'ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ'; Ναι, αλλά ποιους;

Facebook Twitter
48

Θυμίζει άλλες εποχές το χτύπημα στο πρωτοσέλιδο του σεμνότυφου Θέματος. Η εφημερίδα-θεματοφύλακας της ηθικής που δεν αντέχει τις προκλήσεις και τις γυμνές γυναίκες (ούτε να τις δει δε θέλει στην εκπομπή του ο εκδότης της εφημερίδας!) κάνει τρισέλιδο μέντλεϊ ό,τι καταδικαστικό βρήκε για την παράσταση Αθανάσιος Διάκος. 

Το πρωτοποριακό θέατρο δεν είναι για όλους, δεν είναι καν για μένα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν είναι για κανέναν. Το "Έβγαλαν τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΙΑΚΟ ρατσιστή, και κερατά σουβλατζή" μοιάζει λες και η σκηνοθέτις Λένα Κιτσοπούλου έγραψε επιστημονική διατριβή ή ιστορικό βιβλίο που "έβγαλε" κάτι λάθος τον Διάκο, κι όχι έργο τέχνης όπου μπορούν να επικαιροποιηθούν και να ξαναγραφτούν ιστορίες.

Το ότι έγινε με χρήματα του Δημοσίου (επειδή ήταν στο Φεστιβάλ Αθηνών;) προσπαθεί να χτυπήσει κάποιο ευαίσθητο νεύρο μας - κι ας έβγαλε τα λεφτά της η παράσταση και με το παραπάνω από εισιτήρια, κι ας επέστρεψε τα χρήματα που "πήρε", πίσω στους φορολογούμενους. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση είναι τόσο μεγάλη, που τελικά η οργή πέφτει στο κενό. [«Αθανάσιος Διάκος - Η επιστροφή». 14-16 Ιουλίου, 21:00. Πειραιώς 260.]

 

Ο τρόπος που το Θέμα παρουσιάζει την παράσταση θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός (και πιο κυριολεκτικός): Ο ήρωας της Ελληνικής επανάστασης γλιτώνει τον θάνατο και μεταφέρεται στη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από ένα νέο έργο που ζητά απάντηση στο ερώτημα αν θ’ άξιζε να θυσιαστεί κάποιος σήμερα.

Όμως, όπως υποψιάζομαι, δεν καίγεται τόσο το Θέμα για την ηθική αλλά για την πρόκληση, με αποτέλεσμα η δική του πρόκληση (δημοσιογραφία με μια γυμνόστηθη γυναίκα στο εξώφυλλο, τάχα για να την κατακρίνει) καταλήγει να είναι μεγαλύτερη απ' αυτή ενός θεατρικού έργου. 

 

Θα σεβόμουν κάποιον εθνικιστή που προσβλήθηκε γνήσια απ' την παράσταση. Και θα τον καταλάβαινα, κι ας μην γνωρίζει τι σημαίνει παράσταση, έργο, θέατρο κλπ. Γιατί το συναίσθημά του θα ήταν καλοπροαίρετο - και ειλικρινές. 

 

Όμως, σαν τον παππού που ξεφυλλίζει το Playboy ξαναμμένος μουρμουρίζοντας "τσκ, τσκ, τσκ, κοίτα αυτές τις ξετσίπωτες! Δεν ντρέπονται;", το Θέμα κάνει ό,τι μπορεί για να φτιάξει ένα αργοπορημένο σκάνδαλο - και τελικά η σκανδαλοθηρική του διάθεση επισκιάζει οτιδήποτε άλλο. 

 

Το υποτιθέμενο quote της Κιτσοπούλου ότι δήθεν είναι καλό ΟΛΕΣ οι Ελληνίδες να πάνε με μαύρους αλλοιώθηκε σε βαθμό σουρελιστικό, και όσο για το ότι έβαλε άσχετη γυμνή φωτο της Κιτσοπούλου (είναι από το Λευκό Βιβλίο του Τάκη Διαμαντόπουλου για το οποίο ο μεγάλος φωτογράφος απαθανάτισε διάφορες Ελληνίδες - φωτογραφία που  δεν έχει καμία σχέση με την παράσταση!) για να ενισχύσει την άποψή του περί μεγάλου σκανδάλου αλλά και για να πουλήσει παραπάνω τι να πω;

 

