Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »

Αυτό το αγριολούλουδο φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη -πουθενά αλλού στον κόσμο!

Η Micromeria Acropolitana αποτελεί ένα πανέμορφο μυστικό της ελληνικής βοτανολογίας

Φωτο: Σταύρος Αποστόλου
Φωτο: Σταύρος Αποστόλου

 

Στον βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, εκεί όπου δεσπόζει το θαύμα της αρχιτεκτονικής, ο μεγαλοπρεπής Παρθενώνας, υπάρχει άλλο ένα μικρότερο θαύμα που γέννησε η φύση και το φυλά καλά κρυμμένο από τα βλέμματα των τουριστών. Ένα μικρό φυτό που δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, βγάζει ροζ άνθη από το Μάιο έως τον Ιούνιο και δε μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο. 

 

Συλλέχθηκε στις 30 Αυγούστου του 1906 από τους Γάλλους βοτανολόγους René C.J.E. Maire (1876–1949) και Marcel G.C. Petitmengin (1881–1908), που έκαναν περιοδεία κατά τη διάρκεια του 1904 και 1906 στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα συλλέγοντας φυτά. Καταγράφηκε πρώτη φορά το 1908 από τον Αυστριακό βοτανολόγο Halacsy με την ονομασία Micromeria athenae.

 

H Μικρομέρια της Ακρόπολης δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, βγάζει ροζ άνθη από το Μάιο έως τον Ιούνιο και δε μπορείς να τη βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο.

 

Από το 1908 και ειδικά την μεταπολεμική περίοδο τα ίχνη της χάνονται. Το 1998, ο καθηγητής Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αρτέμης Γιαννίτσαρος κάνει λόγο για "εξαφανισθέν είδος από την ελληνική και γενικά την παγκόσμια χλωρίδα" και το 2003, ο βοτανολόγος Θεοφάνης Κωνσταντινίδης σε άρθρο του αναφέρεται στην Micromeria acropolitana την οποία "εδώ και έναν αιώνα κανένας δεν έχει ξαναδεί ούτε στο βράχο της Ακρόπολης ούτε κάπου αλλού".

 

Το 2004 ανακαλύφθηκε ξανά από τον βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη κατά τις μελέτες του για το οικοσύστημα του Ιερού βράχου και ταυτοποιήθηκε το 2009 από τη βοτανολόγο δρ Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Από τότε η τοποθεσία του φυτού παραμένει μυστική για την προστασία του.

 

Ο Σταύρος Αποστόλου με τον Γιώργο Στασινόπουλο, εντόπισαν το φυτό λίγους μήνες πριν στην Ακρόπολη...Φωτο: Πάρις Ταβιτιαν / LIFO
Ο Σταύρος Αποστόλου με τον Γιώργο Στασινόπουλο, εντόπισαν το φυτό λίγους μήνες πριν στην Ακρόπολη...Φωτο: Πάρις Ταβιτιαν / LIFO

 

Ο Σταύρος Αποστόλου με τον Γιώργο Στασινόπουλο, εντόπισαν το φυτό λίγους μήνες πριν στην Ακρόπολη. Όταν οι άλλοι κοίταζαν τον Παρθενώνα, μας λέει ο Σταύρος, εγώ ήμουν σκυμμένος στο χώμα.

 

— Πώς εντόπισες τη μικρομέρια; Έψαχνες επί τούτου για το φυτό ή το είδες τυχαία;

Για αυτό το φυτό άκουσα πρώτη φορά το 2004 όταν έγινε η επανεύρεση του από τον κ.Τσουνη
Όποτε επισκεπτόμουν την Ακρόπολη κοιτούσα μήπως και το εντοπίσω. Κάποια στιγμή άρχισα να ψάχνω συστηματικά να το βρω και έτσι φωτογράφιζα όποια Μικρομερια έβρισκα στην περιοχή της Ακρόπολης, του Αρείου πάγου και του Φιλοπάππου. Μετά από πολλές επισκέψεις και "εξονυχιστικό" ψάξιμο την βρήκα μαζί με τον φίλο μου Γιώργο Στασινόπουλο. Την φωτογράφισα, έκανα ταυτοποίηση, εξέτασα προσεκτικά τις διαφορές της σε σχέση με την Micromeria nervosa και την Micromeria juliana από λίστα που μου έστειλε ο φίλος και καλός γνώστης των φυτών Ερωτόκριτος και μετά έστειλα τις φωτογραφίες και σε άλλους για επιβεβαίωση.
Μετά από όλες τις θετικές απαντήσεις πολύ χαρούμενος ανάρτησα τις φωτογραφίες μου στο διαδίκτυο.

