αυτοί που δεν έκαναν τίποτα για τα όνειρά τους, βρίζουν, δήθεν οργισμένοι.Κανένας νους, καμμία αλληλεγγύη κανένα κερί αναμμένο.Ελλάδα, 2013, δεκαπενταύγουστος και Τσίου, σαν τη μέρα της μαρμότας
Δέκα λέξεις που δημιουργούν κόμπο στο στομάχι. Οταν ο "τζαμπατζής" γίνει δικός σου άνθρωπος και τον θρηνείς, τότε έλα να μας πεις τα ίδια. Θλιβερό μηδενικό. Προφανώς είσαι χαμηλού καταλογισμού.
ο ελεγκτής είναι λειτούργημα όταν μιλάμε για εισιτήριο λεωφορείου και φυλή εξωγήινων όταν μιλάμε για τη λίστα λαγκάρντ(@Aristoteleios) https://twitter.com/Aristoteleios/statuses/367709978443800576Βάλανε τα εισιτήρια 1.4 ευρώ. Βάλανε τη βενζίνη 2 ευρώ. Βάλανε παντού διόδια. Απαγορεύεται η κυκλοφορία αν είσαι φτωχός (@N0nServ1am) https://twitter.com/N0nServ1am/statuses/367711233715081216
Μία απορία μονάχα. Προφανώς το επιχείρημα " Να σταματήσουν οι έλεγχοι " είναι μία μεγαλειώδης ηλιθιότητα. Γιατί είχε η κυρία Διβάνη την αγωνία να σχολιάσει μία ηλιθιότητα λίγες ώρες μετά το θάνατο του παιδιού ; Δηλαδή, γίνεται κάτι τραγικό και εσύ έχεις προτεραιότητα τον ηλίθιο ; Αυτό σε κάνει έξυπνο ;