Κοτσάρει μια καλλιτεχνική φωτογραφία για να νομίσουμε είτε ότι η παράσταση είναι ξετσίπωτη είτε ότι η Κιτσοπούλου κάνει πορνό δεξιά κι αριστερά, όταν στη Λευκή Βίβλιο έχουν ποζάρει 57 Ελληνίδες, μεταξύ των οποίων οι:  Στεφανία Γουλιώτη, Κόρα Καρβούνη, Λυδία Κονιόρδου, Κατερίνα Λέχου, Αθηνά Μαξίμου, Αννα Μάσχα, Γωγώ Μπρέμπου, Μαρία Ναυπλιώτου, Φαίη Ξυλά, Αλέκα Παΐζη, Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώτα Φέστα και Λυδία Φωτοπούλου.

[Να ξέρετε λοιπόν. Αν ποτέ θελήσετε να στοχοποιήσετε πχ. τη Λυδία Κονιόρδου, μπορείτε να βάλετε και καταδικαστικό γυμνό της από κει!]

 

 

[+] Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου που περιέγραψε πώς ένιωσε βλέποντας το πρωτοσέλιδο...

 

'ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ'; Ναι, αλλά ποιους;

 

-

 

 

*Διαβάστε επίσης:

 

Λένα Κιτσοπούλου: Αθανάσιος Διάκος - Η επιστροφή

Ο Αθανάσιος Διάκος ανοίγει ψησταριά

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΥΣΤ: Μια Ζωή Σε 40 Απαντήσεις: Λένα Κιτσοπούλου 

Λένα Κιτσοπούλου: «Αυτήν τη στιγμή, όπως ξέρετε, έχουμε χούντα

 

 

 