 

— Πρόκειται για ένα φυτό που φύεται μόνο στην Ακρόπολη. Του προσδίδει αυτό κατά την άποψή σου έναν ιδιαίτερο συμβολισμό;

Το φυτό αυτό κατά την γνώμη μου είναι ένα σύμβολο αναγέννησης και επιβίωσης. Τα φυτά και η φύση συνεχώς μας εκπλήσσουν με την δύναμη τους να αντέχουν στον χρόνο. Είναι μαγικό το πως από ένα μικροσκοπικό σπόρο, πολλές φορές σε ελάχιστο χώμα ή σε κάποια σχισμή ενός βράχου, φυτρώνει ένα φυτό, μεγαλώνει ανθίζει και διαιωνίζει το είδος του. Τα φυτά και η φύση είναι δάσκαλοι επιβίωσης.

 

— Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και γιατί όχι να αναδείξουμε αυτό το τόσο σπάνιο και μοναδικό φυτό;

Η προστασία του μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους αλλά με βασικότερο αυτόν της απόκρυψης της ακριβούς τοποθεσίας του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Έπειτα θα μπορούσε να γίνει αναπαραγωγή του φυτού και δημιουργία ενός μικρού Βοτανικού κήπου στην περιοχή όπου θα μπορούν οι επισκέπτες της Ακρόπολης να δουν και το φυτό "μύθο" και να το θαυμάσουν από κοντά.

 

Το 2014 εντοπίστηκαν μερικά άτομα του φυτού και φωτογραφήθηκαν από τους Αποστόλου Σταύρο και Στασινόπουλο Γιώργο...Φωτο: Σταύρος Αποστόλου
Το 2014 εντοπίστηκαν μερικά άτομα του φυτού και φωτογραφήθηκαν από τους Αποστόλου Σταύρο και Στασινόπουλο Γιώργο...Φωτο: Σταύρος Αποστόλου

 

PHYTOLOGIA BALCANICA 16 (2): 237 – 242 Sofia, 2010 |
PHYTOLOGIA BALCANICA 16 (2): 237 – 242 Sofia, 2010 |

 

Φωτο: Σταύρος Αποστόλου
Φωτο: Σταύρος Αποστόλου

 

Δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, βγάζει ροζ άνθη από το Μάιο έως τον Ιούνιο και δε μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο
Δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, βγάζει ροζ άνθη από το Μάιο έως τον Ιούνιο και δε μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο

 

Η περιγραφή του φυτού από τον Halacsy (Herbarium WU Institute of Botany, University of Vienna)
Η περιγραφή του φυτού από τον Halacsy (Herbarium WU Institute of Botany, University of Vienna)

 

Το δείγμα του φυτού που συλλέχτηκε το 1906 (Herbarium WU Institute of Botany, University of Vienna)
Το δείγμα του φυτού που συλλέχτηκε το 1906 (Herbarium WU Institute of Botany, University of Vienna)

 

*Όλες οι φωτογραφίες και το υλικό παραχωρήθηκαν από τον Σταύρο Αποστόλου, για χρήση και προβολή αποκλειστικά από το LIFO.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
10 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Σωφρόνιος Σωφρόνιος 1.11.2014 | 14:39
Ωραιο το φυτο!

