Περιμένοντας (ξανά!) τον «Αρμαγεδδώνα»

Περιμένοντας (ξανά!) τον «Αρμαγεδδώνα» Facebook Twitter
Από καμια ευρωπαϊκή χώρα «πρώτης γραμμής» δεν θα απαιτούσαν τέτοια και τόσα μέτρα, έλα όμως που η Ελλάδα ποτέ δεν συγκαταλεγόταν στην «Πρεμιέρ Λινγκ» - και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους... Φωτο: Nick Paleologos / SOOC
17

Έφαγε πράγματι «ξύλο» ο Βαρουφάκης στη Ρίγα;

Όντως τα άκουσε χοντρά στο Eurogroup της Λετονίας. Δεν τους αρέσει – ποτέ δεν τους άρεσαν - το ύφος, το στιλ, η «φλυαρία», το ότι μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από εκείνους χωρίς να είναι καν «δικός τους». Επιπλέον, δεν βρήκαν ούτε τώρα επαρκώς κοστολογημένες με την έννοια της άμεσης είσπραξης τις προτάσεις του. Αλλά η ίδια η κυβερνητική γραμμή ήταν εξαρχής σχέδιο εξόδου πρώτα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις ύστερα. Πέρα όμως από τα λάθη τακτικής (με κυριότερο τη μη εξασφάλιση ρευστότητας για την ελληνική οικονομία), τις ανακολουθίες ή την έλλειψη πολιτικής πείρας που μπορεί να καταλογίσει κάποιος στον πολυπράγμονα Γιάνη αλλά και σύσσωμη την κυβέρνηση, οι καταγγελίες ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο απαξίωσής του που εκπορεύεται από μηχανισμό διοχέτευσης παραπλανητικών ειδήσεων με έδρα τις Βρυξέλλες μοιάζουν βάσιμες – οι θεσμοί θα προτιμούσαν έναν περισσότερο «ανώνυμο» και σαφώς πιο πρόθυμο συνομιλητή. Σε μια προσπάθεια «κατευνασμού» αλλά και για να αλλάξει το... γούρι, ο πρωθυπουργός ανέθεσε πρόσφατα στον Ευριπίδη Τσακαλώτο τον συντονισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης, η ευθύνη της οποίας παραμένει, λέει, αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών. Άντε βρες κι άλλον που να θέλει να επωμιστεί αυτό τον ρόλο στην παρούσα φάση! Αν πάντως ο ούριος άνεμος καθυστερήσει κι άλλο, ίσως ο συγγραφέας του Παγκόσμιου Μινώταυρου γίνει τελικά η απαραίτητη «Ιφιγένεια».

Θα μας πετάξουν έξω από Ευρώ-ΕΕ;

Αυτό είναι, λέει, θεσμικά αδύνατο. Αν όμως τελικά το επιλέξουμε μόνοι μας, όντας στο μη παρέκει; Το πρόβλημα δεν είναι το ασήμαντο οικονομικό μέγεθος της Ελλάδας αλλά η ανάγκη επίδειξης πυγμής και η άνευ όρων «συμμόρφωση» όλων στις επιταγές του ευρωπαϊκού «Διευθυντηρίου». Δεν είναι όμως τόσο απλό, μήτε καν επιθυμητό ακόμα κι από τους «σκληρούς». Όσο άριστα κι αν έχουν προετοιμαστεί οι θεσμοί για ένα ενδεχόμενο Grexit, Grexident, Gredge ή όπως, το πλήγμα για τη συνοχή Ευρώ-ΕΕ θα είναι βαρύ και το κουτί της Πανδώρας θα έχει ανοίξει. Αυτό το αντιλαμβάνεται άριστα η Άνγκελα Μέρκελ που δεν διανοείται καν μια τέτοια εξέλιξη στη δική της θητεία, γι΄αυτό άλλωστε κι εμφανίζεται πιο διαλλακτική στις προσωπικές της επαφές με τον Τσίπρα και ίσως αναγκαστεί εντέλει να δώσει την πολιτική λύση που διακαώς επιθυμεί η ελληνική πλευρά – ολόσωστα, εφόσον το πρόβλημα του χρέους είναι πρώτιστα πολιτικό -, κομμένη και ραμμένη βέβαια στα δικά της μέτρα. Μια αναδιάρθρωση του χρέους σαν αυτή που προτείνουν πολλοί αναλυτές μοιάζει μια κάποια πρώτη λύση. Ρεαλιστικά μιλώντας, η «έντιμη ρήξη» που βλέπουν με συμπάθεια Αριστερή Πλατφόρμα και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, φαντάζει επίσης εκτός τόπου και χρόνου, ελλείψει και οποιασδήποτε σχετικής προετοιμασίας.