48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Ουφ! Γιατί μου το κάνετε αυτό απόψε? Δε σέβεστε τους αιώνες μου? Είμαι μιας κάποιας ηλικίας άνθρωπος. Ορίστε τώρα με βάλατε να ανοίξω το MOLESKIN σημειωματάριό μου για να θυμηθώ τα στοιχεία λογ/μου στον ιστότοπό σας (έτσι δε λέγεται? ή μήπως κάνω καπόιο λάθος?).Απορώ και με τον εαυτό μου ώρες-ώρες. Διάβασα το σχόλιό σας και έριξα μια φευγαλέα ματιά στο έντυπο που συνοδεύει τα κουπόνια κατανάλωσης γνωστής παραπαίουσας Υπεραγοράς. Τόσο το σχόλιο όσο και το αναπαραχθέν έντυπο μου έδωσαν να καταλάβω το ήθος και το ύφος του άρθρου. Ωστόσο προσωπικά δεν είμαι πελάτης της συγκεκριμένης Υπεραγοράς, συνεπώς δεν θα έδινα χρήματα για να αγοράσω το διαφημιστικό της έντυπο. Πολύ περισσότερο δε θα χρησιμοποιούσα ποτέ ως ενημερωτικό έντυπο την εφημερίδα του μπακάλη. Συνήθως τα νέα που περιέχονται σε αυτήν είναι αντίστοιχης φρεσκάδας με τα προϊόντα του. Φυσικά αν και πάντοτε διαβάζω τα άρθρα του κυρίου Δημοκίδη συμβαίνει τις περισσότερες φορές να με ικανοποιούν και ταυτόχρονα να με εκνευρίζουν. Ωστόσο εκείνο που πραγματικά με ερεθίζει και με κάνει να βγαίνω απ' τα ρούχα μου, είναι κάτι αχαρακτήριστοι τύποι λιγούρια οι οποίοι το παίζουν εκδότες-δημοσιογράφοι θεατρικοί κριτικοί, κάτι μισόγλωσσοι χουλιγκαν οι οποίοι εζήλωσαν τη δόξα του Γεωργαλά αλλά δυστυχώς δεν έχουν ούτε τα μισά του προσόντα, αυτοί οι Γκεμπελίσκοι της δεκάρας οι οποίοι θεωρούν πως εφαρμόζοντας μίνιμαλ αρχιτεκτονική ήτοι Σάλα-Τραπεζαρία ένα σε συνδυασμό με τη μαξιμαλιστική σερβάντα της καπετάνισσας γιαγιάς τους, μπορούν να θολώσουν την αίσθηση που έχουμε για την πραγματικότητα, λες και δε μας φτάνει η καθημερινότητά μας.Αλλωστε δεν είναι καλύτερα να ασχολούμεθα με τα βυζάκια της κυρίας Kitchοπούλου αντί με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας λέω εγώ τώρα το οποίο υπερψήφισαν οι ελληναράδες σωτήρες μας που τόσο προβάλλει το εν λόγω δελτάριο Υπεραγοράς?
Από το love child του πλέoν χωρισμένου ζεύγους ΘΕΜΟΥ-ΜΑΚΗ δεν περιμένεις κάτι καλύτερο, αλλα και το κείμενο της για τουσ έλληνες είναι προσβλητικό άθλιο, αισχρό και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Eάν το cultural level της, σε αντι8εση με αυτό του επιθέτου της, είναι τόσο ψηλό, τότε να πάει να μείνει στην αποστειρωμένη belgravia της μεγάλης βρετανίας να πίνει τσάι με την ελισάβετ και να συναναστρέφεται μονο με hi-end art βλάκες, παρα με τις μικροαστές λαϊκές οικογένειες του τόπου μας.
Το πρώτο θέμα δεν εχει εκδότη τον Αναστασιαδη...... γι αυτο και το γυμνό. Η κυρια Κιτσοπούλου όμως καλό θα ήταν να διαβάσει λίγο ιστορια και να σεβαστεί τα ήθη τα έθιμα και προπαντώς τους αγώνες όλων αυτών που προσπάθησαν όχι για ενα καλύτερο αυριο δικό μας αλλα για το τώρα το δικό τους.Η κυρια Κιτσοπούλου να εξευτελίσει το τώρα το δικό μας και θα την υποστηρίξω και εγω κανοντας γυμνό στο πρώτο θέμα....
Από κάποιο τεχνικό λάθος δημοσιεύτηκε δυο φορές το προηγούμενο σχόλιό μου για την Κιτσοπούλου. Σας παρακαλώ αφαιρέστε το ένα (ενδεχομένως εκείνο που θα προκύπτει ότι έχουν "βαθμολογήσει" λιγότεροι αναγνώστες θετικά ή αρνητικά). Ευχαριστώ.