Το «πουθενα αλλου στον κοσμο» απο πού προκυπτει; Εδω ο αλλος εψαχνε τοσο καιρο να το βρει στην Ακροπολη, τον υπολοιπο κοσμο πότε τον εψαξαν;
avatar Stavros Apostolou 1.11.2014 | 15:30
Είναι ενα φυτό που εχει βρεθεί μόνο εκει και πουθενά αλλού.
οσα φυτά απο το ιδιο γενος που εχουν βρεθεί στην Ελλάδα και οχι μόνο ανήκουν σε διαφορετικό είδος.
avatar BioFreddy 1.11.2014 | 15:46
Το φυτό αυτό φύεται σε μεσογειακό κλίμα και μπορεί να επιβιώσει μόνο σε αυτό (αυτό ισχύει για όλα τα φυτά σαν γενικός κανόνας). Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ψάξουν όλο τον κόσμο, αλλά μόνο σε περιοχές με αντίστοιχο κλίμα. Η Μεσόγειος είναι πολύ καλά μελετημένη όσον αφορά στη χλωρίδα της, γι'αυτό μπορούν να υποστηρίξουν ότι αν το συγκεκριμένο φυτό υπήρχε και αλλού θα είχε βρεθεί.

Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο πάντως για την Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 1000 είδη φυτών που φύονται αποκλειστικά εδώ και κάποια απο αυτά φύονται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Jankaea heldreichii (στον Όλυμπο) ή η Campanula rupicola (στον Παρνασσό).
avatar Thamate 1.11.2014 | 17:00
Ελπιζω οσοι κανουμε share στα social media αυτο το αρθρο για να αναδειξουμε την μοναδικοτητα του συγκεκριμενου λουλουδιου και της Ακροπολης να μην κατηγορηθουμε οτι ειμαστε Χρυσαυγιτες κτλ..
avatar Copyleft 1.11.2014 | 21:05
Θα πρότεινα να μην κάνεις πολλά share γιατί αν κατάλαβα τα φυτά είναι ελάχιστα, σε αντίθεση με τους βλάκες που μπορεί να θέλουν να πάρουν ένα κλωναράκι.

Δεν ξέρω τι κινήσεις έχουν γίνει, ευελπιστώ τουλάχιστον ότι έχουν ενημερωθεί φορείς όπως το εθιάγε που έχει τράπεζα σπόρων και φυτικού dna.
Συστημικός Συστημικός 2.11.2014 | 00:32
"Από τότε η τοποθεσία του φυτού παραμένει μυστική για την προστασία του." Πηγή: www.lifo.gr
avatar
Ανώνυμος/η 1.11.2014 | 21:41
Εξαιρετικά ενδιαφέρον!
Συστημικός Συστημικός 2.11.2014 | 00:30
Η ελληνικη χλωριδα ειναι ενα ακομη κομματι της εθνικης μας κληρονομιας που δεν εχουμε καταφερει να διαφυλαξουμε επαρκως εως τωρα.Η αγνοια, ατομικιστικα συμφεροντα,ή απλα αδιαφορια επειδη(κ αυτο) το θεωρουμε δεδομενο,πιστευω καποιοι απτους βασικους λογους.Στις συνεπειες δεν θα αναφερθω,οποιος ενδιαφερεται μπορει διαθετοντας προσωπικο χρονο να ασχοληθει.πχ http://dasarxeio.com/2014/01/20/144-3/.
Συγχαρητηρια στα παιδια που βρηκαν το φυτο κ προνοησαν να το προστατεψουν καθως κ στην συντακτρια που ανεδειξε το θεμα.
avatar Stavros Apostolou 30.4.2015 | 13:42
Για όσους φίλους ενδιαφέρονται για την βιοποικιλότητα της χώρας μας υπάρχει στο facebook η ομάδα μας Natura Hellenica https://www.facebook.com/groups/Flora.hellenica/
Θα είναι χαρά μας να σας έχουμε στην παρέα μας
avatar dasteli 8.2.2016 | 09:33
Είναι μεγάλη χαρά για όλους εμάς που δουλεύουμε στα μνημεία της Ακρόπολης η εκ νέου παρουσία της ACROPOLITANAS στο χώρο. Να σας ενημερώσω ότι το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών από το 2014 έχει ξεκινήσει αγώνα για την απαγόρευση χημικών (όπως της χρήσης του Raundup http://www.biotechwatch.gr/Roundup και http://www.gmfreeze.org/publications/briefings/114/ και http://www.biotechwatch.gr/?q=RRSoyaCarrasco ) στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