Διαπιστώσαμε στην ίδια την καμπούρα μας πέντε χρόνια τώρα ό,τι και οι ίδιοι οι θεσμοί έχουν δημόσια ομολογήσει: ότι το πρόγραμμα - το βαρύτερο που επιβλήθηκε ποτέ σε μια χώρα σε καιρό ειρήνης - ήταν επιεικώς ανεφάρμοστο, οι κοινωνικές του επιπτώσεις κατακλυσμικές, οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα που έθετε, επιστημονική φαντασία.

Γιατί Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία βγήκαν από το μνημόνιο ενώ εμείς ακόμα βολοδέρνουμε;

Διότι αφενός καμία από εκείνες τις χώρες δεν έχει τα δομικά προβλήματα της δικής μας (τα γύρευε κι ο ποπός μας, που λένε), αφετέρου είναι γεγονός στην Ελλάδα επιβλήθηκαν οι βαρύτεροι δυνατοί όροι ever. Μας έδωσαν πράγματι ένα κάρο λεφτά, όλα σχεδόν όμως χρησίμευσαν για να σωθούν κάποιες τράπεζες και να ανατροφοδοτηθεί το δανειακό πρόβλημα στο διηνεκές. Από καμια ευρωπαϊκή χώρα «πρώτης γραμμής» δεν θα απαιτούσαν τέτοια και τόσα μέτρα, έλα όμως που η Ελλάδα ποτέ δεν συγκαταλεγόταν στην «Πρεμιέρ Λινγκ» - και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.

Είμαστε «μόνοι μας», είναι 18;

Φαινομενικά, ναι. Αφενός η δημιουργία «ενός μετώπου του Νότου» που η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιτάξει στις κυρίαρχες πολιτικές του «διευθυντηρίου» της ΕΕ δεν ευοδώθηκε, αφετέρου «ο φόβος φυλάει τα έρημα». Αλλά ουσιαστικά υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις τόσο ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους (ορισμένοι από τους οποίους γνωρίζουν καλά ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθούν εκείνοι αύριο στη θέση της Ελλάδας), όσο και μεταξύ των ίδιων των πιστωτών. Οι λιγότερο «γερμανοτραφείς» όπως Γαλλία και Ιταλία εμφανίζονται ελαστικότεροι, όσο κι αν επίσημα εμμένουν στη σκληρή γραμμή (τύπου «βγάλτε εσείς τα κάστανα από τη φωτιά ενώ σας βρίζουμε και βλέπουμε»).

Κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε από ρευστό;

Προφανώς ναι. Είναι καταρχήν κατόρθωμα ότι η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στις υποχρεώσεις της επί έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να προβεί σε νέο δανεισμό. Πληρώνει κανονικά μέχρι στιγμής πιστωτές, μισθούς και συντάξεις, έχοντας βέβαια φορτώσει καιρό τώρα στον κόκορα μια σειρά άλλες υποχρεώσεις όπως επιστροφές ΦΠΑ κι εξόφληση προμηθευτών δημοσίου. Εντέλει επιστρατεύσαμε τα αποθεματικά δημοσίων φορέων, οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων (κάτι που ομολογουμένως έκαναν στο παρελθόν και άλλες κυβερνήσεις, ακόμα και με κερδοσκοπικές προθέσεις, δίχως όμως τη σημερινή κατάσταση της εντελώς εκτάκτου ανάγκης). Η αγορά έχει πράγματι «στεγνώσει», όχι πάντως σε επίπεδα πανικού («το '12 ήταν χειρότερα», ακούω από ανθρώπους «μέσα» στα πράγματα), οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν στο ναδίρ - πάνω από 60 δις. Ευρώ έφυγαν ήδη έξω -, ενώ η χώρα χρειάζεται πάνω από 4 δισ. Ευρώ για τις υποχρεώσεις Μαϊου-Ιουνίου.