Με εκπλήσσει η διάσταση που πήρε το θέμα παντού και ότι συνεχίζονται τα σχόλια... Πολλών τα επιχειρήματα περί «αρνητικής διαφήμισης» της παράστασης δεν ευσταθούν και μόνον από το ότι η συγκεκριμένη παραγωγή, όπως και πολλές άλλες του Φεστιβάλ, έγινε ΜΟΝΟ για ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14, 15 και 16 Ιουλίου στον Κτίριο Η της οδού Πειραιώς 260. Αρκετοί (κατήγοροι ή μη της Κιτσοπούλου) μιλούν (και εδώ στο Lifo) λες και η παράσταση στήθηκε για μια ολόκληρη σεζόν σε κάποιο λαϊκό θέατρο ή για περιοδεία ανά την Ελλάδα, χωρίς ίσως να γνωρίζουν ότι για το κοινό που γεμίζει το Κτίριο Η της οδού Πειραιώς 260 ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΕΙΔΗΣΗ ότι η ΛΕΝΑ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ανεβάζει κάτι (οτιδήποτε) με πρωταγωνιστή τον ΝΙΚΟ ΚΑΡΑΘΑΝΟ. Μια από τους σημαντικότερους συγγραφείς/σκηνοθέτες και ο μακράν σημαντικότερος Έλληνας ηθοποιός της γενιάς του ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΕΤΟΙΟ ΝΤΟΡΟ και μάλιστα μια τόσο καθυστερημένη "αρνητική διαφήμιση", ενάμισι μήνα αφότου... τελειώσαν οι παραστάσεις!ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ και μόνο το ότι γίνονται όλα αυτά Σεπτέμβριο μήνα! Και μόνον για την καθυστέρηση της αντίδρασης θα έπρεπε ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΥΠΟΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟ «ΣΚΑΝΔΑΛΟ»!ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ που ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ?????????????? Το Φεστιβάλ το ανακοίνωνε μήνες πριν! Και δεν απέκρυπτε τίποτα από το τολμηρό του εγχειρήματος! Αυτό θυμίζει το μεταναστευτικό: οι περισσότεροι Έλληνες (με πρώτους τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους) κατάλαβαν ότι έχουμε μείζον κοινωνικό και δημογραφικό πρόβλημα αφότου μπήκε το πρώτο εκατομμύριο Ασιατών και Αφρικανών στην Ελλάδα... Πολλοί δε, στα βόρεια προάστια και σε αρκετές επαρχίες, δεν το έχουν καταλάβει ακόμα...ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ Ο ΔΙΑΚΟΣ (για να γίνει η) ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ;
«Αρκετοί (κατήγοροι ή μη της Κιτσοπούλου) μιλούν (και εδώ στο Lifo) λες και η παράσταση στήθηκε για μια ολόκληρη σεζόν σε κάποιο λαϊκό θέατρο ή για περιοδεία ανά την Ελλάδα»Εδώ το Δημοτικό Συμβούλιο της Λαμίας έβγαλε ψήφισμα ότι δεν θέλουν το έργο ν' ανεβεί στη Λαμία και η ΧΑ ορκίζεται ότι δεν θα επιτρέψει το ανέβασμα σ' αυτήν την πόλη!
Μήνυση Μπαρμπαρούση για το copyright του Α. Διάκου!Ο βουλευτής, κατηγορεί την δημιουργό της επίμαχης παράστασης «Αθανάσιος Διάκος: Η Επιστροφή», ότι χρησιμοποίησε την εικόνα του Διάκου, χωρίς να πάρει την άδειά του, αφού εκείνος έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα του εκσυγχρονισμένου image του ήρωαhttp://www.protagon.gr/?i=protagon.el.moyfanet&id=17947
Η κυρία Κιτσοπούλου θεωρεί ότι έχουμε χούντα και έχει απόλυτο δίκιο - πάντα στην Ελλάδα η χούντα χρηματοδοτούσε τις παραστάσεις καλλιτεχνών σαν την αφεντιά της ενώ ταυτόχρονα σάπιζε στο ξύλο τους αυθεντικούς εξεγερμένους με κάθε ευκαιρία. Η κυρία Κιτσοπούλου δεν είναι σαν τις κότες Βορείων Προαστίων που το μόνο που κάνουν είναι να ψωνίζουν γόβες - ενώ η κυρία Κιτσοπούλου ψωνίζει κοθόρνους. Για τους υπερασπιστές της, η κυρία Κιτσοπούλου δεν πειράζει που κάνει αυτό το δήθεν προκλητικό είδος θεάτρου γιατί οι παραστάσεις της φέρνουν πίσω τα λεφτά τους σε εισιτήρια (οι υπερασπιστές της κυρίας Κιτσοπούλου δικαιολογούν με αυτόν τον τρόπο ότι όσοι δεν φέρουν τα λεφτά που πήραν πίσω σε εισιτήρια δεν είναι καλλιτέχνες του διαμετρήματός της...)