1O+1 1 από 11

1O+1

    Σας καλωσορίζουμε στο νέο «1Ο+1», με επιλογές άρθρων που αξίζει να διαβάσετε και να (ξανα)διαβάσετε

     

    ΑΘΗΝΑ

    Γκραφιτοτουρίστες της συμφοράς: H νέα μάστιγα της Αθήνας

    Δεκάδες τουρίστες και street artists έρχονται στην πόλη μόνο και μόνο για να βάψουν όπου βρουν επειδή κανείς δεν τους εμποδίζει, λερώνοντας τα πάντα και αδιαφορώντας για το αισθητικό αποτέλεσμα

    vv
     

    ΠΟΙΗΣΗ

    Ένα ποίημα της Wisława Szymborska για την σταθερά «π»

    σπρώχνοντας την τεμπέλα αιωνιότητα

     

     

     

    Η Πολωνέζα ποιήτρια Βισουάβα Σιμπόρσκα, τιμημένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, λάτρευε τα Μαθηματικά. Ο αριθμός π ήταν η δική της υπόκλιση σ’ αυτή την θεσπέσια μαθηματική σταθερά που υπήρχε πριν από μας και θα υπάρχει μετά από μας. ― Το ποίημα μεταφράζει για τους αναγνώστες του LIFO.gr η Γλυκερία Μπασδέκη.

    vv
     

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

    Αθήνα σ' ακούω

    'Ενα βιβλίο φωτογραφίας για την Αθήνα από τον Georges Salameh

    vv
     

    ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ

    O απαρατήρητος θάνατος ενός ντελιβερά στην Αθήνα

    Ο νεαρός Πακιστανός διανομέας που χάθηκε στις 10/10 σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην Καλλιθέα και όνομα διαθέτει τελικά και μορφή και υπόσταση. Ο Ανέες Μιρ έφυγε πρόωρα, η τραγική του κατάληξη έβγαλε όμως πολλά «άπλυτα» στη φόρα.

    vv
     

    ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

    Mέσα στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Αθήνας

    Υπάρχει ένα μουσείο στην Αθήνα που λίγοι το ξέρουν, αν και συγκεντρώνει τους πιο φρικιαστικούς θησαυρούς του ελληνικού εγκλήματος. Από κεφάλια ληστών, μέχρι έμβρυα στη φορμόλη. Σας το παρουσιάζουμε με τη δέουσα ανατριχίλα!

     

    ΝΤΙΒΑ

    Ιζαμπέλ Ιπέρ στη LiFO: «Ακούγομαι κουλ; Μα τι άλλο θα μπορούσα να είμαι;»

    Η «καλύτερη εν ζωή ηθοποιός», όπως έχει χαρακτηριστεί, μας μίλησε λίγο πριν από την άφιξή της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, όπου θα υποδυθεί την Αμάντα στον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Ίβο Βαν Χόβε.

    vv
     

    GRAPHIC NOVEL

    H παράξενη Αθήνα του Δημήτρη Αναστασίου ανοίγει φτερά στο διεθνές κοινό

    Το αριστουργηματικό graphic novel «Α=-Α» του ζωγράφου Δημήτρη Αναστασίου μόλις ξεκίνησε τη διεθνή πορεία του με θερμή υποδοχή.

    vv
     

    ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

    Η λαϊκή τραγουδίστρια Μαριάννα Παπαμακαρίου: Άγνωστη μεν, εξαιρετική δε...

    Μια σύγχρονη γυναίκα με στόφα παλιάς τραγουδίστριας σε μια κουβέντα για το λαϊκό τραγούδι, τη δισκογραφία, τα σκυλάδικα και την εξέλιξη της νυχτερινής διασκέδασης.

     

    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

    Άσμα ηρωικό (και πένθιμο) για το μικρό πέος στην αρχαία ελληνική τέχνη

    Είναι υπερβολικά μικρά τα πέη των Ελλήνων ηρώων που απεικονίζονται σε αγγεία και αγάλματα; Και γιατί το μικρό πέος ήταν ένδειξη αριστοκρατίας και αρετής;

    vv
     

    LGBTQI+

    Αλέξανδρος Ματσάγγος: «Γεννιόμαστε όλοι λεσβίες!»

    Ζούμε σε ένα φαλλόμορφο, ετεροφυλόφιλο «matrix»; Είναι ο αρσενικός λεσβιασμός το κίνημα του μέλλοντος, ένα μέλλον που θα είναι γυναίκα αλλά και τρανς; Ο διδάκτορας Ψυχολογίας και συγγραφέας έχει διαλέξει, πιστεύει, το σωστό «χάπι» και ιδού το μανιφέστο του.

    vv
     

    ΤΑΞΙΔΙΑ

    Ευφροσύνη Δοξιάδη: Με τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο στο Πουταπάρτι της Ινδίας

    Η εικαστικός, ερευνήτρια και συγγραφέας Ευφροσύνη Δοξιάδη περιγράφει στην Εύα Μανιδάκη το ταξίδι που έκανε στο Πουταπάρτι της Ινδίας μαζί με τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο, όπου βρέθηκε στα γενέθλια του Ινδού γκουρού Σάι Μπάμπα.

    Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Περισσότερα «1Ο+1» ΕΔΩ

     

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