Υπάρχει «διγλωσσία» από την ελληνική πλευρά;

Όσο υπάρχει κι από την «απέναντι». Η ΕΚΤ συμπεριφέρεται περισσότερο σαν (μη εκλεγμένος) πολιτικός παρά σαν οικονομικός οργανισμός. Το ΔΝΤ που εμφανίζεται ως ο πλέον «αυστηρός» θεσμός, στην τελευταία του έκθεση προβλέπει μείωση του ελληνικού ελλείμματος και επιτάχυνση της ανάπτυξης! Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην Κομισιόν. Όσο κι αν στις επίσημες δηλώσεις τους εμφανίζονται ευθυγραμμισμένοι, έχει αρκετές φορές επισημανθεί ότι οι καγκελάριοι Γερμανίας και Αυστρίας Μέρκελ και Φάινμαν π.χ. χρησιμοποιούν διαφορετική γλώσσα - και όχι μόνο σε θέματα ύφους – από τους υπουργούς Οικονομικών τους, που επιμένουν σε μια αδιάλλακτη κι επιθετική στάση ώστε να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερα, «μαρκάροντας» στενά μέχρι την τελευταία στιγμή (παίζουν και λόγοι πρεστίζ, βεβαίως). Το ίδιο φυσικά ελπίζουν αντίστοιχα κι οι «δικοί μας», με την ειδοποιό διαφορά πως οι άλλοι έχουν το καρπούζι, το μαχαίρι και το πιάτο ολόκληρο. Ακόμα κι η θεωρία των παιγνίων δίνει αναμφισβήτητο προβάδισμα στον ισχυρό.

«Εκπροσωπεί τις αιτιάσεις, τις ενστάσεις και τις απόψεις των δανειστών» η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως την κατηγορεί η κυβέρνηση;

Σε έναν μεγάλο βαθμό ναι, ισχύει. Όχι γιατί είναι «προδότες» και «ανθέλληνες» αλλά επειδή απλά ζουν στον κόσμο τους, είτε είναι πολιτικοί είτε «έχοντες και κατέχοντες» γενικότερα. Και αυτό συμβαίνει όχι γιατί είναι οπωσδήποτε ανεύθυνοι, αναίσθητοι, μοχθηροί, «πουλημένοι» κ.λπ. αλλά επειδή – εξίσου απλά - δεν έχουν ανάγκη. Τα χρήματά τους αβγαταίνουν ασφαλή σε ξένες τράπεζες, τα παιδιά τους σπουδάζουν σε ακριβά ιδιωτικά κολέγια, το βιοποριστικό τους είναι λυμένο, το μέλλον τους εξασφαλισμένο. Το ίδιο βέβαια μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για κάποια ευκατάστατα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, όχι όμως – όχι ακόμα, έστω - με τη μορφή του κανόνα. Αναρωτιέμαι, όμως, πόσο λειτουργικός είναι τελικά ο εγκλωβισμός σε εμφυλιοπολεμικού τύπου δίπολα. Τα είπαμε αυτά, ας πάμε παρακάτω. Θα προτιμούσα π.χ. να τους ακούω να αντιπαραθέτουν διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης, παραγωγής, κατανάλωσης και κοινωνικής οργάνωσης.

Γιατί είναι τόσο σημαντική υπόθεση οι μισθοί και συντάξεις του δημοσίου και γιατί αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η μη περαιτέρω μείωσή τους;

Διότι με την εξαίρεση εκείνων των υψηλών εισοδημάτων που η κρίση μάλλον ευνοεί, μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημοσίου είναι βασικά εκείνες ακριβώς οι κοινωνικές ομάδες που εξακολουθούν να καταναλώνουν, έστω με το σταγονόμετρο, αλλά και να εξοφλούν με σχετική συνέπεια φόρους, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και λοιπές υποχρεώσεις. Γι΄αυτό και τόση πολλή έννοια γι' αυτούς, σε βάρος βέβαια των πολύ πιο αδικημένων εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.