Για τον κύριο Κασιδιάρη η ελληνίδα δεν επιτρέπεται να πάει με μαύρους. Για την κυρία Κιτσοπούλου η ελληνίδα ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να πάει με μαύρους (τα περίφημα άκρα που συναντώνται)Για την κυρία Κιτσοπούλου, ο μύθος του Διάκου ανήκει σε όποιονδήποτε και οποιοσδήποτε μπορεί να τον μεταχειρισθεί όπως γουστάρει. Για την κυρία Κιτσοπούλου οι γυμνές φωτογραφίες της (που έδωσε την άδεια της να κυκλοφορούν δημοσίως) είναι ιδιωτική της υπόθεση. Για την κυρία Κιτσοπούλου ο Θέμος Αναστασιάδης είναι ένας αδιστακτος εκδότης που έχει μια κίτρινη φυλλάδα. Για την κυρία Κιτσοπούλου (προφανώς), η κυρία Τίνα Μανδηλαρά είναι μια μαχόμενη δημοσιογράφος που δουλεύει σε ένα ποιοτικό έντυπο. Αν ο κύριος Γεωργουσόπουλος γράψει μια καλή κριτική για την επιδοτούμενη παράστασή της είναι ένας μεγάλος παράγων του ελληνικού θεάτρου - αν ο ίδιος γράψει για τις μη επιδοτούμενες παραγωγές του Σεφερλή που βγάζουν τα λεφτά τους από τον κόσμο είναι ένας ξεμωραμένος ανανήψας της μπασκλασαρίας. Ελλάδα χώρα μαγική...
φίλε "ημίθεε" η ανισορροπία είναι γεγονός αναμφισβήτητο στις μέρες μας. Αλλά δημιουργός καλλιτέχνης χωρίς δόση ανισορροπίας , παρορμητισμούς, συναισθηματικές φορτίσεις και αναταράξεις τι σόι καλλιτέχνης μπορεί να είναι, προπάντων δημιουργός. Αυτές οι διαπιστώσεις σου (ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ τις περισσότερες), με κάνουν να πιστεύω ότι αυτή η κυρία τελικά είναι δημιουργός, τουλάχιστον.
Kαταθέτω μια εναλλακτική θέση - υπόθεση, εφόσον αντικειμενικά ΔΕΝ μπορώ να έχω άποψη αφού ΔΕΝ έχω δει το έργο. 1. Η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ΔΕΝ πείθει για την εγκυρότητα σε θέματα καλλιτεχνικής κριτικής. Γενικότερα ως εφημερίδα δεν πείθει θα έλεγα.2. Η όλη κριτική της συνοδευόμενη από την γυμνή φωτογραφία η οποία, σημειωτέο, είναι από σκηνή έργου και όχι στημένη γυμνή φωτογράφιση, καθώς και τα "πατριωτικά" επιχειρήματα παραπέμπει σε κιτρινισμό ή αρνητική διαφήμιση και όχι σε καλλιτεχνική κριτική, έστω σκληρή και αρνητική, αλλά πάντα με κριτήρια τέχνης.3. Και ο Καζαντζάκης στον "Τελευταίο Πειρασμό", παρουσίαζε μια πιθανή, εναλλακτική θέση του Χριστού, από αυτήν πάνω στο σταυρό, παντρεμένο με οικογένεια που τελικά ο Χριστός την αρνήθηκε, και έτσι ξεπέρασε και αυτόν τον πειρασμό. Δε ξέρω γιατί θα πρέπει να λοιδορηθεί μια αντίστοιχη ιδέα της κας Κιτσοπούλου. Σίγουρα η κα Κιτσοπούλου δεν είναι Καζαντζάκης! Το αν και κατά πόσο αυτό που δημιούργησε αξίζει ή όχι, αυτό αποτελεί ζητούμενο, αλλά χωρίς να δω το έργο δε μπορώ να έχω άποψη. 4. Για να κλείσω με το θέμα της καλλιτεχνικής αξιολόγησης: Ας μη ξεχνάμε ότι η υπερβολή αποτελεί μια πανάρχαια τακτική στο θέατρο με πρώτο διδάξαντα τον Αριστοφάνη. Αν, δηλαδή, η κα Κιτσοπούλου θέλοντας να καταδείξει την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ αναιρεί τον θάνατο του ήρωα και του επιβάλει να ζήσει στην εποχή μας, είναι προφανές ότι εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα του που το 1821 τον έκαναν ήρωα, το 2012 τον κάνουν ένα λούμπεν στοιχείο και απεχθέστατο εγκληματία. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; Επειδή η απάντηση σε αυτό το ΓΙΑΤΙ είναι καθαρά πολιτική, η Αριστοφανική τεχνική της "υπερβολής" είναι αναμενόμενο να μας πονάει, να μας τσούζει και να μας ξεβολεύει. Μόνο έτσι θα μπορούσα να εξηγήσω αυτόν τον Μεσαιωνισμό και κιτρινισμό, αν βέβαια αποκλείσω την αρνητική διαφήμιση. Τέλος,Κατά τους θεωρητικούς της Σχολής της Φρανκφούρτης η τέχνη για να είναι τέχνη πρέπει να σοκάρει. Ας μου επιτραπεί όμως να διευκρινίσω (ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ επειδή δεν έχω δει την παράσταση), πως δεν ισχύει η αντιμεταθετική ιδιότητα, δηλαδή: "Ό,τι σοκάρει δεν είναι τέχνη".5. Όσο για τις αναμίξεις των φυλών και την ομορφιά: Αν και είναι επικίνδυνο να τοποθετείται κανείς σε αποσπασματικές δηλώσεις, θα ρισκάρω να πω ότι διαφωνώ μαζί της. Πιστεύω γενικά ότι η ομορφιά είναι μια εσωτερική υπόθεση που αντανακλάται και εξωτερικά, αλλά, τέλος πάντων, το ύψος δεν αποτελεί must, αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν οι αρμονικές σχέσεις σε ένα κορμί. Άλλωστε και η ίδια είναι αρκετά όμορφη γυναίκα χωρίς να μοιάζει και για πρώτο μπόι. Και φυσικά η πιο πετυχημένη διασταύρωση ,τα πιο όμορφα παιδιά κατά τη γνώμη μου, είναι οι Ελληνοασιάτες.
Η γυμνή φωτογραφία της Κιτσοπούλου δεν είναι απ' την παράσταση, αλλά από στημένη φωτογράφιση.Οι άλλες σας απόψεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Κρίμα που δεν μπορούμε να δούμε το έργο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε σωστή συζήτηση!
Πως είναι δυνατόν εφημερίδα όπως το πρωτο θέμα που πρωτοστατεί στην υποκουλτούρα και που μας έχει γεμίσει κατά καιρούς με γυμνές χαζογκομένες και με εκτενείς αναφορές σε κάθε τυχαίο και τυχαία ,μέρος του περίφημου lifestyle να κάνει τέτοιες ηθικοπλαστικές κορώνες;Την παράσταση δεν την είδα παρόλο που ήθελα γιατί επαιζε ο Καραθάνος ο οποίος ειναι ένας εξαίρετος ηθοποιός και σκηνοθέτης ,θυμίζω τον Συρανό εθνικό θέατρο ,αλλά δεν μου κάνει καμία εντυπωση η επιθεση αυτή Η Ελλάδα βαδίζει προς τα πίσω με γοργά βήματα και φως δεν βλέπω στον ορίζοντα.....
Την Κιτσοπούλου την πάω. Μ'αρέσει ρε παιδί μου το στυλ της, ο τρελλαμένος και πονεμένος αέρας της, η γραφή της (διάβασα Νυχτερίδες, είδα Μαιρούλα και Χαίρε Νυμφη, έχω δικαίωμα να μιλώ) και μοιάζει τόσο με μια φίλη μου στη φάτσα που τη συμπαθώ εξ'ορισμού. Τον Διάκο δεν τον είδα, όμως δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοιος πανικός. Σορρυ αλλά δεν μπορώ, δεν το σηκώνει ο οργανισμός μου ν'ασχοληθώ σοβαρά με άρθρο του 1ου Θεματος. Ευχαρίστως να διαβάσω και ενδεχομένως να συμφωνήσω σε μια κακή κριτική για την καλλιτεχνική αξία της παράστασης και ακόμα και για τον πιθανώς άστοχο συμβολισμό που επιχειρεί αλλά όχι και να κάνω θέμα την παράσταση με κατινόστικο, εμετικό, προβοκατόρικο και τόσο άκομψο τρόπο, διαλύοντας κάθε έννοια καλού γούστου, τακτ και να μη μιλήσω γι'αυτό το -ο Θεός να το κάνει λειτούργημα- που το λένε δημοσιογραφία. Το ότι αυτή η εφημερίδα είναι πρώτη σε πωλήσεις νομίζω ότι είναι τρομακτικότατο και δέιχνει ότι μάλλον θα φάμε πολύ αγγούρι ακόμα.
Όλα δυστυχώς προέρχονται από έλλειψη παιδείας αλλά και θρησκευτικοπατριωτικού φανατισμού. Όσο θα ανεχόμαστε να σουλατσάρουν οι μαύρες ρόμπες από εδώ και από εκεί σε σχολεία, στρατόπεδα και γιορτές κι όσο θα επιτρέπει η πολιτεία να κάνει κουμάντο το παπαδαριό μην περιμένουμε καλύτερα πράγματα.Από παχύδερμα σαν τον μεγαλοεκδότη και τηλεαστέρα που κάνει τέτοια πρωτοσέλιδα έχουμε πολλά, αλλά δεν μπορείς και να κάνεις πολλά όταν οι πιο πολλοί κάθονται και τους καμαρώνουν.Ένα ακόμα συμπέρασμα πάντως του τελευταίου καιρού είναι πως η Ελλάδα πραγματικά είναι χρονομηχανη.... και είναι μπροστά!Ώρα Τεχεράνης!