Εάν τελικά αντί αυξήσεων δούμε περαιτέρω φόρους και περικοπές;

Αν το χειρότερο συμβεί, ας μοιραστούν αυστηρά αναλογικά τα βάρη. Αυτό θα επέβαλε και η «αριστερή σκοπιά». Άλλωστε οι κατασυκοφαντημένοι – άλλοτε δίκαια, συχνότερα άδικα - δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι καν «ταξικά»: Άλλο ο συνταξιούχος παππούς στο ισόγειο, απόμαχος βιοπαλαιστής που από 600 ευρώ σύνταξη κοντεύει με τις διαρκείς περικοπές τα 300, άλλο το βύσμα-απόφοιτος δημοτικού με τις 2.000 σύνταξη που διαμαρτύρεται γιατί του κόψανε τα 500 και βιοτικό πρόβλημα δεν έχει, γκρινιάζει όμως επειδή δεν μπορεί πια να συντηρεί τη Ρωσίδα ερωμένη (ναι, το άκουσα κι αυτό). Άλλο ο δάσκαλος με τα 685 ευρώ βασικό μισθό, άλλο οι διψήφιοι υψηλόμισθοι στα «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι ψήφισαν Σύριζα στις τελευταίες εκλογές, όχι απαραίτητα επειδή συμφωνούσαν πολιτικά μαζί τους αλλά για λόγους που κυμαίνονταν από απελπισία μέχρι προσδοκία διατήρησης προνομίων – για αρκετό κόσμο άλλωστε το κράτος παραμένει ο μεγάλος εργοδότης-κηδεμόνας κι αυτό δε συνιστά «δαιμονοποίηση» αλλά νοοτροπία. Τίποτα ωστόσο δεν εμποδίζει τον κόσμο αυτό να βγει στο δρόμο με τις κατσαρόλες καταγγέλλοντας την κυβέρνηση με την ίδια θέρμη που τη στήριξε προεκλογικά αν ένας έστω μισθός καθυστερήσει.


Μα γιατί δεν συμβιβαζόμαστε επιτέλους να ησυχάσουμε;

Γιατί αν ήταν έτσι, οι τελευταίες εκλογές θα αναδείκνυαν ξανά πρωθυπουργό τον Σαμαρά και μπούσουλα το «στοιχειωμένο» e-mail Χαρδούβελη. Διαπιστώσαμε όμως στην ίδια την καμπούρα μας πέντε χρόνια τώρα ό,τι και οι ίδιοι οι θεσμοί έχουν δημόσια ομολογήσει: ότι το πρόγραμμα – το βαρύτερο που επιβλήθηκε ποτέ σε μια χώρα σε καιρό ειρήνης - ήταν επιεικώς ανεφάρμοστο, οι κοινωνικές του επιπτώσεις κατακλυσμικές, οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα που έθετε, επιστημονική φαντασία. Ποιος θέλει πραγματικά να γυρίσουμε στο χτες; Να συμβιβαστούμε, σύμφωνοι, αυτό επιβάλλει ένας στοιχειώδης πραγματισμός αλλά το «με κάθε κόστος» σημαίνει άραγε να δεχτούμε ως νόρμα κάθε συνεπαγόμενη ανθρωποθυσία; Γι΄αυτό και οι συζητήσεις για δημοψήφισμα αν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις δεν αρθεί – που εντέλει θα αρθεί, πιστεύω, όχι επειδή εκείνοι είναι κατά βάθος πονόψυχοι κι εμείς μάγκες αλλά επειδή η διαιώνισή του δεν φαίνεται να συμφέρει κανέναν, ακόμα δε λιγότερο τους ισχυρούς. Αυτό λέει τουλάχιστον η κοινή λογική και όχι ένα «Μέτωπο της Λογικής» του... Παραλόγου.

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
δεν ξερω αν η Ελλαδα υπεστη το βαρυτερο "προγραμμα" μεσα στην κριση, μπορει. Αυτο που ξερω ειναι οτι δεκαετιες τωρα, στην Ελλαδα γινοντουσαν πραγματα πρωτοφανη στην υφηλιο. Ναι, τα βλεπω απο το εξωτερικο τα πραγματα. Οι Ελληνες ειχαν καπως πειστει οτι μπορουσαν με παραγωγη στυλ βορειοαφρικανικης χωρας να εχουν το επιπεδο ζωης ασιατικης τιγρης. Ελεγα στον εαυτο μου οτι, δεν ξερεις, μπορει να μη μας παρουνε χαμπαρι ποτε, μικρη χωρα ειμαστε, εχουν αλλες δουλειες. Ελα ντε που δεν εκατσε και δεν εκατσε γιατι το παρατραβηξαμε το σχοινι (Κωστακη, σε σενα μιλαω). Ετσι ειναι, αμα δεις και σε παιρνει, τραβας κι αλλο λιγο. Επειδη ακριβως ειμασταν η εξαιρεση, το outlier, μπορει η διορθωση να ειναι ιδιαιτερα δυσκολη.
Αυτό που πρεπει εγω να πληρώνω απίστευτους φόρους ( και ΝΑΙ τους πληρώνω όλους στην ώρα τους), για να έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι 13% μείωση μόνο, στους εξωφρενικούς μισθούς τους, είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Και όχι, δεν τους αγγίζουν επειδη είναι οι καλύτεροι πελάτες των κομματων και για κανένα άλλο λόγο. Και δεν κατάλαβα..γιατί πρεπει να τα δίνω εγω σ αυτούς για να κινείται η αγορα; Αντί να την κινώ εγώ την αγορά; Ελληνικές τριτοκοσμικότητες. Σε κανενα αλλο κρατος δεν έμειναν χωρίς συμφωνία τα κόμματα και σε κανένα άλλο δεν έμεινε το πελατειακό κράτος ανέγγιχτο. Γι αυτό και μόνο εμείς παραμένουμε σε μνημόνιο. Δεν εφερε το μνημόνιο την κρίση. Το αντίθετο έγινε. Μην το ξεχνάμε. Λες και ζούμε σε άλλη χώρα. Σε οποιαδήποτε υπηρεσία κι αν μπεις κάνουν 5 υπάλληλοι τη δουλειά ενός. Και μάλιστα αναποτελεσματικά. Αφού δεν απολύεται κανείς, τότε μισθός 800 ευρω σε όλους. Και σ όποιον αρέσει. Μέχρι να βγούμε απ την κρίση. Δυστυχώς ο Σύριζα είναι ακόμα χειρότερος απ τους προηγούμενους στη διατήρηση της σαπίλας αυτού του κράτους. Την οποία πρεπει να πληρώνω ες αεί! Όχι!ΥΓ ο φόβος φυλάει τα "έρμα". Η εκφραση προέρχεται απ τις Ερμές, τις στήλες του Ερμή.
Η Ελλάδα φέτος μόνο πρέπει να πληρώσει 22,5 δισ. σε ομόλογα και δώσεις δανείων. Το κόστος πληρωμής μισθών ΟΛΟΝ τον δημοσίων υπαλλήλων (στενού κ ευρύτερου δημοσίου τομέα) είναι 17 δισ.!!! Ακόμα και αν απολύονταν ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλη και τα χρήματα δίνονταν ΟΛΑ στην αποπληρωμή του χρέους θα μας έλειπαν 5,5 δισ.!!! Αν υποθέσουμε τώρα ότι ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ και αποφασίσουμε να κάνουμε ότι μας λέει η γλυκιά Αγγέλα και ο μελιστάλαχτος Σόιμπλε και έρχεται αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη (ωσαν το σεφέρι που θα μας έφερνε ο μόσκοβος) τότε με δεδομένο ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας σήμερα είναι 185 δισ. θα έπρεπε οι για να παραχθεί αρκετό πλεόνασμα για να εξυπηρετηθεί το χρέος να έχουμε ανάπτυξη …….12%!!!!!........ κάπου εδώ περνάμε στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας!!!Σε μια χώρα που έχει 30% ανεργία, πρόβλημα σιτίσεις και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε τι ακριβός θα ωφελήσω αν κόψεις συντάξεις και μειώσεις και άλλο τους μιστούς? Ποιο το δημοσιονομικό όφελος να πουλάς φιλέτα του δημοσίου για ψίχουλα προκειμένου να πληρώσεις ένα χρέος που εκ τον πραγμάτων δεν μπορεί να πληρωθεί?