Τιμή στη Λένα Κιτσοπούλου που την χτυπούν μαζί ο Άδωνις Γεωργιάδης, το Πρώτο Θέμα, το κόμμα του Καμένου και ο υμνητής του Σεφερλή Γεωργουσόπουλος (http://www.tanea.gr/vivliodromio/?aid=4744511&wordsinarticle=).Η συμφωνία-ομοβροντία τέτοιων πυρών είναι το καλύτερο εύσημο για μια ελεύθερη και χαρισματική δημιουργό σαν την Κιτσοπούλου!
Φίλε Steppenwolf, νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε σοβαρά με κάποιον που είναι ταυτοχρόνως υμνητής του Σεφερλή και κατήγορος της Κιτσοπούλου (και όχι μόνο για την "Επιστροφή" της). Αυτή η κατάληξή του χαρακτηρίζει την όλη αδιαφανή πορεία του και μιαν υπερτίμηση διόλου ανιδιοτελή από την πλευρά πολλών "θαυμαστών" του τα τελευταία 40 χρόνια.
κε Δημοκίδη καλύτερα δε θα ήταν να επανερχόσασταν σε παλαιότερες θεματικές? Καταπτυστο το Πρώτο Θέμα αλλα να πουλήσει θέλει καπηλευόμενο την νέα κυρίαρχη ιδεολογία που τείνει όλο και πιο πολύ στην ακροδεξια. Γιατί να μπαίνετε στη λογική σχολιασμού ενός τέτοιου άθλιου δημοσιεύματος που μόνο αισθητικά σε απωθει? Δε χρειάζεται αιτιολογία στη σαπίλα αυτων του Βαρδη κτλ. Το ξέρουμε όλοι και προτιμούμε να μη μαθαίνουμε νέα τους. Δε νομίζω να ενδιαφέρουν κανένα απο τους αναγνώστες στη lifo οι καθε μ***κια κάθε φυλλάδας.Θέλουμε πράγματακαι δημοσιεύματα που ερχονται σε αντιπαραβολή μ αυτά που θα μας κάνουν χαρούμενους! Όπως παλιότερα! Μη γίνουμε και Τατσόπουλοι !
Δε νομίζω πως υπάρχει λόγος. Η παράσταση μπορεί να είναι τα πάντα. Από αριστούργημα έως η απόλυτη πατάτα. Εδώ μάλλον το σημαντικό είναι η ανοησία του δημοσιεύματος σε πρώτο επίπεδο, και ο φασισμός που κρύβεται πίσω από τις λέξεις.
Μα πώς θα κρίνουμε ένα έργο ή ένα δημοσίευμα για ένα έργο, αν δεν έχουμε δει το έργο;Εμείς οι Έλληνες έχουμε παράδοση να κρίνουμε έργα τα οποία αγνοούμε:Τα έργα των αρχαίων Ελλήνων είναι αριστουργήματα (αλλά δεν τα έχουμε διαβάσει).Η ευρωπαϊκή ιστορία του Duroselle είναι ανθελληνική (αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ στα Ελληνικά και οι λίγοι Έλληνες που τη διάβασαν προμηθεύτηκαν την αγγλική, γαλλική ή γερμανική έκδοση).Οι θεωρίες του Fallmerayer κρίθηκαν απ' τους Έλληνες ως ανθελληνικές ήδη απ' τα μέσα του 19ου αιώνα. Όμως τα έργα του μεταφράστηκαν στα Ελληνικά μόλις στα τέλη του 20ού αιώνα. Κατακρίθηκαν χωρίς να διαβαστούν.Έργα του Καζαντζάκη αφορίστηκαν χωρίς οι ιεράρχες να τα έχουν διαβάσει. (Μέχρι και τον τίτλο του «Καπετάν Μιχάλη» λάθος τον είχαν γράψει).
Πάντως, Steppenwolf , από την κριτική του Γεωργουσόπουλου για το έργο αυτό της Κιτσοπούλου (http://www.tanea.gr/vivliodromio/?aid=4744511&wordsinarticle=) δεν προκύπτει ότι ο τύπος είδε την παράσταση... Είναι κάτι που κάνει πολύ συχνά τελευταία (και όχι μόνον τελευταία) να μιλάει για παραστάσεις που δεν έχει δει...
Ελεος με τον ρατσιστη Fallmerayer με τα αιματα και τις καταγωγες κ.α. Τον ρατσιμο μπορεις να τον χρησιμοποιεις μονο για να δειχνεις τις εσωτερικες του αντιφασεις οχι για να τον αναπαραγαγεις (ακομα και αν θεωρεις οτι σε βολευει)ΟΙ ανθρωποι δεν ειναι ουτε βοδια ουτε αλογα ουτε σκυλια ρατσας για να ασχολουμαστε με αιματα και "καθαροτητα"