Είναι σα να σου έχει πάρει η τράπεζα το σπίτι να κοιμάσαι στο παγάκι και να ζητιανεύεις για να πληρώσεως τη δόση στην τράπεζα!Όποιος έχει βγάλει έστω και το δημοτικό καταλαβαίνει ότι αυτό το χρέος δεν θα αποπληρωθεί διότι πολύ άπλα τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν!!! Το χρέος θα διαγραφή είτε με αυτή την κυβέρνηση είτε με κάποια άλλη, όποιος το αρνιέται απλά αυθυποβάλλεται. Και για να έχεις την ελευθέρια κινήσεων να δράσεις μονομερώς πρέπει να ασκήσεις νομισματική πολιτική a.k.a. Δραχμή!!!
Ευτυχώς είστε πολύ λίγοι, εσείς οι μαχητές της δραχμής. Ευτυχώς, γιατί μέσα στην άγνοια σας είστε εξεραιτικα επικίνδυνοι. Και ευτυχώς γιατί αυτό τουλαχιστον, το γνωρίζει μέχρι και ο Τσίπρας....
Και που ξέρεις πόσοι είμαστε? Πότε μας μέτρησες? Φαντάζομαι αφού λες πως είμαστε λίγοι εμείς οι «δραχμολαγνοι» θα είσαι και υπέρ του δημοψηφίσματος ε?Να ξεμπερδέψετε βρε αδελφέ με μας τους αδαής περί των οικονομικών.
Spaceballs ενδιαφεροντα αυτά που λες στο αρχικό σχόλιο. Έχεις κάποιες πηγές για τα στοιχεία; Όχι τίποτα άλλο γιατί φοβάμαι και εγώ ότι δαιμονοποούμε χωρίς λόγο τους ΔΥ.
Εδώ είναι τι πρέπει να πληρώσουμε φέτος: http://www.kathimerini.gr/796774/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/hmeromhnies-oroshmo-gia-tis-daneiakes-ypoxrewseis-ths-elladas-kata-to-2015εδώ είναι μια μικρή ανάλυση του χρέους μέχρι το 2030:http://mikrometoxos.gr/%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/εδώ είναι το κόστος μισθοδοσίας (είναι λίγο σκόρπια, δεν το βρήκα συγκεντρωτικά):http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113324349εδώ είναι μια έκθεση της ευρωπαϊκής ένωσης από το 2013 για τι σύνθεση, τα ποσοστά και της μισθολογικές διαφορές των δημοσίων σε σχέση με του ιδιωτικούς στην Ευρώπη:http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/economic_paper/2013/pdf/ecp508_en.pdfεδώ είναι το μητρώο μισθοδοτούμενων από το υπουργείο εσωτερικών για το 2014:http://apografi.yap.gov.gr/apografi/Flows_2014.htmΣτην περίφημη απογραφή του 2011 οι Δ.Υ. ήταν 750,000, αυτό σε σχέση με το εργατικό δυναμικό της χώρας αντιστοιχούσε σε 11,4% την ιδία στιγμή που οι χώρες που μας κουνούσαν το δάκτυλο είχαν πολύ περισσότερους Δ.Υ. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=204528 και αν αφαιρέσουμε από αυτό 100,00 των ενόπλων δυνάμεων το ποσοστό κατεβαίνει ακόμα περισσότερο. (εκτός αν προτείνει κάποιος να στείλουμε την τρόικα στο πεντάγωνο να μας κανονίσει την επάνδρωση των μονάδων μας)μπορεί να γίνει (και καλώς να γίνει) εξαντλητική κριτική για την ποιότητα του δημοσίου όταν όμως ακούς εκφράσεις του τύπου «γιατί να έχουμε τόσους πόλους Δ.Υ.» και «οι έλληνες ζουν από το δημόσιο» …….χεστ@!!!
Ευχαριστώ! Βλέπεις στην Ελλάδα κυκλοφορεί νοοτροπία καφενείου. Κανείς δεν ψάχνει αρκετά αυτά που λέει. Προσπαθούν να ρίξουν την κρίση στο δημόσιο για να μην δούνε τα υπόλοιπα.
Εξωτερικό μένω εδώ και 6 χρόνια. Και έχω κουραστεί. Πραγματικά. Για να πιαστώ και από τα λεγόμενα του Μάνου, πιστεύω ότι στο εξωτερικό επιβιώνεις, δεν ζεις. Και ειδικά στην Ευρώπη που έχει παντού κρίση δεν θα βγάλεις ποτέ αρκετά λεφτά. Οπότε δεν είναι λύση.
Επειδή όντως οι κορώνες και η παραπληροφόρηση οργιάζουν από όλες τις πλευρές, οι ψύχραιμες απαντήσεις είναι πολύ σημαντικές. Εξίσου όμως σημαντικές είναι και οι ολοκληρωμένες απαντήσεις. Ορίστε λοιπόν μερικές ακόμα ερωτήσεις που προκύπτουν από το άρθρο σας:Από που συνάγεται ότι η μη εξασφάλιση ρευστότητας ήταν λάθος τακτικής; Σημαίνει κάτι άλλο από δανεισμό? Αν όχι, τότε που στηρίζεται η υπόθεση ότι αν τους ζητούσαμε θα μας δάνειζαν τότε, άρα ήταν λάθος τακτικής που δεν το ζητήσαμε;Ποια είναι αυτά τα δομικά προβλήματα τα οποία έχουμε εμείς και τα οποία δεν είχαν Ισπανία,Πορτογαλία,Ιρλανδία και έχουν ήδη βγει από το μνημόνιο. Κάνουμε κάτι για αυτά; Τι διαφορά έχει το "φαινομενικά" είμαστε μόνοι μας εναντίον 18 από το σκέτο είμαστε μόνοι μας;Αν το φόρτωμα στον κόκκορα των υποχρεώσεων του Δημοσίου και την επιστράτευση των αποθεματικών των ταμείων είναι θεμιτά αν υπάρχει έκτακτη κατάσταση, τότε είναι απλώς θέμα του πόσο έκτακτη θεωρεί ο καθένας την παρούσα κατάσταση; Και ποιος έχει την ευθύνη για το "έκτακτο" (== μη προβλέψιμο???) της κατάστασης;Είναι όλοι όσοι ενστερνίζονται τις θέσεις των δανειστών "βολεμένοι" που δεν έχουν ανάγκη ή η σύνδεση αυτή περιορίζεται στους πολιτικούς;Αφού δεν είναι όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις ίδιες όπως λέτε, γιατί είναι κόκκινη γραμμή η περικοπή όλων ανεξαιρέτως; Ξέρουμε πόσο θα συνεισέφερε στον προυπολογισμό μια περικοπή στους υψηλούς μόνο μισθούς για να δούμε αν αξίζει τις επιπτώσεις (αφαίρεση χρημάτων από την αγορά); Περαιτέρω, ξέρουμε αν η τρόικα απαιτεί μείωση ΟΛΩΝ των μισθών ανεξαιρέτως ή αν θα τους αρκούσε μόνο των υψηλών; (ξέρω ότι ακούγεται εντελώς trol-ερώτηση, αλλά ειλικρινά δεν έχω καταλάβει)Αν δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με κάθε κόστος, τότε ένα δημοψήφισμα τι θα λύσει; Ποιο είναι το αποδεκτό κόστος; Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι το κόστος που προτείνεται είναι αποδεκτό από ότι καταλαβαίνω δε θα κάνει δημοψήφισμα. Αν θεωρεί ότι δεν είναι, τι θα κάνει, δημοψήφισμα "εγώ δε θεωρώ ότι πρέπει να τα κάνουμε αλλά αν επιμένετε εντάξει;".
"Περαιτέρω, ξέρουμε αν η τρόικα απαιτεί μείωση ΟΛΩΝ των μισθών ανεξαιρέτως ή αν θα τους αρκούσε μόνο των υψηλών; (ξέρω ότι ακούγεται εντελώς trol-ερώτηση, αλλά ειλικρινά δεν έχω καταλάβει) "Να συμπληρωσω: ξερουμε ποιες ακριβως ειναι οι μειωσεις σε συνταξεις που ζηταει η τρόικα και ποιους αφορουν ? Θιγονται ολοι οι συνταξιουχοι και μισθωτοι του δημοσιου ή αυτος ο καραγκιοζ μπερντες και το σπασμενο τηλεφωνο που βλεπουμε τοσον καιρο γινεται για να μη θιγει το ενεργο πελατομανι (δημοσιοι υπαλληλοι, προωρες συνταξεις) οποτε συνεχιζεται η τακτικη να πρπει να πληρωσουν ολοι τα σπασμενα καποιων?Διοτι πχ ο κυριος Ρωμανιας πεταξε το πυροτεχνημα του τις προαλλες "θελουν κατωτατη συνταξη 320 ευρω" αλλα προσπερασε την υποσημειωση, οτι οι "θεσμοι" αναφερονταν σε οσους εχουν βγει στη συνταξη μετα απο 15-20 χρονια εργασιας, στα 40 κατι τους.